Son dakika sütlü tatlı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan sütlü tatlı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan sütlü tatlı haber sayfamızda...
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
Giresun’da Ramazan ayının vazgeçilmez tatlarından biri haline gelen fındıklı sütlü kadayıf ve coğrafi işaret tescilli fındık ezmeli kadayıf tatlısı, Giresun’un meşhur tombul fındığıyla lezzet buluyor. Giresun’da üretilen bu özel tatlılar, özellikle Ramazan ayında sofralardan eksik olmuyor.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nden Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
İftarda ve sahurda nelere dikkat edilmesi, neler yapılması gerektiğini açıklayan uzmanlar, iftar ve sahurda yemeğin fazla kaçırılmaması gerektiğini söyledi.
Van'da, Ramazan ayında sıklıkla karşılaşılan bilinçsiz beslenme alışkanlıklarının farklı şikâyetlere davetiye çıkarabildiğini ifade eden uzmanlar, vatandaşlara tavsiyelerde bulundular.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası hakkında tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, “Yılbaşı gecesini hafif ve enerjik tamamlayın. Çiğnenmeden veya az çiğnenerek tüketilen et ürünleri midenin sindirim yükünü artırır. Bir tabak planı oluşturulmalı ve tabaktaki besinlerin tüketim süresi uzatılmalıdır. Özel yemeklerde asitli ürünler, meyve suları ve alkol tüketimi de riskli gruptur” dedi.
Hürrem Sultan gibi tarihi figürlerin de bu lezzeti tercih etmesi, saray muhallebisinin sadece damak tadına değil, aynı zamanda sağlık yararlarına da sahip olduğunu gösteriyor. Peki, saray muhallebisinin faydaları nelerdir? Saray muhallebisi nasıl yapılır?
Kurban Bayram'ında et tüketiminin artmasıyla birlikte anne adaylarının özellikle Toksoplazma riskine karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Önder Sakin, “Vücutlarında Toksoplazma paraziti bulunduran bazı hayvanların etlerinin çiğ ya da az pişmiş olarak yenmesi ile insana bulaşabilen enfeksiyon hem anne adayı hem de bebek sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle daha önce Toksoplazma geçirmemiş olan hamilelerin çiğ ete temas etmemesi, etleri iyi pişmiş olarak tüketmesi gerekir. Az pişmiş etlerde Toksoplazma dışında Salmonella, Brusella ve tenya gibi enfeksiyon riskleri de bulunmaktadır. Diğer yandan etlerin çok yüksek ısılarda uzun süre pişirilmesi de ette protein kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple etlerin haşlama şeklinde pişirilerek tüketilmesini önermekteyiz" diye konuştu.
Kurban Bayramı'na sayılı gün kala birçok kişi bayram hazırlıklarına başladı. Bayram sıcağında hafif ve lezzetli ikramlarda bulunmak isteyenler bayram için yapılabilecek sütlü tatlı tarifleri araştırıyor. Herkesin parmaklarını yiyeceği sütlü tatlı tarifleri
Kurban bayramında et tüketiminin artmasıyla birlikte anne adaylarının özellikle Toksoplazma riskine karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Önder Sakin, “Vücutlarında Toksoplazma paraziti bulunduran bazı hayvanların etlerinin çiğ ya da az pişmiş olarak yenmesi ile insana bulaşabilen enfeksiyon hem anne adayı hem de bebek sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle daha önce Toksoplazma geçirmemiş olan hamilelerin çiğ ete temas etmemesi, etleri iyi pişmiş olarak tüketmesi gerekir. Az pişmiş etlerde Toksoplazma dışında Salmonella, Brusella ve tenya gibi enfeksiyon riskleri de bulunmaktadır. Diğer yandan etlerin çok yüksek ısılarda uzun süre pişirilmesi de ette protein kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple etlerin haşlama şeklinde pişirilerek tüketilmesini önermekteyiz" diye konuştu.
Kurban Bayramında sağlıklı beslenilmesi için uzmanlar et tüketimi konusunda uyarıda bulunurken, kronik rahatsızlığı olanların sakatat tüketmemesi gerektiğine dikkat çekildi.
Diyetisyen Sena Genç, Ramazan Bayramı’nda beslenmede nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kişinin, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girdiğini belirten Dyt. Genç, “Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, maalesef bazı problemlere sebep olabilir. Bir anda fazla yemeye başlamak hem vücudu yoracak hem de kilo almanıza sebep olacaktır “diye konuştu.
Havaların çok sıcak olduğun şu günlerde, belki de diyet yaptığınız, kilo vermeye çalıştığınız şu dönemde birden kapınız çalıyor. Komşunuz elinde bir kase aşure ile gelmiş, yüzünüzde koca bir gülümseme… Tatlı deyince hepimiz korkuyoruz. Peki, aşure hangi vitaminler ve mineraller açısından zengin ve bu besin maddeleri vücuda ne tür faydalar sağlıyor? Diyetisyen Gülçin Işık, konu hakkında merak edilenleri sizler için açıklıyor.
Bayramlar en çok tatlı tüketilen özel günlerin başında geldiğini ifade Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, ancak bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılara hayır diyememek, bazı şikayetlere ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Bayramlar en çok tatlı tüketilen özel günlerin başında geldiğini ifade Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, ancak bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılara hayır diyememek, bazı şikayetlere ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Ramazan boyunca vücudun iki öğünlük beslenme düzenine alıştığını bu nedenle bir anda çok fazla öğün tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik uzmanı Ecenur Özkul Erdoğan, “Özellikle sahurda 30 gün boyunca uyanıldığı için alışkanlık oluyor ve muhtemelen bireyler bundan sonraki 10 gün boyunca sahur saatlerinde aç uyanabilir. Bu durumda mümkün olduğunca yataktan çıkmadan 1 bardak su içip geri uykuya geçmek en doğrusu olur. Bu dönemde yavaş yavaş kademeli bir beslenme programına geçilmeli” dedi.
Ramazan ayında vücut sağlığını koruyabilmek için sağlıklı beslenme büyük önem taşıyor. Ramazan ayında sağlıklı beslenme hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülcan Yıldız, “İftar ile sahur arasına bir ara öğün eklemek de dengeli beslenmeyi destekler” dedi.
Ramazan ayının başlamasıyla birlikte iftarda kurulan sofralarda yapılan ağır yemekler, sağlıksız beslenmeyle birlikte çeşitli problemlere neden olabiliyor. Bu problemlerden en önemli olanı da diyabet ve gizli şeker hastalığı...
Özellikle çay saatlerinde tercih ettiğimiz hafif tatlılar, çat kapı gelen misafirler için de kurtarıcı olabiliyor. Hem hamur işlerine hem de tatlılara yakışan süt, bu defa kakaoyla yan yana gelerek damaklarda lezzet şöleni oluşturuyor.
Kurban Bayramı'nda et ve tatlı tüketimi en yüksek seviyelere çıkıyor. Ancak Kurban Bayramı'nda aşırı et ve tatlı tüketimi pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Kurban Bayramı'nda beslenme konusuna dikkat çekti.
Ramazan ayı ile birlikte oruç tutan herkesin beslenme düzeni tamamen değişir ve öğün sayısı azalır. Ramazan Bayramı ile birlikte öğün sayısının artması ve daha fazla yeme isteğinin ortaya çıkması sağlık açısından ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Özellikle geleneksel olarak Ramazan Bayramı'nda ikram edilen şeker, çikolata, hamur işleri vücut sağlığınızı bozabilir. Prof. Dr. Vedat Göral, Ramazan bayramı ve bayram sonrası için beslenme önerilerini Posta.com.tr okurları için anlattı.
Ramazan ayının sonuna yaklaşırken birçok kişi Ramazan Bayramı için hazırlık yapmaya başladı. 2023 yılında 29 gün tutulan orucun ardından gelen Ramazan Bayramı'nın ilk günü 21 Nisan Cuma'ya denk geliyor. Bayram için sütlü tatlı hazırlamak isteyenler ise neler yapabileceğini araştırıyor. Bayramda misafirlerinize ikram edebileceğiniz birbirinden lezzetli sütlü tatlı tarifleri...