Son dakika hiperaktivite haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan hiperaktivite gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan hiperaktivite haber sayfamızda...
Ekranlı medya kullanımının çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini işaret eden Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Türkan Uygur Şahin, “Çeşitli ekran türleri arasında bilgisayar kullanımı ve video oyunlarının, daha şiddetli depresif belirtilerle ve anksiyeteyle bağlantılı olduğu gösterilmiştir. Şiddet içeren içeriğe erken ve sürekli maruz kalma, anti-sosyal davranışlarda bulunma olasılığını artırır. Bağımlılık yaratan ekran süresi kullanımının psiko-nörolojik etkileri arasında sosyal başa çıkma becerilerinde azalma ve madde bağımlılığına benzeyen özlem davranışlarının gelişimi yer almaktadır” dedi.
Diyarbakır'da Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Uzm. Dr. İbrahim Zeyrek, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperakaktivite bozukluğunun Dünya genelinde yapılan çalışmalarda sıklığı yüzde 5 ila 7 arasında tespit edildiğini belirterek, "Ülkemizde yapılan bir araştırmada bu yüzde 10 ile 12 civarı olarak tespit edilmiştir" dedi.
Gebelik sadece yaşla, hormonlarla, beden sağlığıyla ilişkili değil. Ruh sağlığınız da önemli bir belirleyici. Dolayısıyla psikoloji ve psikiyatri alanlarından destek ve görüş alınması gereken kritik kararlar, size de bana da kalmaz.
Çocukların beslenme alışkanlıklarının, zihinsel gelişimlerini doğrudan etkilediğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nur Köprülü Çelikkaya, "Günümüzde yoğun tempoya bağlı olarak çocukların beslenme düzenlerinde giderek daha fazla yer kaplayan paketli gıdalar, içerdikleri koruyucu maddeler, trans yağlar ve rafine şekerler nedeniyle beyin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor" dedi.
Atlas Karan Tumluer’i ‘İlişki Durumu Karışık’, ‘Şansımı Seveyim’ gibi popüler işlerde izledik ama o aslında bir devlet sanatçısı. İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda çalışıyor ve hep farklı, sürprizli işlerle karşımıza çıkıyor. Şimdi de kendisinin yazıp yönettiği ‘Revü Şov’la sahnede. Yeni oyunu ve daha fazlasını konuştuk.
Yapay zeka ile birlikte kişisel sağlık hizmetlerindeki en büyük dönüşüm, mobil uygulamalarda ve vücut verilerini algılayabilen sistem yazılımlarında yaşanıyor. Telefon sayesinde verilerimizi analiz eden yapay zeka algoritmaları, kişiye özel sağlık önerileri sunarak, hastalıkları erken teşhis etmemize ve kronik sorunlarımızı daha iyi yönetmemize yardımcı oluyor.
Çağımızın en yaygın sorunlarından biri, birçok bireyin hayatını derinden etkileyen mücadeleye dönüşüyor. Sürekli dikkat dağınıklığı ve kontrolsüz enerjiler, hem çocukları hem de yetişkinleri zorluyor. Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Dilara Füsun İçağasıoğlu, DEHB'in daha iyi anlaşılabilmesi için tüm detayları Posta.com.tr okurları için açıklıyor.
Uzman Klinik Psikolog Aybige Üstüner, dünya genelinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanılarında önemli bir artış yaşandığını söyledi. “ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin araştırmasına göre; 2016-2022 yıllarında 3 ila 17 yaş aralığında bir milyon çocuğa DEHB teşhisi konuyor” diyen Psikolog Aybige Üstüner, DEHB hastalığının yaygınlaşan bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.
Anne karnındaki bebekten erişkinlere kadar sağlık üzerine zararlı etkileri araştırmalarla ortaya konulan Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) etki alanı tahmin edilenden çok daha fazla. Hipertansiyon ile obezite, sindirim sistemi rahatsızlıkları, beyin ve sinir sistemi hasarları, üreme ile endokrin organ fonksiyon bozuklukları, bu etki alanının sadece genel hatları.
80 yaşındaki Mehmet Coşkunlar, otizimli torununu götürdüğü okulun gönüllü görevlisi oldu. Nerede bir arıza varsa ustalığını konuşturuyor. Sıraları, bozuk çeşmeleri, kapıları tamir ediyor. Okul aile birliği başkanlığını da üstlenen Mehmet dede "Ben okula bir torunumu getirdim ama şu an 800 torunum var" dedi.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukluk çağında genellikle aşırı hareketlilik, yerinde duramama, fiziksel veya zihinsel olarak odaklanamama, başladığı bir etkinliği ya da dersi sürdürememe gibi belirtilerle kendini gösterir. Uzman Psikolog Eda Tuğçe Erol konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
DEHB, yani 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu', çocukluk çağında sıkça karşımıza çıkan bir durum. Hani o hiç yerinde duramayan, sürekli bir şeyler yapma peşinde olan çocuklar var ya, işte tam da onları tarif ediyoruz. Ama DEHB, sadece hareketlilikle sınırlı değil. Dikkat dağınıklığı, odaklanmada zorluk ve bir de o meşhur “pat diye” yapılan şeyler, yani dürtüsellik de bu işin içinde. Çocuk Gelişim Uzmanı ve Aile Danışmanı Ömür Çiftçi, DEHB belirtileri tanı ve tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Dişli Gürler; menopoz dönemindeki kadınlarda en sık görülen şikayetlerden birinin kemik erimesi olduğunu ifade ederek; hormon replasman tedavisiyle şikayetlerinin önüne geçildiğini söyledi.
Çocuk Kardiyoloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Sinem Nur Selçuk, spora katılım öncesi tüm çocukların bir hekim tarafından muayene edilerek değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Selçuk, "Çünkü hayati risk taşıyan bazı kalp hastalıkları günlük hayatta hiçbir bulgu vermeyebilir ve ilk kez spor esnasında kendini gösterebilir.
Trabzon'da küçük yaşta hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı konulan Yavuz Selim Yılmaz (29), saat ve takvim ajandalarıyla yakından ileniyor, Yeteneği şaşkına çeviriyor: 10 sene önce başladı, görmesi yetiyor.
14-20 Ekim “Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu” farkındalık haftası münasebetiyle uyarılarda bulunan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Canan İnce Börekci, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun erken yaşlarda görülmeye başlandığına dikkat çekti.
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Samira Huseynova, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisi gören çocukların ailelerine önemli uyarılarda bulundu. Huseynova, “İlaç tedavisinde ‘tatil’ önermiyoruz. Çünkü DEHB tatilde kaybolmuyor” dedi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülçin Elboğa, sosyal medya bağımlılığının, diğer bağımlılıklardan farklı olmadığını ve benzer şekilde ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Psikolog Anıl Özcan, yaz tatilinin sona erişiyle birlikte okulların tekrar açıldığı bir dönemde çocukların dikkat dağınıklığı yaşamaması konusunda uyarılarda bulundu.
Yeni eğitim dönemi başlamadan öğrencilerin göz muayenesi olması gerektiğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Oğuztöreli, “Öğrenci tahtada yazıları okuyamayınca başka yerlere bakıyor. Bu da okul başarısını etkiliyor hatta dikkat eksikliği ve hiperaktivite var sanılıyor” dedi.
Yeni eğitim dönemi başlamadan öğrencilerin göz muayenesi olması gerektiğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Oğuztöreli, “Öğrenci tahtada yazıları okuyamayınca başka yerlere bakıyor. Bu da okul başarısını etkiliyor hatta dikkat eksikliği ve hiperaktivite var sanılıyor” dedi.
Okula dönüş döneminde karşımıza birçok problemin çıkabileceğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Gülşah Özgenç, “Huzursuzluk, endişe, korku, aşırı heyecan, ilgisizlik gibi farklı veya yoğun duygularla karşılaşabiliriz. Ebeveynlerin çocukların kaygılarını dinlemeleri, okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Çocuk okula gitmek istemiyorsa, öncelikle bunun nedeni karşılıklı konuşulup, çocuğa güven verilmelidir” dedi.
Okula dönüş döneminde karşımıza birçok problemin çıkabileceğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Gülşah Özgenç, “Huzursuzluk, endişe, korku, aşırı heyecan, ilgisizlik gibi farklı veya yoğun duygularla karşılaşabiliriz. Ebeveynlerin çocukların kaygılarını dinlemeleri, okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Çocuk okula gitmek istemiyorsa, öncelikle bunun nedeni karşılıklı konuşulup, çocuğa güven verilmelidir” dedi.