Son dakika çölleşme haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan çölleşme gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan çölleşme haber sayfamızda...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, COP16 kapsamındaki Riyad programının ikinci gününde İran İslam Cumhuriyeti Tarım Bakanı Sayın Gulam Rıza Nuri Gızılçe ile görüştü. Görüşmede çevre, kuraklık ve çölleşmeyle mücadeleye ilişkin iki ülkenin iş birliğinin önemine vurgu yapıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'nin (COP16) Taraflar Konferansı kapsamında kurulan Türkiye Pavilyonu'nun açılışını yaptı.
Türkiye İş Bankası’nın 100. yılına özel olarak 2008-2017 yılları arasında Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘81 İlde 81 Orman’ projesi yeniden hayata geçiyor.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya'nın oluşturduğu MIKTA'nın, Meksika'nın başkenti Meksiko'da düzenlenen 10. Parlamento Başkanları Toplantısı'nın ‘Uluslararası Göç Akımlarındaki Artış Göz Önüne Alındığında, İnsan Hakları Nasıl Güvence Altına Alınır?’ konulu 4. Oturumunun başkanlığını yaptı.
Dünyanın sağlığı, insanın sağlığı demek. Biz ne kadar sağlıklıysak O da o kadar sağlıklı. Tam tersi de geçerli: O ne kadar iyiyse, biz de ancak o kadar iyiyiz. Toprağın, havanın, suyun, bitkinin, hayvanın ve insanın sıhhati birbirine bağlı. Bir bütün. İşte bugün Batı’da buna “Tek Sağlık” (One Health) diyorlar. Bizdeki Tevhid bilinci diyebiliriz.
Urmiye Gölü'nün neredeyse tamamı kurudu. Tuzların rüzgarla taşınması Türkiye'yi de etkiyecek. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden (YYÜ) Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu meydana gelmesi beklenen tehlikeye karşı uyardı.
‘Çöl’ deyince aklınıza ne geliyor? Kupkuru, sımsıcak, sonsuz bir Sahra Çölü… Mecnun’un Leyla’yı ararken verdiği mücadeleyi simgeleyen o ıssız, sınırsız yer… Sizi ürküten, korkutan bir şey değil mi ÇÖL?
İklim değişikliği kaynaklı, yağışların düzensizleştiği Karadeniz Bölgesi'nde, meteorolojik kuraklık haritasında siyah ve kahverengi ile gösterilen alanlar, son dönemde, sel, taşkın ve heyelanlara da yol açan yağışların ardından yeşil ve mavi tonlarına döndü. Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, önümüzdeki günlerde kurak bir döneme girileceğini belirtirken baraj ve göletlerin önemine dikkat çekti.
Türkiye’nin yüzde 73.4’ü çölleşme tehdidi altında. 32 yılda 7,5 İstanbul büyüklüğünde tarım arazisinin kaybedildiğini söyleyen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, verimli toprakların başka amaçlarla kullanılmaması, erozyonla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
22 Mart yani dün ‘Dünya Su Günü’ idi. Konu önemli, konu tek bir güne sığdırılamayacak kadar acil. Çünkü Türkiye’de son 22 yılın en kurak kış dönemi yaşandı. Barajlar bomboş. Dolayısıyla bu yaz bizi çok ciddi bir su krizi bekliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve İklim Konulu Büyük Ekonomiler Forumu’na canlı bağlantıyla katıldı. Forumda konuşan Erdoğan, Türkiye'nin elektrikli otomobili ilk TOGG'un bu yılın sonuna kadar üretim bandından indireceğini söyledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'Çölleşme hassasiyet haritası ile ülkemizin çölleşmeye karşı hassas alanlarını tespit ettik. Bugün bu haritaya göre ülke topraklarımızın yüzde 22,5'i yüksek çölleşme riski altındadır.' dedi.
Hazine arazileri yaklaşık 55 bin çiftçiye üretim için verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum duyurdu. Çiftçilere üretim için 595 milyon metrekare yüz ölçümlü Hazine arazisi verildi. Hazine arazilerinde başta zeytin ve ayçiçeği olmak üzere, organik tarımın her türü üretim yapılacak. Boş bırakılan, atıl durumda olan veya nadasa bırakılan araziler tarımsal üretime kazandırılacak. Bunun için üreticiye toplam proje bedelinin yüzde 75’ine kadar hibe sağlanacak. Nasıl faydalanabilirsiniz? İşte detaylar...
Yüzde 80’i erozyon riski altında olan Türkiye, her yıl 168 milyon ton toprağını kaybediyor. Prof. Dr. İbrahim Ortaş açıklamasında ‘Türkiye tüm dünyada toprak rezervleri azalan 20 ülkeden biri. Türkiye topraklarının yüzde 36’sı tarım için kullanılıyor. Ancak var olan toprakların sadece yüzde 5-6’sı kadarı kaliteli ve verimli tarım toprağı. Türkiye topraklarının yüzde 79’u su ve rüzgar erozyonu tehdidi altında’ ifadelerini kullandı.
Türkiye-İspanya 7. Hükümetlerarası Zirvesi'nin ortak bildirisinde, Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın sağlanması hususundaki kararlılığın sürdüğü ifade edildi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ismi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe’de gerçekleşen Kabine Toplantısı sona erdi. Kritik toplantı 3 saat sürdü. Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'den Türkiye'ye yönelik terör saldırılarına ilişkin, "Buralardan kaynaklanan tehditleri, ya oralarda etkin olan güçlerle birlikte ya da kendi imkanlarımızla bertaraf etmekte kararlıyız." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye’nin toprağını kurtarmak için yeni bir tarım politikası başlattı. Tüm dünyayı tehdit eden iklim krizinin etkilerini en aza indirmek için tarımın nasıl yapılacağını yeniden kurguluyorlar.
Ankara Üniversitesi'nce yapılan çalışmada, Türkiye'de kuraklığa dayanıklı 173 bitki türü tespit edildi. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Latif Kurt, AB destekli proje ile jipsli kurak bölgelerdeki bitki türlerini araştırdıklarını belirterek, dünya genelinde 1500'e yakın bitki türü ve Türkiye'de ise kurak topraklara adapte olmuş Türk çöveni, sığın kuyruğu gibi 173 jipsofit bitki türü tespit ettiklerini söyledi.
Uzmanlara göre küresel ısınma yüzünden dünya genelinde ekolojik bir yıkım yaşanıyor. Türkiye ise hem küresel sıcaklık artışı, hem kuraklık, hem yangın riski, hem de ekstrem doğa olaylarından en çok nasibini alacak ülkelerin başında gösteriliyor.
İtalya'da düzenlenecek G20 Çevre Bakanları ve İklim Enerji Bakanları Toplantısı'nda, üye ülkelerin Bakanları ve ilgili kuruluşların temsilcileri, su ve diğer doğal kaynakların sürdürülemez kullanımı konularını konuşmak için bir araya gelecek.
Geçen haftaki yazımda yaşanan kuraklığa dikkati çekmiş ve gerekli önlemler alınmazsa önümüzdeki yıllarda çölleşme tehdidiyle karşı karşıya kalacağımızı, suyumuza gözümüz gibi bakmamız gerektiğini vurgulamıştım.