Son dakika büyüme geriliği haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan büyüme geriliği gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan büyüme geriliği haber sayfamızda...
İnsan vücudu kusursuz bir düzenle yaratılmıştır. Vücut eksik olan besinleri temin edemediği zaman bazı belirtiler gösterebilir. Vücudun gösterdiği belirtiler farklı nedenler ile ortaya çıkabilir. Kanama eğilimi fazla olan kişiler için K Vitamini eksikliğinden bahsedilebilir. Eksiklik durumunda vücut kanamaları durdurmak için yeterli pıhtılaşmayı sağlayamaz. İşte başlıca belirtiler...
HIV ve AIDS, çocuklar arasında da dikkat edilmesi gereken önemli bir sağlık konusudur. Çocuklarda bağışıklık sistemi üzerinde etkili olabilen bu durum, ailelerin farkında olması gereken belirtilerle kendini gösterebilir. Peki, AİDS çocukta olur mu? Çocuklarda AİDS belirtisi nedir, nasıl bulaşır? HIV nedir, nasıl bulaşır?
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit Gençer, vücudun yapı taşı olan mineral ve vitaminlerin bilinçsizce alındığında vücutta yaratabileceği tahribatlarla ilgili uyardı, “Uzun süreli kullanım planlanıyor ise mutlaka hekime başvurup kan tahlilleri yaptırmak gerekir” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Ece Yiğit Gençer, multivitamin komplekslerinin hekime danışmadan kullanılmaması gerektiğini belirterek “İçeriğinde birden fazla vitamin ve minerali barındıran takviye edici gıdalar ‘multivitamin’ olarak isimlendirilmektedir. Vitamin ve mineraller vücudumuzda çok çeşitli reaksiyonlarda görev alan, besinler yolu ile ve yetmediği durumlarda takviyeler ile almamız gereken mikro besinlerdir.
Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, son yıllarda iyot eksikliğinin yaygınlığının giderek arttığı ve bu durum birçok sağlık sorununa yol açtığını belirterek, iyodun vücut için kritik öneme sahip olduğunu ve eksikliğinin tiroit bezinin düzgün çalışmasını engelleyerek bir dizi ciddi sağlık sorununa neden olabildiğini vurguladı.
Sivas’ta 4 yaşındaki Zeynep Asel Balk, Beta Talasemi Majör, bilinen adıyla Akdeniz Anemisi hastası. Hayatta kalabilmesi için üç haftada bir kan takviyesi yapılan Zeynep Asel’in iyileşebilmesi ilik nakline bağlı. Balk çifti vatandaşlara, “Kızılay’a giderek gönüllü donör olun” çağrısı yaptı.
D vitamininin azı hastalıklara sebep olduğu gibi fazlası da zararlı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Arslan, D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklarda, karaciğer ve yumurta sarısında, maydanoz, brokoli, süt ve süt ürünlerinde bulunduğunu söyledi.
Nefes alma zorluğuna neden olan geniz eti problemi, özellikle çocuklarda gelişme geriliğinden konsantrasyon bozukluğuna kadar önemli sorunlara yol açabiliyor. Üzüm salkımına benzetilen geniz eti dokusu, bağışıklık sisteminin bir parçası olarak tanımlanıyor. Ancak geniz etinin büyümesi çeşitli sorunlara yol açarak hastanın hayatını olumsuz etkileyebiliyor. Gece ağzı açık uyuma, horlama veya uyku apnesi gibi sorunların nedeni geniz eti büyümesi olabiliyor. Op. Dr. Ömer Çelikal, geniz eti ile ilgili bilgi verdi.
Nadir görülen bir hastalığı olan Orhun Korkmaz'a doktorlar kullandığı ilacı bir dakika bile geciktirmemesi gerektiğini söylüyor. Göz kornealarında birikiyor; özellikle böbrekler, kalp ve daha sonrası beyne kadar yayılabiliyor! Sık idrara çıkma nedeniyle şeker hastalığıyla karıştırılıyor. Uzman isim çocuğu kilo alamayan anne-babaları uyardı: Böbrek doktoruna götürsünler! İşte nadir görülen o hastalık.
Çocukların vegan yetiştirilmesi konusu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanları ikiye bölüyor. Vegan beslemek sağlık açısından doğru mu; hayvansal kaynaklı tüm gıdaların tamamen kesilmesi çocukların okul gelişimini, boy uzamasını vb. faktörlerini nasıl etkiler gibi soruları çocuk endokrinolojisi uzmanına ve ayrıca beslenme uzmanına sorduk.
Bebeklerin büyümesi için beslenme ve uyku oldukça önemli. Yeterli ve düzenli beslenmeyen bebeklerde büyüme geriliği gözlemlendiğini vurgulayan uzmanlar, beslenmenin önemini vurgularken yapılması gerekenler hakkında da önerilerde bulunuyor.
İnsan yavrusu bütün diğer canlıların yavruları arasında en uzun süre bakım, korunma ve sevgi gerektiren varlı. 0-18 yaş arası çocukların zarar verici, kaza dışı ve önlenebilir davranışa maruz kalması, çocuğun fiziksel ve psikososyal gelişimini bozması, gerçekleştiği toplumun kültürel değerleri dışında kalması çocuğa yönelik istismar olarak niteleniyor. Üstelik çocuğun ihmali ve istismarı gelişimini ciddi anlamda olumsuz etkiliyor.
Mide içeriğinin yemek borusuna doğru hareketine gastroözofageal reflü (GER) denir. Reflü ve reflü hastalığı farklı şeylerdir. Örneğin, küçük bebeklerin çoğunda birkaç ay süren reflü vardır, ancak çok azında hastalık düzeyinde reflü hastalığı gelişir.
Çocuklarda büyüme geriliği ebeveynlerin akıllarını kurcalayan en önemli sorulardan biri oluyor. Birçok belirtisi olan büyüme geriliğinin yaşına ve cinsiyetine göre boy kısalığı ve zayıflık durumu ve düşük bağışıklık sebebi ile sık hastalanma ve geç iyileşme gibi belirtileri olabilir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, büyüme gerili hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için cevapladı.
Uzmanlara göre sağlıklı su, her türlü kimyasal ve bakteriyolojik kirleticiden uzak olmasının yanı sıra belirli bir mineral içeriğe de sahip olmalı. Yetersiz mineral alımının birçok rahatsızlığa yol açabileceğini söyleyen İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji uzmanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, “Arıtma cihazları sudaki zararlı kimyasal ve mikrobiyolojik bileşenleri arıtırken sağlık için yararlı ve gerekli olan tüm mineral ve bileşenleri de sudan uzaklaştırıyor” dedi.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Bereket anlatıyor... Hazırlayan: Özgür Gökmen Çelenk
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Bereket anlatıyor. Hazırlayan: Özgür Gökmen Çelenk
Anne sütünün yeni doğan bebekler için en mucizevi besin olduğu biliniyor. Anne sütü bebeklik döneminde yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı büyüme ve gelişme için esaslar arasında yer alıyor. Uzmanlar anne sütünün önemini her ne kadar vurgulasa da Türkiye’de bebeklerin ilk ayda sadece anne sütü ile beslenme oranı maalesef %14 oranında kalıyor.
“Ramazan bayramı ile beraber bol miktarda şeker, çikolata, tatlı tüketiminin yaşandığı bu dönemde çocuklarımızı aşırı şeker tüketiminden korumalıyız. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şeker kullanımı ve buna bağlı diyabet, obezite , kalp hastalıkları ve kanser ciddi oranda artmaktadır” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Güncan, çocuklarda aşırı şeker tüketimi ve zararlarını anlattı.
Pediatrik Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Deniz Ertem bebeklerde ve çocuklarda çölyak hastalığının belirtilerini ve çölyak hastalığı ile ilgili tüm bilinmeyenleri açıkladı...
Gebelik süresince haftaya göre planlanan tarama testlerinin zamanında yaptırılmasının hem anne hem bebek sağlığı için büyük bir önem taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Temel, "Gebelik süresince anne adaylarının hekimleri tarafından önerilen bazı tarama testlerini kesinlikle ihmal etmemelerini öneriyoruz" dedi.