Son dakika uzmanı uyardı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan uzmanı uyardı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan uzmanı uyardı haber sayfamızda...
Ayak kokusu, mantar enfeksiyonları ve yavaş iyileşen yara sorunlarının ortak noktasının hijyen eksikliği olduğunu söyleyen Podolog Beste Altınordu, “Asıl tehlike, ayakta bulunan bakterilerin ciltteki çatlaklardan vücuda girerek enfeksiyona yol açması. Bu nedenle günde en az 1 kez, tercihen 2 kez ayaklarınızı sabunla yıkayın. Parmak aralarını ıslak bırakmayın. Pamuklu ve nefes alan çoraplar tercih edin. Aynı ayakkabıyı iki gün üst üste giymeyin, havalandırın” dedi.
Mersin’de gerçekleştirilen büyük bir operasyonla, 7 milyon sahte dolar ele geçirildi. Uzmanlar, “Gerçekle ayırt etmek neredeyse imkânsız!” diyerek, sahte paraların giderek daha zor tespit edildiğine dikkat çekiyor. Peki, sahte dolar ve Türk Lirası nasıl anlaşılır? Kalpazanlar bu paraları nasıl piyasaya sürüyor? Nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Her grip ve viral hastalıklar sonrası toplumda sayıları hızla artan zatürre salgınları görmeye başladık" dedi.
Diyabetin kronik bir hastalık olup damarlar ve sinirler üzerinde ciddi etkilere yol açtığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Diyabetik ayak, genellikle sinir ve damar harabiyetlerinden kaynaklanır. Ayakta basınç noktalarının değişmesiyle, öncelikle nasır gibi dokular oluşur. Bu nasır dokular ilerlerse, derin yaralar oluşabilir. Bu derin yaralar, kemiklere kadar ilerleyebilir ve enfeksiyon riski artar. Diyabetik ayak ise bu tür komplikasyonların bir sonucudur ve tedavi edilmediği takdirde bacak amputasyonuna kadar ilerleyebiliyor” dedi.
Ramazan ayında kalp hastalarının en sık sorduğu sorulardan biri, oruç tutup tutamayacaklarıdır. Kalp hastalarının oruç tutup tutamayacakları, hastalığın türüne, evresine, tedavi sürecine ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Prof. Dr. İbrahim Sarı, kalp hastalarının oruç tutarken dikkat etmeleri gereken önemli noktaları ve oruç tutmanın kalp sağlığı üzerindeki etkilerini açıkladı.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Uğurkan Erkayıran, gebelikte cilt çatlaklarının nedenleri ve korunma yolları hakkında merak edilenleri açıkladı.
Uzman Diyetisyen Cansu Arslan, oruç tutulurken sahura kalkmanın önemine vurgu yaparak, bu durumun kişilerde çeşitli sağlık problemlerine sebep olabileceği için çok doğru bir davranış olmadığını belirtti.
Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, Ramazan ayında sıkça karşılaşılan sindirim sistemi rahatsızlıkları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Oruç süresi boyunca yapılan hatalı beslenme seçimlerinin, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık ve mide ekşimesi gibi problemleri tetikleyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Boğa, bu tür rahatsızlıkların önüne geçebilmek için bazı beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Ramazanda tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gizem Bahadır, “Tatlıyı iftarı açar açmaz tüketmek yerine iftardan 1-2 saat sonra tercih etmek sindirimi kolaylaştırır. Küçük porsiyonlar tercih edilmeli, aşırı şeker ve yağ içeren tatlılardan kaçınılmalıdır. Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve bazlı tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Ali Osman Gündoğan, kırlangıç otu sıvısının göze damlatılmasına ilişkin, "Halk arasında 'gözlük kırdıran' otu olarak bilinen bitkinin çok fazla reklamı yapılmakta. Bu damlalar, steril olmayan ortamlarda, doğada göze uygulanmakta. Bu uygulamalarda geriye dönüşsüz kör kalma hatta kornea nakline kadar gidebilir" dedi.
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, böbrek sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan bir çalışmaya göre her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunmaktadır" dedi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nden Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
Uyku apnesi, gece boyunca solunumun kesilmesiyle ortaya çıkan ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmediğinde kalp krizi, felç ve hipertansiyon gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Op. Dr. Enver Ferruh İnan, bu hastalığın erken teşhis ve tedavi ile önlenebileceğini, aksi takdirde çok ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini Posta.com.tr okurlarına özel olarak açıklıyor.
Ramazan ayı, oruç tutanlar için hem manevi hem de fiziksel açıdan önemli bir dönemdir. Ancak, uzun süreli açlık ve sahur ile iftar arasındaki beslenme düzenindeki değişiklikler, sindirim sisteminde bazı zorluklara yol açabilir. Bu süreçte karın ağrıları, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunları sıkça karşılaşılan problemlerdendir. Peki, bu sorunlardan nasıl kaçınabiliriz? İftar ve sahurda nelere dikkat etmeliyiz? Diyetisyen Gülşah Erhan tüm merak edilenleri Posta.com.tr okurları için açıkladı. İşte detaylar…
Saçkıran, günümüzde sıkça karşılaşılan ve kişilerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlığını etkileyebilen bir sorun. Genetik, bağışıklık sistemi, çevresel faktörler gibi bir dizi neden, saç dökülmesine yol açarak insanların yaşam kalitesini düşürebiliyor. Pek çok kişinin muzdarip olduğu bu hastalığa dair merak edilenleri Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, Posta.com.tr okuyucuları için açıkladı...
Dengeli protein tüketimi nasıl olmalı? Böbrek sağlığını etkiler mi? Vegan beslenme ile nasıl uyarlanabilir? Diyetisyen Elvan Odabaşı, yüksek proteinli diyetlerin vücut sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı.
Diyetisten Betül Merd, Ramazan'da beslenmeyle ilgili olarak vatandaşlara uyarılarda bulunarak; iftarda ve sahurdatüketilmesi gereken gıdalar hakkında bilgiler verdi.
Ramazan ayı hem ruhsal hem de fiziksel anlamda bir arınma dönemi olarak kabul edilirken, doğru beslenme alışkanlıkları bu sürecin en önemli parçalarından birini oluşturuyor. Oruç tutarken yapılan yanlış beslenme tercihleri ise vücudu olumsuz etkileyerek oruç sonrası enerjinizin tükenmesine yol açabiliyor. Peki, Ramazan boyunca nasıl beslenmeliyiz? İftar ve sahurda neler tüketilmeli, hangi hatalardan kaçınılmalı? Uzman Diyetisyen Beyza Ersan, konu hakkında tüm merak edilenleri Posta.com.tr okurları için açıkladı! İşte detaylar…
Ramazan’da sahura kalkmadan oruç tutulmaması gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Şule Bozfırat, "Sahur, oruç boyunca vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi alması açısından çok önemli bir öğündür. Su, meyve veya atıştırmalıklarla geçiştirilmemeli, mutlaka dengeli bir sahur yapılmalıdır. Ayrıca, sahur saatinin sabahın erken saatlerine çekilmesi, metabolizmanın hızını korur" dedi.
Sedef hastalığı, dünya genelinde pek çok insanı etkileyen, ciltte pullanmalara ve iltihaplanmalara neden olan kronik bir hastalık olarak öne çıkıyor. Bu hastalık hakkında halk arasında birçok yanlış bilgi bulunuyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, sedef hastalığı hakkında merak edilenleri ve doğru bilinen yanlışları Posta.com.tr okuyucuları için açıkladı...
Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Yüksek Riskli Gebelikler (Perinatoloji) Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Esin, gebelik sürecinde stresin neden oluştuğunu, olası etkilerini ve bu süreci daha sağlıklı yönetmek için uygulanabilecek yöntemleri anlatıyor.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Sacit Özbay, "Baş dönmesi, gerçekte olmadığı halde hastanın veya etrafının dönme hissidir. Bununda en sık sebebi, kulak hastalıklarıdır" dedi.
Grip tanısı konulan çocukların özellikle yüksek ateşin görüldüğü ilk günlerde okula gönderilmemesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Eser Akkuş, "Grip tanısı konulan bir çocukta 5 gün süren yüksek ateş olabilir. Özellikle ateşli döneminde çocuğu okula göndermemek gerekmektedir Bu süreçte çocuk evde dinlenmeli, sağlıklı beslenmeli ve doktorun önerdiği tedaviye uyulmalıdır. Bir hasta çocuğun tüm sınıfı olumsuz yönde etkileyeceği ve hasta edebileceği unutulmamalıdır" dedi.
Obezite, yalnızca fiziksel sağlığı değil, aynı zamanda üreme sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar, fazla kilonun erkeklerde sperm kalitesini ve sayısını düşürerek kısırlığa yol açabileceğini belirtiyor. Üroloji Uzmanı Dr. Taha Uçar, obezitenin erkek kısırlığındaki rolünü ve tedavi yollarını detaylı bir şekilde ele alarak bu sorunun üstesinden nasıl gelinebileceğini anlatıyor.