Son dakika ramazan bayramı beslenme haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan ramazan bayramı beslenme gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan ramazan bayramı beslenme haber sayfamızda...
Ramazan boyunca aç kalmaya alışan bedenin glikoz hassasiyetinin artabileceğini belirten Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, vücudun besin alımına vereceği tepki çok daha hızlı ve hassas olacağı için bayramda beslenmeye dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
Oruç tutarken yaşanan uzun süreli açlığın metabolizma hızında yavaşlamaya neden olmasıyla vücut oruç sonrasında daha hızlı kilo almaya müsait oluyor. Ramazan sırasında yavaşlayan metabolizma hızını tekrar eski düzenine adapte ederken sağlıklı beslenme kuralları çerçevesinde az ve sık beslenmek büyük önem yaşıyor. Bayramda kilo almamak için bu altın değerinde ipuçlarına mutlaka bir göz atın.
Ramazan ayı boyunca devam eden 2 öğün beslenme düzeninden normal beslenme düzenine geçişte yeme davranışlarının kontrol altında tutulması gerekiyor. Özellikle öğünleri azar azar artırmak gerekirken bayram geleneklerinin önemli parçası olan tatlılar, hamur işi gıdalar ve yemekler konusunda aşırıya kaçılmaması öneriliyor.
Ramazan ayı sonrasında vücut sağlığınızı koruyabilmeniz için beslenme biçiminize dikkat etmeniz gerekiyor. Vücut sağlığınız için öğün sayısını ve sürelerini iyi ayarlamanız öneriliyor. Uzman isim Ramazan bayramında doğru beslenmenin altını çizdi.
Ramazan bayramı beslenme düzeninde bazı değişikliklere sebep oluyor. Özellikle bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılara "hayır" diyememek vücudun tamamında telafisi güç sorunlara yol açabiliyor. Uzmanlar bayramda tatlı tüketimi konusunda dikkat çekiyor.
Ramazan ayında aç ve susuzluğa alışan midenin daha da küçüldüğünü ve bu sebepten ötürü mideye Ramazan sonrası fazla yüklenilmemesi gerektiğine dikkat çeken uzman diyetisyen, Ramazan Bayramında aşırı yemek tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi.
Ramazanda verdiğiniz kiloları Ramazan bayramı ile birlikte geri almamak için dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var. Ramazan bayramında beslenmenize dikkat ederek ve fazla kalori alımını engelleyerek kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Uzman isim Ramazan ayında verilen kiloların bayramda geri alınmaması için uyarılarda bulundu.
Ramazana ayında değişen beslenme rutininin ardından normal günlük beslenmeye geçişte yaşamı olumsuz etkileyecek besinlere çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, bayramda aşırı tatlı tüketimi ve artan öğün sayısı nedeniyle başta hızlı kilo alımı ve şeker dengesizliği olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabileceği uyarısında bulundu.
Hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşıyor. Ramazan ayı ile birlikte öğün sayılarının azaldığını belirten uzmanlar, bayramla birlikte bu düzendeki ani değişikliğin bazı rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi. Ramazan bayramını sağlıklı geçirebilmek için bu beslenme önerilerine bir göz atın.
Ramazan bayramı yaklaştı. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşıyor. Dengeli beslenme her zaman çok önemli ama özellikle Ramazan sürecinin ardından daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için düzenli ve dengeli beslenme çok büyük önem taşıyor. İşte bayramda sağlıklı beslenmek için 6 öneri...
Uzmanlar, bayram ziyaretine gelen misafirlerinize sağlıksız yiyeceklerin başında gelen tatlı, çikolata ve şeker gibi gıdaların yerine kuru meyve veya dondurma ikram edilmesini öneriyor
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, "Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve basın yayın organlarında habere konu olan, 'Silivri Cezaevinde kantinler kapalı, mahkumlar ihtiyaçlarını karşılayamıyor' iddiası manipülasyondur" denildi.�
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Uzmanlar, ramazan ayının ardından, beslenme alışkanlıklarındaki ani değişimlere uyum sağlamak, bayramı sağlıkla geçirmek ve sonrasında da zinde kalmak için tavsiyelerde bulundu. Bazı besinler var ki bayramda onlardan özellikle uzak durulması gerektiğini belirten uzmanlar şişkinlik, kabızlık ve damar tıkanıklığı gibi problemlerin bunlardan kaynaklı olabileceğini belirtti. İşte bayram kahvaltısında dikkat edilmesi gereken detaylar...
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Ramazan Bayramı, uzun süren açlık döneminden sonra lezzetli sofraların kurulduğu, geleneksel tatlıların bolca tüketildiği bir dönem. Şeker hastaları için bu sofralar, bayram sevincini gölgede bırakabilecek sağlık riskleri taşıyabilir. Hastalar ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bayramı sağlıkları pahasına kutlayabiliyor. Oysa bu bir kere yeme durumları, diyabet komplikasyonlarını tetikleyebilir” dedi.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Ramazan Bayramı, uzun süren açlık döneminden sonra lezzetli sofraların kurulduğu, geleneksel tatlıların bolca tüketildiği bir dönem. Şeker hastaları için bu sofralar, bayram sevincini gölgede bırakabilecek sağlık riskleri taşıyabilir. Hastalar ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bayramı sağlıkları pahasına kutlayabiliyor. Oysa bu bir kere yeme durumları, diyabet komplikasyonlarını tetikleyebilir” dedi.
Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, ramazan ayı sonrasında gündelik beslenme düzenine aniden dönmenin, bazı sağlık sorunlarına sebep olabileceğine dikkat çekerek, "Normalde kişi 2 öğün yerken birden 3 öğüne geçerse ve beslenme saatleri de değiştiği için; hazımsızlık, yorgun hissetme, kabızlık, yüksek tansiyon ve şeker yükselmelerinden kaynaklı damar yapılarında probleme yol açabilir. Mutlaka bunlara dikkat etmeleri gerekir. Bunu engellemenin en kolay yolu, kişilerin yavaş yemek yemesi" dedi.
Bayram kahvaltılarında sofrada porsiyonlara dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, Ramazan sonrası iki öğünlü beslenme planından üç öğünlü düzene geçildiğini belirterek, “Bayram kahvaltılarında sofrada porsiyonlara dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
Ramazan Ayı boyunca azalan öğün sayısı ve oruç tutulması sebebiyle metabolizması yavaşlayan vatandaşlara uzman isim önemli uyarılarda bulundu. Diyetisyen Müge Kinaş, Ramazan ayı sonrasında metabolizmalarının yavaşlaması nedeniyle vatandaşlara aşırı şekerli gıdalar ile hamur işlerinin dikkatli ve kontrollü bir biçimde tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Diyetisyen Sena Genç, Ramazan Bayramı’nda beslenmede nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kişinin, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girdiğini belirten Dyt. Genç, “Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, maalesef bazı problemlere sebep olabilir. Bir anda fazla yemeye başlamak hem vücudu yoracak hem de kilo almanıza sebep olacaktır “diye konuştu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Asya Naz Al, uzun süreli oruç sonrasında sindirim sisteminin az yemeye alıştığını ve bu yüzden bayramda dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu söyledi. Aşırı tüketimin metabolizmaya zarar verebileceğini belirten Dyt. Asya Naz Al, “İlk birkaç gün boyunca hafif ve kolay sindirilebilen yiyecekler tercih edin, normal beslenme alışkanlıklarına geri dönerken dengeli bir beslenme planına uyun” dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Pekşen, Ramazan Bayramı dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu. Pekşen, bayramda aile ve arkadaşların bir araya gelmesi, özel yemekler hazırlanması ve zengin sofraların kurulması gibi çeşitli geleneksel uygulamaları içerdiğini belirterek önemli uyarılar yaptı.
Dr. Yasin Yılmaz, “Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalıdır” uyarısında bulundu.
Diyetisyen Büşra Nur Enez Baş, bayram sabahında hafif bir kahvaltıyla güne başlamak gerektiğine dikkat çekerek “Sofranızda salam sucuk gibi işlenmiş et ve et ürünleri ile kızartmalardan ziyade sebzelere yer verin. Hızlı yemeyin, gıdaları iyi çiğneyin ve sofrada en az 20 dakika zaman geçirin” dedi.