Beden Sağlığıİlginç bilgi: Buzlu su ve soğuk su daha çok terletiyor!

İlginç bilgi: Buzlu su ve soğuk su daha çok terletiyor!

Paylaş
İlginç bilgi: Buzlu su ve soğuk su daha çok terletiyor!

Buzlu veya soğuk su içmek daha fazla terlememize yol açıyormuş! Biz değil, uzmanlar söylüyor... Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor ve metabolizmmız da bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Serinlemek için daha soğuk su veya buzlu su içmeye yöneliyoruz. Ancak soğuk suyun daha çok terlemeye yol açtığını biliyor muydunuz? Uzmanlar vücut sıcaklığımıza uygun şekilde ılık veya oda sıcaklığında su içmemiz gerektiğini söylüyor. İşte soğuk suyun neden daha çok terlettiğine dair bilimsel gerçekler...

"Yazın oda sıcaklığında su mu içilir?" demeyin. Eğer daha fazla terlemek istemiyorsanız, serinlemek için oda sıcaklığında su tüketin. Gıda bilimi ve teknolojileri alanında çalışan Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, "Özellikle hava sıcaklıklarının yüksek seyir izlediği günlerde vücudun iyon ve mineral kaybının oldukça fazla olması nedeni ile vücuda bol su ve mineral takviyesi yapılmalı" diyor. Ancak bir uyarıda bulunuyor: "Su, ılık veya oda sıcaklığında tüketilmeli." Neden mi? Doç. Dr. Aşkın Uzel konuyu şu şekilde açıklıyor:

Haberin Devamı

Sıcak havalarda soğuk su ve hatta buzlu su içilmesinin daha çok serinletici olacağı doğru bir yaklaşım değil. Çünkü soğuk su sıcaklığı mide sıcaklığından düşük olduğundan, mide ısısının yakalanması için bünye efor sarf eder ve terleme oluşabilir. Onun yerine ılık ya da oda sıcaklığında su tüketilerek vücut ritmini bozmamak sıcakla mücadele için daha iyi bir seçenek olabilir.

Hava sıcaklıklarının artışa geçtiği bugünlerde beslenme açısından bazı küçük değişiklikler yapılarak serinlik veren ve rahatlama sağlayan çözümler üretilebileceğini söyleyen, Doç. Dr. Uzel, sıcak havaların vücuda etkilerini şu şekilde açıkladı:

Sıcak havalar ile beraberinde gelen kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözleniyor. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artıyor. Metabolizmadaki uyumu yakalamanın en pratik yollarından birisi, çevre koşullarını dikkate alarak beslenme düzenini sağlam bir temele oturtmaktır.

Haberin Devamı

YAZ SICAĞINDA VÜCUDUN İYON VE MİNERAL KAYBI ARTIYOR!

İlginç bilgi: Buzlu su ve soğuk su daha çok terletiyor

Hava sıcaklığında yaşanan dalgalanmalar sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor, metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Bu dönemlerde yeterli miktarda sıvı alımının sağlanması gerekiyor. Çünkü özellikle hava sıcaklıklarının yüksek seyir izlediği günlerde vücudun iyon ve mineral kaybı çoğalıyor. Bu nedenle vücuda bol su ve mineral takviyesinin yapılması gerekiyor.

SUSUZLUK HİSSİNİN GELMESİN BEKLEMEYİN

Sıcak havalarda,

  • Susuzluk hissi olup olmamasına bakılmaksızın yeterli miktarda sıvı alımının sağlanması gerekiyor.
  • Sıvı alımında elbette su tüketimi esastır, ancak sıvı içecekler tüketilirken de vücuttan su atımını artıran içecekleri çok yoğun tüketmemek gerekiyor
  • Tedbir amaçlı olarak, bu kapsamdaki içecekler tüketildiğinde her bir bardak içecek için ilave 1-2 bardak su içilerek vücuttaki su dengesinin korunması gerekiyor.
  • Doktor tarafından su içiminin kısıtlandığı durumda ya da idrar söktürücü etkisi olan ilaçlar kullanılması gibi durumlarda hekim kontrolünde sıvı tüketimi yapılmalı.
  • Soğuk su sıcaklığı, mide sıcaklığından düşük olduğundan, mide ısısının yakalanması için bünye efor sarf ediyor ve kişide terleme oluşabiliyor. Vücut ritmini bozmamak içişn ılık ya da oda sıcaklığında su tüketilmesi öneriliyor. Böylece sıcakla mücadele kolaylaşıyor.

'MİKROORGANİZMALAR SULU VE SICAK ORTAMDA HIZLA GELİŞİR'

Sıcak havalarla beraber besin zehirlenmelerinin de arttığını vurgulayan Doç. Dr. Uzel, "Sıcak havada yanlış ya da ihmalle oluşan uygulamalar neticesinde besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülebilmektedir. Hatta içme sularında dahi riskli durumlar oluşabilir. Artan hava sıcaklıkları ile birlikte vücutta su ihtiyacı artar, besin zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar ise sulu ve sıcak ortamda hızla gelişebilirler. Bu nedenle, kusma ve ishal vakaları ile beliren gıda zehirlenmeleri görülmektedir. Suyun kaynağından bağımsız olarak su tüketiminde güvenlik konusu dikkatle incelenmelidir. Su pratik kullanımda damacanadan ya da arıtma sisteminden sağlanabilir. Bu noktada önemli olan, suyun tavsiye edilen sürenin üzerinde bekleme süresinden geçmemesidir. Göz ardı edilebilecek küçük bir detay, takip eden zamanda insan sağlığını tehdit edebilecek mikrobiyolojik açıdan riskli durumlara sebebiyet verebilir" dedi.

Haberin Devamı

YAZIN, SIVI ALIMINA EK OLARAK KARPUZ, SALATALIK, MADEN SUYU, YOĞURT VE AYRAN TÜKETİLEBİLİR

İlginç bilgi: Buzlu su ve soğuk su daha çok terletiyor

Beslenme alışkanlıklarında yapılabilecek değişiklikler konusunda da önerilerde bulunan Doç. Dr. Uzel, şunları söyledi: "Karpuz tüketimi tercih edilebilir. Yaz mevsiminde en çok tercih edilen meyvelerden olan karpuz, zengin besin içeriği ile hem mineral dengesini koruyan hem de serinlik veren bir özellikte. Sebzelerden salatalık da posa içeriği, tokluk sağlaması ve serinlik vermesi nedeniyle salatalık tüketimi önerilebilir. Bunun dışında nane tüketimi de ferahlık hissi sağlayacaktır. Su, maden suyu, yoğurt ya da ayran gibi içecekler içerisine de ilave edilerek de kullanılabilir. Hatta çilek gibi antioksidan içeriği de bol olan meyveler ile bu karışım daha da zengin içerikli hale getirilebilir. Maden suyu tüketimi, miktarı fazlaya gitmemek üzere vücuttan kaybolan minerallerin yerine koyulması için güzel bir seçenek olabilir. Su tüketme zorunluluğu hissinin kişiyi zor durumda bırakmaması adına, marul güzel bir alternatif olabilir. Çünkü marulun su içeriği oldukça fazla olup, ferahlık hissi vermesinin yanında vücudun vitamin, mineral ve lif ihtiyacını da karşılamaktadır." 

Haberin Devamı