Son dakika kanser riski haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kanser riski gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kanser riski haber sayfamızda...
İngiltere’de rahmi çocuk taşımaya elverişli olmayan Grace Davidson’a, 2023’te bağışçı olan iki çocuk annesi ablasının rahmi nakledildi. Davidson, sorunsuz geçen gebeliğin ardından Amy Isabel adlı bebeğini dünyaya getirdi. Mucize bebek, İngiltere’de rahim nakli sonrası gerçekleşen ilk doğum olarak kayıtlara geçti.
Mutfakta hızla lezzet katmak için sıkça tercih edilen hazır ürünler, genellikle pratikliğiyle öne çıksa da sağlık açısından bazı riskler taşıyabiliyor. İçerdikleri yüksek tuz oranı ve kimyasal bileşenler, uzun vadede kalp ve böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu tür ürünler, yemeklere lezzet katmak adına fazla tuz ve katkı maddesi içerdiği için, düzenli kullanımda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, bu maddelerden en çok tüketileni nedir?
Uzaya 8 günlük görev için gidip 9 ay mahsur kalan NASA astronotları, Elon Musk’ın uzay şirketinin aracıyla kurtarılarak Dünya’ya getirildi. Astronotları iniş yaptıkları okyanusta yunuslar karşıladı!
Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, bir dergide kalsiyum ve kolorektal kanser ilişkisi üzerine yayımlanan bir çalışmaya göre süt ve süt ürünü tüketiminin kolorektal kanser riskini azalttığını kaydetti.
Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Karabulut günümüzde hazır yiyecek ve işlenmiş gıdaların popülerliğinin arttığını ifade ederek, “Bu ürünlerin hayatımıza girmesi beslenme alışkanlıklarımızda önemli değişikliklere yol açtı” dedi. Op. Dr. Ayhan Çevik ise kanser riski açısından bazı işlenmiş gıdaların daha tehlikeli olarak değerlendirildiğini belirterek, “Yüksek şeker ve trans yağ içeren işlenmiş gıdalar da kanser riskiyle ilişkilendirilmiştir. Özellikle fast food tarzı gıdalar, işlenmiş tatlılar ve gazlı içecekler, vücutta enflamasyona yol açarak kanser gelişimine zemin hazırlayabilir. Ayrıca ağır işlenmiş gıda ürünleri, yüksek ısıda pişirilen gıdalar ve trans yağlar içeren gıdalar da genellikle sağlık açısından olumsuz etkilere sahiptir” diye konuştu.
Bilim, teknoloji, mühendislik, tıp, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında akademik yayıncılık yapan Springer Nature tarafından hazırlanan yeni bir çalışmada, deniz, su ve kara kirliliğine ilişkin büyüyen endişenin birincil kaynağının, sentetik veya yarı sentetik bileşenlerden yapılmış plastikler olduğuna dikkat çekildi. Çalışmada, felakete karşı geri dönüşümün gerekliliği vurgulanırken; plastik atığın yakılma sonucu, solunduğunda ölümcül olabilen dioksin gibi kanserojen kimyasallar yaydığı, hamile kadınlar ve doğmamış çocuklarının bu toksik etkilere karşı özellikle savunmasız olduğu ifade edildi.
Halk arasında 'çikolata kisti' olarak bilinen endometriozis, kadınların hayatını kabusa çevirebiliyor. Bu hastalık sadece üreme sistemini değil, tüm vücudu etkiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, hastalığın birçok gizli tehlike barındırdığına dikkat çekerek, “Endometriozis, kadınların yaşam kalitesini derinden etkileyen kronik ve karmaşık bir sorun. Zira hastalık sadece pelvik ağrılar ve üreme sorunlarıyla sınırlı kalmaz. Migrenden, IBS’e, depresyondan kalp hastalıklarına kadar birçok problem için de risk oluşturur. Bu nedenle, endometriozisi anlamak ve yönetmek, multidisipliner bir yaklaşım gerektirir” dedi. Prof. Attar, “Her 10 kadından birinde endometriozis olmasına karşın farkındalık çok düşük. Kadınlar genelde doktora gitmeyi erteliyor, bu da hastalığın ilerlemesine yol açıyor. Şiddetli adet ağrısı varsa mutlaka bir doktora gidilmeli” uyarısında bulundu.
Dünya, Çin'in Guangdong bölgesinde yaşayan 107 yaşındaki Chen'i konuşuyor. Alnında boynuza benzeyen 10 cm uzunluğunda bir çıkıntı çıkan Chen, TikTok'un Çin versiyonu Douyin'de bu ilginç "uzun ömür boynuzunu" sergileyerek ünlü oldu. Sağlıklı bir yaşam süren Chen’in durumu, sosyal medya kullanıcıları tarafından yaşının sırrı olarak değerlendirildi.
Geçtiğimiz gün gerçekleşen hain terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun
Viral hepatitlerin, dünya genelinde ciddi bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökhan Kabaçam, pandemi döneminden sonra alkolik hepatit vakalarında artış yaşandığını belirterek, “Alkolik hepatit, fazla miktarda ve düzenli olarak alkol tüketimine bağlı gelişen karaciğerde birikime bağlı bir hasarlanmadır. Pandemi öncesine göre alkolik hepatit yüzde 50’den fazla oranla artmış durumda. Bu, korkutucu bir tablo. Yağlı karaciğer hastalığı da başta olmak üzere çok sayıda hastalığın en önemli nedeni olan obezite artışı hepatiti tetikliyor . Hepatit C, artık yerini yağlı karaciğere bağlı hepatit hastalığına bırakmış durumda diyebiliriz” dedi.
Son zamanlarda sıkça görülmeye başlayan kanser türlerinden birisi olan Mide kanseri hakkında ortaya çıkan istatistik şaşırttı. Prof. Dr. Serdar Yol, A kan gurubuna mensup kişilerin mide kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirtti.
Son yıllarda 50 yaş altındaki bireylerde kanser vakalarının hızla arttığı gözlemlenmekte. Vaka sayılarındaki %80'lik artış aslında her birimiz için büyük bir uyarı niteliği taşıyor. Araştırmacılara göre bu durumun bir numaralı sorumlusu yine bizleriz. Yaşam koşullarındaki iyileşmelerin kanser vakalarını azaltmada etkili olabileceğini savunan uzmanların sayısı ise hayli fazla. ABD'nin en tanınan onkologlarından biri de kanser riskini azaltmak için kendi uyguladığı 4 altın kuralı sıraladı.
Sıcak havalarda serinlemek için alınan soğuk suyla duşun damarları büzüştürebileceğini açıklayan Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Su, ısı enerjisini havaya göre 30 kat daha fazla iletir. Bu sebeple soğuk suyun, soğuk havaya kıyasla dolaşım sistemi üzerine olan etkisi daha hızlı ve fazla olur. Çok sıcak bir ortamdan ani soğuk duşa girmek bayılmalara hatta ölüme varan olumsuz sonuçlara neden olabilir” dedi.
Güneşe maruz kalan damacana ve pet şişelerdeki suların tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin konuşan Gıda Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, “Suların güneşe uzun süre maruz kalmaması gerekiyor, salmonella, şigella gibi bakteriler, ciddi hastalıklara yol açacak mikroorganizmalar çoğalabiliyor, suya bisfenol A geçişi artacaktır. Özellikle çocuklar, bebeklerde gelişim, endokrin bozukluklar, kız çocuklarının erken ergenliğe girmesi, hiperaktivite, agresif davranışlar gibi problemler ortaya çıkabilir. Yüksek miktarda bisfenol A alınması kadınlarda erkeklerde üreme bozukluklarıyla ilişkilendirilmiş. Pet şişelerde ftalatlar, antimon gibi bileşikler daha yüksek miktarda suya geçebilir, içerisinde kanserojen olanlar var” dedi.
İsveç’te yapılan araştırmada kanser vakalarının yüzde 40’ının aşırı kilo ile bağlantılı olduğunun belirlenmesi üzerine açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veli Berk, "Bu çalışma Avrupa Obezite Kongresi’nde sunularak büyük yankı uyandırdı. Bizler de biraz şaşırdık açıkçası. Normalde bilinen 13 tane obezite ile ilişkili kanser hastalığının yanı sıra bu araştırmada yaklaşık 32 tane kanser rahatsızlığının obezite ile ilişkisi olduğu tespit edildi" dedi.
Sağlıklı bir yaşam sürmek için tüketmemiz gereken bazı besinler bulunuyor. Özellikle diyetlerimizin parçaları hâline getirdiğimiz ve en sağlıklı protein kaynakları arasında saydığımız hindi fümenin faydalarından şüphe etmiyoruz ama kimi zaman sağlığımız açısından büyük risk teşkil ediyor. Peki, hindi fümedeki tehlike ne? İşte yanıtı...
Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 2018 yılında kolorektal kanserler olarak tanımlanan kolon ve rektum kanserli hasta sayısının yaklaşık 20 bin kişi olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Neşet Köksal hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkili olduğu kolorektal kanserlerde erken tanının sağ kalıma etkisine dikkat çekerek bunun yolunun taramadan geçtiğini anlattı ve Kolon Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nde ‘Erken Kanser Tanısı Enstitüsü’ açıldı. İsimsiz bir hayırseverin yaptığı 11 milyon Sterlin’lik bağış, kanser tespiti araştırmalarında kullanılıyor.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 2018 yılında kolorektal kanserler olarak tanımlanan kolon ve rektum kanserli hasta sayısının yaklaşık 20 bin kişi olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Neşet Köksal hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkili olduğu kolorektal kanserlerde erken tanının sağ kalıma etkisine dikkat çekerek bunun yolunun taramadan geçtiğini anlattı ve Kolon Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Tüm dünyada Mart ayı Endometriozis farkındalık ayı olarak kabul edilir ve doğurganlık çağındaki her 10 kadından 1’i bu hastalık ile mücadele etmektedir. Hatta henüz adet görmemiş kız çocuklarında ve menopozda da Endometriozis hastalığı görülebilmektedir. Adet döneminde yaşanan şiddetli karın ağrıları, adet döngüsündeki düzensizlik, cinsel birliktelik esnasında ağrı, sürekli devam eden kasık bölgesinde ağrı belirtileriyle kendini gösteren Endometriozis kısırlığa da neden olabilmektedir.
Kalın bağırsak kanseri, dünyada ve Türkiye'de en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Kansere karşı vücudu korumak ve hastalıklara karşı direnç kazanmak için mutlaka dengeli beslenmek gerekiyor. Özellikle posa ve lif bakımından zengin besinleri tüketmek kansere karşı iyi bir güç kalkanı oluşturabiliyor.
Kahvaltıda vazgeçilmezimiz olan pek çok besin bulunuyor. Özellikle bazı kahvaltılıklar, her yemeğin içerisine katılacak kadar çok sevilip farklı tarifler içerisinde de kullanılabiliyor. Bir besin kaynağı var ki yiyende kanser riski %90'a varan oranda artış gösteriyor, zararları saymakla bitmiyor. Organları çürüten, içine girdiği yemeği zehre dönüştüren o masum görünümlü besin, duyanların ağzını açık bırakıyor. İşte zararları saymakla bitmeyen o besin...
Kırmızı eti aşırı tüketmek sağlığı ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Güzel, kırmızı etli ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirterek ihtiyaç fazlası tüketimin kalın bağırsak kanseri riskini arttırdığını söyledi.
Bazı besinler, kanser riskini azaltıcı etkileri ve yaşam kalitemize olan doğrudan etkileri ile dikkat çekiyor. Bir besin kaynağı var ki onu yiyende kanser riski yüzde 35 azalıyor! İşte uzmanının muhakkak yenmeli dediği o besin ve kanserden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler!