SağlıkFolat içeren besinler nelerdir? En çok folat hangi gıdalarda var?

Folat içeren besinler nelerdir? En çok folat hangi gıdalarda var?

Paylaş
Folat içeren besinler nelerdir? En çok folat hangi gıdalarda var?

Sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olmak için yeterinde vitamin ve mineral alınması gerekmektedir. Folik asit olarak bilinen folat da vücudun sağlıklı olması için gerekmektedir. Folat içeren besinler düzenli tüketildiğinde özellikle hamile kadınların sağlıklı bir şekilde doğum yapması sağlanır. Folat içeren besinler hakkında merak edilenleri derledik.

Folat içeren besinler genellikle yeşil yapraklı sebzelerdir. Nohut, mercimek ve siyah göz fasulyesinde de yoğun olarak folat bulunur. Folat içeren besinler ise düzenli olarak tüketilmelidir.

Haberin Devamı

FOLAT İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Folat (folik asit olarak da bilinir), vücut fonksiyonları için önemli bir B vitamini türüdür. Folat, özellikle hamile kadınlar için önemlidir, çünkü doğum kusurları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Folat içeren bazı besinler şunlardır;

 Ispanak

 Brokoli

 Lahana

 Yeşil yapraklı sebzeler (örneğin, pazı, kara lahana, roka)

 Brüksel lahanası

 Kuşkonmaz

 Nohut

 Siyah göz fasulyesi

 Mercimek

 Portakal

 Muz

 Avokado

 Kırmızıbiber

Folat, sıcaklık ve işleme gibi faktörlere bağlı olarak yiyeceklerde kaybedilebilir. Bu nedenle, folat içeren yiyeceklerin çiğ tüketilmesi önerilir. Ayrıca, folat takviyeleri de mevcuttur ve birçok sağlık uzmanı, özellikle hamile kadınlar ve emziren anneler gibi özel gruplar için takviye önerir.

Haberin Devamı

 

EN ÇOK FOLAT HANGİ GIDALARDA VAR?

 Bazı besinlerde folat yoğun miktarda bulunmaktadır. Özellikle sebzelerde ve bakliyatlar da folat miktarları çok yüksektir. Folat bulunan bası gıdalar şu şekilde sıralanabilir;

 Ispanak: 100 gram pişmiş ıspanak yaklaşık 100 mikrogram folat içerir.

 Mercimek: 100 gram pişmiş kırmızı mercimek yaklaşık 90 mikrogram folat içerir.

 Siyah göz fasulyesi: 100 gram pişmiş siyah göz fasulyesi yaklaşık 90 mikrogram folat içerir.

 Nohut: 100 gram pişmiş nohut yaklaşık 80 mikrogram folat içerir.

 Brüksel lahanası: 100 gram pişmiş Brüksel lahanası yaklaşık 60 mikrogram folat içerir.

 Brokoli: 100 gram pişmiş brokoli yaklaşık 40 mikrogram folat içerir.

 Avokado: Orta boy bir avokado yaklaşık 90 mikrogram folat içerir.

 Portakal: Büyük bir portakal yaklaşık 50 mikrogram folat içerir.

 Muz: Orta boy bir muz yaklaşık 25 mikrogram folat içerir.

Hamile kadınlar, folat alımını artırmak için, özellikle doğum kusurlarının riskini azaltmak için, doktorları tarafından folat takviyesi önerilebilir.

 

FOLAT'IN FAYDALARI NELERDİR?

Folat, doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Folat, hamile kadınlar için özellikle önemlidir çünkü doğum kusurları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Folat eksikliği, nöral tüp defektleri olarak bilinen doğum kusurlarına neden olabilir.

Haberin Devamı

Folat'ın en bilinen özelliği kanser riskini azaltmasıdır. Bazı çalışmalar, folat alımının, kolon, akciğer ve meme kanseri riskini azaltabileceğini göstermektedir. Folat, kalp sağlığını korumasıyla bilinir. Folat alımı, kalp sağlığı için önemlidir.

Düşük folat seviyeleri, homosistein adı verilen bir amino asit seviyesinin yükselmesine neden olabilir ve bu da kalp hastalığı riskini artırabilir. Depresyonu önlemede folat oldukça etkilidir. Folat eksikliği, depresyon riskini artırabilir.

Bazı araştırmalar, folat takviyesinin depresyon semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Folat beyin fonksiyonlarını geliştirme, için önemlidir. Yeterli folat alımı, bilişsel işlevleri destekleyebilir ve yaşlılarda bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir.