Son dakika kadın sağlığı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kadın sağlığı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kadın sağlığı haber sayfamızda...
Çok güzel bir ayı geride bıraktık. Herkes için kolay değildi farkındayım ve çok daha güzel, refah içinde, bereketli günler, Ramazanlar, bayramlar düşlüyorum hepimiz gibi. Bayrama eriştik nihayetinde.
Kadın sağlığı, son yıllarda çok önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Artık sadece “hastalıkları tedavi etmek” değil, erken teşhis koymak ve konforlu iyileşme süreçleri sunmak da öncelik haline geldi. Teknolojinin jinekolojiye entegrasyonu, hem dünyada hem de Türkiye’de umut verici gelişmelere kapı aralıyor. Peki neler değişti?
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, kadın sağlığı açısından oldukça önemli olan bazı besin öğelerinin ve yaşam tarzı alışkanlıklarının, biyolojik yaşlanmayı yavaşlatıcı etkilerini ortaya koyuyor. Özellikle omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve düzenli egzersiz alışkanlığı; yalnızca genel sağlığımızı değil, jinekolojik sağlığımızı da koruma ve genç kalma süreçlerimize önemli katkılar sunuyor.
Günlük yaşamın yoğun temposu, toplumsal rolleri ya da bilgi eksikliği gibi farklı etkenler nedeniyle kadınların sağlıklarına yeterli özeni göstermediğini söyleyen Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Mert Yeşiladalı, bu durumun ciddi sağlık sorunlarına zemin oluşturabileceğine dikkat çekti.
Bildiğiniz gibi ben bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanıyım. Bir insanın yaşamının başladığı yerde duruyorum, onu annesinin rahminden alıyorum, annesinin kucağına veriyorum ve dünyaya katıyorum. Muazzam bir sistemin halkalarından bir tanesiyim. Ama her şeyin bununla sınırlı olduğunu düşünmüyorum.
Östrojen dominansı, kadın sağlığını olumsuz etkileyebilecek ciddi bir hormonal dengesizliktir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, hormonal dengesizliğin nasıl oluştuğunu anla-tıp, kadın sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verdi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, yaptığı yazılı açıklamada, rahim ağzı kanserinin (serviks) cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu, Human Papilloma Virüsü'nün (HPV) rahim ağzı kanserine yol açtığını belirtti.
Rahim ve rahim ağzı kanseri, hücrelerin anormal büyümesi sonucu oluştuğunu ifade eden uzmanlar, bu kanser türlerinin erken aşamalarda teşhis edilmesi, tedavinin daha kolay ve başarılı olması için önemli olduğuna dikkat çekti.
Kadın sağlığı denildiğinde, rahim ağzı (serviks) sağlığının hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, “ Servikal lezyonlar, rahim ağzındaki hücrelerde meydana gelen anormal değişikliklerdir ve erken dönemde teşhis edilmezse kansere dönüşebilir” diyerek HPV, CIN ve rahim ağzı sağlığı hakkında merak edilenleri anlatarak korunma yöntemlerinin neler olduğundan bahsetti.
Kadın sağlığı, toplumların en önemli sağlık önceliklerinden biri olarak her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Özellikle gebelik süreci, kadınların fiziksel ve psikolojik açıdan en hassas olduğu dönemlerden birini oluşturuyor. Bu dönemde, sağlıklı bir gebelik için beslenme alışkanlıklarının ve vitamin takviyelerinin rolü oldukça büyük. Doç. Dr. Fatma Ölmez, kadınlarda düşük riskiyle ilgili bilgilerini Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...
Kadın sağlığı, özellikle üreme sistemi ile ilgili hastalıklar, çoğu zaman tıbbi müdahale gerektirir. Ancak bazı doğal çözümler, ilaç tedavilerine ek olarak vücudun kendini iyileştirme sürecini destekleyebilir. Soğan, bu doğal çözümlerden biri olarak dikkat çekiyor. Peki, soğan kürünün faydaları nelerdir? Soğan kürü neye iyi gelir? Miyomlar nasıl küçülür?
Genel Cerrahı Op. Dr. Hasan Erkurt, meme hastalıklarının kadınlarda en sık görülen sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekerek, bu hastalıkların iyi huylu ve kötü huylu olarak iki ana grupta değerlendirildiğini belirtti.
50 yılda görülme sıklığı iki katından fazla artan meme kanseri, her 8 kadından birinin karşılaştığı bir risk haline geldi. Türkiye’de dünya ortalamasından 10 yıl daha erken yaşlarda ortaya çıkabilen meme kanseri, toplumda yaygınlaşan bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Günakan, kadınlarda sık görülen jinekolojik hastalıklar hakkında merak edilenleri anlattı ve erken teşhisin önemiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Dolanbay, jinekolojik kanserler arasında en çok rahim kanserinin görüldüğüne dikkat çekerek, "Erken tanı konulan hastalarda tedavi daha başarılı sonuçlar verdiği için hastaların rutin kontrollerini aksatmamaları gerekiyor" dedi.
Biz gerçekten soruları çok, sorunları çok bir toplumuz ve bize çözüm yollarını ya hiç öğretmediler ya az öğrettiler ya da çok geç öğrettiler. Peki ümitsiz miyim? Hayır, klişedir ama yeni nesil gümbür gümbür geliyor.
Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, kadınlarda sıklıkla görülen HPV, vajinit, sistit, klamidya enfeksiyonlarını ve konu hakkında merak edilenleri sizler için anlatıyor.
Birçok kadının yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sağlık sorunu olan hormon bozuklukları, altta yatan farklı birçok hastalığın göstergesi olabiliyor. Kadın Hastalıkları Doğum Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, adet düzensizliklerinden aşırı kilo alımına, saç dökülmesinden cilt problemleri ve gebe kalamamaya kadar farklı belirtilerle kendini gösteren hormon bozukluklarının kadının fiziksel ve ruhsal sağlığını etkilemekle birlikte yaşam kalitesinin de düşmesine neden olduğunu söyledi. Op. Dr. Salar, zamanında tanı alan tüm hormonal bozuklukların tedavi edilebildiğini, buna karşın tedavi edilmediğinde sorunun kronikleştiğini söyledi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meliha Kovancı Bayraktaroğlu, kadınlarda yaygın olarak görülen ve oldukça doğal ve normal kabul edilen vajinal akıntılar hakkında önemli bilgiler verdi.
Menopozun bir son olmadığını seks açısından anlatır dururum. Ama aynı zamanda sağlık sorunlarınız açısından da bir son değil. Yalnızca risk grubunuz değişir. Ve siz her zamanki özeni hak edersiniz. Belki daha da fazlasını.
Hamilelik sırasında egzersiz yapmak, anne adayının sağlığını korumak ve doğuma hazırlanmak için kritik bir öneme sahip. Yaz aylarında hamilelere uygun egzersizler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Kazibe Koyuncu Demir; yüzme, su aerobiği, bisiklet ve yürüyüş gibi aktivitelerin hamilelerin serinlemesi, rahatlaması ve kaslarını güçlendirmesi için uygun egzersizler olduğunu söyledi.
Mutlu yaşam söyleşilerine konuk olan 2000 yılı Türkiye güzeli ve aynı zamanda dünya 3.’sü olan Yüksel Ak, güzellik sırrının doğallık olduğunu söylerken, Op. Dr. Pınar Tuğçe Özer de, kadınların mutlaka yılda bir kez Smear Testi yaptırması gerektiğini vurguladı.
Alanya Belediyesi, sahillerde görüntü kirliliğinin önüne geçmek, eşit ve erişilebilir hizmet sunulması amacıyla Tek Tip Sahil Büfesi Projesi başlatmıştı...