Son dakika ramazanda kabızlık haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan ramazanda kabızlık gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan ramazanda kabızlık haber sayfamızda...
Ramazan ayı, oruç tutanlar için hem manevi hem de fiziksel açıdan önemli bir dönemdir. Ancak, uzun süreli açlık ve sahur ile iftar arasındaki beslenme düzenindeki değişiklikler, sindirim sisteminde bazı zorluklara yol açabilir. Bu süreçte karın ağrıları, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunları sıkça karşılaşılan problemlerdendir. Peki, bu sorunlardan nasıl kaçınabiliriz? İftar ve sahurda nelere dikkat etmeliyiz? Diyetisyen Gülşah Erhan tüm merak edilenleri Posta.com.tr okurları için açıkladı. İşte detaylar…
Ramazan’da kilo almamak, hazımsızlık ve mide yanmaları yaşamamak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu “Sahur kahvaltının yerini almalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine, güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsizliğe yol açar. Mideyi rahatsız etmemek ve kalori fazlalığını önlemek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır” dedi.
Ramazan'ın yaklaştığı bu günlerde hemen herkes sağlıklı beslenmenin yollarını araştırıyor. Uzun saatler aç kalacağımız bu mübarek ayları hem ibadet gerçekleştirerek hem de sağlıkla bitirmek herkes için önem taşıyor. İşte Ramazan'da dikkat edilmesi gereken beslenme şekilleri ve yapılması gerekenler!
Ramazan’da kabızlık sorunu oruç tutan pek çok kişinin karşı karşıya kaldığı bir durumdur. Beslenme düzeni Ramazan ayında değişirken, aynı zamanda acıkmamak için sahurda daha fazla yemek yemek ve daha az hareket etmek kabızlığa resmen davetiye çıkarıyor. Ramazan’da kabızlıktan kurtulmanın yolu ise sadece beslenme şeklinde ufak tefek değişikliklerden geçiyor…
Ramazan aynın gelmesiyle birlikte birçok kişi sindirim problemleri yaşamaya başlıyor. Bu durum kabızlığı artırmakla birlikte hızlı kilo alımına da sebep oluyor. Peki, Ramazanda sindirimi kolaylaştırmak için neler yapılmalı? Ramazan ayını kolay geçirmenizi sağlayacak ve kilo almanızı engelleyecek beslenme önerileri haberimizde.
Ramazan ayı boyunca çoğu insanın normalde tükettiğinden daha ağır ve zengin çeşitli yiyeceklere meyilli olduğunu belirten uzmanlar, dini olarak da tavsiye edilen hurmanın kan basıncını düşürdüğünü, kalp hastalığı ile kolon kanseri riskini azalttığını ve kabızlığı giderdiğini ifade ediyor. Ramazanda su ihtiyacının çaydan karşılanmaması gerektiğini belirten uzmanlar, suyun iftarda, sahurda ve iftar ile sahur arasında bölünerek tüketilmesini öneriyor. Daha uzun tokluk hissi için sahurda lifli besinler tüketilmesi ve iftarda ise çorba ile başlanarak az yağlı yemekler tercih edilmesi tavsiye ediliyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan, özellikle bağışıklık sistemi zayıf ve kronik hastalığı olan kişilerde ölümcül sonuçlara neden olabilen corona virüs pandemisi, beslenme düzenimizin değiştiği Ramazan’da da bizi etkilemeye devam ediyor. Bu süreçte corona virüsten korunmada sosyal izolasyonu sağlamak, hijyen kurallarına dikkat etmek kadar sağlıklı ve dengeli beslenmek de çok önemli. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, her koşulda önemli olan dengeli beslenmenin pandeminin olduğu Ramazan’da da bağışıklığımızı düşürmemek, daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için çok büyük önem taşıdığını belirterek, “Yeterli ve dengeli planlanmış öğünlerle bu süreçte de bağışıklık sistemimizin ihtiyaç duyduğu besin öğelerini vücudunuza alabilirsiniz” diyor.
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç tutanların beslenme tarzında önemli değişiklikler oluyor. Yanlış beslenme tercihleri; kilo artışı, tansiyon, ülser, reflü, kabızlık gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Bu tür şikayetlerin önüne geçmek için Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu’nun çağrısına kulak vermek gerekiyor: “Ramazanda beslenmenizi iftar, iftar sonrası ve sahur olmak üzere 3 öğünde gerçekleştirin. Kemik sağlığını korumak için peynir, süt ve yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin“.
COVID-19 salgını nedeniyle oruç ibadetini yerine getirirken bağışıklık sistemini güçlü tutmak daha da önemli hale geldi. Sabri Ülker Vakfı, ramazanı sağlıklı bir şekilde geçirmek için yedi temel adımın izlenmesini tavsiye ediyor: Mevsimine uygun meyve ve sebzelerle beslenmek, aşırı ve hızlı yemekten kaçınmak, iftar ve sahur aralarında yeterli sıvı almak, fiziksel olarak aktif olmak, yeterli uyku uyumak, gıda hijyenini sağlamak ve salgın konusunda güvenilir kaynakları takip etmek.
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, “Ramazan ayında değişen beslenme düzeni, birçok kişide mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor. Özellikle uzun süren açlık sonrası hızlı yemek yeme, yağlı ve ağır iftar sofraları ve yetersiz sıvı tüketimi, reflüden hazımsızlığa, mide yanmasından kabızlığa kadar pek çok sindirim problemiyle karşılaşılmasına neden olabiliyor. Ramazanda sık görülen gastrointestinal sorunlara karşı dikkat edilmeli. Bu dönemde yapılan beslenme hataları, mide sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir” dedi.
Kolon kanserinin erken teşhis edilmediğinde hayati riskleri de beraberinde getirdiği kanser türlerinin başında geldiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Öncel, “Daha düzenli ve stresten uzak bir yaşam sürmek genel sağlığımızı iyileştirirken kolon kanseri riskini de azaltır” dedi.
Van'da, Ramazan ayında sıklıkla karşılaşılan bilinçsiz beslenme alışkanlıklarının farklı şikâyetlere davetiye çıkarabildiğini ifade eden uzmanlar, vatandaşlara tavsiyelerde bulundular.
Sindirim problemleri genellikle çok sık görülüyor. Kabızlık, hazımsızlık ya da şişkinlik gibi sorunlarla baş edebilmek için bazı bitkilerden faydalanabilirsiniz. Ramazan ayının üç temel problemi olan ağız kokusu, sindirim problemleri ve halsizliği önleyen bitki kakule, Ramazan'da aktarların gözdesi oldu.
Beden eğitimi; bireyin beden ve ruh sağlığının gelişmesi için yapılan hareketlerin bütünüdür. Spor ise bireyin beden ve ruh sağlığının gelişmesi yanında, belli kurallara göre rekabet ölçüleri içinde mücadele etme, heyecan duyma, yarışma ve üstün gelme amacını içerir.
Mucizevi bir vücut sistemimiz var, her saniye içerisinde milyarlarca kimyasal olay gerçekleşiyor. Bazen büyük kimyasal yapılar parçalanır, yıkım olayı gerçekleşir ve enerji açığa çıkar. Bazen de küçük yapılar enerji kullanarak daha büyük kimyasal yapılar oluşturur. Bu şekilde bir canlının yaşamı devam eder, vücut sistemi eksiksiz çalışır. İşte enerji kullanarak yaşamın devamı için gerçekleşen bu yapım ve yıkım olaylarının tümüne metabolizma denir.
Hasta ve aşırı yaşlıların Ramazan ayında ilaçlarını aksatmamaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Turgay Çelik, hasta ve yaşlı kişilerin Ramazanda ilaç kullanmamasının hastalıkların alevlenmesine veya yeni hastalıkların tetiklenmesine, tedavinin durmasına, hastalıkların tekrar başlamasına yol açabileceğini ifade etti.
Ramazan Ayı’nda sağlıklı bir süreç geçirmek için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Esin Korkut, “Sahur öğünü, kesinlikle atlanmaması gerekiyor. Çay, kahve yerine mutlaka su öneriyoruz. İftar çok önemli, bütün gün aç kaldık, hemen yeme tarzında olmayacak. Özellikle kronik hastalığı olanlar, mutlaka hekimlerine danışmalı. Bu dönemde reflü ve kabızlık şikayetimiz çok ön plana geliyor. Bunun yanında ülser, gastrit şikayetlerimiz de oluşacak, başından önlem almak gerekiyor. Yemekten hemen sonra yatmayı kesinlikle önermiyoruz” dedi.
Ramazan Ayı'nda sağlıklı bir süreç geçirmek için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Esin Korkut, “Sahur öğünü, kesinlikle atlanmaması gerekiyor. Çay, kahve yerine mutlaka su öneriyoruz. İftar çok önemli, bütün gün aç kaldık, hemen yeme tarzında olmayacak. Özellikle kronik hastalığı olanlar, mutlaka hekimlerine danışmalı. Bu dönemde reflü ve kabızlık şikayetimiz çok ön plana geliyor. Bunun yanında ülser, gastrit şikayetlerimiz de oluşacak, başından önlem almak gerekiyor. Yemekten hemen sonra yatmayı kesinlikle önermiyoruz” dedi.
Ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için iftar ve sahurda tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekiyor. Diyetisyen Rozelin Aslan, uzun süreli açlık sonucu birden ve fazla yemek yemenin beraberinde birçok sorunu getirdiğini ifade ederek, sahur öğününün mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.
Ramazan ayını sağlıklı geçirmek ve Ramazanda kilo vermek istiyorsanız sindirim sisteminizi çalıştıracak yöntemleri alışkanlık haline getirmeniz gerekir. Ramazan ayında iftar sonrası içilen bazı bitki çayları, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kabızlık sorununu tamamen ortadan kaldırıyor. Tembel bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olan bitki çaylarını Posta.com.tr okurları için derledik.
Ramazanda kilo vermek için sahur ve iftarda tükettiğiniz besinlere çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü Ramazan ayı genellikle çok kilo almaya müsait aylardan biri. Öğün sayısının ve fiziksel aktivitenin azalması, uzun süreli açlık sebebi ile metabolizma hızının yavaşlaması, iftar ve sahurda aşırı yağlı yiyecekler tüketmek ve fazla kalorili besinleri yemek Ramazanda kilo almanıza sebep olur. Ramazan ayında kilo vermek ya da kilo kontrolü sağlamak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Ramazanda kilo vermek için bu ipuçlarını takip edin.
İftarda besinlerin hızlıca tüketilmesi kan şekerinin yükselmesine, uyku hali ve ağırlık çökmesine sebep oluyor. İftar sonrası oluşan uyku hali sindirim problemlerinin artmasına neden olurken, bu soruna karşı iftarı hurma ile açılması önerisinde bulunuldu
Ramazan'da en sık görülen beslenme yanlışlarından birinin sahurda aşırı yemek tüketmek olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk, “Sahurda ertesi gün yaşanacak açlığın endişesi ile doygunluk hissi uyandığı halde yemek yemeye devam edilmemelidir. Ne kadar çok yemek yenirse, o kadar az acıkılır anlayışı doğru değildir. Sahurda da iftarda olduğu gibi ölçülü yenmeli, katı gıdaların yanı sıra sıvı gıdalar da alınmalıdır” dedi.
Ramazan 2 Nisan itibariyle başlıyor. 2 Nisan'da en erken imsak saat 04.14'te Iğdır'da, son imsak ise 05.25'te İzmir'de gerçekleşecek. Bahar aylarına denk gelen bu ramazanda gündüzler daha uzun olduğundan oruç süresi de uzuyor. Bu nedenle iftar ve sahur arasında nasıl beslenildiği; ayrıca sahurda hafif ve doyurucu besinlerin tüketilmesi önem kazanıyor. Biz de sahurda nasıl besinler tüketilirse daha uzun süre tokluk sağlanabileceğini, oruç sırasında daha az susuz kalmak için iftar ile sahur arasında tüketilmesi gereken besinleri listeledik. Ayrıca uzun açlık dönemleri nedeniyle sindirim ve bağırsak sistemini rahatlatmak, kabızlık gibi sorunlarla karşılaşmamak için hangi besinlere yönelmek gerektiğini açıkladık.