Son dakika istavrit haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan istavrit gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan istavrit haber sayfamızda...
Hırçın Karadeniz, bu sezon cömert yüzünü gösterdi. Balık sezonu, palamut bolluğuyla başladı. Palamudun ardından hamsi, istavrit, mezgit, barbun ve çinekop da yüz güldürdü. Balıkçılar, nadir görülen bu bereketli sezonu geride bırakıyor. Peki, fiyatlar nasıl, tezgahta son durum ne? İşte detaylar...
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, alerji ve enfeksiyon ilişkisine dair önemli bilgiler verdi. Doç. Dr. Al, “Alerjik hastalıklara sahip çocuklar, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız oluyor. Bağışıklık sistemi hassasiyeti nedeniyle virüs ve bakterilere daha hızlı yakalanan alerjik çocuklar, aynı zamanda enfeksiyonları daha ağır geçiriyor” dedi.
Denizlerde artan kirlilik ve müsilaj tehdidinin, özellikle bebeklerin gelişimi üzerinde ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, “Hamileler ve emziren anneler için en güvenli balıklar hamsi, sardalya ve istavrit. Bu küçük balıklarda ağır metal birikimi çok daha azdır ve sağlıklı omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Balık, omega-3 ve protein açısından çok değerli bir besin kaynağıdır ancak doğru tercih edilmediğinde toksik maddelerle dolu bir tehdide dönüşebilir" dedi.
Ege’nin denizlerinden çıkan bu balık, son zamanlarda sofralarda adından sıkça söz ettiriyor. Hamsiyi geride bırakan bu lezzetli deniz ürünü, sağlıklı yağları ve zengin besin içeriği ile dikkat çekiyor. Lezzetli ve sağlıklı alternatif arayanlar için mükemmel bir seçenek!
Trabzon'da balık tezgahlarındaki çeşitlilik sürüyor. Trabzon Balıkçılar Hali'nde; mezgit ve istavrit kilosu 100, palamut ve hamsisinin kilosu 150 liradan satışa sunuluyor. Peki, palamut ve hamsinin faydaları nelerdir? Balık neye iyi gelir?
Soğuk havayla birlikte balık fiyatlarının düşmesi beklenen kentte istavrit ve hamsi tezgahlarda 150 liradan alıcı buldu. Sezon boyunca ucuz balık sattıklarını, istavrit ve hamsinin 50 liraya kadar düştüğünü hatırlatan balıkçı Zeki Beybeyoğlu, "Balık az olduğu zaman, fiyatlar yükseliyor. Biz de bunu halden yüksek alıyoruz. Balık bollaştığı zaman uyguna satıyoruz. Bu sene balığı zaten uyguna sattık. Uygun balığı vermeye çalışıyoruz. Bir ara istavrit, hamsi 50 lirayı gördü. Bol olduğu zaman balık düşüyor. Ama şu an az da demiyoruz bol da demiyoruz. Orta halli. Balıklarımız 150 bandında gidiyor. Bu bile normal bence. 150 lira insanımıza normal geliyor bence" dedi.
Karadeniz'de hamsi sezonu yoğun geçen avlanma döneminin ardından yavaş yavaş bitme noktasına geliyor. Hamsinin avının düşmesi ile kilogram satış fiyatı da iriliğine göre 175-250 TL arasında değişiyor.
Kış aylarının vazgeçilmezi olan balık, vatandaş tarafından yoğun ilgi görüyor. Batı Karadeniz'de yer alan Düzce'nin Akçakoca ilçesinde balık tezgahları şenlendi. Balıkçılar avlanmaya çıkınca tezgahta çeşitlilik artarken, gözde balıklar ise kalkan ve kırlangıç oldu.
Tezgahta görünce yüz güldüren şifalı besin, sağlığa birçok fayda sunuyor. Kilosu 50 TL’den satılan bu gıda, kalp ve damar sağlığını desteklerken vücudun genel onarımına da katkı sağlıyor. Zengin besin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve organların sağlıklı işlev görmesini destekler. İşte tüm detaylar!
İstavrit fiyatları büyük bir düşüş gösterdi ve 70 TL seviyelerine kadar geriledi. Bu fiyatlar, balık severler için müjde niteliği taşıyor çünkü istavrit, sağlığa olan faydalarıyla bilinen ve lezzetli bir deniz ürünüdür. Peki, istavritin faydaları nelerdir? İstavrit neye iyi gelir?
Ülke genelinde etkili olan soğuk hava balık tezgahlarına bolluk olarak yansıdı. Sakarya’nın Kocaali ilçesinden denize açılan balıkçılar, bol miktarda balıkla geri döndü. Batı Karadeniz bölgesi Akçakoca’da fırtına öncesinde tonlarca tutulan hamsi fırtına sonrası kayıplara karıştı. Balıkçı Tuncay Gür, tezgahta en güzel ve en ucuz balığın Çinekop olduğunu söyledi.
Karadeniz'de havaların soğumasıyla birlikte tezgahlardaki balık çeşitliliği arttı. Rize’de ilk haftalarında bol avlanan palamut yerini hamsiye ve diğer balık çeşitlerine bıraktı. Kilosu 100 liradan satılan hamsinin boyu da yaklaşık 15 santime kadar ulaştı.
Karadeniz'de av yasağının sona ermesi ile tezgahlardaki balık çeşitliliği ve bolluğu sürüyor. Trabzon’da sezonun ilk haftalarında bol avlanan palamudun bereketi devam ederken, diğer balık çeşitleri de tezgahlarda yer almaya başladı.
Yeni av sezonunun açılması ile birlikte balıklar tezgahlarda yer almaya başladı. Balık tüketimi, sağlık açısından oldukça önemlidir. İçeriğinde yer alan Omega 3, A ve D vitaminlerinin yanı sıra mineraller bakımından da zengin olan balıklar Çinko, Selenyum ve İyot gibi vücut için gerekli olan mineralleri barındırır. Peki Eylül ayında hangi balıkları tüketmeliyiz.
Balık sezonunun başlamasıyla Ankara’da tezgahlar balıklarla doldu. Palamut tezgahlarda en çok bulunan balık olurken, balıkçılar bu sene hamsi kıtlığı olacağını söyledi.
Kocaeli'de tekel bayisine gelen martı, kendisini balıkla besleyen işletme sahibinin yanından bir yıldır ayrılmıyor. Her gün dükkanın önündeki elektrik direğinde esnafı bekleyen martı, görenlerin ilgisini çekiyor.
Balık vücuda pek çok fayda sağlıyor. Ciddi bir Omega- 3 kaynağı olan balık, beyin fonksiyonlarını geliştiriyor. Göz sağlığı için de faydalı olan balık, sağlıklı yağlar bakımından da zengin. Zonguldak’ta av yasağına sayılı günler kala tezgahlar hamsi, istavrit ve mezgit ile şenlendi. Vatandaşlar, iftar sofraları için balık satın aldı.
Karadeniz’de son zamanlarda sezonun en bereketli sezonu yaşanırken faklı balık çeşitleri tezgâhları süslüyor. Balıkçılar balık fiyatlarının Ramazan öncesine göre daha ucuz olmasına rağmen vatandaşın pek rağbet göstermediğini belirtirken en ucuz balık kilosu 40-50 TL’den satılan istavrit oldu.
Karadeniz’de son zamanlarda sezonun en bereketli sezonu yaşanırken faklı balık çeşitleri tezgâhları süslüyor. Balıkçılar balık fiyatlarının Ramazan öncesine göre daha ucuz olmasına rağmen vatandaşın pek rağbet göstermediğini belirtirken en ucuz balık kilosu 40-50 TL’den satılan istavrit oldu.Trabzon Balık Hali’nde farklı balık çeşitleri tezgahları süslerken balıkçılar, satışların bugünlerde durgun olmasından yakınıyor.
Vücut sağlığını korumak ve her yaşta genç kalmak için dengeli beslenmek gerekiyor. Sağlıklı bir vücut içinde balık tüketimi büyük önem taşıyor. Omega-3 deposu olan balık, vücuda B12 ve D vitamini de yüklüyor. Rize’nin Pazar ilçesinde istavritin kilosu 25 TL’ye düşünce tezgahta kuyruk oluştu.
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve Omega-3 ihtiyacını karşılamak için balık tüketmeniz gerekir. Şu sıralar balık tezgahlarından istavrit bolluğu yaşanıyor. İstavritin kilogramı ortalama 60 liradan satılıyor. Gören poşet poşet satın alıyor.