Son dakika otizmli çocuklar haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan otizmli çocuklar gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan otizmli çocuklar haber sayfamızda...
Otizm, çocukların sosyal etkileşimlerini, iletişimlerini ve davranışlarını etkileyen bir spektrum bozukluğudur. Her çocuk farklıdır ve otizmin belirtileri de bireyden bireye değişebilir. Bu nedenle, otizmi erken yaşta fark etmek ve tanı koymak son derece önemlidir. Peki, otizm nedir? Otizm nasıl anlaşılır?
Anlamlı bir bağışa imza atan Berkay Ateş, 19 Şubat tarihli doğum günü için bağış projesini açıkladı. Oyuncu, hediye göndermek isteyen dostları için sosyal medya hesabından duyuruda bulundu.
Artık son 2 gün... Şansla heyecanın kol kola girip, kazancın kapısını açtığı oyun Milli Piynago'nun dev ikramiyesi için hazır mısın? Gerçekten bu para sana çıkarsa ne yapman gerektiğini biliyor musun?
Otizm, kişinin sosyalleşmesini zorlaştıran gelişimsel bir bozukluk olarak biliniyor. İlk belirtiler arasında çocuğun göz teması kurmaması ve sosyal gülümsemenin olmaması yer alıyor. Otizmin tedavisinin ilaçla değil eğitimle olduğunu belirten Doç. Dr. Ayşe Burcu Erdoğdu Yıldırım, “Otizmli bireyler öğrenme yöntemiyle sosyalleşirler. Diğer insanların anında geliştirdiği sosyal tepkileri onlar kafalarında pratik yaparak uygulamaya çalışırlar” diyerek otizmde erken tanının önemini ve ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.
Büşra Mangaltepe zihinsel engelli çocukların eğitmeniydi. Amerika'ya gitti, TIR şoförü oldu. Şimdi gece gündüz direksiyon sallıyor. 900 bin dolar biriktirip Türkiye'ye dönmek isteyen Mangaltepe'nin hedefi duygulandırdı.
Genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve kendini gösteren otizm, hayat boyu devam eden bir durumdur. Otizmin bir hastalık olduğunu söylemek kesinlikle doğru bir tanım değildir. Kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kurmakta zorlanması durumu olan otizm, gelişimsel bir bozukluk olarak bilinir. Aile çift ve evlilik danışmanı Anila Çelik, otizmli bireyler ve ebeveynleri için hayat kurtaran bazı tavsiyelerde bulundu.
Oyuncu Caner Cindoruk, Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı (TODEV) ile doğum günü kampanyası başlatarak, depremzede otizmli çocukların hayatına dokunmayı istedi.
Oyuncu Sarp Levendoğlu, 25 Aralık tarihli doğum gününde otizmli çocuklara destek oluyor. Levendoğlu, Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı (TODEV) ile doğum günü kampanyası başlattı.
Otizmli çocukların fark edilmeye, eşit vatandaşlık haklarından yararlanmaya ihtiyacı var. Tohum Otizm Vakfı, onların eğitimi ve istihdamı için ne gerekiyorsa yapıyor. Tohum Otizm Vakfı Yılbaşı Şenliği de bu faaliyetlerden biri. Şenlik, bu yıl 29-30 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında 15. kez düzenlendi ve ilk defa Galataport İstanbul’un Paket Postanesi binasında gerçekleşti.
Otizmli çocuklar yararına 2006 yılından beri geleneksel olarak düzenlenen alışveriş festivali, bu yıl 29-30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde, saat 10.00-22.00 arasında yapılacak. Etkinlik, bu yıl ilk defa Galataport İstanbul Paket Postanesi’nde gerçekleşecek. Katılımcılar üç gün boyunca lezzetli ikram büfeleri ve sürpriz etkinliklerle dolu günler yaşayacaklar. Bu festival kaçmaz! Üstelik katılım ücretsiz.
Sebebi tam olarak bilinmeyen ancak dijital dünyanın gelişmesi ile oldukça yaygınlaşan otizm, artık 44 çocuktan birinde görülüyor. 1985 yılında 2 bin 500 çocuktan birinde görülen otizmin belirtileri ise aslında çok erken yaştan itibaren kendini gösteriyor. Üstelik erken yaşta fark edilen otizm, çocuğun özel eğitimi aksatılmazsa, çocuğun hayatından tamamen silinebiliyor. Otizmin tanı ve tedavisinde en önemli konu ailelerin dikkati ve hemen harekete geçmesi...
Sebebi tam olarak bilinmeyen ancak dijital dünyanın gelişmesi ile oldukça yaygınlaşan otizm, artık 44 çocuktan birinde görülüyor. 1985 yılında 2 bin 500 çocuktan birinde görülen otizmin belirtileri ise aslında çok erken yaştan itibaren kendini gösteriyor. Üstelik erken yaşta fark edilen otizm, çocuğun özel eğitimi aksatılmazsa, çocuğun hayatından tamamen silinebiliyor. Otizmin tanı ve tedavisinde en önemli konu ailelerin dikkati ve hemen harekete geçmesi...
Otizmli çocukların eğitimi için hazırlanan, zamandan ve mekandan bağımsız eğitim fırsatı veren Tohum Otizm Vakfı Eğitim Portalı’nın içerikleri yenilendi. 2003 yılından bu yana "Otizm Spektrum Bozukluğu" olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitim ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalarını sürdüren Tohum Otizm Vakfı, otizmli bireylerin eğitimi için eğitim portalını yeniledi. Çevrimiçi olarak erişilebilen platformda 6 böüm ve 22 modülden oluşan kapsamlı bir eğitim programı sunuldu.
İnsanlık için zor olan iki yılı geride bırakırken yeni düzene ve yaşam şekline adapte olmaya çalışıyoruz. Evde geçirdiğimiz süre herkesi olumsuz etkilerken, en derin izleri de çocuklarımızda bıraktı. Evde çalışmanın verdiği zorunluluk, sosyal alanlara çıkamama, çok fazla ekrana maruz kalma gibi sebepler birçok nörolojik ve gelişimsel sorunlara zemin oluşturdu. Bu dönemde çocuklarda görülen en büyük sorunlardan biri “otizm spektrum bozukluğu” adı altında “uyaran eksikliği, atipik otizm, yaygın gelişimsel bozukluk” tanıları oldu.
Otizm olan çocukların ailelerinin ortalama olarak yarısı, çocukların sıra dışı olan davranışlarını 18 aylıktan sonra, ortalama olarak 4/5’i ise 24 aylıktan sonra fark etmektedirler. Bu noktada erken aşamada uygulanan otizm testi oldukça büyük önem taşımaktadır. Peki, otizm testi var mı? Otizm testi nasıl yapılır?
Doğuştan gelen ve genetik kökenli olan otizm, hayat boyu devam eden bir gelişim bozukluğu… Otizm Platformu’nun verilerine göre Türkiye’de ortalama 550.000 otizmli birey ile 0-14 yaş grubunda 150.000 civarında otizmli çocuk bulunduğu öngörülüyor.
Tohum Otizm Vakfı’nın 8. kez katıldığı Runtalya Maratonu’nda bireysel ve farklı firmaları temsil eden gönüllü koşucular; koşarak veya yürüyerek, adımlarını otizmli çocuklar için atacak, maratonun öncesinde ve sonrasında, toplamda 1 ay süresince sosyal çevresinden topladığı bağışlarla otizmli çocukların eğitimine katkı sağlayacaklar.
Kıvanç Tatlıtuğ’un en büyük zevki kışın dalış yapıp balık tutmak, kışın arazi araçlarıyla doğaya çıkarak kamp kurmak. ‘UNICEF İyi Niyet Elçisi’ olan oyuncu doğa ve çevre konusunda duyarlı olunması gerektiğini söyleyip “Alışkanlıklarımızı, üretim ve tüketim biçimlerimizi komple gözden geçirmeliyiz. Üreterek yaşamayı öğrenmeliyiz” demişti.
Yapay zeka ve artırılmış gerçeklik (AR) çalışmalarının hız kazanmasıyla engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler de giderek artıyor. Görme, işitme, yürüme, epilepsi dahil engel ne olursa olsun, dijital dönüşüm gün geçtikçe pek çok zorluğun üstesinden geliyor. Bu alanda proje geliştiren herkes de devletten teşvik ve hibeyi anında alıyor. İşte aralarında yerli mucitlerin de olduğu dünyada çığır açacak bazı buluşlar...
Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliğinin desteğiyle, Otizm Vakfı tarafından otizm farkındalığını artırmak amacıyla çocuklar ve ailelerine yönelik tiyatro ve konser etkinliği yapıldı.
Otizm, yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkarak etkilediği kişinin iletişim, sosyal uyum ve davranış şekillerinde bozukluklara yol açan nörogelişimsel bozukluktur.
Turkcell, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası için tam kapanma sürecinde evde kalan dezavantajlı bireylere özel, erişilebilir bir spor eğitim programı hazırladı. Pandemide evde kalan engelli bireylerin spor ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan içerikler her engel grubu için farklı eğitim içeriklerinden oluşuyor.