İnsülin direnci ve diyabete karşı arı ürünleri tüketmenin mucize etkisi!
Son dönemde uzmanlarca tavsiye edilen arı ekmeği (perga) merak edilen konular arasında gelmeye başladı. Arı ekmeği, bir arı ürünü. Kimi uzmanlarca kaynaklarda tanrıların besini olarak bilinen "Ambrosia"nın arı ekmeği olduğu düşünülüyor. Arı ekmeğinin içeriğinde yer alan yüksek fenolik ve flavonoid bileşiminin güçlü bir antioksidan özelliği bulunuyor. Diyabet, metabolik sendrom, gizli şeker sorunları olanlar için arı ürünlerinin faydalarından sıklıkla bahsediliyor. Biz de sizler için arı ürünleri ve arı ekmeği (perga) hakkında merak edilenleri araştırdık ve diyabet ve insülin direncine karşı arı ürünlerinin faydalarına dair yapılan bilimsel araştırma sonuçları hakkında uzmanlardan bilgi aldık.
Türkiye'de son 12 yılda diyabet görülme oranının yüzde 90 arttığını belirten Aile Hekimi Dr. Ender Saraç, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmenin yanında, kan şekerinin normal sınırlar arasında kalmasını doğal yollarla desteklemek amacıyla arı ürünlerinin günlük beslenmeye eklenmesini önderdi.
2010 yılında Türkiye'de gerçekleştirilen TURDEP-II çalışmasının sonuçlarına göre, son 12 yılda diyabet görülme oranının yüzde 90 arttığını ve diyabet sıklığının yüzde 13,7’ye ulaştığını aktaran Aile Hekimi Dr. Ender Saraç, "Diyabetin kontrolünde arı ürünlerinin önemi ise bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır." dedi ve araştırma sonuçlarını aktardı.
2021 yılında Morocco’da yapılan çalışma için diyabetik ratlarda arı ekmeğinin yüksek kan şekeri düzeyi, lipid profilindeki bozulmalar ve karaciğer fonksiyonu üzerine etkileri araştırıldı. Çalışmada, arı ekmeğinin etkinliğini karşılaştırmak amacıyla standart ilaç olarak glibenklamid kullanıldı.
- Bilimsel çalışma, 36 rat üzerinde gerçekleştirildi ve ratlar, kontrol ve deney grubu olarak rastgele 2 ana gruba ayrıldı.
- 15 gün boyunca, sağlıklı ve diyabetik ratlara, su arı ekmeği veya glibenklamid verildi.
- Bilimsel çalışmanın sonucunda, arı ekmeğinin içeriğinde yer alan yüksek fenolik ve flavonoid bileşiminin güçlü bir antioksidan özelliği taşıdığı belirlendi.
- Arı ekmeği takviyesinin yüksek kan şekeri seviyelerini normal seviyeye düşürmede olumlu etkileri olduğu belirtildi.
- Ayrıca, glibenklamid ile arı ekmeğinin etkileri karşılaştırıldığında; arı ekmeğinin lipid profili, kan şekeri ve karaciğer enzim düzeyleri üzerindeki olumlu etkilerinin glibenklamide göre daha etkili olduğu sonucuna varıldı.
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmenin yanında, kan şekerinin normal sınırlar arasında kalmasını doğal yollarla desteklemek amacıyla Anadolu arı ekmeğinin günlük beslenmeye eklenmesinin önerilebileceğini ifade eden Dr. Saraç, çocukların günde 1, yetişkinlerin ise 1-2 tatlı kaşığı Anadolu arı ekmeğini doğrudan çiğneyerek ya da süt, meyve suyu veya yoğurt ile karıştırarak tüketebileceğini kaydetti.
PERGA (ARI EKMEĞİ) NEDİR?
Arıların kendi yavrularını beslemek için doğadan topladıkları polenin, petek gözlerine depolarken kendi bünyesinden kattığı salgılarla zenginleşmiş ve olgunlaşmış haline perga (arı ekmeği) deniyor. Kendi bünyesinden salgıları kattıktan sonra bekleyen ve olgunlaşan polen, arı ekmeğine dönüştükten sonra yavruların beslenmesinde kullanılıyor.
ARI EKMEĞİ NASIL ÜRETİLİYOR?
İşçi arılar arı ekmeğini çiçeklerden topladığı polenleri çeşitli işlemler ile fermente ederek üretiyor. Bunun için kolonilerine besin sağlamakla yükümlü olan işçi arılar, çiçek çiçek gezerek topladıkları polenleri arka bacaklarındaki polen sepetçiğinde depoluyor.
Kovana ulaşan işçi arılar diğer arıların yardımıyla petek gözlerinin yaklaşık üçte ikisini işlenmiş polenle, kalan kısmını ise bal ile doldurur ve bu haliyle petek kapatılır. Bu işleme “paketleme” adı verilir.
Paketlenen işlenmiş polenler; petek gözlerinde bekledikleri süreçte doğal olarak fermantasyona maruz kalır. Bu sayede söz konusu karışım, arı ekmeğine dönüşür.
TANRILARIN BESİNİ
Perga; kraliçe arı, işçi arılar ve yavru arıların temel gıda maddesi. Arı ekmeği arılar tarafından petek gözlerinde depolanıyor ve bu temel gıda maddesi, pupadan yeni çıkan yavru arıların da ilk besinini oluşturuyor. Bu nedenle pergaya bebek arı maması da deniyor.
Kimi uzmanlarca antik kaynaklarda emsalsiz faydaları sebebiyle “ambrosia” (tanrıların besini) olarak bahsedilen gıdanın da arı ekmeği olduğu düşünülüyor. 100 gram arı ekmeğinin içeriğinde 13 miligram P vitamini (rutin) bulunduğu biliniyor. Arı ekmeği dışında hiçbir doğal gıda, bu denli yüksek dozda P vitamini içermiyor!
TİP 2 DİYABETTE PROPOLİS TAKVİYESİNİN OLUMLU ETKİLERİ VAR
Arı Ürünleri Uzmanı Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, "2019 yılında, Meksika’da Guadalajara Üniversitesinde yapılan çift kör, randomize bir klinik çalışmada, tip 2 diyabetli hastalarda propolis takviyesinin kan şekeri düzeyleri üzerine etkisi değerlendirilmiştir." dedi ve araştırma sonuçları hakkında bilgi verdi.
"12 hafta süren bilimsel çalışmaya, Amerikan Diyabet Derneği (ADA) kriterlerine göre tip 2 diyabet teşhisi konulmuş ve herhangi bir farmakolojik tedavi almayan 36 yetişkin gönüllü katılımcı dahil edilmiş ve katılımcılar her grupta 12 kişinin yer aldığı 3 gruba rastgele ayrılmıştır. 1. grup kahvaltıdan önce ve akşam yemeğinden önce günde 2 kez 300 miligram propolis almıştır. 2. grup kahvaltıdan önce ve akşam yemeğinden önce günde 2 kez 850 miligram metformin kapsül almıştır. 3. grup ise hiç propolis ve metformin almamıştır. Bilimsel çalışmanın sonucunda, tip 2 diyabetli bireylerde propolis takviyesinin, açlık kan şekeri ve HbA1C gibi biyokimyasal belirteçlerde olumlu yönde düzenleyici etki gösterdiği görülmüştür"
SAĞLIKLI BESLENME KOMPLİKASYON RİSKİ AZALTILABİLİR
Beslenme Uzmanı Dilara Koçak ise, kötü beslenme alışkanlıkları, obezite, şehirleşmenin artması, nüfusun yaşlanması, fiziksel aktivite düzeylerinde azalma ve diğer sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleriyle ilişkili olarak hızla artmaya devam eden diyabet hastalığının, 21. Yüzyıl!ın en büyük küresel sağlık problemlerinden biri haline geldiğine dikkat çekti. Koçak; sık idrara çıkma, aşırı susama, kilo kaybı, yorgunluk, bulanık görme, yaralarda geç iyileşme gibi bazı belirtilerin diyabeti işaret edeceğini aktardı.
DİYABET NEDİR?
Diyabet, pankreasın kan şekerini düzenleyen insülin hormonunu yeterli miktarda üretemediği ya da üretilen insülinin vücutta kullanımında yaşanan problemler sonucu, kandaki şeker düzeyinin yükselmesi (hiperglisemi) ile karakterize olan kronik bir hastalık.
VÜCUDU NASIL ETKİLER?
Diyabet hastalığı, uzun dönemde vücutta ciddi hasara neden olabiliyor. Özellikle kalp, kan damarları, sinir sistemi, böbrek, göz, gibi organ ve sistemler diyabete bağlı kan şekerinin yüksekliğinden olumsuz etkilenir.
Diyabet tedavisinde amaç, kan şekerinin normal düzeylere indirilmesi ve hastalığın bilinen diğer zararlı etkilerini en alt düzeye çekmek olmalıdır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını da içeren yaşam tarzı değişikliği ile diyabetli bireylerde komplikasyon riskinin en aza indirilmesi mümkündür. Diyabet öncesi dönemde de beslenme davranışı ve yaşam tarzı değişikliğini içeren önlemlerin alınması ile diyabet riski geciktirilebilir ve hatta önlenebilir. Böylelikle, hem diyabet öncesi dönemde yer alan risk grubundaki bireylerde hem de diyabetli bireylerde yaşam kalitesi artırılabilir.
Diyabetli bireyler, günlük beslenmesinde yeterli proteine, kompleks karbonhidratlara, sağlıklı yağlara, taze sebze ve meyvelere, süt ve süt ürünlerine dengeli bir biçimde yer vermelidir. Doğal beslenmeye özen göstermeli, paketli gıdalardan ise uzak durmalıdır. Genel beslenme örüntüsü bu şekilde olmalı, ancak tabii ki tıpkı parmak izi gibi, her bireyin beslenme programı da birbirinden farklıdır" açıklamalarında bulundu.
ARI EKMEĞİ FAYDALARI
- Uzmanlar, arı ekmeğinin içeriğindeki yüksek oranda asetil-kolin ile tansiyon ve kronik kabızlık tedavilerinde yardımcı olacağını söylüyor.
- Bedensel ve zihinsel gücü artırmaya yardımcı olan arı ekmeği, antiseptik ve mikrop öldürücüdür.
- Diş eti kanamalarına karşı da koruma sağlayan ürün, yetersiz bağışıklık sistemini de kısa sürede güçlendiriyor.
- Bağırsak sağlığını güçlendirerek kolon kanserini önlenmesine yardımcı oluyor.
- Soğuk havalarda yüz felci riskine dikkat, rüzgarla birlikte tetiklenebilir!
- Uzmanı uyardı: Bu hastalığın nedeni bilinmiyor! Karın ağrısı ve yorgunlukla kendini gösteriyor, sindirim sistemini iltihaplandırıyor...
- Mesleğiniz astım hastası yapabilir
- Duygusal açlık kilo aldırıyor
- Kokuda azalma Alzheimer belirtisi olabilir! Uzman isim açıkladı: 50 yaşın üstünde oran %25'e kadar çıkıyor!