Son dakika çocuklarda kekemelik haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çocuklarda kekemelik gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çocuklarda kekemelik haber sayfamızda...
Kekemeliğin bireylerin iletişim becerilerinde, sosyal etkileşimlerde olumsuz deneyimler yaşamasına sebep olabilen, yaşam kalitesine etki eden bir akıcılık bozukluğu olduğunu belirten Dil ve Konuşma Terapist Yaren Çomak “Genellikle konuşma sırasında tekrarlar, bloklar ve uzatmalarla kendini gösteren bu durum, bireylerin kendilerini ifade etme biçimlerinde akıcısızlıklara sebep olabilir” dedi
Dil ve Konuşma Terapisti Beyza Erkaya Güler, 22 Ekim Dünya Kekemelik Günü nedeniyle yaptığı açıklamada erkeklerde kekemeliğin daha sık görüldüğünü belirtti.
Dil ve Konuşma Terapisti Beyza Erkaya Güler, 22 Ekim Dünya Kekemelik Günü nedeniyle yaptığı açıklamada erkeklerde kekemeliğin daha sık görüldüğünü belirtti.
22 Ekim Dünya Kekemelik Günü'ne dikkat çeken Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Melda Nisan Şahin, her 20 çocuktan birinin kekemelik ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Gelişimsel kekemeliğin daha yoğun olarak görüldüğünü kaydeden Şahin, ”Kekemelik gelişimsel ve edinilmiş kekemelik olarak ikiye ayrılabilir. Edinilmiş kekemelik toplumda çok az görüyoruz, görülme oranı çok düşük. Gelişimsel kekemelik daha yoğunlukla görülüyor. Gelişimsel kekemelik 2-4 yaşlarında başlıyor çocukların yüzde 5'i bu durumu yaşamakta. Altı, on iki aylık periyotta kekemelik ilk çıktığı andan itibaren kendiliğinden iyileşme durumu söz konusu yüzde 85-90'nında. İlerleyen süreçlerde bu durum kalıcı hale gelebiliyor. Kalıcı olması için çeşitli risk faktörleri var. Örneğin çocuğun erkek olması, ailesinde kekemelik bulunuyor olması, dilsel faktörler, psikojenik ve çevresel faktörleri bu durumun kalıcı olmasına yönelik maalesef risk oluşturuyor” dedi.
Karneler alındı. Çocuklar yaz tatiline girdi. Ama bu sefer her şey farklı. Ne çocuklar eskisi gibi ne de tatil. Her şeyden önce; salgınla birlikte çocuklar çok değişti. Uzun saatler bilgisayar başında oturup her şeyi dijital görmeye, anlamaya, yaşamaya başladılar. Online öğrenme yüzünden, okulla bilgisayarı-ekranı özdeşleştirdiler.
Çocuklarda 2-6 yaş dil gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Bebeğin 18 ay itibariyle başlayan konuşma isteği iletişim kurmanın sosyalleşmenin temellerini oluşturur.
Kekemeliğin, bireyin konuşmasının akıcılık ve zamanlama yönünden yaşına uygun olmayan biçimde bozulması olduğunu belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Sümeyra Fırat, ses ve hece tekrarları, sesleri uzatma, duraksamalar, dolaylı yoldan konuşma şeklinde kendini gösterebildiğini, bazı durumlarda ikincil belirtiler olarak adlandırdıkları sıkıntılı nefes alma, yüz buruşturma, göz kırpma, zorlandığını düşündüren vücut hareketleri eşlik edebileceğini söyledi. Peki çocuklarda kekemelik nasıl geçer? Kekemeliğin tedavisi var mı?
Konuşmadaki akıcılığın ve zamanlama yönünden yaşa uygun olmayan biçimde bozulmasına kekemelik deniyor. Bilinenin aksine stres, heyecan ve korkunun kekemeliğe yol açmayacağını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, "Kekemeliğin başlangıç sebebi hala tam olarak bilinmiyor. Genetik ve nörolojik nedenlere bağlanabilir ancak psikolojik değil" dedi.
Kekeleme konuşma akışında tutukluk yaşama, bir kelimeyi ya da bir sesi tekrarlayarak duraklama, sesi uzatarak konuşma halidir ve bir konuşma bozukluğudur. Fakat her kekeleme bir konuşma bozukluğu değildir. Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, çocuklarda kekemelik ile ilgili bilgiler verdi.
Konuşması beklenilen zamanlarda konuşmaktan kaçınma, söylemek istediğini unutmuş gibi davranma, konuşurken ağzını kapatma, öksürme ve esneme hareketleri yapma… Tüm bunlar çocuğunuzda kekemelik olduğunun göstergesi olabilir. Sıklıkla 2 – 7 yaş arasında rastlanan bu durum, erken teşhis ile tedavi edilirse çocuklarda küçük yaşlarda edinilecek travmatik yaşam deneyimlerinin önüne geçilebilir
Çocuklarda en sık karşılaşılan dil bozukluğunun gecikmiş dil ve konuşma, özgül dil bozukluğu ve ikincil dil bozukluğu olduğunu belirten dil ve konuşma terapistleri konuşma sesi bozukluğu ve akıcılık bozukluğunun da sıkça görülen konuşma bozuklukları olduğunu ifade ediyor. Dil ve konuşma bozuklukları çocuğun yaşamını akademik, sosyal ve psikolojik açıdan olumsuz etkiliyor. Bu açıdan tedavisi için zaman kaybedilmemesi gerekiyor!
Çocuklarda en sık görülen gelişimsel problemlerden biri olan konuşma güçlüğü ve dil bozuklukları erken dönemde fark edildiğinde tedavide başarı oranı oldukça artıyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler.
Kardeş kıskançlığının oluşmaması için aileye düşen görev önemli. Özellikle ilk çocuktan sonra gelen iki ya da üçüncü çocukla, diğeri arasındaki uyumu yakalamak gerek. En önemlisi sevgi. Doğru ve dengeli şekilde çocuklara paylaştırılması gereken sevgi, yanlış yönlendirmeyle diğer çocuğa daha fazla kayarsa, özellikle fiziksel açıdan kardeş kıskançlığı kendisini gösterir. Belirtiler söz konusu olduğu zaman ne yapılması gerektiği hakkında uzman bir doktora başvurmalı.
Salgın döneminde çocuk psikiyatrisinde ‘gelişimsel bozukluklar’ olarak adlandırılan tabloların fark edilmesi ve iyileştirilmesi süreçleri aksadı. Erken çocukluk döneminde başlayan bu bozukluklar, müdahale edilmediklerinde sosyal ilişkilerden çocuğun okul başarısına kadar pek çok soruna yol açıyor. İşte, en sık görülen gelişimsel bozukluklar... Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Leyla Alkaş anlatıyor. Hazırlayan: Özgür Gökmen Çelenk
Kulak temizliği sonrası, tıkanıklık olmasının normal olmadığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, “Kulak tıkanıklıklarına karşı dikkatli olunması gerekir. Bu tür durumlarda mutlaka bir hekime başvurun” dedi.
Kekemelik, genellikle çocukluk döneminde karşılaşılan bir durumdur. Kekemelik, konuşmanın akıcılığında bozulmaların ve aksaklıkların olmasıdır. Kekemeliğin genetik yatkınlığa bağlı ya da nörolojik bir süreç olduğunu söyleyen Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, kekemelikte doğru bilinen yanlışları açıkladı.
Çocuklarda erken yaşlarda ya da sonradan ortaya çıkabilen kekemeliğin altında çeşitli baskılar yatabiliyor. Uzman Dr. Çakmakçı, kekemeliğin nedenleri ve tedavisi konusunda ailelere uyarılarda bulunarak “Çocuklara düzgün ve akıcı konuşma baskısı yapmayın” diyor...
En geç 3 yaşına kadar konuşma gelişimini tamamlaması gereken çocuklarda dil ve konuşma bozukluklarının görmezden gelinmesi ilerleyen dönemlerde sosyal ilişkilerini, akademik başarılarını ve duygusal gelişimlerini ciddi düzeyde etkileyecek problemlere yol açıyor
Genetik faktörler etkili olsa da çekingenlik ve yetersizlik hissinin kekemeliği pekiştirdiğini belirten Psikolog Leyla Arslan, okula başlayan 66 aylık çocuklarda yetersizlik hissiyle gelen korku ve kaygının kekemeliği tetikleyebileceğini söyledi