Son dakika Gluten haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Gluten gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Gluten haber sayfamızda...
Her gün milyonlarca insan tarafından tüketiliyor. Ancak sevilerek yenen bu besin devamlı halsizliğe ve yorgun hissetmeye neden oluyor. Üstelik kronik hastalık riskini de artıyor. Uzmanlar hızlı yaşlanmaya neden olan bu besinin beslenme listesinden çıkarılması gerektiği konusunda uyarıyor. Peki bu kadar zararı bilinmesine rağmen her gün tüketilen bu besin hangisi? Duyunca çok şaşıracaksınız...
Vücudumuz, biz farkında olmasak da her an bize çeşitli sinyaller gönderir. Bu sinyalleri doğru okuyabilmek, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek adına son derece önemlidir. Bazen doğru bildiğimiz şeyler yanlış olabilir ve bunları zorlamak, sağlığımıza zarar verebilir. Peki, hangi besinler vücudunuza zararlı olabilir? İşte tüm merak edilenler...
İnsanlar, ekşi maya ekmeklerinin doğal fermantasyon süreci sayesinde daha sağlıklı ve besleyici olduğunu keşfetmeye başladılar. Ekşi maya, içerdiği probiyotikler, düşük glisemik indeks değeri ve glüten sindirimini kolaylaştırıcı özellikleriyle, sindirim sistemini destekleyerek daha uzun süre tok tutan bir alternatif sunuyor. Peki, ekşi mayanın faydaları nelerdir? Ekşi maya neye iyi gelir?
Eski zamanlarda hastalıkları tedavi etmek için kullanılan doğal ilaçlar, yerini kimyasal ilaçlara bıraktı. Ancak doğada, çoğu hastalığın bitkisel çözümünü bulmak hala mümkün. Süper gıda olarak bilinen bir tahıl ürünü ise her derde deva oluyor. İçerdiği fosfor, bakır, protein kaynağının yanında tam bir magnezyum deposu... Kan şekeri ve kolesterolü düşürdüğü bilinen bu tahılın faydaları saymakla bitmiyor. Bu şifa kaynağı nedir? diyorsanız cevabı ayrıntılarıyla haberimizde
Kolayca zayıflamanın en etkili yolu, doğal gıdaları beslenme rutinine dahil etmekten geçer. Doğal besinler, vücudu besleyip dengede tutarken fazla kilolardan kurtulmayı destekler. Bu yaklaşım, sağlıklı kilo kaybını teşvik ederken genel sağlık üzerinde de olumlu etkiler yaratır. Peki, kilo verme sürecinde hangi besin tüketilmeli?
Hamur işleri yaparken karşılaşılan en büyük sorunlardan biri hamurun yeterince kabarmamasıdır. Kabarmayan hamur, istediğiniz lezzetli ve yumuşak sonuçları elde etmenizi engeller. Peki, hamurun kabarmamasının sebepleri nelerdir ve doğru mayalama nasıl yapılır? İşte sorunun kökenine inen ve çözüm sunan etkili yöntemler.
Huzursuz bağırsak sendromunun toplumda sık görülen bir hastalık olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, hastalığın semptomlarının doğru şekilde tanımlanmasının tedavi edilmesinde büyük öneme sahip olduğunu ifade etti. Hastalığın en önemli belirtisinin tekrarlayan karın ağrısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sarıkaya, “Toplumun yüzde 10 ila 15’lik kısmını etkileyen bu hastalık, özellikle kadınlarda ve gençlerde daha sık görülüyor” dedi.
Huzursuz bağırsak sendromu hakkında açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, toplumda oldukça yaygın görülen bu fonksiyonel bağırsak hastalığının, özellikle karın ağrısı ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ile kendini gösterdiğini belirtti. Hastalığın doğru şekilde teşhis edilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Sarıkaya, tedavi sürecinde bireyselleştirilmiş yaklaşımların hastaların yaşam kalitesini büyük ölçüde iyileştirdiğini belirtti. Prof. Dr. Sarıkaya, bu sendromla ilgili doğru beslenme alışkanlıkları, stres yönetimi ve ilaç tedavilerinin hastaların semptomlarını hafifletebileceğini söyledi.
1960’lı yıllarda radyoda yaptığı konuşmalarda sık sık tarhanayı gündeme getirmesi nedeniyle Türkiye’nin üç ‘Osman’ından (politikacı Osman Bölükbaşı: T(I)RT Osman, İzmir Belediye Başkanı Osman Kibar: Asfalt Osman ve beslenme uzmanı Osman Nuri Koçtürk: Tarhana Osman) biri olarak anılmaya başlandı.
Mısır unu, dünya genelinde yaygın olarak kullanılan, besleyici ve sağlıklı bir gıda maddesidir. Özellikle glutensiz beslenenler için mükemmel bir alternatif olan mısır unu, düşük kalorili yapısıyla da dikkat çeker. Mısır, sağlığa pek çok fayda sağlayan, vitaminler, mineraller ve lif açısından zengin bir besindir. Peki, mısır ununun faydaları nelerdir ve nasıl kullanılmalıdır?
Kinoa, son yıllarda sağlıklı beslenme trendlerinin ön sıralarında yer alan, besin değeri yüksek bir tahıl benzeri tohumdur. Aslında bir tahıl değil, bir amarant bitkisi ailesine ait bir tohum olan kinoa, glütensiz olmasıyla da dikkat çeker ve birçok sağlık faydası sunar. Kinoa, protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengindir, bu yüzden vücuda pek çok olumlu katkı sağlar. İşte kinoa hakkında bilmeniz gerekenler...
Günümüzde Çölyak Hastalığı ve Gluten İntoleransı birçok kişi tarafından karıştırılan ve bunun sonucunda Evde Çölyak Testi’ni tercih edenler, Evde Çölyak Testi Nasıl Yapılır? Sorusu ile test yapmayı amaçlıyor. Peki, Evde Çölyak Testi Nasıl Yapılır? Çölyak Hastalığı ve Belirtileri Nedir? Gluten İntoleransı Testi ile farkları nelerdir?
Ekmek yememek, özellikle rafine beyaz ekmekten kaçınmak; kan şekerini dengeliyor ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ekmekten alınan fazla kalorilerden kaçınmak, daha dengeli bir diyetle beslenmeyi sağlıyor. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için ekmek tüketmemek, sindirim sorunlarını ve diğer sağlık problemlerini önlüyor. Ekmek yemeden karnı doymayanlar için de sağlıklı alternatif önerisi Prof. Dr. Canan Karatay’dan geliyor.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, AA muhabirine, ehil olmayan kişilerin vitamin ve takviye kullanımı konusunda eğitim verebildiğini, televizyon ve sosyal medyada buna ilişkin önerilerin yer aldığını söyledi.
Bebeklerde mide bulantısı, birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. En yaygın nedenlerden biri, sindirim sisteminin henüz tam olarak olgunlaşmamış olmasıdır. Bu durum, bebeklerin yeni gıdalara geçiş yaparken veya anne sütü ile formül sütü arasında değişiklikler yaşarken daha belirgin hale gelebilir. Peki, bebeklerde mide bulantısı neden olur? İşte merak edilenler...
Sağlıklı beslenmenin okul başarısındaki rolüne dikkat çeken Metro Türkiye, ‘İyi Beslen İyi Öğren’ diyerek çocukların neredeyse tüm günlerini geçirdiği eğitim kurumlarının destekçisi oluyor.
Arpa şehriye, arpa unundan yapılan ve çoğunlukla çorbaların içine katılan bir makarna türüdür. Genellikle hafif bir yapıya sahip olmasına ve besleyici bir gıda olmasına rağmen, aşırı tüketildiğinde bazı olumsuz etkilere yol açabilir. İşte arpa şehriyenin sağlığımız üzerindeki etkileri...
Kolayca zayıflamanın en etkili yolu, doğal gıdaları beslenme rutinine dahil etmekten geçer. Doğal besinler, vücudu besleyip dengede tutarken fazla kilolardan kurtulmayı destekler. Bu yaklaşım, sağlıklı kilo kaybını teşvik ederken genel sağlık üzerinde de olumlu etkiler yaratır. Peki, kilo verme sürecinde hangi besin tüketilmeli?
Selülit, derinin altındaki yağ hücrelerinin büyümesi ve büyüyen yağ hücrelerinin bağ dokusuna baskı yapması sonucu oluşan dalgalı portakal kabuğu görüntüsüdür. Bu durum, genellikle lenf sisteminin yavaş çalışması ya da tıkanıklıklar nedeniyle daha belirgin hale gelebilir. Lenf sistemi, vücuttaki sıvı dengesinin korunması ve atık maddelerin uzaklaştırılması açısından önemli bir rol oynar.
Son yıllarda sağlıklı beslenme trendlerinin yükselişiyle birlikte, glutensiz tahıllar arasında dikkat çeken bir besin kaynağı öne çıkıyor. Bu tahıl, özellikle gluten hassasiyeti olan bireyler tarafından tercih edilmesiyle bilinirken, zengin lif içeriği ve yüksek protein değeriyle de fark yaratıyor. Antioksidan özellikleriyle vücudu serbest radikallere karşı koruyan bu besin, kan şekerini dengeleme, kalp sağlığını destekleme ve sindirimi kolaylaştırma konularında da etkili. Aynı zamanda düşük kalorili bir alternatif olarak kilo kontrolüne katkı sağlamasıyla da popülerliğini artırıyor. Sinop’ta deneme üretimi yapılan o besinin ilk örneğinin hasadı yapıldı.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, şişkinliğin yaygın bir problem olduğuna dikkat çekerek, “Fazla yemek, besinleri iyi çiğnemeden yutmak, lifli gıdaları fazla tüketmek şişkinliği artırabilir. Porsiyonlarınızı kontrol edin ve yavaş yavaş yiyin, her lokmayı 30 defa çiğnemeye çalışın” dedi.
Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin glütenadı verilen bir proteine karşı anormal bir tepki verdiği bir sindirim sistemi bozukluğudur. Karın ağrısı ve mide bulantısı gibi pek çok belirtiyle ortaya çıkan hastalığa dikkat etmek gerekiyor. Peki, çölyak hastaları nasıl beslenmelidir? Çölyak belirtileri nelerdir?
Ekmek yememek, özellikle rafine beyaz ekmekten kaçınmak; kan şekerini dengeliyor ve kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ekmekten alınan fazla kalorilerden kaçınmak, daha dengeli bir diyetle beslenmeyi sağlıyor. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler için ekmek tüketmemek, sindirim sorunlarını ve diğer sağlık problemlerini önlüyor. Ekmek yemeden karnı doymayanlar için de sağlıklı alternatif önerisi Prof. Dr. Canan Karatay’dan geliyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, besin değeri açısından faydalı ve düşük kalorili olması sebebiyle genellikle sağlıklı beslenme ilkesini benimsemiş, spor ve diyet yapan kişilerce tercih edilen yulaf ile ilgili bilgi verdi.