Son dakika dikkat dağınıklığı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan dikkat dağınıklığı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan dikkat dağınıklığı haber sayfamızda...
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sarsma bandı uygulamasının sürücünün dalgınlık, uyuklama ya da dikkat dağınıklığı nedeniyle yoldan çıkma kazalarını engellemeyi hedeflediğini ifade etti.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın araştırmasına göre, 4’üncü sınıfların yüzde 64.3’ü ‘ekran’ olmadan bir gün geçirmede zorlanıyor. Öğrencilerin yüzde 64.6’sı cihazları ellerinden alınınca mutsuz oluyor, yüzde 48.5’i öfkeleniyor. Peki, çocukları bu ekran tehlikesinden nasıl kurtaracağız? Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serdar Körük yanıtladı.
Akıllı hız destek sistemi, sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sistemi, olay veri kaydedicisi, alkol kilidi kurulum ön hazırlığı ve gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sisteminin tip onayına ilişkin idari şartlar belli oldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ulaşım güvenliğinde uluslararası uygulamaları esas alan düzenlemeleri hayata geçirmeye devam ettiklerini belirterek, konuya ilişkin detayları paylaştı.
Akıllı hız destek sistemi, sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sistemi, olay veri kaydedicisi, alkol kilidi kurulum ön hazırlığı ve gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sistemine ilişkin esaslar Resmi Gazete'de yayımlandı.
14 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ilanlar ve alınan kararların detaylarını görmek için PDF olarak indirilebilen bir seçenek de sunuluyor. Peki, Resmi Gazete kararları 14 Mart! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Resmi Gazete'de bugünün kararları neler?
Gün içinde uyuklama, dikkat dağınıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerin uyku apnesi nedeniyle olabileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Buse Çağla Arı, “Toplumda sanılandan daha yaygın olan uyku apnesi sadece horlama sorunu değildir. Uyku apnesi Alzheimer, inme ve kalp hastalıkları riskini artırıyor” dedi.
Diyarbakır'da Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Uzm. Dr. İbrahim Zeyrek, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperakaktivite bozukluğunun Dünya genelinde yapılan çalışmalarda sıklığı yüzde 5 ila 7 arasında tespit edildiğini belirterek, "Ülkemizde yapılan bir araştırmada bu yüzde 10 ile 12 civarı olarak tespit edilmiştir" dedi.
Gebelik sadece yaşla, hormonlarla, beden sağlığıyla ilişkili değil. Ruh sağlığınız da önemli bir belirleyici. Dolayısıyla psikoloji ve psikiyatri alanlarından destek ve görüş alınması gereken kritik kararlar, size de bana da kalmaz.
Çağımızın en yaygın sorunlarından biri, birçok bireyin hayatını derinden etkileyen mücadeleye dönüşüyor. Sürekli dikkat dağınıklığı ve kontrolsüz enerjiler, hem çocukları hem de yetişkinleri zorluyor. Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, DEHB'in daha iyi anlaşılabilmesi için tüm detayları Posta.com.tr okurları için açıklıyor.
Uzman Klinik Psikolog Aybige Üstüner, dünya genelinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanılarında önemli bir artış yaşandığını söyledi. “ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin araştırmasına göre; 2016-2022 yıllarında 3 ila 17 yaş aralığında bir milyon çocuğa DEHB teşhisi konuyor” diyen Psikolog Aybige Üstüner, DEHB hastalığının yaygınlaşan bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.
Anksiyete, günümüz dünyasında giderek daha fazla insanın karşılaştığı, ancak hâlâ doğru şekilde anlaşılmayan bir durumdur. Endişe, korku ve stres gibi duygusal tepkilerle kendini gösteren anksiyete, zaman zaman normal bir duygu olarak kabul edilse de sürekli hale geldiğinde kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki, anksiyete belirtileri nelerdir?
Dijitalleşen dünya, uzaktan online ders sistemleri, yeni nesil öğrenme teknikleri, sosyal medyayla birlikte, çocuk ve ergenleri ekran başından almanın pek de mümkün olamayacağı hale ulaştı. Bu noktada ise yapılacakların başında; erken dönem, yani 0-6 yaş ekran kısıtlaması, okul çağı dönemi ve ergenlikte ise yakın takip ve bilinçli ekran-internet kullanımı için aile desteği büyük önem taşıyor.
Dijitalleşen dünya, uzaktan online ders sistemleri, yeni nesil öğrenme teknikleri, sosyal medyayla birlikte, çocuk ve ergenleri ekran başından almanın pek de mümkün olamayacağı hale ulaştı. Bu noktada ise yapılacakların başında; erken dönem, yani 0-6 yaş ekran kısıtlaması, okul çağı dönemi ve ergenlikte ise yakın takip ve bilinçli ekran-internet kullanımı için aile desteği büyük önem taşıyor.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukluk çağında genellikle aşırı hareketlilik, yerinde duramama, fiziksel veya zihinsel olarak odaklanamama, başladığı bir etkinliği ya da dersi sürdürememe gibi belirtilerle kendini gösterir. Uzman Psikolog Eda Tuğçe Erol konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
DEHB, yani 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu', çocukluk çağında sıkça karşımıza çıkan bir durum. Hani o hiç yerinde duramayan, sürekli bir şeyler yapma peşinde olan çocuklar var ya, işte tam da onları tarif ediyoruz. Ama DEHB, sadece hareketlilikle sınırlı değil. Dikkat dağınıklığı, odaklanmada zorluk ve bir de o meşhur “pat diye” yapılan şeyler, yani dürtüsellik de bu işin içinde. Çocuk Gelişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Ömür Çiftçi, DEHB belirtileri tanı ve tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Sosyal medya uygulamaları, çocukları ve gençleri tuzağa düşürmek için kötü niyetli kişilerin sıkça kullandığı bir araç haline geldi. Popüler platformlar üzerinden taciz ve şantaj vakaları her geçen gün artıyor. Bu platformlarda sapkın gruplar, özellikle kız çocuklarını hedef alarak cinsel istismarda bulunuyor. Peki, bu korkutucu tablo karşısında ne yapabiliriz? Bunun yanıtını SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan verdi.
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Samira Huseynova, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisi gören çocukların ailelerine önemli uyarılarda bulundu. Huseynova, “İlaç tedavisinde ‘tatil’ önermiyoruz. Çünkü DEHB tatilde kaybolmuyor” dedi.
İklimlendirmenin, çocukların gelişimi ve eğitim yaşamı üzerindeki etkilerine dikkat çekmek ve eğitimi desteklemek amacıyla hayata geçirilen bir proje için geçen hafta İzmir’deydim.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülçin Elboğa, sosyal medya bağımlılığının, diğer bağımlılıklardan farklı olmadığını ve benzer şekilde ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, Z kuşağının pratik olduğu gerekçesiyle artık telefonla konuşmak yerine mesajlaşmayı tercih ettiğini söyledi.
Okulların açılması, kapalı ortamda geçirilen zamanın artmaya başlaması ve mevsim değişiklikleri sebebiyle enfeksiyon hastalıkları çocuklar arasında gün geçtikçe artış gösteriyor. Dolayısıyla, çocukların hastalıklardan nasıl korunması gerektiği sorusunun yanıtları da bu dönemde önem kazanıyor.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemale Alakbarova, okulların açıldığı ve kalabalıkların tekrar kapalı alanlarda buluşmaya başladığı günlerde ailelere bulaşıcı hastalıklardan korunma önerilerinde bulundu.
Psikolog Anıl Özcan, yaz tatilinin sona erişiyle birlikte okulların tekrar açıldığı bir dönemde çocukların dikkat dağınıklığı yaşamaması konusunda uyarılarda bulundu.
Okula dönüş döneminde karşımıza birçok problemin çıkabileceğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Gülşah Özgenç, “Huzursuzluk, endişe, korku, aşırı heyecan, ilgisizlik gibi farklı veya yoğun duygularla karşılaşabiliriz. Ebeveynlerin çocukların kaygılarını dinlemeleri, okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Çocuk okula gitmek istemiyorsa, öncelikle bunun nedeni karşılıklı konuşulup, çocuğa güven verilmelidir” dedi.
Okula dönüş döneminde karşımıza birçok problemin çıkabileceğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Gülşah Özgenç, “Huzursuzluk, endişe, korku, aşırı heyecan, ilgisizlik gibi farklı veya yoğun duygularla karşılaşabiliriz. Ebeveynlerin çocukların kaygılarını dinlemeleri, okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Çocuk okula gitmek istemiyorsa, öncelikle bunun nedeni karşılıklı konuşulup, çocuğa güven verilmelidir” dedi.