Tiroid hastaları nasıl beslenmeli? Nelere dikkat etmeli?
Ülkemizde de sıklıkla karşılaşılan tiroid hastalığı yapısına göre çeşitlilik gösteriyor. Metabolizma hızı üzerinde de önemli etkilere sahip olan tiroid hormonları düzensiz salgılandığında önemli sağlık sorunlarına sebep oluyor. Tiroidin yeterli hormon salgılayamaması durumunda (hipotiroidi) metabolizma yavaşlıyor, fazla hormon salgısında ise (hipertiroidi) kişi kilo almakta zorlanıyor. Bu nedenle tirodi hastalarının hem beslenmesine hem de günlük hayatlarındaki bazı alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekiyor. İşte tiroid hastalarının hipotiroidi veya hipertiroidi durumunda dikkat etmesi gerekenler...
Metabolizma hızı üzerinde de önemli etkilere sahip olan tiroid hormonları düzensiz salgılandığında önemli sağlık sorunlarına sebep oluyor. Ülkemizde de sıklıkla karşılaşılan tiroid hastalığı yapısına göre çeşitlilik gösteriyor. Diyetisyen Gözde Karaca konu hakkında bilgiler verdi.
TİROİD HORMONU ARTARSA METABOLİZMA YAVAŞLIYOR, AZALIRSA KİLO ALMAKTA ZORLANILIYOR
Tiroid bezinin yeterli düzeylerde hormon salgılayamadığı duruma hipotroidi adı veriliyor. Hipotiroidi geliştiğinde metabolizma hızı yavaşlıyor. Tiroid bezinin normalden fazla salgılandığı durumlarda ise hipertiroidi ortaya çıkıyor. Bu durumda da metabolizma normalden daha hızlı çalışıyor ve kilo alamama gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Ancak tiroid bezlerinin anormal salgılanma durumları sadece kilo alma/vermeyi değil birçok hayati fonksiyonu etkileyebiliyor Bu sebeplerle rutin olarak kan değerlerinin takibinin yapılması büyük önem arz ediyor. Tiroid hastalarının doktor kontrolünde ilaç tedavisine ve sağlıklı beslenme düzenine ömürleri boyunca dikkat etmesi gerekiyor.
TİROİD HASTALIĞINDA BESLENME NASIL OLMALI?
Tiroid hastalarının tuz kullanım miktarına ve hangi çeşit tuz kullandığına dikkat etmesi gerekiyor...
- Hipotiroidi olan hastaların iyotlu tuz kullanması önerilmektedir. Fakat fazla tüketiminin de hipertiroide neden olabileceğini göz önünde bulundurarak aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Hipertiroidi ve haşimato hastalarının ise iyotsuz tuz kullanımı önerilmektedir.
- Tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan guatrojenik besinler olan karnabahar, brokoli, beyaz lahana, kara lahana, turp, soya fasulyesi, yer fıstığı gibi besinlerin tüketimi sınırlanmalıdır.
- Bu guatrojenik etkili besinlerin pişirme ile guatrojenik etkisi azalış göstermektedir. Bu sebeple hekim kontrolünde aşırıya kaçmadan tüketilebilmektedirler.
- Hipotiroidi hastaları balık, yumurta, kuruyemiş, tam tahıllar gibi E Vitamini, selenyum ve çinkodan zengin besinleri beslenme planlarına eklemelidirler. E vitamini sayesinde iyotun yararlanımı artış göstermektedir.
- Birey fazla kiloluysa mutlaka kilo vermelidir.
- Sedanter bir yaşam tarzına sahip ise mutlaka fiziksel aktivite düzeyi arttırılmalıdır.
- Tiroid hastalarında vücut ödem olacağından su tüketimini mutlaka arttırmaları gerekmektedir.
- Yeterli ve kaliteli protein alımı tiroid bezlerinin düzgün çalışabilmesi için önem arz etmektedir.
- Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye özen göstermek gerekmektedir.