Sağlığımızla oynayan yeni trend! Uzmanı uyarıyor: Sakın internetten para verip almayın!
Günümüzde dengeli beslenme ve doğal yöntemlerle vücut sağlığını korumak, oldukça önemli bir yere sahip. Bu noktada, probiyotik takviyelerin sağlık üzerindeki olumlu etkileri giderek daha fazla dikkat çekiyor. Probiyotikler, sindirim sistemi sağlığını destekleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren faydalı mikroorganizmalar olarak biliniyor. Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, probiyotik takviyelerin bağırsak sağlığı üzerindeki etkileri ve probiyotik takviyelerde güvenilirlik faktörleri hakkında merak edilenleri posta.com.tr okuyucularıyla paylaştı.
Serpil Dokurel/ Posta.com.tr| İnsan dışkısının üçte biri canlı bakterilerden oluşuyor, bu canlı bakterilerin insan sağlığına yararlı ve de zararlı olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Bağırsaktaki yararlı ve zararlı bakterilerin floradaki dengesinin bozulmasına, yani yararlı bakterilerin azalması durumuna “disbiyozis” deniyor. Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, probiyotik takviye ilaçların tam da bu noktada devreye girdiğini söylüyor. Probiyotik takviye ilaçların içinde bulunan lactobacillus, bifidobacterium, bağırsaktaki yararlı bakterilerin oranlarını artırabiliyor.
PROBİYOTİKLER HERKESTE İŞE YARAYACAK DİYE BİR KURAL YOK!
Prof. Dr. Salih Boğa, bazı hastalarında probiyotik takviye ilaçların işe yaradığını, disbiyozisi düzeltebildiğini ama her kişide sürekli kullanımı gerekli olmadığını belirtti.
Çünkü aslında bağırsaktaki yararlı bakterilerde de asıl önemli olan şeyin “diversity” yani çeşitlilik.
‘YARARLI BAKTERİLERİ ÇOĞALTMAK YERİNE YOK EDEBİLİYOR’
Uzman isim, bağırsaktaki yararlı bakteri çeşitliliğinin insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu ancak, probiyotik takviyelerde fermente ürünlerin aksine birkaç tip bakteri çeşidi olduğunu belirtti. Boğa, yüzlerce farklı bakteriden oluşan bu yararlı bakterilerin, sanılanın aksine çeşitliliğini daha da azaltacağı, yararlı bazı bakterileri de ortadan kaldıracağının altını çizdi.
Probiyotik takviyeler çeşitliliği azalttığı için bağırsaktaki bazı faydalı bakterileri de yok edebiliyor.
İNTERNET ÜZERİNDEN SİPARİŞ VERENLER DİKKAT!
Prof. Dr. Salih Boğa, internet üzerinden alışveriş yaparken, tercih ettiğimiz probiyotik takviyelerin güvenilirliğinin hayati önem taşıdığını, bu noktada, ürünü üreten firmanın güvenilirliğini ve ürün incelemelerini detaylıca kontrol etmek gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığı ve bağımsız laboratuvarlar tarafından onay aldığını gösteren sertifikalar da ürünün güvenilirliğini değerlendirmek için önemli bir ölçüt.
ETKİSİ KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİYOR
Probiyotik ürünlerin raf ömrü, saklama koşulları ve uzun vadede canlılıklarını koruma kapasitesi net bir şekilde bilinmeyebiliyor. Bu nedenle, bu takviyelerin kesin etkileri hakkında mutlak bilgilere sahip olamayabiliyoruz. Prof. Dr. Salih Boğa, her bireyin vücut yapısının farklı olduğunu ve probiyotik takviyelerin etkilerinin kişiden kişiye değişebileceğini söyledi. Bu nedenle, bu ürünlerin tamamen etkili olduğunu ve herkes için aynı sonuçları vereceğini söylemenin doğru olmayacağını belirtmek gerekiyor.
DOKTORA DANIŞMAK ŞART
Prof. Dr. Salih Boğa, probiyotik takviyeleri kullanmadan önce doktora danışılmasının son derece önem taşıdığını, sağlıklı bireylerin sadece bir trend olarak probiyotik takviyelerini kullanmamaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
ANTİBİYOTİK KULLANAN HERKESİN PROBİYOTİK KULLANMASI GEREKMİYOR
Prof. Dr. Salih Boğa, antibiyotik kullanan kişilerin herhangi bir probiyotik katkı maddesi, takviye maddesi, kapsül, tablet ya da toz gibi takviye ürünü kullanması gerekmediğini, probiyotiklerin bazı durumlarda antibiyotiğin yan etkileri ve antibiyotiğe bağlı ishal gibi problemlerde de faydalı olabildiğini söyledi. Ancak, bunu da doktora danışarak ve uygun probiyotik takviyesini seçerek kullanmak gerektiğinin altını çizdi.
TAKVİYELER YERİNE TURŞU VE KEFİR TÜKETMEK GEREKİYOR
Prof. Dr. Salih Boğa, takviyeler yerine turşu, kefir gibi fermente ürünleri kullanmanın çok daha mantıklı olduğunu açıkladı. Boğa, bu besinlerin de yararlı bakterilerin büyümesini, gelişmesini sağlayabildiğini belirtti.
- Takır takır öksürüğe neden oluyor! Bağışıklık sistemini düşürüyor, öldürmüyor ama süründürüyor
- Burun kuruluğu çekenlere doğal ilaç! Uzmanından şaşırtan öneri geldi: Birkaç damla kullanmak yeterli oluyor!
- Prof. Dr. Vedat Göral uyardı: Vücutta eksikliği saç dökülmesi, kabızlık ve şişkinliğe neden oluyor!
- 2023'te 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konuldu
- Görme yetisini kaybettiriyor! Tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor, uzmanı uyardı: Erken teşhis şart