Son dakika depresyon belirtileri haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan depresyon belirtileri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan depresyon belirtileri haber sayfamızda...
Kadın bedeninin doğal bir ritmi olan regl döngüsü, yalnızca adet kanamasından ibaret değil. Fiziksel, hormonal ve duygusal pek çok süreci kapsayan bu döngü, aynı zamanda kadın sağlığının önemli bir göstergesi. Gelen sorulardan anlıyorum ki onu hala az tanıyor, biliyoruz. Yarın soru cevaplarla da bir sağlama yaparız, olmaz mı?
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, uykuda solunum durması olarak tanımlanabilecek bu rahatsızlığın, iş ve sosyal hayatı etkilediğine, hatta trafik güvenliğini tehdit eden ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.
Akran zorbalığının dünyada yaygın bir sorun olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Büşra Pekkoç Baskıcıoğlu, "Araştırmalar, dünya çapında çocukların yaklaşık üçte birinin hayatlarının bir döneminde akran zorbalığına maruz kaldığını göstermektedir. Akran zorbalığıyla başa çıkabilmek için çocuklara zorbalıkla başa çıkma stratejileri öğretilmeli, güçlü sosyal bağlar kurmalarına yardımcı olunmalı ve aile-okul iletişimi güçlendirilmelidir" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) yayımladığı ortak rapora göre, dünya genelindeki 10-19 yaşlarındaki her 7 çocuk ve ergenden 1'inde anksiyete, depresyon veya davranış bozuklukları gözlemleniyor.
Vücudumuzun kusursuz bir şekilde çalışması için vitamin ve mineral dengesini iyi sağlıyor olmak ve besin tüketimini bu doğrultuda yapmak oldukça önemli. Vücudunuz vitamin ve mineral eksikliği yaşadığında bazı belirtiler göstererek size uyarı verebilir. İşte vitamin ve mineral eksikliğiniz olduğunu gösteren o belirtiler...
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı birimi tarafından yapılan çalışmayla, gebelerin yaşadıkları psikoterapi yönetimiyle atlatmaları sağlanarak fetüs gelişiminin olumsuz etkilenmesinin önüne geçiliyor.
Mevsim kaynaklı depresyon; enerji düşüklüğü, uyku düzeninde bozulma ve motivasyon kaybı gibi etkilerle hayatı alt üst edebilir. Gündelik yaşamı olumsuz etkileyen bu durum, iş performansını ve sosyal ilişkileri zayıflatabilir, genel yaşam kalitesini düşürebilir. Peki, bu sağlık sorunundan korunmak mümkün müdür?
Sonbaharın gelişi ile birlikte pek çok kişide durgunlaşma, depresyon başlangıcı gözlemlenir. Ancak öyle bir depresyon türü var ki belirti vermeden ilerleyip iç dünyanızı alt üst edebilir. Peki, nasıl? Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya konuya ilişkin tüm detayları Posta.com.tr okuyucuları için açıkladı.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost, majör depresif bozukluk olarak da bilinen majör depresyonun, sosyal ve mesleki alanlarda sorunlara neden olduğunu belirterek, tedavi edilmesi gerektiğini söyledi! Hilal Dost'un gerçekleştirdiği açıklama pek çok kişinin dikkatini çekmeyi başardı. Peki, majöz depresyon nedir? Majör depresyon belirtileri nelerdir? İşte merak edilenler...
İnsan, hayatı boyunca birbirinden özel duygular yaşıyor. Tarifi olmayan bu hislerin başında ise anne olmak yer alıyor. Her kadının annelik serüveni, kendine has bir hikayeyi barındırıyor. Heyecan dolu sürecin başlangıcı ise farklı problemlerin doğmasına neden olabiliyor. Bunlardan biri de anne ve bebeğin eşsiz buluşmasına gölge düşüren postpartum depresyonu yani doğum sonrası depresyon. Psikolojik Danışman Gökçe Karaçocuk, Posta.com.tr okuyucuları için doğum sonrası depresyonla ilgili bilinmeyenleri açıkladı. İşte tüm detaylar…
Ruh sağlığı, çeşitli faktörlerden dolayı dönem dönem bozulabiliyor. Bu süreçte uzman eşliğinde tedavi olmak ve önerilen ilaçları doğru dozajda kullanmak, büyük bir önem taşıyor. Depresyon sürecinde ilaç ve terapi kadar etkili olan bazı çözümler bulunuyor. Bu çözüm, sağlıklı beslenmekten başka bir şey değil. Bazı gıdaları, özellikle tüketmek depresyonla mücadele etmenize yardımcı oluyor. Peki, depresyon sürecinde tüketilmesi gereken besinler nelerdir? Nasıl fayda sağlıyor?
Depresyon belirtileri her insanda farklı şekilde kendini gösterir. Yani depresyonun belirtileri hiç sandığınız gibi olmaya bilir. Kendinizi bazı zamanlarda yorgun, bitkin, üzgün ve çaresiz hissedebilirsiniz. Depresyonda olduğunuzu gösteren bazı işaretleri Posta.com.tr okurları için derledik.
Uykunun insan sağlığına faydalarına dikkat çekmek amacıyla her yıl mart ayında, ilkbahar ekinoksundan önceki cuma günü ‘Dünya Uyku Günü’ olarak kutlanıyor. Yetişkin bir birey, günde ortalama 6-8 saat arası uyumaya ihtiyaç duyuyor. Sağlıklı bir yaşamın temel gereksinimlerinden birinin de sağlıklı bir uyku düzeni olduğunu söyleyen Prof. Dr. Emine Esra Okuyucu; 10 dakika içinde uykuya geçilmesi, uyku bölünmelerinin olmaması ve sabah yataktan yenilenmiş olarak kalkılmasının iyi bir uykunun gereklilikleri olduğunu belirtiyor.
Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Gamze Ergil, "Geçmişte sosyal fobi olarak da tanımlanan sosyal anksiyete bozukluğu, genellikle ergenlik döneminde başlayan, uzun süreli, çeşitli sosyal ortamlarda yoğun kaygı ve korku hissetme ile karakterize bir rahatsızlık olarak biliniyor. Sosyal anksiyete bozukluğu iş hayatını, günlük aktiviteleri de etkiliyor. Pandemi sürecinden sonra sosyal anksiyete bozukluğu arttı" dedi.�
Mevsimsel depresyonun sonbaharda başlayıp, kış ayları boyunca devam edebildiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Alparslan Asil Budaklı, “Mevsimsel depresyonun en önemli nedeni, sonbahar ve kış dönemlerinde azalmaya başlayan güneş ışığıdır” dedi.
Genellikle "erkek menopozu" olarak adlandırılan andropoz, erkek hormon seviyelerindeki yaşa bağlı bir dizi değişikliği ve bunların ilişkili fiziksel ve psikolojik etkilerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Psikiyatri uzmanı Dr. Tuba Erdoğan; andropozun, iyi anlaşılmış fizyolojik bir süreç olan kadınlardaki menopoz kadar iyi tanımlanmadığını veya evrensel olarak kabul edilmediğini belirtti.
Hava sıcaklıklarının düşmeye başlaması ile birlikte sadece gribal enfeksiyonlarla değil, ruh sağlığında da mevsimsel duygu durum bozukluklarıyla karşılaşılıyor. Kış gelirken duygularda, davranışlarda ve düşüncelerde birtakım değişikliklerin meydana geldiğini belirten Psikolog Arş. Gör. Deniz Mısra Gürol, bu durumun “kış hüznü” olarak adlandırıldığını ifade etti.
Mevsimsel depresyonun sonbaharda başlayıp, kış ayları boyunca devam edebildiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Alparslan Asil Budaklı, “Mevsimsel depresyonun en önemli nedeni, sonbahar ve kış dönemlerinde azalmaya başlayan güneş ışığıdır” dedi.
Günümüzde, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık konuları giderek daha fazla insanı etkilemektedir. Bu durum, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir ve tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabilir. Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli, anksiyete ve depresyon hakkında bilinmesi gerekenleri posta.com.tr okuyucularıyla paylaştı.
Kadınlarda sonbahar depresyonu görülme oranının erkeklerden 4 kat fazla olduğuna dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Semiha Tufan, “Her yaş grubunda görüldüğü bilinse de, sonbahar depresyonunun gençlerde daha fazla gözlemlendiğini öne süren çalışmalar vardır. Ancak yaşlılarda fark etmek daha güç olabilir. Bu nedenle atlanmaması için dikkatli olunmasında fayda vardır” dedi.
Gülümseyen depresyon tanısı alan kişilerin dışarıya karşı neşeli gözükseler de yalnız kaldıklarında çökkün duygu durumuna girebildiklerini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Melike Akpınar Kadıoğlu, “Araştırmalar aşırı yeme ve aşırı uyuma özellikleri olan her 10 hastanın 4’ünde gülümseyen -atipik- depresyon olduğunu göstermektedir. Ülkemizde ise aşırı yemek yiyen her 5 kişiden 1’inde bu durum görülmüştür. Gülümseyen depresyon, erkeklere oranla kadınlarda 5 kat fazla görülmektedir” dedi.
Mevsim dönümlerinin birçok psikiyatrik bozuklukta şikâyetlerin artmasına ya da ataklara sebep olabileceğine dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Aysu Yakın Olgun, “Bu değişiklikler en belirgin olarak duygu durum bozukluklarında görülür. Başta majör depresyon olmak üzere, yineleyen depresif ataklar, bipolar duygulanım bozukluğu ve diğer duygu durum bozuklukları tanısı alan hastalar mevsim geçişlerinde şikâyetlerinde artış hissedebilirler” dedi.
Akran zorbalığının dünyada ve Türkiye’de son yıllarda arttığını söyleyen Klinik Psikolog Gözde Göktaş, “Çocuğunuzun okulda akran zorbalığına maruz kaldıysa hızlı bir şekilde harekete geçin. Empati kurmak bu süreçte önemli rol oynuyor. İlk olarak, çocuğunuzun duygularını ve yaşadıklarını özgürce ifade etmesine izin verin. Duygusal desteğe ihtiyacı olduğundan yanında olduğunuzu hissettirin” dedi.
Mevsim geçişleri, ruh halinizde de değişimler yaratabiliyor. Genellikle sonbaharın gelmesiyle birlikte çoğu kişi kendini daha yorgun ve bitkin hissediyor. Ancak yorgunluk sandığınız şey, depresyon olabilir. Sonbahar depresyonuyla başa çıkma önerilerini Posta.com.tr okurları için derledik.