Son dakika hamilelikte beslenme haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan hamilelikte beslenme gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan hamilelikte beslenme haber sayfamızda...
Hamilelikte beslenme süreçlerine ilişkin uyarılarda bulunan Diyetisyen Şule Bozkurt, "Beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda bebek gelişemez hem düşük riski hem gelişme geriliği, erken doğum riski artabilirken anne ve bebek açısından oldukça sıkıntılı bir durum. Bitki çaylarının bazıları rahim kasılmalarını uyararak erken doğum riskini tetikleyebiliyor, kafamıza göre günde 3-4 kupa tüketmemeliyiz. Direkt toksik etki oluşturur, ‘Bitki çayı, bir şey olmaz' gibi düşünmemeli. Gebeliği riske atan bir durum, doktorumuza danışmadan hiçbir bitki çayını tüketmemeliyiz" dedi.
Günümüzde grip, en çok karşılaşılan solunum yolu rahatsızlıklarından birisidir. Bilhassa kış mevsiminin gelmesiyle beraber bu sorunla, ilgili hekimlere başvurulur. Hamilelikte grip, anne olacak kişilerin en fazla yakındığı rahatsızlıklardan birisidir. Özellikle de kış mevsiminde, anne adayları grip olmaktan çok korkmaktadır.
Gebelik döneminde pek çok insan erkek çocuk için belirtilerin gerçek mi yoksa efsane mi olduğunu merak ediyor. Ayrıca erkek bebeği nerede olduğu ve nasıl hissedildiği gibi sorular da yine cevabının araştırıldığı konular içerisinde yer almaktadır.
Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi ve sağlığı arasında yakından ilişkilidir. Gebeliğin ilk ayında annenin sürdüreceği beslenme alışkanlıkları, bebeğin de hayat boyu sürdüreceği beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturur. Bununla birlikte uzmanlar bazı besinlerin bebeklerinin zeka gelişimini de etkilediğini belirtiyor. Daha zeki doğacak bebekler için bu besinlere dikkat! Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.
Hamilelik sürecinde tükettiğiniz besinler bebeğinizi doğrudan etkiliyor. Hamileyken özellikle tüketmeniz gereken bazı besinler, bebeğinizin gelişimi için oldukça faydalı… Hatta öyle ki uzmanlar çocuklarınızın zekasını bile etkileyebileceğini belirtiyor. Posta.com.tr okurları için daha sağlıklı bebekler için hamileyken tüketilmesi gereken gıdaları uzmanından öğrendik.
Hamilelik dönemi sonbahar ve kış aylarına denk gelen anne adaylarının mevsim koşullarını göz önünde bulundurarak bazı önlemler alması gerekiyor. Sağlıklı bir gebelik için büyük önem taşıyan bu önlemlerin başında ise beslenme konusu geliyor. Anne adaylarının, sonbahar ve sonrasında başlayacak kış aylarında bebeğe etki edecek tüm koşullara karşı dikkatli davranması gebelik süreci için oldukça önemli. Özellikle kronik hastalığı olan hamilelerin, değişen hava durumuyla birlikte soğuk mevsimlerde viral enfeksiyonlara karşı dikkatli olması gerekiyor.
Ciddi beslenme bozukluğuna sahip olan kadınların çocuklarının da sağlık problemleri yaşadığını belirten uzmanlar, hamilelik döneminde beslenme düzeninde bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini belirtiyor. Ancak halk arasında "sen iki canlısın" ifadesi ile aktarılan bilginin aksine gebe olan ile olmayan kadınlar arasındaki kalori gereksinim farkı sadece 300 kalori. Bu kalori miktarı ise her öğünde 1-2 kaşık fazla yenilerek karşılanabilecek bir fark. Ancak hamilelikte öğün sayısının bölünmesi, 3'ten 5'e çıkarılması ile erken dönemde yaşanabilecek bulantı ve kusmaların önüne geçilebiliyor. Peki hamilelikte ne kadar kilo almak normal, gebeler nasıl devlenmeli?
Doğum öncesi beslenme hamileliğin en önemli parçası. Anne adaylarının hamilelik sürecinde fazla besin almayı değil, dengeli olarak beslenmeyi tercih etmesi gerekiyor. Gebelik döneminde yetersiz beslenme, sağlıklı gıdaya ulaşamama; anne ve bebek için ciddi riskler oluşturuyor!
Hamilelik döneminde kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu; etin hazırlanma ve pişirilme koşullarıdır. Anne adayları etleri yemeden önce buzdolabında en az 24 saat dinlendirmelidir. Pişirirken de etin yanmamasına ve üzerinde kahverengi tabaka oluşmamasına dikkat edilmelidir. Ama az pişmiş de olmaması gerekiyor.
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde beslenme çok önemlidir. Özellikle gebeliğin öğrenildiği andan itibaren beslenmeye dikkat etmek gerekir. Anne karnındaki bebeğin doğru beslenmesi için beslenme yöntemlerine dikkat etmek lazım. Bebeğin gelişimi ve sağlığı için anne adayının iyi ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekir. Anne adayı doktoruna danışarak beslenme ile ilgili önerileri dinleyebilir. Gebeliğin özellikle ilk aylarında beslenme çok önemlidir. Hamilelik döneminde demir eksikliğine de dikkat edilmeli.
Hamilelik döneminde kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu; etin hazırlanma ve pişirilme koşulları. Et, ne az ne de çok pişirilmiş olmalı. Ayrıca Kurban Bayramı seyahati sırasında anne adaylarının dikkat etmesi gereken konular var. İşte anne adaylarının sağlıklı bir bayram tatili için dikkat etmesi gerekenler...
Hamilelik öncesi, sırasında ve sonrasında çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi için beslenmenin çok kritik ve belirleyici bir role sahip olduğu biliniyor. Bir bebeğin genetik olarak belirlenen zeka potansiyeline ulaşabilmesi de 9 aylık süreçte anne adayının tükettiği besinlerle doğrudan ilişkili. Kompleks bir yapıya sahip olan zekan genetik ve çevresel faktörler tarafından domine edilse de anne adayının beslenmesi bu dominasyonu daha efektif bir şekilde yönetmeye yardımcı oluyor.
Herhangi bir sorunla karşılaşılmadığı taktirde ortalama 9 ay 10 gün süren hamilelik sürecinde, annenin yediği ve içtiği şeyler bebeğin zeka ve fiziksel gelişimi için oldukça önemli bir yere sahip. Genetik faktörlerin de etkili olduğu zeka gelişiminde besinler de ciddi oranda zeka gelişimini destekliyor. Peki, hamilelik sürecinde nasıl beslenilmeli? İşte, bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimine destek veren besinler...
Hamilelik dönemi kadınlar için hormon dengesinde, vücut yapısında, kilo miktarında ve psikolojik durumunda birçok değişikliği beraberinde getirir. Bu süreçte annenin beslenmesi bebeğin sağlık durumunu da ciddi anlamda etkilemektedir. Çünkü anne hamileliği sürecinde tüm besin depolarını, aktif olarak bebeği ile kullanır. Bu durum hamileliğin ilk günü ile başlar. Annenin yanlış bir şekilde beslenmesi sık karşılaşılan sağlık problemlerini beraberinde getirir.
Gebelik döneminde folik asit, demir, D vitamini ve kolajen takviyeleri ilk aydan itibaren kullanılabiliyor. Besin olarak enerji ihtiyacı ise altıncı aydan itibaren başlıyor. Bu dönemde ekstra bir kâse yoğurt veya 2 fazla köfte hamilenin ekstra kalori ihtiyacını karşılayabiliyor. Dolasıyla halk arasında sıklıkla kullanılan "iki canlısın sen, iki kişilik beslenmelisin" uyarısı toplumda yer edinmiş yanlış bir ifade. Ek olarak, hamilelik döneminde alınacak kilo miktarını gebeliğin kendisi değil, hamileliğe giriş kilosu belirliyor. Buna göre vücut kitle indeksi yüksek olan bir kişinin daha az kilo alması gerekirken, vücut kitle indeksi düşük olan bir kişinin daha fazla kilo alması gerekebiliyor. Bu nedenle ideal kilo ile hamile kalmak hem gebenin hem de bebek sağlığı için oldukça önemli.
Sağlıklı bir gebelik süreci ve sonunda sağlıklı olan bir bebeğin doğması için anne adayının dengeli beslenmesi gerekiyor. Gebelikte beslenme hamileliğin 3. ayından sonra daha önemli bir rol oynuyor. Bebek de anne karnında büyüdüğü için bu dönemde öğünler artırılıyor. 3 ana öğün arasına 3 ara öğün sıkıştırılıyor. Ancak bu ara öğünlerin kan şekerini yükseltici besinlerle yapılmaması gerekiyor. İşte sadece anne adayının değil, bebeğin sağlığını şekillendiren gebelik döneminde doğru beslenme ipuçları!
Gebelik sürecinde yapılan bazı beslenme hataları anne ve bebeğin sağlığını ciddi boyutlarda tehdit edebiliyor, çok daha kötüsü ölümcül sonuçlara yol açabiliyor! Hamilelik döneminde anne adayının doğru beslenme alışkanlığı edinmesi, bu sürecin sağlıklı atlatılmasında kilit role sahip. Öyle ki anne karnındaki bebeğin gelişimini sağlıklı tamamlaması, annenin genelik dönemini sorunsuz geçirmesi, doğumun sağlıklı geçmesi ancak yeterli, dengeli ve kaliteli beslenmeyle sağlanabiliyor. Doğru beslenme alışkanlığı sayesinde; erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve bebekte oluşabilecek pek çok önemli sağlık problemine karşı önlem alınabildiği gibi, anne adayında da diyabet, yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi, kemik erimesi, obezite ve lohusalık depresyonu gibi ciddi komplikasyonlar da engellenebiliyor.
Gebeliğin ilk ayından itibaren annenin beslenme alışkanlıkları bebeğin de hayat boyu sürdüreceği bir yeme düzeninin temelini oluşturuyor. Bu nedenle annenin, hem kendisinin hem de bebeğinin sağlığı için sağlıklı ve düzenli beslenmesi çok önemli. Özellikle gebeliğin ilk döneminde, hamileliğin ilk 28 günü boyunca folik asit desteğinin de önemi büyük. Folik asit annenin kan volümünü artırmaya ve bebekte önemli bir sağlık sorunu oluşturacak nöral tüp deformasyonlarına karşı da korumaya yarıyor. Doğru beslenme, gebeliğin ilk 3 ayındaki bulantıları da azaltıyor.
Bebeğinizin zeka gelişimi için hamilelik döneminde beslenmenin çok önemli olduğunu biliyor muydunuz? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan bebeğinin zeki olmasını isteyen hamilelere beslenme önerileri verdi.
Sağlıklı bebek gelişiminde anne adayının yeterli ve dengeli beslenmesi çok önemli bir rol oynuyor. Çünkü anne karnındaki bebeğin tek besin kaynağı annenin tükettiği besinler. Bu nedenle bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tüm besin gruplarının alınması gerekir. Hamilelik döneminde anne adaylarının dengeli beslenmesi ve mümkün olduğunca doğal ürünler tüketmesi gerekiyor. Peki gebelikte mutlaka alınması gereken vitamin grupları var mı ya da hamilelerin hangi tür yiyeceklerden uzak durması gerekir? İşte yanıtlar...
Hamilelik süresince beslenmenin önemi çok büyük. Hamilelikte beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği kadar iyot alımına da dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Oktay Kaymak, yeterli iyot alınmazsa bebekte ciddi sorunlara neden olabileceğini vurguluyor.
Hamilelik süresince doğru beslenmek önemli. Annenin beslenme rutini bebeği doğrudan etkiliyor. Yorgunluk, unutkanlık, saç dökülmesi ve göz kapaklarında şişme birçok hamilelikte anne adaylarının şikayetleri arasında yer alıyor. Hamilelik sürecinin kendine has “normal” sıkıntıları olarak düşünülen bu belirtiler, aslında anne adayı ve bebeğin sağlığı için olmazsa olmaz unsurların başında gelen iyot eksikliğine işaret ediyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Oktay Kaymak, hamilelikte yetersiz iyot alımının ilk üç ayda bebek kaybı, erken doğum, bebekte beyin gelişiminde anomaliler, mental fonksiyon geriliği, konuşma ve duyma problemlerine yol açtığını açıkladı.
Çiftlerin bebeklerine kavuşmak için başladıkları tüp bebek tedavisinde beslenmenin önemi oldukça fazla. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Hamilelik süresince anne adayları bebeklerini en sağlıklı şekilde besleyebilmek için ellerinden geleni yaparlar. Gebe bir kadının hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için hamilelik boyunca tüketmesi gereken gıdalar haberimizde.
Hamilelikte protein tüketimi ne kadar önemli? Hamileler günlük ne kadar protein almalı? Anne adayları tarafından merak edilen bu soruları Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak’a sorduk, cevabı videomuzda.