Son dakika çölyak haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çölyak gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çölyak haber sayfamızda...
Ekmek yememek, özellikle rafine beyaz ekmekten kaçınmak; kan şekerini dengeliyor ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ekmekten alınan fazla kalorilerden kaçınmak, daha dengeli bir diyetle beslenmeyi sağlıyor. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için ekmek tüketmemek, sindirim sorunlarını ve diğer sağlık problemlerini önlüyor. Ekmek yemeden karnı doymayanlar için de sağlıklı alternatif önerisi Prof. Dr. Canan Karatay’dan geliyor.
Ramazan ayı; birlik, beraberlik ve dayanışmanın en yoğun hissedildiği zamanların başında geliyor… Toplumdaki sosyal bağları güçlendiren bu dönemde sahip olunan imkanları, ihtiyacı olanlarla paylaşmanın anlamı da bir başka… Ramazan ayında; toplumsal dayanışmanın en güzel örnekleri sergileniyor, gelenekler yaşatılırken “gönül sofraları’nda da bereket artıyor...
Prof. Dr. Hakan Yüceyar, sindirim sisteminde yaşayan bakteri topluluğunu ifade eden "mikrobiyota" kavramı hakkında bilgiler verdi. Mikrobiyotanın, sindirim sistemi ile ilgili hastalıkların dışında, şeker hastalığı, demans, alzheimer, depresyon, otoimmun hastalıklar, damar sertliği, uyku problemleri gibi sorunlarla ilişkilendirildiğini ifade eden Yüceyar, "Mikrobiyota testinden elde edilecek verilerle düzenlenecek diyet önlemleri ve kullanılacak uygun probiyotikler, birçok hastalığı önleyebilmektedir" dedi.
İnsan vücudu kusursuz bir düzenle yaratılmıştır. Vücut eksik olan besinleri temin edemediği zaman bazı belirtiler gösterebilir. Vücudun gösterdiği belirtiler farklı nedenler ile ortaya çıkabilir. Kanama eğilimi fazla olan kişiler için K Vitamini eksikliğinden bahsedilebilir. Eksiklik durumunda vücut kanamaları durdurmak için yeterli pıhtılaşmayı sağlayamaz. İşte başlıca belirtiler...
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, tahlillerde bir eksiklik yoksa takviye vitaminlerin vücuda zararları olabileceği uyarısında bulundu.
Huzursuz bağırsak sendromunun, kendini karın ağrısı, karın şişkinliği ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler (kabızlık ya da ishal) ile gösteren fonksiyonel bir bağırsak hastalığı olduğunu belirten Uzman Doktor Abdulvahap Doğan, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü belirtti.
Huzursuz bağırsak sendromunun, kendini karın ağrısı, karın şişkinliği ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler (kabızlık ya da ishal) ile gösteren fonksiyonel bir bağırsak hastalığı olduğunu belirten Uzman Doktor Abdulvahap Doğan, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü belirtti.
Kestane, kayıngiller familyasından gelen ve özellikle sonbahar ile kış aylarında tercih edilen besleyici bir meyvedir. Düşük yağ oranı, yüksek lif içeriği ve kompleks karbonhidratları sayesinde enerji verir, sindirim sistemini destekler ve bağışıklık güçlendirici özellikler taşır. Glütensiz yapısıyla çölyak hastalarının tüketimine uygundur. Zengin potasyum içeriğiyle kalp sağlığını desteklerken, C vitamini sayesinde cilt sağlığına katkı sağlar.
Huzursuz bağırsak sendromunun toplumda sık görülen bir hastalık olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, hastalığın semptomlarının doğru şekilde tanımlanmasının tedavi edilmesinde büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Hastalığın en önemli belirtisinin tekrarlayan karın ağrısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sarıkaya, “Toplumun yüzde 10 ila 15’lik kısmını etkileyen bu hastalık, özellikle kadınlarda ve gençlerde daha sık görülüyor” dedi.
Huzursuz bağırsak sendromu hakkında açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, toplumda oldukça yaygın görülen bu fonksiyonel bağırsak hastalığının, özellikle karın ağrısı ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ile kendini gösterdiğini belirtti. Hastalığın doğru şekilde teşhis edilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Sarıkaya, tedavi sürecinde bireyselleştirilmiş yaklaşımların hastaların yaşam kalitesini büyük ölçüde iyileştirdiğini belirtti. Prof. Dr. Sarıkaya, bu sendromla ilgili doğru beslenme alışkanlıkları, stres yönetimi ve ilaç tedavilerinin hastaların semptomlarını hafifletebileceğini söyledi.
1960’lı yıllarda radyoda yaptığı konuşmalarda sık sık tarhanayı gündeme getirmesi nedeniyle Türkiye’nin üç ‘Osman’ından (politikacı Osman Bölükbaşı: T(I)RT Osman, İzmir Belediye Başkanı Osman Kibar: Asfalt Osman ve beslenme uzmanı Osman Nuri Koçtürk: Tarhana Osman) biri olarak anılmaya başlandı.
Kinoa, son yıllarda sağlıklı beslenme trendlerinin ön sıralarında yer alan, besin değeri yüksek bir tahıl benzeri tohumdur. Aslında bir tahıl değil, bir amarant bitkisi ailesine ait bir tohum olan kinoa, glütensiz olmasıyla da dikkat çeker ve birçok sağlık faydası sunar. Kinoa, protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengindir, bu yüzden vücuda pek çok olumlu katkı sağlar. İşte kinoa hakkında bilmeniz gerekenler...
Çölyak hastalığı son dönemde sıklıkla gündeme gelen konular arasında yer alıyor. emek yedikten sonra karnınızın şişmesi, birçok insanın karşılaştığı yaygın bir durumdur. B basit rahatsızlık bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Peki, çölyak nedir? Çölyak neden olur? Çölyak belirtileri nelerdir?
Günümüzde Çölyak Hastalığı ve Gluten İntoleransı birçok kişi tarafından karıştırılan ve bunun sonucunda Evde Çölyak Testi’ni tercih edenler, Evde Çölyak Testi Nasıl Yapılır? Sorusu ile test yapmayı amaçlıyor. Peki, Evde Çölyak Testi Nasıl Yapılır? Çölyak Hastalığı ve Belirtileri Nedir? Gluten İntoleransı Testi ile farkları nelerdir?
Anne sütünün bağışıklığı arttırdığını ve çocukların beyin gelişimini desteklediğini vurgulayan Çocuk Hastalıkları ve Sosyal Pediatri Uzmanı Doç. Dr. Filiz Tubaş, “Annelerin ilk 6 ay sadece emzirmelerini destekleyelim. 2 yaşına kadar ise ek gıdalar olsa dahi emzirme devam etmeli” dedi.
Ekmek yememek, özellikle rafine beyaz ekmekten kaçınmak; kan şekerini dengeliyor ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ekmekten alınan fazla kalorilerden kaçınmak, daha dengeli bir diyetle beslenmeyi sağlıyor. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için ekmek tüketmemek, sindirim sorunlarını ve diğer sağlık problemlerini önlüyor. Ekmek yemeden karnı doymayanlar için de sağlıklı alternatif önerisi Prof. Dr. Canan Karatay’dan geliyor.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Başar, sağlıklı bir kalbe sahip olabilmek için nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sağlıklı bir kalp için yaşam tarzının ve beslenmenin önemine değinen Uzm. Dr. Başar, “Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için kişisel motivasyon yüksek olmalı ve yaşam tarzı sağlıklı bir çerçevede kalmak üzere değiştirilmelidir. Bu değişiklikler hayatın tüm alanlarına sirayet etmeli ki sağlık ve beraberinde mutluluk gelebilsin. Günlük olarak çeşitli meyve ve sebzeler tüketmek, kalp sağlığına faydalıdır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç gibi tam tahıllar tercih edilmelidir. Haftada en az iki kez Omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar (somon gibi) tüketmek faydalıdır. Trans yağlardan ve doymuş yağlardan kaçılmalı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Kalp sağlığını koruyabilmek için dikkat edilmesi gerekenlerden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Başar, “Kalp sağlığını korumak için günde 7-8 saat kaliteli uyku almak hedeflenmelidir. Her gün çeşitli meyve ve sebzeler tüketmek, kalp sağlığına faydalıdır. Ancak taze meyve yerine meyve suyu tüketmek, kan şekeri seviyelerinin hızla yükselmesine ve kilo alımına neden olabilir. Meyve suları doğal olarak sağlıklı gibi görünse de genellikle yüksek miktarda şeker içerirler ve fazla tüketimleri kalp sağlığının tehdit edebilirler” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "684 adet tıbbi malzemenin Sosyal Güvenlik Kurumu'muzca (SGK) ödenen fiyatını yüzde 40 oranında artırdık" dedi.
Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin glütenadı verilen bir proteine karşı anormal bir tepki verdiği bir sindirim sistemi bozukluğudur. Karın ağrısı ve mide bulantısı gibi pek çok belirtiyle ortaya çıkan hastalığa dikkat etmek gerekiyor. Peki, çölyak hastaları nasıl beslenmelidir? Çölyak belirtileri nelerdir?
Ekmek yememek, özellikle rafine beyaz ekmekten kaçınmak; kan şekerini dengeliyor ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ekmekten alınan fazla kalorilerden kaçınmak, daha dengeli bir diyetle beslenmeyi sağlıyor. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için ekmek tüketmemek, sindirim sorunlarını ve diğer sağlık problemlerini önlüyor. Ekmek yemeden karnı doymayanlar için de sağlıklı alternatif önerisi Prof. Dr. Canan Karatay’dan geliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ankara'da atıksız alışverişi teşvik eden marketi ziyaret etti, tek kullanımlık ambalajların önüne geçerek atıkları en aza indiren dolum istasyonlarını inceledi.
Glutensiz beslenmek, gluten intoleransı ya da çölyak hastalığı gibi durumlar nedeniyle büyük bir önem taşıyor. Gluten; buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf türlerinde bulunan bir protein. Glutensiz diyet, buğday ve diğer glüten içeren tahılların yerine pirinç, mısır, quinoa gibi gluten içermeyen tahılların tercih edilmesini kapsıyor. Bu süreçte tercih edebileceğiniz tahıl alternatiflerinden biri ise karabuğday oluyor.
Geçen hafta bu konuya giriş yapmıştık ama tekrar hatırlatmak istiyorum. Kilo verirken negatif enerji (kalori) dengesi sağlamak bu işin temelidir. Bunu yapamazsanız zayıflamak mümkün değildir. Negatif kalori dengesi yaratırken bize önemsizmiş gibi gözüken bazı ayrıntıların ne kadar önemli olabileceği konusuna giriş yapmıştık. Bu hafta da devam edelim bakalım…