SağlıkEvde Çölyak testi nasıl yapılır?

Evde Çölyak testi nasıl yapılır?

Paylaş
Evde Çölyak testi nasıl yapılır?

Günümüzde Çölyak Hastalığı ve Gluten İntoleransı birçok kişi tarafından karıştırılan ve bunun sonucunda Evde Çölyak Testi’ni tercih edenler, Evde Çölyak Testi Nasıl Yapılır? Sorusu ile test yapmayı amaçlıyor. Peki, Evde Çölyak Testi Nasıl Yapılır? Çölyak Hastalığı ve Belirtileri Nedir? Gluten İntoleransı Testi ile farkları nelerdir?

Evde Çölyak Testi Nasıl Yapılır? Sorusu, genellikle Çölyak Hastalığından şüphelenmekte olan kişilerin durumu Gluten İntoleransı ile ayırt edebilmek için evde yapabileceği merak etmesi sonucunda araştırılıyor. Gluten intoleransı testi, genellikle çölyak hastalığı ve çölyak dışı gluten hassasiyeti gibi durumların tespitinde kullanılan çeşitli testlerden oluşur. Buna göre Evde Çölyak Testi ve Gluten İntoleransı Testi ile şüphelenmekte olduğunuz durumlarda belirleyici sonuçları sizlere sunar. Peki, Evde Çölyak Testi Nasıl Yapılır? Çölyak Hastalığı ve Belirtileri Nedir? Gluten İntoleransı Testi ile farkları nelerdir?  

Haberin Devamı

EVDE ÇÖLYAK TESTİ NASIL YAPILIR?  

Evde Çölyak Testi yapabilmek için ilk olarak ev tipi çölyak testi kitine sahip olmanız gerekmektedir. Evde çölyak testi yapmak için, çeşitli eczanelerden veya online platformlardan temin edilebilen çölyak testi kitleri bu konuda size yardımcı olacaktır.  

Ev tipi çölyak testi kitine sahip olduktan sonra gerçekleştireceğiniz adımlar ev tipi çölyak testi kiti kutusu içerisinde yer almaktadır. Fakat genellikle bu kitlerin uygulanma şekli birbiri ile benzerlik göstermektedir.

Evde Çölyak testi nasıl yapılır

Aşağıda yer almakta olan ev tipi çölyak testi aşamalarını takip ederek sizde Evde Çölyak Testinizi uygulayabilirsiniz.  

  • Test Kitini Hazırlayın: Kiti açın ve talimatları okuyun.  
  • Ellerinizi Yıkayın: Sabun ve su ile ellerinizi yıkayıp kurulayın.  
  • Kan Örneğini Alın: Parmağınızı iğne ile delin ve bir damla kan alın.  
  • Kanı Test Çubuğuna Uygulayın: Alınan kanı test çubuğuna damlatın.  
  • Çözeltiyi Ekleyin: Çözeltiyi test çubuğuna ekleyin.  
  • Sonucu Bekleyin: 10-15 dakika boyunca sonucu bekleyin.  
  • Sonucu Okuyun: Test çubuğundaki çizgilere göre sonucu değerlendirin.  

Evde Çölyak Testi yapmak her ne kadar zor ve zahmetli gibi görünüyor olsa da sizde bir ev tipi çölyak testi kiti ile birlikte yukarıdaki adımları takip ederek kolay bir şekilde çölyak testini yapabilirsiniz. Özellikle bazı insanlar tarafından hastaneye gitmek ve bu tarz yerlerde bulunmak travmatik ve korkutucu karşılanabiliyor. Bu gibi durumlarda ev bu tarz testler yaptırmak kurtarıcı olabilmekte. 

Haberin Devamı

Evde Çölyak testi nasıl yapılır

ÇÖLYAK HASTALIĞI VE BELİRTİLERİ NEDİR?  

Çölyak hastalığı, gluten adı verilen buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteine karşı bağışıklık sisteminin verdiği olumsuz tepki sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. 

Çölyak hastalığının belirtileri arasında karın ağrısı, ishal, şişkinlik, kilo kaybı, yorgunluk ve kansızlık gibi semptomlar yer alır. 

Çölyak hastalığının tek tedavi yöntemi ise ömür boyu glutensiz bir diyet uygulamaktır. Çölyak hastalığı olan kişiler glutensiz bir diyet uygulayarak buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan glutenden uzak durarak hayatlarını sorunsuz bir şekilde sürdürebilmektedir. 

Evde Çölyak testi nasıl yapılır

GLUTEN İNTOLERANSI TESTİ İLE FARKLARI NELERDİR? 

Çölyak hastalığı, gluten tüketildiğinde bağışıklık sisteminin ince bağırsağa saldırmasıyla ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır ve kan testleri, genetik testler ve bağırsak biyopsisi ile teşhis edilir. Gluten intoleransı ise çölyak hastalığı olmaksızın gluten tüketimi sonrası sindirim rahatsızlıkları yaşanması durumudur. Bu intolerans, çölyak hastalığı kadar ciddi bir bağışıklık yanıtı oluşturmaz ve genellikle sadece belirtileri hafifletmek için diyet değişikliği önerilir. Gluten intoleransı testi, gluten tüketimi sonrası yaşanan belirtilerin nedenini anlamaya yardımcı olur. 

Haberin Devamı

Evde Çölyak testi nasıl yapılır

Sonuç olarak Çölyak hastalığı, gluten adı verilen buğday, arpa, çavdar gibi tahıllardan kaynaklanan bir hastalıktır ve tek tedavi yöntemi glutensiz bir diyet uygulamaktır. Ev tipi çölyak testi kiti ile birlikte Çölyak hastalığınızın olup, olmadığı basit bir kit ile birlikte tespit edebilirsiniz.