Son dakika çöl tozu haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çöl tozu gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çöl tozu haber sayfamızda...
Afrika üzerinden gelerek Türkiye'yi etkisi altına alacak çöl tozlarıyla ilgili uyarılarda bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, bu tozların olumsuz etkilerinin, genelde nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum, balgam çıkarma gibi semptomlarla kendini gösterdiğini söyledi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) yeni hava durumu haritası yayımladı ve vatandaşları uyardı. Mali üzerinden gelecek ve tüm yurtta etkili olacak çöl tozu için maske takılmasında fayda olacağı belirtildi. Meteoroloji Mühendisi Dr.Güven Özdemir çöl tozuyla ilgili uyarılarda bulunarak "Bu hafta Türkiye’de Pazartesi gününden itibaren Salı Çarşamba Perşembe toz taşınımı söz konusu. Giderek artan bir toz taşınımı var. Bunun olumsuz etkileri nefes darlığı çeken, solunum yolu hastalığı yaşayan, astım hastası olanlar, çocuklar ve yaşlılar zorluk çekecekler. Bu nedenle maske takmakta veya dışarıya çok acil değilse çıkmamakta fayda var" dedi.
Yeni haftada lodosla birlikte yoğun çöl tozu gelirken hava sıcaklığı da artacak. Çöl tozuyla birlikte yağışlı olan bölgelerde çamur yağacak. Hafta ortası sıcaklık İstanbul'da 25 dereceyi geçecek.
Yurt genelinde hava sıcaklıkları bahar aylarının sonunu aratmıyor. Cemrelerin düşmesi ile birlikte hızlı bir şekilde ısınan havalar Mart ayında yaşanan ‘kocakarı soğukları’nın artık tarihe karıştığını düşündürmeye başladı. Mart ayında yaz aylarını aratmayan sıcaklıklar konusunda İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt uyarılarda bulundu.
Bugün itibarıyla tüm yurtta hava sıcaklıkları da pazartesiye kadar 4 ile 8 derece arasında artacak. Dahası Afrika’dan Sahra Çölü’nden gelen ve şu an Güney ve Doğu Avrupa’da hâkim olan çöl tozları, 1 hafta boyunca Türkiye’de de etkisini gösterecek, nefes almak zorlaşacak. Peki ne yapmalı? İşte yanıtı.
İstanbul bir hafta süreyle Kuzey Afrika’dan gelen çöl tozlarının etkisinde kalacak. Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Çöl tozları solunum yolu hastalıkları olan bireylerde olumsuz etkilere neden olabilir. Dışarıda uzun süre kalınmamalı” uyarısı yaptı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), raporlarına göre, yaz değerlerine çıkan sıcaklıkların 5 derece düşmesi bekleniyor. Marmara'da poyraz kuvvetli ve soğuk esip üşütecek. Cumartesi ise tüm yurtta yağış hakim iken Türkiye'ye Arabistan ve Afrika'dan yeniden çöl tozu geliyor. Öte yandan Meteoroloji ve İstanbul Valiliği'nden fırtına ve toz taşınımı ile ilgili peş peşe gelen uyarılar geldi.
Yağışın az olduğu bir kış mevsiminin ardından ilkbaharda yurdun genelinde yağışlar etkisini göstermeye başladı. Başta Ankara ve çevresindeki iller olmak üzere İç Anadolu'da başlayan kırkikindi yağışları, barajlara hayat suyu verdi. İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, kırkikindi yağmurları için kritik 20 Haziran tarihine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Alay, göz alerjisinin bahar aylarında daha fazla görüldüğünü söyleyerek, “Polenler, güneş ışığı, mevsim geçişleri göz alerjilerini tetikler. Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, sulanma olabiliyor hatta gözünü açmakta zorlanan hastalarımız dahi olabiliyor. Kaşıntıya bağlı olarak gözün ön kısımlarında olumsuz etkilenme sonucu kornea ülseri veya kalıcı görme kaybı gibi durumlar meydana gelebilir” dedi.
Çöl tozu günlerdir yurdu etkisi altına almaya devam ediyor. Batı bölgelerinden ülkeye giriş yapan toz, pek çok ilde hayatı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar vatandaşları çöl tozu zararlarına karşı uyarırken, mecburi sebeplerle sışarı çıkmak zorunda kalan pek çok kişi de “Çöl tozunun sağlığa zararları neler?” “Çöl tozunda maske takılır mı, fayda eder mi?” sorularına cevap arıyor.
Afrika üzerinden gelen çöl tozları İstanbul’da bazı bölgelerde etkili olan toz salınımı hava kalitesini olumsuz yönde etkiledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verilerine göre kent genelinde hava kirliliğinin en fazla olduğu yer Göztepe oldu.
Toz taşınımı Afrika üzerinden Türkiye’ye giriş yaptı. Çöl tozu ile ilgili bir uyarı da Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli'den gelmişti. Sürmeli, "Çamurlu yağmur alacak yerler şanslı, diğer yerlerde ise yoğun toz yer seviyesinde olacak. Maske iyi bir seçenek, açık havada spor tavsiye edilmez!" dedi. Yurdu etkisi altına almaya başlayan toz taşınımı kentleri olumsuz etkiliyor. İşte yurtta son durum.
Yurdun büyük bölümünde baharın gelişiyle birlikte hava sıcaklıkları da artış göstermeye başladı. Sıcaklık artışına bağlı olarak lodosun hakim olduğu bölgelerse astım hastalarını olumsuz etkilendiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Ofluoğlu, astım hastaları için uyarılarda bulundu.
Bebekler, çocuklar, yaşlılar, astım, bronşit, anfizem, kalp hastalaları ve diyabetli kişilerin bu durumdan en çok etkilenecek. Bunların yanı sıra sigara içenler, alerjik bireyler, ve açık havada uzun süre geçirenler için de risk büyük. Uzmanlar, bu hafta havada yaşanacak artışa çekerek uyardı: Açık havada geçirilen zamanı kısıtlamalı!
Kuzey Afrika üzerinden gelen toz taşınımı nedeniyle İzmir'de de görüş mesafesi düşerken, hava kalitesi olumsuz etkilendi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, çöl tozunun her yıl mart sonu ve nisan ayında oluştuğunu belirterek, astım ya da bahar alerjisi olanlar için maske önerisinde bulunarak "Pazartesiden itibaren yoğun çöl tozu geldi. Tamamen çöl tozu bulutu var. İzmir'de güneşi göremedik, ancak gördüğünüz ormanlar, yeşilliklerin hepsinin temelinde çöl tozu vardır. Çöl tozları yaşamın olmazsa olmazıdır" dedi.
Afrika'nın çöllerinde çıkan fırtınalar sebebiyle rotasını Avrupa kıtasına çeviren çöl tozları, beraberinde pek çok tehlikeyi de getiriyor. Prof. Dr. Orhan Şen, bu dönemde pencerelerin sıkı sıkı kapatılması gerektiğini söyleyerek uyarılarda bulundu. Öte yandan Dr. Öğr. Üyesi Sabri Serhan Olcay ve Uzm. Dr. Selin Çakmakçı Karakaya ise çöl tozlarının en çok etkileyeceği ilimizi açıklayıp bu fırtınanın gerçek tehlikelerini gözler önüne serdi.
Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor. Yurdun batısında toz taşınımı etkili olacak. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, toz taşınımı beklenen illeri uyararak "Buradaki değer 250'nin üzerine çıkarsa maske takılması gerekiyor. Yağan tozu teneffüs yoluyla almamamız lazım" dedi.
Meteoroloji tarafından yapılan son açıklamada bazı bölgelerde toz taşınımının olumsuz etkilerine ilişkin uyarılar yapıldı. Doğu kesimlerde ise don, buzlanma ve çığ tehlikesi söz konusu. Öte yandan Marmara Bölgesi'nin batısı için de fırtına uyarısı yapıldı. İşte meteorolojinin uyarıları...
Meteoroloji tarafından yapılan son açıklamada Türkiye'nin çöl tozları etkisi altına gireceği ifade edildi. Özellikle yarın etkili olacak toz savrulması, batı ve iç kesimlerinde görülecek. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Sahra Çölü tozunun zararlarına dikkat çekti ve maskesiz dışarı çıkılmamasının altını çizdi.
Meteoroloji tarafından yapılan son açıklamada Eskişehir, Bursa, Kütahya ve Bilecik'te yarın ve 18 Nisan'da Afrika üzerinden toz taşınımı beklendiği uyarısı yapıldı.
Avrupa Uzay Ajansı, bugünden itibaren Kuzey Afrika'dan gelen çöl tozlarının Türkiye'yi etkisi altına alacağını açıkladı. Dev toz bulutu şeklinde ilerleyen ve Akdeniz Havzası'nı etkisi altına alacak olan toz bulutu, birkaç gün boyunca Türkiye'yi de esir alacak. Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü de hava durumuna dair son tahminleri yayınlandı ve Pazar gününe dikkat çekerek yeni bir uyarıda bulundu.