Son dakika anne adayları haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan anne adayları gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan anne adayları haber sayfamızda...
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Uğurkan Erkayıran, gebelikte cilt çatlaklarının nedenleri ve korunma yolları hakkında merak edilenleri açıkladı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ezgi Aydın, hamilelik sürecinde kadından kadına değişen fiziksel ve hormonal nedenler bulunduğunu bu nedenle oruç tutmak isteyen anne adaylarının mutlaka hekimi ile görüşerek oruç tutmasını tavsiye etti.
Ramazan ayının gelmesiyle anne adaylarının merak ettiği konuların başında ‘Hamileyken oruç tutabilir miyim?’ sorusu geldiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nur Dokuzeylül Güngör, “Hamilelik sürecinde oruç tutulması kişinin genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak verilecek bir karardır. Ancak oruç tutarak uzun saatler boyunca yaşanacak açlık ve sıvı kaybı doğumsal kusurlar, gelişimsel gerilik, erken doğum gibi birtakım riskleri beraberinde getirebilir” dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Ezgi Aydın, hamilelikte D vitamini eksikliği bebeklerde bebekler için ciddi risk olduğunu belirterek sadece anne adaylarının değil baba adaylarının da bu konuda bilinçli olması gerektiğini belirtti. Aydın, "D vitamin yetersizliği olan baba adaylarının spermlerinde de gen tahribatları olabiliyor. Bu yüzden sadece anne değil, baba adaylarına da yeterli miktarda D vitamini almalarını öneriyoruz" dedi.
Gebelik, anne adayları için heyecan verici ve bir o kadar da dikkat edilmesi gereken bir süreç olarak biliniyor. Uzmanlar, gebelik boyunca düzenli doktor kontrollerinin, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını korumak adına büyük önem taşıdığını vurguladı.
Sanırım gebe kalma zorlukları ve sorunlarıyla ilgili genel bilgilere hakimiz artık. Bu konuya elimden geldiğince yer vermeye gayret ettim. Ancak daha spesifik sorunlar da olduğunu biliyorum. Belki bu sorular ve yanıtları o anne adayları için aydınlatıcı olur.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Duygu Doğdu Topaloğlu, hamilelikteki mide bulantısının anne adaylarının vücutlarındaki hormon değişimlerine bağlı ortaya çıktığını belirterek, “Hamilelikte mide bulantısı gebeliğin 6'ncı haftasında başlayıp, 10'ncu haftada pik yapar, sonra azalarak 17-20'nci haftalar arasında biter. Anne adayları bulantılarını hafifletmek için kendilerini rahatsız eden kokulardan uzak durmalı. Az az sık sık beslenilmeli” dedi.
Kadın sağlığı, toplumların en önemli sağlık önceliklerinden biri olarak her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Özellikle gebelik süreci, kadınların fiziksel ve psikolojik açıdan en hassas olduğu dönemlerden birini oluşturuyor. Bu dönemde, sağlıklı bir gebelik için beslenme alışkanlıklarının ve vitamin takviyelerinin rolü oldukça büyük. Doç. Dr. Fatma Ölmez, kadınlarda düşük riskiyle ilgili bilgilerini Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Özel hastaneler mevzuatını tamamen yeniliyoruz. Özel hastanelerde mevzuat açısından bazı değişikliklere ihtiyaç olduğunu görüyoruz” dedi.
Prolaktinoma yaygın olarak bilinmez ancak özellikle son zamanlarda hakkında çokça soru geldiği için ve bu sorular genelde anne adayları tarafından sorulduğu için yer vermek istedim. Bilmediğimiz, teşhis etmediğimiz, tedavisine başlamadığımız hiçbir şey kalmasın.
Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, 9 Ekim 2023’te il genelinde kavşaklarda çocukların cam silmesini, mendil satmasını, dilencilik yapmasını yasaklayan bir karar aldı. Emniyet, jandarma ve zabıta ekipleri denetimleri sıklaştırdı.
Sezaryen sonrası normal doğum, pek çok anne adayı için önemli bir konu haline gelmiştir. Sezaryen doğum, belirli sağlık koşulları nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir; ancak bazı kadınlar ikinci doğumlarında normal doğumu tercih edebilir. Peki, sezaryen sonrası normal doğum mümkün mü?
Hamilelik dönemi, kadınlar için hem heyecan verici hem de birçok değişiklikle dolu bir süreçtir. Bu dönemde, anne adaylarının sağlığını korumak ve rahatlamak amacıyla birçok geleneksel yöntem araştırılmaktadır. Bunlardan biri de hacamattır. Hacamat, kan akışını artırarak toksinlerin atılmasına yardımcı olduğu düşünülen bir geleneksel tedavi yöntemidir. Hamilelikte hacamat yaptırmanın güvenli olup olmadığı konusunda birçok soru işareti bulunmaktadır. Peki, hamileler hacamat yaptırabilir mi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde dün 'Doğal Olan Normal Doğum' temasıyla gerçekleştirilen 'Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'na ilişkin paylaşımda bulundu.
Anne adayları için bebek bakımı, heyecan verici olduğu kadar zorlayıcı da olabilir. Özellikle yenidoğan döneminde, bebeklerin nazik ciltleri ve hassas sağlık durumları nedeniyle doğru yöntemleri bilmek büyük önem taşır. Bu süreçte, bebeklerin kulak temizliği gibi detaylar, çoğu zaman göz ardı edilebiliyor. Peki, yeni anne olacaklar için tavsiyeler nelerdir? Bebeklerin kulakları nasıl temizlenir? İşte tüm detaylar...
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Yüksek Riskli Gebelikler (Perinatoloji) Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Esin, henüz doğmamış bebeklerin sağlık durumlarının nasıl anlaşıldığı hakkında merak edilenleri sizler için anlatıyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru; hamileliğe bağlı bazı değişiklikler nedeni ile hamilelerin sıcak havadan daha çok etkilendiğini belirterek uyarılarda bulundu. Buyru, gebeliğe bağlı hormonal ve fizyolojik değişiklikler, alınan kilolar, kan akışının artması, solunum kapasitesinin azalması, kalp hızının fazla olması, sıcaklık ve nemin daha fazla hissedilmesine yol açtığını belirtti.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, hamilelere yaz uyarısında bulundu. Hamilelerin sıcaklardan daha çok etkilendiğini söyleyen Buyru, “Gebelere yazın denizde ya da uygun havuzlarda yüzmeyi öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
Bebeğine kavuşmak için gün sayan anne adayları, havaların ısınmasıyla birlikte bazı zorluklar yaşamaya başladı. Sıcak havaların günden güne kendini göstermesiyle birlikte sağlıklı insanların bile zorladığı sıcaklar hamileleri daha çok etkiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kemal Atasayan, yaz hamilelerinin hayatını kolaylaştıracak 10 ipucu verdi.
Yeni anneler, anne adayları dikkat! Son dönemde bakıcı bulmak bir hayli zorlaştı. Bulunsa da fiyatlar cep yakıyor. Özellikle yabancı yatılı bakıcı fiyatları 2 bin dolara (yaklaşık 65 bin liraya) kadar çıkabiliyor.
Kurban Bayram'ında et tüketiminin artmasıyla birlikte anne adaylarının özellikle Toksoplazma riskine karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Önder Sakin, “Vücutlarında Toksoplazma paraziti bulunduran bazı hayvanların etlerinin çiğ ya da az pişmiş olarak yenmesi ile insana bulaşabilen enfeksiyon hem anne adayı hem de bebek sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle daha önce Toksoplazma geçirmemiş olan hamilelerin çiğ ete temas etmemesi, etleri iyi pişmiş olarak tüketmesi gerekir. Az pişmiş etlerde Toksoplazma dışında Salmonella, Brusella ve tenya gibi enfeksiyon riskleri de bulunmaktadır. Diğer yandan etlerin çok yüksek ısılarda uzun süre pişirilmesi de ette protein kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple etlerin haşlama şeklinde pişirilerek tüketilmesini önermekteyiz" diye konuştu.
Kurban bayramında et tüketiminin artmasıyla birlikte anne adaylarının özellikle Toksoplazma riskine karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Önder Sakin, “Vücutlarında Toksoplazma paraziti bulunduran bazı hayvanların etlerinin çiğ ya da az pişmiş olarak yenmesi ile insana bulaşabilen enfeksiyon hem anne adayı hem de bebek sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle daha önce Toksoplazma geçirmemiş olan hamilelerin çiğ ete temas etmemesi, etleri iyi pişmiş olarak tüketmesi gerekir. Az pişmiş etlerde Toksoplazma dışında Salmonella, Brusella ve tenya gibi enfeksiyon riskleri de bulunmaktadır. Diğer yandan etlerin çok yüksek ısılarda uzun süre pişirilmesi de ette protein kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple etlerin haşlama şeklinde pişirilerek tüketilmesini önermekteyiz" diye konuştu.
Çalışan anneler ve anne adayları için en önemli süreç ücretli doğum izni süresi. Hem aile bütçesine katkıda bulunmak hem de bebeğine olabilen en uzun süre bakmak isteyen kadınlar son günlerde gündeme gelen analık izni süresinin uzatılmasını merakla beklemeye başladı. Çoğu ülkede 2 yılı bulan analık izninin ülkemizde uygulanması mümkün mü? Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, analık izni süresinin uzamasının iş hayatına etkilerini tek tek anlattı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Canan Acar Demir, “Doğum yapmak pek çok kadın için hayattaki en mutluluk verici, en özel ve eşsiz bir deneyim olarak nitelendirilir. Ancak maalesef bazı kadınlar için ise doğum eylemi bir çeşit travma olarak hafızalarda yer ediyor. Doğum anı hatırlatıldığında yoğun kaygı, öfke, korku, suçluluk hissetmek, doğum hakkında aniden zihinde canlanan olumsuz anılar ve düşünceler, yorgunluk, uyku sorunları, konsantrasyon güçlükleri bu travmanın belirtileridir. Doğumla ilişkili travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) olarak tanımlanan bu durum genel olarak 100 kadından 4’ünü etkilerken, risk faktörlerini taşıyan kadınlarda yüzde 18 oranında karşılaşılmaktadır” diye konuştu.
Tüp bebek tedavisinin son basamağı olarak ifade edilen embriyo transferinin ardından geçen günler anne-baba adaylarının sonucu heyecanla bekledikleri bir süreçtir. Bu aşamada çiftler tutunmanın gerçekleşip gerçekleşmediğine dair birtakım belirtiler olduğunu düşünse de gebeliğin sağlanıp sağlanmadığı, transfer işleminden 12 gün sonra kanda bakılan Beta HCG hormonu ile kesin ve net olarak anlaşılır diyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Kübra Boynukalın; “Transfer sonrasındaki 12 günlük süre zarfında anne adayının vücudunda hormonal olarak bir değişiklik olmadığı için genellikle embriyo tutunma belirtileri de görülmez.