Son dakika sahte zeytinyağı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan sahte zeytinyağı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan sahte zeytinyağı haber sayfamızda...
Zeytinyağı, sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Ancak piyasada sahte veya düşük kaliteli zeytinyağlarının bulunması tüketicileri endişelendirebilir. Peki, sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır? Evde zeytinyağı testi nasıl yapılır? İşte detaylar...
Afyonkarahisar'da gıda sahtekarlığı yapan firma ve şahıslara yönelik gerçekleştirilen operasyonda mide bulandırıcı görüntüler ortaya çıkarken, bir şahsın 75 TL'ye mal ettiği sucuğu sosyal medyadan 250 TL'ye sattığı bir başka şahsın ise pamuk ve soya yağlarını kullanarak sahte zeytin yağı elde ettiği ortaya çıktı.
Canan Karatay, sağlığımız için faydalı pek çok besin önerisinde bulunuyor. Sık sık önerdiği ve favorileri arasında gösterdiği bir besin olarak öne çıkan zeytinyağı, her ne kadar sağlıklı görülse de sahtesi karaciğeri resmen çürütüyor! İşte sahte zeytinyağının zararları ve dikkat edilmesi gerekenler...
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada sahtecilik yapan firmaların listesini güncellemeye devam ediyor. Bakanlığın sitesinde yayınlanan listeyle, ürünlerine yabancı madde karıştıran firmalar yeniden duyuruldu. Listeye ağırlıklı olarak zeytinyağı üreticileri var. Zeytinyağına genelde tohum yağı karıştırılıyor. Sahtekarlık yapan firmaların "gerçek", "hakiki" gibi markalar kullanması dikkat çekti.
Canan Karatay, sağlığımız için faydalı pek çok besin önerisinde bulunuyor. Sık sık önerdiği ve favorileri arasında gösterdiği bir besin olarak öne çıkan zeytinyağı, her ne kadar sağlıklı görülse de sahtesi karaciğeri resmen çürütüyor! İşte sahte zeytinyağının zararları ve dikkat edilmesi gerekenler...
Türk mutfağının vazgeçilmezi olan yağlar arasında zeytinyağı yer alıyor. Birbirinden lezzetli yemeklerin yapımında en çokta salatalarda kullanılan zeytinyağının sahtesi insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Özellikle pazarlarda 100 ila 120 liradan satılan zeytinyağları maalesef ki sahte olabiliyor. Bu sebeple zeytinyağı alırken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Zeytinyağı sağlık için en faydalı besinler sıralamasında başlarda yer alıyor. Fakat zeytinyağı satın alınırken hileli olup olmadığına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Zeytinyağı hileliyse bir damlası bile zararlı olabiliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda sahtekârlığına karşı sert bir duruş sergileyerek hileli ürünleri tespit etmeye devam ediyor. Son açıklanan listede, ülke genelinde birçok şubesi bulunan Tavuk Dünyası gibi ünlü markaların da hileli ürün kullandığı ortaya çıktı. Peki, sahte gıdalar listesinde neler var? Hangi gıdalar sahte?
Gıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
Sahte ballar, sertleşsin diye peynire eklenen nişastalar, farklı karışımlarla 5 litresi piyasaya 415 liradan sürülen zeytinyağları... Denetimlere rağmen gıda sahtekarlarının oyunu artarak devam ediyor. Bu durum vatandaşın sağlığını tehdit ederken üretici için de kayıplara neden oluyor. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Denetimler artmalı ve cezalar caydırıcı olmalı” dedi.
Sağlık açısından çok kıymetli bir besin olan zeytinyağının, sindirimin düzenlenmesinden kalp sağlığına; saç bakımından kanserin önlenmesine kadar pek çok faydası var.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "2023'e Doğru: Aday Belli, Karar Net" temalı açık hava toplantıları kapsamında Erzurum’da İstasyon Meydanı'nda konuştu. Bahçeli, Kılıçdaroğlu'na tepki gösterirken, "Geçtiğimiz günlerde Elazığ’a gitti. Gakkoşlar Kılıçdaroğlu’na ders verdi. Kılıçdaroğlu’nun sözleri hakaret içerikli bir iftiradır. Demirtaş’a şeref madalyası takacağım sözünün yazılı olduğu afişte poz vermesi, ‘barışacağız’ demesi, Türkiye’ye meydan okuma küstahlığıdır." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çorum'da katıldığı toplu açılış töreninde yaptığı açıklamada, "Artık CHP ve şürekâsı bırakın ortaya fikir sunmayı, Türkiye’nin kazanımlarını engellemeyi, bundan sonra arkadan nal toplayacaklar. Zaten yaptıkları bir şey, ortaya koydukları bir şey yok. Sadece laf, iftira" dedi.
Dünya zeytin ağacı nüfusunun yüzde 20’sine sahip Türkiye, zeytinyağı üretiminde ve tüketiminde beklenen seviyelerde değil. Türkiye’de yaklaşık 190 milyon zeytin ağacı olmasına 235 bin ton zeytinyağı üretilirken, İtalya’da bu rakam 400 bin ton. Zeytinyağı üretiminde İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus’tan sonra dünyada 5’inci sırada olan Türkiye’de kişi başı yıllık 2 litre zeytinyağı tüketilirken, İtalya’da 12-15 litreye çıkıyor. Üstelik tüm bunların yanı sıra zeytinyağı taklit ve tağşiş (hile) edilmiş ürünler arasında öne çıkıyor. Hülya ÇAYLAK/Posta
İletişim gezegeni Merkür, 14 Ekim Çarşamba günü retro harekete geçiyor. Meşhur Merkür Retrosu başlıyor. 3 Kasım tarihine kadar devam edecek bu retro döneminde genel olarak iletişim, teknolojik aletler, ticaret, sözleşmeler, anlaşmalar, alım satım konularında dikkatli olmak gerek. Bunun sağlık ve güzellikle ne ilgisi var diye düşünebilirsiniz. Gelin biyoloji bilgilerimizi tazeleyelim ve Merkür retrosunu bu kez farklı açıdan değerlendirelim. // Çağla Ercanoğlu
Corona virüs süresince mecburi karantina döneminde, üstelik hareket etme olanağımız da iyice azalmışken evlerde yapılan ekmekler, pizzalar, kurabiyeler herkese 1 kilo aldırmış olsa, ülkece 80 milyon kilo ağırlaştık demektir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıdada tağşiş yapanların yeni listesi kamuoyuna duyuruldu. Listelerde yer alan firmaların bazıları ise uzun zamandır yapılan ifşaya rağmen ‘gıda terörü’ne devam ediyor. Sahte ürün listesinde başı zeytinyağı çekiyor.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Pakdemirli ifşalanan firmalardan birinin sahibinin geldiğini ve “Benim işim biter. Beni listeden çıkartın” dediğini ancak "acımayın" diye talimat verdiğini söyledi.
Taklit ve tağşiş yapan 229 firmanın 386 ürünü Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ifşa edildi. Listede en çok yer alan ürünler arasında ise zeytinyağları vardı. Listeye göre sahtekârlar zeytinyağına ayçiçekyağı ya da trans yağ karıştırdı. Peki zeytinyağının sahte ya da hileli olduğunu tüketicinin anlaması mümkün mü?
Tüm önlemler eve denetimlere rağmen gıda sahteciliğinin önüne geçilemiyor. Vatandaşında sağlığını ve bütçesini koruması için alması gereken önlemler var. Üstelik bu önlemler çok basit. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar.
Gıda Yüksek Mühendisi Samancı, "Dünya piyasalarındaki propolisin yüzde 90'ı sahte. Sahte ürünlerin önüne geçebilmek için tebliğ oluşturulması gerekiyor." dedi
Adnan Oktar Silahlı Suç Örgütü’ne yönelik hazırlanan iddianamede skandal gerçek gün yüzüne çıktı. İddianamede, örgüt avukatlarının Adnan Oktar’ın talimatlarını tutuklu bulunan örgüt mensuplarına görüşme kabininde yazılı bir kâğıtla ilettikleri belirtildi. Cezaevindeki örgüt şüphelilerinin itirafçı olacağından şüphelendiği kişilere baskı yaptığı ifade edilirken, yazılı notlarda parola olarak Adnan Oktar'ın 'teyzem', 'annem' ya da 'yazar' kod adıyla geçtiği bildirildi.