Son dakika Çölyak hastalığı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Çölyak hastalığı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Çölyak hastalığı haber sayfamızda...
Ekmek yememek, özellikle rafine beyaz ekmekten kaçınmak; kan şekerini dengeliyor ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ekmekten alınan fazla kalorilerden kaçınmak, daha dengeli bir diyetle beslenmeyi sağlıyor. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için ekmek tüketmemek, sindirim sorunlarını ve diğer sağlık problemlerini önlüyor. Ekmek yemeden karnı doymayanlar için de sağlıklı alternatif önerisi Prof. Dr. Canan Karatay’dan geliyor.
Prof. Dr. Hakan Yüceyar, sindirim sisteminde yaşayan bakteri topluluğunu ifade eden "mikrobiyota" kavramı hakkında bilgiler verdi. Mikrobiyotanın, sindirim sistemi ile ilgili hastalıkların dışında, şeker hastalığı, demans, alzheimer, depresyon, otoimmun hastalıklar, damar sertliği, uyku problemleri gibi sorunlarla ilişkilendirildiğini ifade eden Yüceyar, "Mikrobiyota testinden elde edilecek verilerle düzenlenecek diyet önlemleri ve kullanılacak uygun probiyotikler, birçok hastalığı önleyebilmektedir" dedi.
Huzursuz bağırsak sendromunun, kendini karın ağrısı, karın şişkinliği ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler (kabızlık ya da ishal) ile gösteren fonksiyonel bir bağırsak hastalığı olduğunu belirten Uzman Doktor Abdulvahap Doğan, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü belirtti.
Huzursuz bağırsak sendromunun, kendini karın ağrısı, karın şişkinliği ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler (kabızlık ya da ishal) ile gösteren fonksiyonel bir bağırsak hastalığı olduğunu belirten Uzman Doktor Abdulvahap Doğan, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü belirtti.
Huzursuz bağırsak sendromunun toplumda sık görülen bir hastalık olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, hastalığın semptomlarının doğru şekilde tanımlanmasının tedavi edilmesinde büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Hastalığın en önemli belirtisinin tekrarlayan karın ağrısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sarıkaya, “Toplumun yüzde 10 ila 15’lik kısmını etkileyen bu hastalık, özellikle kadınlarda ve gençlerde daha sık görülüyor” dedi.
Huzursuz bağırsak sendromu hakkında açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, toplumda oldukça yaygın görülen bu fonksiyonel bağırsak hastalığının, özellikle karın ağrısı ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ile kendini gösterdiğini belirtti. Hastalığın doğru şekilde teşhis edilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Sarıkaya, tedavi sürecinde bireyselleştirilmiş yaklaşımların hastaların yaşam kalitesini büyük ölçüde iyileştirdiğini belirtti. Prof. Dr. Sarıkaya, bu sendromla ilgili doğru beslenme alışkanlıkları, stres yönetimi ve ilaç tedavilerinin hastaların semptomlarını hafifletebileceğini söyledi.
Kinoa, son yıllarda sağlıklı beslenme trendlerinin ön sıralarında yer alan, besin değeri yüksek bir tahıl benzeri tohumdur. Aslında bir tahıl değil, bir amarant bitkisi ailesine ait bir tohum olan kinoa, glütensiz olmasıyla da dikkat çeker ve birçok sağlık faydası sunar. Kinoa, protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengindir, bu yüzden vücuda pek çok olumlu katkı sağlar. İşte kinoa hakkında bilmeniz gerekenler...
Çölyak hastalığı son dönemde sıklıkla gündeme gelen konular arasında yer alıyor. emek yedikten sonra karnınızın şişmesi, birçok insanın karşılaştığı yaygın bir durumdur. B basit rahatsızlık bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Peki, çölyak nedir? Çölyak neden olur? Çölyak belirtileri nelerdir?
Günümüzde Çölyak Hastalığı ve Gluten İntoleransı birçok kişi tarafından karıştırılan ve bunun sonucunda Evde Çölyak Testi’ni tercih edenler, Evde Çölyak Testi Nasıl Yapılır? Sorusu ile test yapmayı amaçlıyor. Peki, Evde Çölyak Testi Nasıl Yapılır? Çölyak Hastalığı ve Belirtileri Nedir? Gluten İntoleransı Testi ile farkları nelerdir?
Ekmek yememek, özellikle rafine beyaz ekmekten kaçınmak; kan şekerini dengeliyor ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ekmekten alınan fazla kalorilerden kaçınmak, daha dengeli bir diyetle beslenmeyi sağlıyor. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için ekmek tüketmemek, sindirim sorunlarını ve diğer sağlık problemlerini önlüyor. Ekmek yemeden karnı doymayanlar için de sağlıklı alternatif önerisi Prof. Dr. Canan Karatay’dan geliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "684 adet tıbbi malzemenin Sosyal Güvenlik Kurumu'muzca (SGK) ödenen fiyatını yüzde 40 oranında artırdık" dedi.
Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin glütenadı verilen bir proteine karşı anormal bir tepki verdiği bir sindirim sistemi bozukluğudur. Karın ağrısı ve mide bulantısı gibi pek çok belirtiyle ortaya çıkan hastalığa dikkat etmek gerekiyor. Peki, çölyak hastaları nasıl beslenmelidir? Çölyak belirtileri nelerdir?
Ekmek yememek, özellikle rafine beyaz ekmekten kaçınmak; kan şekerini dengeliyor ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ekmekten alınan fazla kalorilerden kaçınmak, daha dengeli bir diyetle beslenmeyi sağlıyor. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için ekmek tüketmemek, sindirim sorunlarını ve diğer sağlık problemlerini önlüyor. Ekmek yemeden karnı doymayanlar için de sağlıklı alternatif önerisi Prof. Dr. Canan Karatay’dan geliyor.
Glutensiz beslenmek, gluten intoleransı ya da çölyak hastalığı gibi durumlar nedeniyle büyük bir önem taşıyor. Gluten; buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf türlerinde bulunan bir protein. Glutensiz diyet, buğday ve diğer glüten içeren tahılların yerine pirinç, mısır, quinoa gibi gluten içermeyen tahılların tercih edilmesini kapsıyor. Bu süreçte tercih edebileceğiniz tahıl alternatiflerinden biri ise karabuğday oluyor.
Türkiye’de 700 bin Çölyak'lı birey olduğu tahmin edilirken, her 100 kişiden 1'inin Çölyak’lı olduğunu, bu durumun buzdağının sadece görünür kısmı olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Merve Sena Nazlı, tanı almayı bekleyen çok fazla kişi olduğuna dikkat çekti.
Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin vücuda gluten adı verilen bir protein içeren yiyeceklere yanlışlıkla saldırması sonucu ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Gluten, buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf türlerinde bulunan bir protein kompleksidir. Çölyak hastalığı olan kişiler gluteni sindiremezler ve bağışıklık sistemi ona saldırır. Çölyak hastalığında farkındalığın artırılması için her yıl kutlanan 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Klinik Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Çölyak hastaları için tahta kaşığın içindeki glüten bile riskli" dedi.
Bazı alışkanlıkların midedeki şişkinlik ve gaz şikayetlerini artırabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Yaşar “Yutulan hava, mide gazının temel kaynağıdır. Sigara içme, sakız çiğneme ve anksiyete (kaygı, stres) bunu arttıran nedenlerdir. Sindirim sisteminde oluşan gazlar ise gıdalar ile aldığımız karbonhidrat, protein ve yağların bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından fermente edilmesi sonucu oluşur” dedi.
Türkiye’de her 5 yetişkinden 1’inde demir eksikliği görüldüğünü söyleyen İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Çay ile kahve kıyaslandığında, çay daha çok demir emilimini azaltabilmektedir” dedi.
Ramazan ayında demir eksikliği olanların kan testi yaptırarak tedbiri elden bırakmamaları gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Harika Uğurtay, “Oruç tutanlar için demir takviyesi gerekiyorsa, ilaçlar sahurdan en az yarım saat sonra veya iftardan 2-3 saat sonra alınmalıdır” dedi.
Bağışıklık sisteminin glüten adı verilen bir protein içeren yiyeceklere karşı aşırı reaksiyon vermesiyle ortaya çıkan glüten alerjisi, giderek daha yaygın hale gelen bir sağlık sorunudur...
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melike Aslıhan Kara, çölyak hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çölyak hastalığının tanımını yapan Dyt. Kara, “Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde glütenin vücuda alınmasından sonra ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Hastalığın kesin tanısı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır” diye konuştu.
Genetik bazı faktörler vücutta ortaya çıkması muhtemel rahatsızlıkların oluşumunu destekliyor. Bu sorunların uzun vadede çeşitli kronik hastalıklara dönüşmesi ise yaşam kalitesini düşürüyor. İşte o da mı genetikmiş, dedirten hastalık ve faktörlere göre görülme sıklığı!
Son dönemlerin en popüler hastalıkları arasında gluten intoleransı da yer alıyor. Özellikle çocukları tehdit eden ve ilerlediğinde şişkinlik, cilt problemleri başta olmak üzere farklı pek çok soruna yol açan gluten intoleransı, yaşam kalitesini büyük oranda etkiliyor. Yepyeni bir yaşam stilini benimsemeyi gerektiren bu rahatsızlık ile ilgili tüm merak edilenleri Uzman Diyetisyen Beyza Ersan Posta.com.tr okurlarına özel olarak açıklıyor. İşte gluten intoleransı hakkında merak edilen her şey!
Özellikle son 10 yılda çocuklarda kabızlık görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Meryem Keçeli Başaran, “Çocuk sağlığı polikliniği başvurularında yüzde 5-10 ve çocuk gastroenteroloji poliklinik başvurularında ise yaklaşık yüzde 25 gibi yüksek bir oranda kabızlık problemi olan hastaları görmekteyiz” dedi.
Yenidoğan bebekten ergenliğe kadar her sağlıklı çocuğun, boy ve vücut ağırlığı gelişimi takip edilmelidir. Çünkü bebekler ve çocuklar, yaşına ve cinsine uygun olarak büyümelidirler. Bebek ve çocuklarda yaşına uygun büyümesi, sağlıklı olmanın önemli bir göstergesidir.