Son dakika şeker tüketimi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan şeker tüketimi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan şeker tüketimi haber sayfamızda...
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Ramazan Bayramı, uzun süren açlık döneminden sonra lezzetli sofraların kurulduğu, geleneksel tatlıların bolca tüketildiği bir dönem. Şeker hastaları için bu sofralar, bayram sevincini gölgede bırakabilecek sağlık riskleri taşıyabilir. Hastalar ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bayramı sağlıkları pahasına kutlayabiliyor. Oysa bu bir kere yeme durumları, diyabet komplikasyonlarını tetikleyebilir” dedi.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Ramazan Bayramı, uzun süren açlık döneminden sonra lezzetli sofraların kurulduğu, geleneksel tatlıların bolca tüketildiği bir dönem. Şeker hastaları için bu sofralar, bayram sevincini gölgede bırakabilecek sağlık riskleri taşıyabilir. Hastalar ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bayramı sağlıkları pahasına kutlayabiliyor. Oysa bu bir kere yeme durumları, diyabet komplikasyonlarını tetikleyebilir” dedi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayrama sayılı günler kala çikolata ve şeker gibi ürünlerdeki taklit ve tağşişe dikkat çekip, "Buradaki en büyük risklerden biri, şekerle yapılan şerbet yerine nişasta bazlı olan glikoz ve fruktoz şuruplarının ürünlerin içine tatlandırıcı olarak katılması oluyor. Bu da vücutta emilimi zorlaştırdığı için insan sağlığı açısından risk taşıyor" dedi.
Akciğer kanserinde beslenmenin öneminin altını çizen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gürhan Öz, "Akciğer kanseri tedavisinde beslenme, hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmek, tedaviye bağlı yan etkileri hafifletmek ve genel yaşam kalitesini artırmak açısından kritik bir rol oynar. Akciğer kanseri hastalarının dengeli bir diyetle yeterli besin alması, tedavi sürecini daha iyi tolere etmelerine yardımcı olabilir" dedi.
Uzmanlar, ağız ve diş sağlığı konusunda çocukların erken yaşta bilinçlendirilmesinin gelecekte oluşabilecek diş hekimi korkusunun önüne geçeceğini belirterek, aksi durumda başka sağlık sorunlarının oluşmasına sebebiyet verilebileceğine dikkati çekti.
Kulak ağrısı ve baş dönmesi, genellikle ihmal edilen ama ciddi anlamda uyarı veren belirtilerdir. Bu durumları hafife almak, sağlığınızı tehlikeye atabilir. Özellikle Meniere hastalığı gibi kritik sağlık sorununa yol açabilir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Enver Ferruh İnan, Meniere hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için cevaplıyor.
Erken çocukluk çağı çürüklerinin (EÇÇ) süt dişlerinde oluşan çürük veya çürük nedeniyle oluşan diş kaybı ile kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Figen Seymen, bu çürüklerin çocuklarda kronik ağrı, enfeksiyon ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Kış ayına girilmesi ile birlikte birçok kişi kapalı alanlarda daha fazla vakit geçiriyor. Hareketsizlik sürelerinin artması, vücudumuzun bağışıklık seviyesinin düşmesine yol açıyor. Peki Kış aylarında hem sağlıklı hem de formda kalmak için hangi adımları atmalıyız?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Özgün Taban okulların açılması ve sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte artan hastalıklara karşı çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılması gerekenleri anlattı.
Soda, tatsız ve renksiz bir içecektir. Tadı hafif asidik yapıda olan soda, karbonatlı su olarak da bilinir ve sıklıkla tüketilir. Ayrıca, bazı insanlar mide rahatsızlıklarını hafifletmek için de soda içerler. Sodalar, çeşitli tatlar ve şeker veya tatlandırıcı eklemeleriyle farklılık gösterebilir. Soda ne kadar masum görünse de ve herkes severek tüketse de vücut için çok zararlı olabilir. İşte sodanın bilmediğiniz zararları...
İnsülin direnci, modern yaşamın yaygın sağlık sorunlarından biri haline geldi ve bu durum, kan şekerinin düzenlenmesini zorlaştırarak çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Yüksek şeker tüketimi, hareketsiz yaşam tarzı ve genetik faktörler bu durumu tetikleyebilir. Peki, insülin direncine ne iyi gelir? İnsülin direnci nasıl kırılır?
Ramazanda uzun süreli açlık sonrası birkaç gün içerisinde bağırsaklarda yavaşlama hissedilebilir. İftar ve sahurda posalı besinler (sebze, salata, tam tahıllar-baklagiller) ve yeterli su tüketilmezse bağırsak sorunu yaşamanız kaçınılmaz olabilir.
Sağlıklı bir vücut için dengeli beslenmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Ece Sungur, kanser hastalarının beslenme planına uyması gerektiğini söyleyerek, “Kanser hastalarında sağlıklı vücut ağırlığı, kas ve yağ kütlesinin korunması ve beslenme durumunun iyileştirilmesi, hastanede kalış süresinin kısalması, enfeksiyon ve ölüm risklerinin azaltılması için büyük önem taşımaktadır. Kanser hastaları enerji ve proteini yüksek olan besinler seçmelidir” dedi.
Kış aylarında mevcut kilonuzu korumak ve fit kalabilmek için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Her gün uygulayacağınız basit bir kaç yöntem sayesinde kilo kontrolü sağlayabilmeniz mümkün. Uzun süreli diyetler yapmadan ve canınızın her istediği besini tüketerek ideal kilonuzu koruyabilirsiniz. Alışkanlık haline getirdiğinizde kilo verme garantili olan bu yöntemlere mutlaka bir göz atın.
Tatlı tadına yenik düşerek tükettiğimiz şeker, karaciğerde yağ birikimine neden olarak yağlanma riskini artırıyor. Özellikle früktoz, karaciğerde yağ sentezini artırdığında sağlığınızı olumsuz etkilemeye başlıyor. Karaciğer, vücut içerisindeki düzeneği sağlayan önemli organlardan biridir. İlerleyen zamanlarda ise siroz veya organ yetmezliği gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Şeker tüketimi enerji sağlasa da vücuda kazandırdığı faydalı besleyici bir özellik bulunmayabilir. Aşırı tüketildiğinde kilo aldıran, obeziteye yol açan şeker metabolik sendrom riskini de artırıyor. Özellikle aşıır kilo almaya başlayan ve ödemli bir vücudu olduğunu söyleyen kişilerin şeker, tuz gibi besinlerin tüketimine ara vermesi gerekebilir.
Çocukluk dönemi, sağlıklı büyüme ve gelişme için en kritik aşamalardan biridir. Bu dönemde, çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi büyük ölçüde doğru beslenmeye bağlıdır. Dengeli bir diyet, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji seviyelerini artırır ve büyüme süreçlerini destekler. Çocuklar için sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmak, onları uzun vadeli sağlık sorunlarından koruyabilir. Peki, çocuklar için en faydalı besinler nelerdir ve onların sağlıklı bir şekilde gelişmelerini sağlamak için neler yapılabilir?
Şeker, birçok işlenmiş gıda ürününde bulunan bir bileşendir ve genellikle tat, doku ve raf ömrünü artırmak için kullanılır. Ancak aşırı şeker tüketimi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, diş çürükleri ve bazı kanser türleriyle bağlantılıdır. Bu nedenle, şeker oranı yüksek olan gıdalardan kaçınmak ve dengeli bir diyet sürdürmek önemlidir. İşte şeker oranı yüksek olan bazı gıdalar ve bu konuda dikkat edilmesi gerekenler:
Genetik, aşırı karbonhidrat ve rafine şeker tüketimi, hareketsiz yaşam ve ilaç kullanımı gibi pek çok etken, kilo alımına yol açabiliyor. Kilo vermek ise birçok kişi için sancılı ve azim gerektiren bir süreci de beraberinde getiriyor. Ancak bazı doğal yöntemlerle zayıflama sürecini hızlandırmak mümkün.
Bayramlar insanların sevdikleriyle kavuştuğu, kalabalık sofraların sohbetle buluştuğu, birbirinden lezzetli yemekler ile tatlıların keyifle tüketildiği özel günlerdir. Bu özel günlerde günlük hayatımızdaki sağlıklı beslenme rutinimizi devam ettirmek güç olsa da hamilelerin özellikle dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır diyen Bahçeci Bursa Tüp Bebek doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Sabri Çolak; “Anne adayları kan şekerini kontrol altında tutmak için aşırı tatlı tüketiminden uzak durarak şeker ihtiyacını meyvelerle karşılamaya çalışmalı, yemeklerde porsiyon kontrolü yapmalı, 8-10 bardak su içmeye özen göstermelidir. Beslenmenin yanı sıra aile ziyareti ya da tatil için seyahat planları yapan hamileler ise uzun yolculuklarda sık sık mola vererek kısa yürüyüşler yapmalı, kan dolaşımını engellemeyen rahat kıyafetler tercih etmeli ve en önemlisi seyahat öncesi gebeliği takip eden doktor ile iletişime geçilmeli” şeklinde uyarılarda bulundu.
Canınız gece geç saatlerde bir kase dondurma veya şekerleme istediyse, kesinlikle iyi bir arkadaşsınız demektir. Ne kadar lezzetli olsa da, çok fazla ilave şeker sağlığımız için iyi değildir ve sonunda diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Şeker tüketme alışkanlığınızı azaltmak ya da şekeri tamamen bırakmak istiyorsanız bu ipuçlarına göz atmalısınız.
Şeker tüketimi vücudumuz için oldukça zararlı. Ancak mutfak kültürümüzün vazgeçilmezi olan unlu ve şerbetli tatlılarla şekillenmiş damak tadımız bu kötü beyazdan kurtulmamıza pek olanak vermiyor. Sağlık riskleri açısından aşırı tüketimi önerilmeyen olağan şüpheli üç beyazı iyi biliyoruz; beyaz un, şeker ve tuz. Peki beyaz şeker yerine esmer şeker kullanmak riskleri aza indirir mi? Esmer şeker gerçekten daha masum olabilir mi? Beyaz şeker mi, esmer şeker mi tüketilmeli? Posta.com.tr okurları için şekerle ilgili merak edilenleri uzmanına sorduk. | Posta.com.tr Özel
Araştırmalara göre 5-9 yaş arasındaki çocukların diş hekimine gelmesinin en sık nedeni diş çürükleri. Yanlış beslenme; çürük oluşumunda birincil derecede öneme sahip bir etken. Çocukları günlük besin ihtiyaçlarından biri olan şekerli ve nişastalı yiyeceklerden tamamen uzaklaştırmak mümkün değil ancak şeker kaynağını değiştirerek çocuklarda dişlerin çürümesini önlemek mümkün.
Toplum olarak çok fazla şeker tüketmeye meyilliyiz. Üstelik şekeri çoğu zaman farkında olmadan tüketiyoruz. Tatlı kategorisinde satılmayan ancak içinde şeker ilavesi olan pek çok besin var. Doğal olarak aldığımız şeker kaynaklarının başında hepimizin sıkça tükettiği süt geliyor. Meyvelerde bulunan fruktoz da bir diğer önemli şeker kaynağı. Oysaki ilave şeker tüketimi pek çok hastalığa da zemin hazırlıyor. Hangi besinlerde ilave şeker var, ilave şeker tüketimini nasıl azaltabiliriz; öğrenmek için sözü endokrinoloji ve metabolizma profesörüne verdik.