Son dakika kalp krizi belirtileri haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kalp krizi belirtileri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kalp krizi belirtileri haber sayfamızda...
Sanatçı Volkan Konak, bayram programı kapsamında sahne aldığı Kıbrıs'taki otelde konser sırasında aniden rahatsızlanmıştı. Şarkılarıyla akıllara kazınan ünlü isim kaldırıldığı Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Henüz 58 yaşında olan usta sanatçının ölümü sevenlerini yasa boğarken genç yaşına rağmen 'ani kalp krizi' geçirmesi ise pek çok kişide endişe uyandırdı. Peki, ani kalp krizi aslında sanıldığı kadar ani mi, kalbimiz bize öncesinde sinyaller veriyor mu? İşte konuya ilişkin tüm detaylar...
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Özdemir, ailesinde kalp krizi öyküsü olanların, sigara içenlerin, şeker hastalarının, yüksek kolestrolü ve obezitesi olanların 40 yaşından sonra riskli grupta olduğunu söyledi.- 40 yaşından sonra hastaların şikayeti bulunmasa bile yıllık kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Emrah Özdemir, menopoza giren kadınları da uyardı.
Kardiyoloji Uzmanı Doktor İbrahim Oğuz, 20 milyon insan üzerinde yapılan çalışma ile Covid aşısı olmayanların aşı olanlara oranla daha fazla kalp krizi riski taşıdığının ortaya çıktığını belirtti.
Türkiye’de ölümlerin büyük bölümünün kalp hastalıklarına bağlı olduğu ortaya çıktı. Kardiyoloji Uzmanı Doktor İbrahim Oğuz, 20 milyon insan üzerinde yapılan çalışma ile Covid aşısı olmayanların aşı olanlara oranla daha fazla kalp krizi riski taşıdığının ortaya çıktığını belirtti.
TÜİK istatistiklerine göre miyokard enfarktüsü, en çok bilinen tanımıyla kalp krizi nedeniyle her yıl yüz binlerce vatandaşımız hayatını kaybediyor. Yapılan araştırmalar ve bilinçlendirme çalışmaları sayesinde de milyonlarca vatandaşımız da kalp krizinden korunmayı başarıyor. Kalp krizi doğru gözlenmesi halinde daha kolay teşhis edilebiliyor.
Dünyada ve Türkiye’de kalp krizi görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak her yaş grubunda kalp krizi görülebildiğini söyleyen ve risk faktörleri hakkında açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, çene ile göbek arasındaki herhangi bir ağrının kalp krizi habercisi olabileceğini ifade ediyor. Özellikle bazı hava durumlarına ve saatlere işaret eden uzman isim, bu belirtiler varsa dikkat edin diyor. İşte kalp krizi işaretçisi belirtiler ve dikkat edilmesi gerekenler!
Soğuk havanın kalp krizi riskini arttırdığını söyleyen Kardiyoloji A.D. Başkanı Prof. Dr. Özgür Çiftçi, hastaların soğuk havalarda beslenme ve yaşam tarzlarına dikkat etmelerini söyleyerek uyarılarda bulundu.
Kalp hastalığı dünya genelinde kadınlar arasında ölümlerin başlıca nedenidir. Kadınların risk faktörlerini tanımaları ve kalp sağlığına uygun yaşam tarzlarını benimsemeleri çok önemlidir. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ, kadınların kalp sağlıklarıyla ilgili olarak bilmeleri gereken 7 temel unsuru anlattı.
Sessiz kalp krizi terimi, kişinin kalp krizi geçirdiğini ancak belirgin belirtiler veya ağrılar olmadan fark ettiği durumu tanımlar. Tipik bir kalp krizi genellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı ve terleme gibi belirtilerle ilişkilidir, ancak sessiz kalp krizlerinde bu belirtiler hafif veya hiç olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem, sessiz kalp krizinin kişinin farkında olmadan kalp dokusunda hasara neden olabildiğini, bu nedenle düzenli sağlık kontrolü ve risk faktörlerini değerlendirmek gerektiğinin altını çizdi.
Kalp krizi ne zaman geleceği belli olmayan bir durum. Kalp krizi hem erkeklerde hem de kadınlarda sık sık görülüyor. Kalp krizinin nedenleri arasında yaşam tarzı ve genetik faktörler de yer rol oynuyor. Peki kalp krizi anında neler yapılmalı?
Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada yaşanan ölümlerin en büyük sebeplerinden biri. Özellikle kadınlarda kalp hastalıkları ve kalp krizi sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı erkeklere oranla daha fazla. Çünkü kadınlara genellikle erkekler kadar çabuk kalp hastalığı teşhisi konulamıyor. Kalp hastalıkları kadınlarda genellikle sessiz olarak ilerliyor ve hiçbir belirti göstermeyebiliyor. Kadınların kalp hastalığındaki belirtileri erkeklere göre farklılık gösterdiği için ilk başlarda doktorlar bu durumu fark edemeyebiliyor. Peki, kalp hastalığı belirtileri kadınlarda ve erkeklerde neden farklılık gösterir? Uzman isim tüm detaylarıyla Posta.com.tr okurları için açıkladı.
Ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp ve damar hastalıkları, yaşam tarzı ile doğrudan ilişkili. Kalp krizi ve felç gibi problemlerin önlenmesi için en etkili yöntemlerin başında yaşam tarzında yapılabilecek değişiklikler sayılıyor. Ancak günlük hayatın getirdiği zorluklar, beslenme şekli ve genetik yatkınlık gibi birçok neden riski artırıyor. Kalp krizi, kalbi besleyen damarlardan birinin tıkanıp o bölgedeki kalp kasının yeteri kadar kan ve oksijen alamamasından kaynaklanıyor. Kalp krizinin kendine özgü bazı belirtileri var. İşte kalp krizi geçirip geçirmediğiniz anlama yolları ve kap krizi anında dikkat edilmesi gerekenler...
Ülkemizde her yıl 29 Eylül Dünya Kalp Günün olarak anılıyor. 29 Eylül'e özel Kardiyoloji Uzmanları belirti vermeden ilerleyen kalp hastalıklarına dikkat çekerken, kalp sağlığını korumak için alınabilecek önlemleri de anlatıyor. Belirli bir yaştan sonra rutin kontrolünün önemini vurgulayan uzmanlar, tanı ve ve tedavinin erken teşhisinin de hayati önem taşıdığının altını çiziyor.
Kalp krizi genç ve yaşlı ayrımı yapmadan can alabiliyor. Erkeklerde kalp krizi görülme sıklığı kadınlardakinin neredeyse iki katı. Bu nedenle erkeklerde ve kadınlarda kalp krizi belirtileri aynı olmuyor. Peki, nasıl farklar görülüyor? İşte detaylar...
Günümüzde en sık ölümlerin görüldüğü hastalık grubu kalp ve damar hastalıkları. Bu nedenle hastalığın tanınması ve insanların bilinçlendirilmesi önem arz ediyor. Damar sertliği ve kireçlenmesi olarak bilinen ateroskleroz hastalığı damarların daralmasına ve hatta tıkanmasına neden olabilir. Bu durumda kalbimizi oluşturan kas dokusu yeterli kan ile beslenemez. Yeterli beslenemeyen kas dokusu görevini yapamaz ve hastalık ile ilgili şikayetler çok geniş bir yelpazede kendini gösterir.
Kalp sağlığı ile ilgili kulaktan dolma bilgiler hayatımıza mal olabilir. Bu sorulara yanıtınız nedir: Kalp krizi nasıl anlaşılır? Kalp damar rahatsızlıkları erkeklerde mi görülür? Anjiyo ile hangi kalp sorunları çözülebilir? Kalp damar sorunlarının tek çözümü açık cerrahi midir? Peki bu sorulara verdiğiniz cevaplar ne kadar doğru? Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak kalp sağlığı, kalp damar hastalıklarının tedavisi ve kalp damar cerrahisi hakkında doğru bilinen en önemli 10 yanlışı anlattı...
Covid-19 sürecinde yaşam tarzı değişiklikleri nedeniyle daha sık görülen hareketsizlik, obezite ve ek stres kalp krizi ve inme riskini artırıyor. Yapılan araştırmalar koronavirüs pandemisi sırasında kalp krizinden ölüm riskinin önceki dönemlere göre iki kat fazla olduğunu gösteriyor. Çünkü kalp rahatsızlığı belirtileri yaşayan hastalar bulaş endişesi nedeniyle hastaneye gitmekten çekinerek tedavilerini aksatabiliyor. Bu durum da tablonun daha da ağırlaşmasına neden oluyor.
Dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp krizi kadınlarda da hızla yaygınlaşıyor! Üstelik kalp krizinin erkeklerde ve kadınlarda farklı sinyal verdiğinin bilinmemesi nedeniyle birçok kişi bu sinyalleri yanlış değerlendirip hayatını kaybedebiliyor.
Kadın ve erkek biyolojisi hakkında araştırmalar sonuçlandıkça elde edilen verilerin tedavi yaklaşımlarında önemli kazanımlar sağlayacağını dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Kadınlar Günü” özelinde hangi sağlık sorunlarının kadınları daha fazla etkilediğini anlattı.
Kalbin ana besleyici damarlarında oluşan tıkanma sonucu kalp kasının yeterli beslenememesi ve oksijensiz kalmasına bağlı olarak kalp kasında hasar oluşması haline ‘Kalp Krizi’ deniyor. Çoğunluğu kalp damarının pıhtı ile tıkanması ile meydana gelse de, daha düşük oranlarda kalp damarlarında gelişen plakların damarı tam tıkaması ile de oluşabiliyor. Ani gelişen ve ölümcül bir hastalık olan kalp krizi, halen dünyada ve ülkemizde en sık görülen ölüm nedeni olarak biliniyor.
Kalp krizi, kalbi besleyen ana koroner damarların, ana atardamarların aniden pıhtıyla veya başka bir nedenden dolayı tıkanması ve beslenen dokunun hasar görmesi ya da ölmesiyle karşımıza çıkan durum. Hastanın mevcut diğer rahatsızlıklarına göre oldukça değişik şekillerde karşılaşılabilir. Ancak sıklıkla yaygın göğüs ağrısı şikayetiyle başvurmaktalardır. Genellikle bu ağrı göğsün özellikle sol tarafına, memenin altında olacak şekilde, baskı tarzında veya ağırlık hissi ya da yanma şeklinde olabilir. Hastaların büyük kısmında sol omuza, sol kola, boynun ve çenenin sol tarafına yansıma şeklinde karşılaşılır. Genellikle lokal ağrı şeklinde gösterilebilen ağrıların kalbin dokusuyla bir ilgisi olmamaktadır. Özellikle yaşlı kadınlarda ve şeker hastalarında ağrı olmayabilir. Bu gibi durumlarda sessiz kalp krizi denilen durum yaşanmakta ve hastanın ileriki zamanlarda azalmış kalp fonksiyonlarına bağlı olarak nefes darlığı, halsizlik gibi kalp yetmezliği semptomları yaşanabilir. Kalp krizi geçiren hastaların en kısa zamanda bir tıbbi kuruluşa başvurması çok önemlidir. Çünkü kalp krizi başladığı andan itibaren kalp kasları ölmeye başlamakta ve ne kadar erken müdahale edilirse o kadar kalp kası kurtulabilir. Kalp dokusunun az hasar alması, hastanın yaşam kalitesini korumakta ve hastanın hayatta kalma olasılığını arttırmaktadır. Bu nedenle benzer şikayetleri olan ve risk faktörleri bulunan hastaların göğüs ağrısı durumunda en kısa zamanda medikal merkeze başvurması oldukça önemlidir. Kalp krizini geçirilmesi durumunda neler yapılması gerektiğini Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Başar Candemir açıkladı.
Her göğüs ağrısının kalp krizi olmadığını vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Z. Afşin Çulhaoğlu, çocukların hissettikleri ağrılar için ise aileleri uyardı.
Kalp krizi ne zaman geleceği belli olmayan bir durum. Kalp krizi hem erkeklerde hem de kadınlarda sık sık görülüyor. Kalp krizinin nedenleri arasında yaşam tarzı ve genetik faktörler de yer rol oynuyor. Peki kalp krizi anında neler yapılmalı? Kalp krizinin belirtilerini bilmek kalp krizi anında müdahale etmeyi kolaylaştırabilir. İşte kalp krizi anında yapılması gereken 9 ilk yardım adımı, kalp krizinin nedenleri ve belirtileri. / Posta.com.tr-ÖZEL
Kalp krizi riski taşıyan hastalar için kış mevsimi çok daha tehlikeli. Kış mevsiminde kalp hastalıklarının artmasının nedeni ise bu mevsimde insanların daha fazla kilo alması olarak açıklanıyor.