Son dakika sınav kaygısı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan sınav kaygısı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan sınav kaygısı haber sayfamızda...
Çocuklarda el titremesi, genellikle ebeveynlerin endişe ile karşılaştığı, ancak çoğu zaman geçici ve zararsız olabilen bir durumdur. Ancak, bazı durumlarda bu titremeler, daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Çocukların motor becerileri hala gelişmekte olduğu için, bazen el titremesi, normal gelişim sürecinin bir parçası olarak kabul edilebilir. Peki, çocuklarda el titremesi neden olur? El titremesi belirtileri nelerdir?
Eğitim alan her öğrencinin yaşadığı problemlerden biri de sınav kaygısı taşımak. Sınav öncesi ve anında heyecanlanmak, otomatik olarak sınav stresini tetikliyor. Bu durum da olumsuz anlamda etki bırakarak başarısızlığa yol açabiliyor. Hafta sonu YKS’ye girecek öğrencilerin heyecanlarını bastırmaları için uzmanından öneri geldi. Peki, sınav stresini bastırmak için neler yapılmalı?
Sınav kaygısını azaltmanın yollarından bahseden Psikolog Dilara Dalyan, “Olumsuz düşünceler yerine pozitif düşünmeye odaklanın. Olumlu düşünmek, sınav stresini azaltmanın ve özgüveninizi artırmanın önemli bir yoludur. Ayrıca derin nefes alma ve gevşeme teknikleri uygulamak sınav stresiyle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır” dedi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Ceren Bilgesoy, YKS ve LGS’ye girecek öğrenciler için sınav kaygısı ile başa çıkma yöntemlerine değindi. Bilgesoy, ailelerin kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmaması gerektiğinin altını çizerek, “ Aileler, sınava ilişkin konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalıdır. Duygu ve düşünce paylaşımı, empati önemlidir” dedi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Akif Taşdemir, "Sınav kaygısı yaşayan çocuklarda kalp çarpıntısı, terleme, titreme gibi görülebilecek davranışsal, fiziksel belirtiler vardır. Ebeveynlerin bu belirtilere mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir" dedi.
Her yıl sınav stresi yaşayan öğrenci ve ailelere yönelik uyarıda bulunan Uzman Psikolog Ege Canyurt “Öğrenciler planlama ve hazırlık yaparak, deneme sınavlarına katılarak kaygılarını azaltabilir. Anne babalar ise çocuğa rehber olmalı, eleştiri ve ceza durumu sadece zorlaştırır” dedi.
Sınav denildiğinde, akla ilk gelen duygulardan biri kaygıdır. Sınav kaygısı az ya da çok her öğrencide var olan olağan ve yaygın bir duygu. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay Sökmez, sınav kaygısı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Sınav kaygısı ile pek çok öğrenci karşı karşıya kalıyor. Huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, taşikardi, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar sınav kaygısını artırıyor. Sınav kaygısı ile baş edebilmek için bazı kurallara dikkat etmeniz gerekiyor. Sınav kaygısını yenmenin kolay yolunu uzman isim anlattı.
Fiziksel yani gerçek ortamların sanal dünyada 3 boyutlu olarak taklit edilebildiği sanal gerçeklik (VR) teknolojisi turizm, eğitim, havacılık ve endüstri gibi alanlardan sonra artık tedavi amaçlı da kullanılmaya başlandı. Hasta bu yöntemle terapist ya da doktor eşliğinde günlük hayatta kaçındığı duruma kontrollü bir şekilde maruz kalarak kaygılarını ve korkularını yönetmeyi öğreniyor.
Günümüzde aileler çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için akademik başarı ile ilgili maddi manevi yoğun uğraş veriyor. Bu durum çocuklarından derslerle ilgili beklentilerinin de artmasına yol açıyor. Karne ise bu beklentinin en somut bulmuş hallerinden birisi olarak görülüyor. Ancak dikkat!
Sınav öncesinde beslenmenin başarıda etkili olacağını biliyor muydunuz? Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecek olan, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başarısında derslere çalışmak kadar, zihinsel ve bedensel olarak zinde olmak da önemli. Peki sınav kaygısı güden öğrenciler sınava son bir hafta kala nasıl beslenmeli, hem zihinsel hem de bedensel olarak kendilerini daha iyi ve zinde hissetmek için hangi besinlere yönelmeli? İşte aileler için, sınav stresi yaşayan çocuklara özel sınav öncesi beslenme önerileri...
Sınava sayılı günler kala birçok öğrenciyi ve ailelerini sınav heyecanı sarmaya başladı. Bu tatlı heyecan öğrencilerde kaygı oluşturabileceği gibi stres yaratmaya da sebep olabilir. Sınav kaygısı ve stresini azaltmak için öğrencilerin ve ailelerin uygulayabileceği bazı stratejiler var. İşte, sınav stresini azaltmanın 10 yolu...
Çocuklar konuşmaya başladıktan sonra sürekli olarak sorular sormaya başlarlar. Cevapları alana dek defalarca aynı soruyu bıkmadan usanmadan sorarlar. Peki ama neden çocuklar çok soru sorar? Çocukların sorularından meraklı mı yoksa kaygılı mı olduğunu nasıl anlayabiliriz? Konuyu işin uzmanına sorduk...
Sınav kaygısı sınav öncesinde veya sırasında, başarıyı olumsuz etkileyen yoğun duygular nedeniyle oluşuyor. Liselere Geçiş Sistemi ve Yükseköğretim Kurumları sınavlarına kısa bir süre kaldı. Yoğun tempoda sınava hazırlanan öğrenciler, sınav kaygısı sorunuyla da mücadele ediyor. Peki yoğun sınav kaygısı olan çocuğunuza nasıl destek olabilir, onu nasıl rahatlatabilirsiniz? Cevabını eğitim uzmanından aldık.
Öğrenilen bilginin sınav sırasında hatırlanmaması ya da etkili bir şekilde kullanılmaması olarak karşımıza çıkan sınav kaygısı, birçok öğrencinin karşılaştığı bir sorun haline geldi. Öğrencilerde akademik başarıyı düşüren sınav kaygısının temelinde çocuğun farkına varmadan içinde bulunduğu çevreden edindiği gizil öğrenmelerin etkisi olduğunun altını çizen uzmanlar, "çocuğunuz nasıl ki size iş hayatınız hakkında sorular sormuyorsa, siz de çocuğunuza olması gerekenin dışında sadece akademik başarı odaklı sorular yöneltmemeye dikkat edin; sonuca değil sürece odaklanın ve sınav başarısında beslenme ve uyku düzeni ile sporun önemini göz ardı etmeyin" diyor.
Yapmanız gereken şeyleri sürekli erteliyor musunuz? Sorumluluklarınızı yerine getirmekte zorlanıyor musunuz? Acaba bunun altında yatan psikolojik bir neden mi var? Uzman Klinik Psikolog Elif Kandaz, gündelik hayatta sıkça karşılaştığımız erteleme davranışına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Sınav dönemleri öğrenciler için stresli geçebiliyor. Yaş ilerledikçe karşılaşılan yaşamsal stres kaynaklarının etkisiyle bu durumun ciddi bir krize dönüşebileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Berra Baş, okullarda sınav, üniversitelerde ise vize döneminin yaklaştığı bir süreçte öğrencilere ve ailelerine uyarılarda bulundu.
Okullar yüz yüze eğitime başladığı için uzun bir aradan sonra çocuklar sınavlara da girecekler. Sınava hazırlanmak her ne kadar öğrencinin sorumluluğunda olsa da sınava hazırlık süreci ebeveynlerin ve öğretmenlerin de sürece dâhil olduğu bir takım çalışmasıdır. Bu dönemde ailelerin çocuklarına sağlayacakları destek veya onlar üzerinde oluşturacakları baskı çocuğun hem girecek olduğu sınavla ilgili tutumlarında hem de ileriki hayatında performansının değerlendirileceği diğer olaylar karşısında olumlu ya da olumsuz tutumlar geliştirmesinde etkili olacaktır.
LGS merkezi sınav, bu pazar günü yapılacak. 1 milyon 200 binden fazla öğrenci, Türkiye genelinde 2 bin 60 liseden birini kazanmak için ter dökecek. Eğitimciler, hem salgın hem de sınav kaygısı ile mücadele edecek olan öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. // Sevim Büyüktaş Demir- Posta
Merkezi sınavlar yaklaşıyor. Sınavlar yaklaştıkça hem öğrenciler hem ebeveynler için stres düzeyi artıyor. Peki, nedir bu sınav kaygısı dediğimiz? Uzman Psikolojik Danışman Şule Acar konu hakkında açıklamalarda bulundu.