Çölyak

Çölyak Haberleri

Son dakika çölyak haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çölyak gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çölyak haber sayfamızda...
Yemekten sonra karnınız şişiyorsa hasta olabilirsiniz! Karnı şişiriyor: Bağırsakları düğüm düğüm yapıyor, kramptan kıvrandırıyor

Yemekten sonra karnınız şişiyorsa hasta olabilirsiniz! Karnı şişiriyor: Bağırsakları düğüm düğüm yapıyor, kramptan kıvrandırıyor

30.10.2024
Çölyak hastalığı son dönemde sıklıkla gündeme gelen konular arasında yer alıyor. emek yedikten sonra karnınızın şişmesi, birçok insanın karşılaştığı yaygın bir durumdur. B basit rahatsızlık bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Peki, çölyak nedir? Çölyak neden olur? Çölyak belirtileri nelerdir?
Evde Çölyak testi nasıl yapılır?

Evde Çölyak testi nasıl yapılır?

9.10.2024
Günümüzde Çölyak Hastalığı ve Gluten İntoleransı birçok kişi tarafından karıştırılan ve bunun sonucunda Evde Çölyak Testi’ni tercih edenler, Evde Çölyak Testi Nasıl Yapılır? Sorusu ile test yapmayı amaçlıyor. Peki, Evde Çölyak Testi Nasıl Yapılır? Çölyak Hastalığı ve Belirtileri Nedir? Gluten İntoleransı Testi ile farkları nelerdir?
Bebeğin gelişimi için anne sütü doping etkisi görüyor!

Bebeğin gelişimi için anne sütü doping etkisi görüyor!

7.10.2024
Anne sütünün bağışıklığı arttırdığını ve çocukların beyin gelişimini desteklediğini vurgulayan Çocuk Hastalıkları ve Sosyal Pediatri Uzmanı Doç. Dr. Filiz Tubaş, “Annelerin ilk 6 ay sadece emzirmelerini destekleyelim. 2 yaşına kadar ise ek gıdalar olsa dahi emzirme devam etmeli” dedi.
Canan Karatay’ın da favorisi! 24 saat tok tutma garantili: Yediğiniz anda kana karışıp demir üretimini destekliyor

Canan Karatay’ın da favorisi! 24 saat tok tutma garantili: Yediğiniz anda kana karışıp demir üretimini destekliyor

7.10.2024
Ekmek yememek, özellikle rafine beyaz ekmekten kaçınmak; kan şekerini dengeliyor ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ekmekten alınan fazla kalorilerden kaçınmak, daha dengeli bir diyetle beslenmeyi sağlıyor. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için ekmek tüketmemek, sindirim sorunlarını ve diğer sağlık problemlerini önlüyor. Ekmek yemeden karnı doymayanlar için de sağlıklı alternatif önerisi Prof. Dr. Canan Karatay’dan geliyor.
Kalp sağlığını koruyabilmek için dikkat edilmesi gerekenler

Kalp sağlığını koruyabilmek için dikkat edilmesi gerekenler

27.08.2024
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Başar, sağlıklı bir kalbe sahip olabilmek için nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sağlıklı bir kalp için yaşam tarzının ve beslenmenin önemine değinen Uzm. Dr. Başar, “Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için kişisel motivasyon yüksek olmalı ve yaşam tarzı sağlıklı bir çerçevede kalmak üzere değiştirilmelidir. Bu değişiklikler hayatın tüm alanlarına sirayet etmeli ki sağlık ve beraberinde mutluluk gelebilsin. Günlük olarak çeşitli meyve ve sebzeler tüketmek, kalp sağlığına faydalıdır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç gibi tam tahıllar tercih edilmelidir. Haftada en az iki kez Omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar (somon gibi) tüketmek faydalıdır. Trans yağlardan ve doymuş yağlardan kaçılmalı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Kalp sağlığını tehdit ediyor! Faydalı diye fazla tüketilmemeli

Kalp sağlığını tehdit ediyor! Faydalı diye fazla tüketilmemeli

26.08.2024
Kalp sağlığını koruyabilmek için dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Başar, “Kalp sağlığını korumak için günde 7-8 saat kaliteli uyku almak hedeflenmelidir. Her gün çeşitli meyve ve sebzeler tüketmek, kalp sağlığına faydalıdır. Ancak taze meyve yerine meyve suyu tüketmek, kan şekeri seviyelerinin hızla yükselmesine ve kilo alımına neden olabilir. Meyve suları doğal olarak sağlıklı gibi görünse de genellikle yüksek miktarda şeker içerirler ve fazla tüketimleri kalp sağlığının tehdit edebilirler” dedi.
Bakan Işıkhan duyurdu: SGK desteğini yüzde 40 artırdık

Bakan Işıkhan duyurdu: SGK desteğini yüzde 40 artırdık

5.08.2024
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "684 adet tıbbi malzemenin Sosyal Güvenlik Kurumu'muzca (SGK) ödenen fiyatını yüzde 40 oranında artırdık" dedi.
Çölyak hastalarına özel beslenme programı! Alerjik beslenmeye uygun formül, vücuttaki ödemi anında atıyor, kemikleri beton gibi yapıyor

Çölyak hastalarına özel beslenme programı! Alerjik beslenmeye uygun formül, vücuttaki ödemi anında atıyor, kemikleri beton gibi yapıyor

1.08.2024
Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin glütenadı verilen bir proteine karşı anormal bir tepki verdiği bir sindirim sistemi bozukluğudur. Karın ağrısı ve mide bulantısı gibi pek çok belirtiyle ortaya çıkan hastalığa dikkat etmek gerekiyor. Peki, çölyak hastaları nasıl beslenmelidir? Çölyak belirtileri nelerdir?
Canan Karatay’ın da favorisi! 24 saat tok tutma garantili: Yediğiniz anda kana karışıp demir üretimini destekliyor

Canan Karatay’ın da favorisi! 24 saat tok tutma garantili: Yediğiniz anda kana karışıp demir üretimini destekliyor

25.07.2024
Ekmek yememek, özellikle rafine beyaz ekmekten kaçınmak; kan şekerini dengeliyor ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ekmekten alınan fazla kalorilerden kaçınmak, daha dengeli bir diyetle beslenmeyi sağlıyor. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için ekmek tüketmemek, sindirim sorunlarını ve diğer sağlık problemlerini önlüyor. Ekmek yemeden karnı doymayanlar için de sağlıklı alternatif önerisi Prof. Dr. Canan Karatay’dan geliyor.
Emine Erdoğan'dan 'Tarım Kredi Sıfır Atık' marketine ziyaret

Emine Erdoğan'dan 'Tarım Kredi Sıfır Atık' marketine ziyaret

20.07.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ankara'da atıksız alışverişi teşvik eden marketi ziyaret etti, tek kullanımlık ambalajların önüne geçerek atıkları en aza indiren dolum istasyonlarını inceledi.
Ruslar ondan vazgeçemiyor! Vücut sağlığının gerçek kaynağı: Demir eksikliğini gidermekten hastalıkları önlemeye kadar fayda sağlıyor

Ruslar ondan vazgeçemiyor! Vücut sağlığının gerçek kaynağı: Demir eksikliğini gidermekten hastalıkları önlemeye kadar fayda sağlıyor

16.07.2024
Glutensiz beslenmek, gluten intoleransı ya da çölyak hastalığı gibi durumlar nedeniyle büyük bir önem taşıyor. Gluten; buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf türlerinde bulunan bir protein. Glutensiz diyet, buğday ve diğer glüten içeren tahılların yerine pirinç, mısır, quinoa gibi gluten içermeyen tahılların tercih edilmesini kapsıyor. Bu süreçte tercih edebileceğiniz tahıl alternatiflerinden biri ise karabuğday oluyor.
Farkında olmadan alınan kaloriler

Farkında olmadan alınan kaloriler

15.07.2024
Geçen hafta bu konuya giriş yapmıştık ama tekrar hatırlatmak istiyorum. Kilo verirken negatif enerji (kalori) dengesi sağlamak bu işin temelidir. Bunu yapamazsanız zayıflamak mümkün değildir. Negatif kalori dengesi yaratırken bize önemsizmiş gibi gözüken bazı ayrıntıların ne kadar önemli olabileceği konusuna giriş yapmıştık. Bu hafta da devam edelim bakalım…
Nakitçiler ve temassızcıların büyük savaşı

Nakitçiler ve temassızcıların büyük savaşı

14.07.2024
Yabancı bir ülkedesiniz. Tuvalet ihtiyacınız var. Umumi bir tuvaleti ücretli kullanmak istiyorsunuz. Ama üzerinizde sadece nakit para var. Kartınız yok veya temassız ödeme işlemi yok veya çalışmıyor. İhtiyacınızı göremiyorsunuz. Çünkü tuvalet sadece temassız işlemle çalışıyor... Bu anlattığım durum ütopik bir sahne değil.
Türkiye'de 700 bin kişi bu hastalığa sahip! 'Çölyak bir rahatsızlık değil, yaşam biçimi'

Türkiye'de 700 bin kişi bu hastalığa sahip! 'Çölyak bir rahatsızlık değil, yaşam biçimi'

10.07.2024
Türkiye’de 700 bin Çölyak'lı birey olduğu tahmin edilirken, her 100 kişiden 1'inin Çölyak’lı olduğunu, bu durumun buzdağının sadece görünür kısmı olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Merve Sena Nazlı, tanı almayı bekleyen çok fazla kişi olduğuna dikkat çekti.
Çölyak hastaları için bir ilk! Gluten hassasiyetine iyi geliyor, ücretsiz dağıtılıyor, vücutta ağrı ve şişliğe neden olmuyor

Çölyak hastaları için bir ilk! Gluten hassasiyetine iyi geliyor, ücretsiz dağıtılıyor, vücutta ağrı ve şişliğe neden olmuyor

9.07.2024
Çölyak hastaları için dışarıda beslenme kimi zaman son derece zor olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için harekete geçen Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar Türkiye'de bir ilke imza attı! İşte glüten hassasiyeti olanları sevindiren o projeye dair detaylar...
Biz ne yiyelim şimdi?

Biz ne yiyelim şimdi?

30.06.2024
Sağlıklı yaşam, uzun yaşam, yaş alırken genç kalmak… Adına ne derseniz deyin artık, bu konular söz konusu olduğunda her kafadan bir ses çıkıyor. Her sabah başka bir şeye uyanıyoruz.
Batman'da farkındalık hasadı yapıldı

Batman'da farkındalık hasadı yapıldı

20.06.2024
Batman’da çölyak hastalarına destek vermek ve farkındalık oluşturmak amacıyla iki ay önce glutensiz un için karabuğdayın deneme ekimi yapılmıştı. Beşiri ilçesinde 40 dekarlık alanda ekilen karabuğdayın hasadı bayram öncesi yapıldı. Karabuğday, 1705 çölyak hastasının bulunduğu Batman’da önemli bir ihtiyacı karşılayacak. Vali Ekrem Canalp, arıcılık için de önemli bir nektar kaynağı olan karabuğdayın daha geniş alanlarda ekiminin hedeflendiğini açıkladı.
Adana Çukurova’da hasadı başladı! B12’de eti solda sıfır bırakıyor: Kan şekeri ve kolesterolü terazi gibi dengeliyor, demir depolarını fullüyor, sindirim sistemini rahatlatarak bağırsakları motor gibi çalıştırıyor

Adana Çukurova’da hasadı başladı! B12’de eti solda sıfır bırakıyor: Kan şekeri ve kolesterolü terazi gibi dengeliyor, demir depolarını fullüyor, sindirim sistemini rahatlatarak bağırsakları motor gibi çalıştırıyor

14.06.2024
Beslenme düzenine karabuğday eklemek, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmak için harika bir adım oluyor. Özellikle glutene hassasiyeti olan kişiler için vazgeçilmez bir nimet haline geliyor. Karabuğdayı kahvaltılıklar, salatalar veya yan yemek olarak kullanabilirsiniz. Hem tadı lezzetli olan hem de sağlığa sayısız faydası bulunan bu gıda sayesinde şifa bulabilirsiniz. Peki, karabuğdayın faydaları nelerdir? Neden tüketilmeli? Karabuğday hangi tarifte kullanılabilir?
Kadının gücü Tokat'ın gücü

Kadının gücü Tokat'ın gücü

26.05.2024
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen ve Tokat Valiliği tarafından yürütülen Kadının Gücü Tokat’ın Gücü Projesi ile oluşturulan Tokat Kadın Kooperatifleri markasının ilk satış mağazası törenle açıldı.
Çinliler kaşık kaşık tüketiyor! Bağırsakları motor gibi çalıştırıyor: Proteinde yumurtayı sollayan tek bitkisel kaynak

Çinliler kaşık kaşık tüketiyor! Bağırsakları motor gibi çalıştırıyor: Proteinde yumurtayı sollayan tek bitkisel kaynak

24.05.2024
Karabuğday, son yıllarda popülerlik kazanan ve sağlığa birçok faydası olan bir süper gıda olarak öne çıkıyor. Glutensiz yapısıyla özellikle çölyak hastaları ve gluten intoleransı olan bireyler için ideal bir seçenek olan karabuğday, aynı zamanda yüksek besin değeriyle de dikkat çekiyor. Yaklaşık 6 bin yıl önce Çin'den gelen, ravent familyasına ait çiçekli bir bitkiden elde edilen bir tohumdur. İçeriğinde bol miktarda protein, lif, vitamin ve mineral barındıran bu değerli tahıl, kalp sağlığını korumaktan kan şekerini dengelemeye kadar birçok alanda olumlu etkiler sunuyor. Karabuğdayın faydalarını daha yakından inceleyelim.
Deneme amaçlı toprağına ekmişti şimdi Türkiye'nin her yerinden sipariş yağıyor! İçeriğindeki; magnezyum, potasyum, fosfor ve demir bolca bulunuyor

Deneme amaçlı toprağına ekmişti şimdi Türkiye'nin her yerinden sipariş yağıyor! İçeriğindeki; magnezyum, potasyum, fosfor ve demir bolca bulunuyor

20.05.2024
Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde 3 yıl önce denemek amacı ile karabuğday eken çiftçi aile, çölyak hastalarının taleplerine yetişemez hale geldi. Yoğun talebe yetişmeye çalışan çiftçiler, tarlalarını karabuğdayla buluşturdu.
Tahta kaşığın içindeki gluten bile riskli! 'Biraz yesem ne olur?' demek büyük bir hata

Tahta kaşığın içindeki gluten bile riskli! 'Biraz yesem ne olur?' demek büyük bir hata

9.05.2024
Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin vücuda gluten adı verilen bir protein içeren yiyeceklere yanlışlıkla saldırması sonucu ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Gluten, buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf türlerinde bulunan bir protein kompleksidir. Çölyak hastalığı olan kişiler gluteni sindiremezler ve bağışıklık sistemi ona saldırır. Çölyak hastalığında farkındalığın artırılması için her yıl kutlanan 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Klinik Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Çölyak hastaları için tahta kaşığın içindeki glüten bile riskli" dedi.
Stres mide şişkinliğini artırır mı?

Stres mide şişkinliğini artırır mı?

8.04.2024
Bazı alışkanlıkların midedeki şişkinlik ve gaz şikayetlerini artırabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Yaşar “Yutulan hava, mide gazının temel kaynağıdır. Sigara içme, sakız çiğneme ve anksiyete (kaygı, stres) bunu arttıran nedenlerdir. Sindirim sisteminde oluşan gazlar ise gıdalar ile aldığımız karbonhidrat, protein ve yağların bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından fermente edilmesi sonucu oluşur” dedi.
Çocuklarınıza verdiğiniz atıştırmalıklar iştahsızlık yapabilir!

Çocuklarınıza verdiğiniz atıştırmalıklar iştahsızlık yapabilir!

3.04.2024
İştahsızlığın çocuklarda sık görülen bir semptom olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıza İnanç, “Öğün aralarında verilen meyve suları, süt gibi gıdalar çocuğun çabuk doymasına ve öğün atlamalarına neden olur. Abur cubur, asitli içecekler ve paketlenmiş ürünlerden uzak durulmalıdır. Son zamanlarda bu ürünlerin tüketimi, çocuklar arasında artış göstermiştir. Kreş ve anaokulu yetkilileri bu konuda duyarlı olmalıdır” dedi.
Çocuklarda iştahsızlığın sebebini uzmanı açıkladı! Süt ve paketlenmiş meyve sularına dikkat

Çocuklarda iştahsızlığın sebebini uzmanı açıkladı! Süt ve paketlenmiş meyve sularına dikkat

2.04.2024
İştahsızlığın çocuklarda sık görülen bir semptom olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıza İnanç, “Öğün aralarında verilen meyve suları, süt gibi gıdalar çocuğun çabuk doymasına ve öğün atlamalarına neden olur. Abur cubur, asitli içecekler ve paketlenmiş ürünlerden uzak durulmalıdır. Son zamanlarda bu ürünlerin tüketimi, çocuklar arasında artış göstermiştir. Kreş ve anaokulu yetkilileri bu konuda duyarlı olmalıdır” dedi.