Son dakika bayramda beslenme haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan bayramda beslenme gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan bayramda beslenme haber sayfamızda...
Sağlıklı bir öğünde tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarda olması önemlidir. Fakat bayramlarda kırmızı et ağırlıklı beslenme oldukça yaygındır. Sindirimi zor olan etin aşırı miktarda tüketimi ise mide ağrılarının yaşanmasına, kabızlığa ve sindirim problemlerine yol açabilir. Bu nedenle etin yanında mutlaka posa içeriği yüksek olan çiğ veya pişmiş sebze ve tam tahıllar tercih edilmelidir. Probiyotik yoğurt, ayran ve kefir gibi besinler de et tüketiminden 2 saat sonra ara öğün olarak tüketilebilir. Uzman Diyetisyen Yekbu Köseoğlu bayramda beslenme sırlarını açıkladı.
Ramazan Ayı boyunca azalan öğün sayısı ve oruç tutulması sebebiyle metabolizması yavaşlayan vatandaşlara uzman isim önemli uyarılarda bulundu. Diyetisyen Müge Kinaş, Ramazan ayı sonrasında metabolizmalarının yavaşlaması nedeniyle vatandaşlara aşırı şekerli gıdalar ile hamur işlerinin dikkatli ve kontrollü bir biçimde tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Dr. Yasin Yılmaz, “Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalıdır” uyarısında bulundu.
Bayramlar en çok tatlı tüketilen özel günlerin başında geldiğini ifade Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, ancak bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılara hayır diyememek, bazı şikayetlere ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Ramazan’ın bitmesine sayılı günler kala Prof. Dr. M. Emel Alphan, iki öğün gibi özel bir beslenmenin uygulandığı bu dönemden normal yemek düzenine geçerken dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.
Ramazan boyunca aç kalmaya alışan bedenin glikoz hassasiyetinin artabileceğini belirten Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, vücudun besin alımına vereceği tepki çok daha hızlı ve hassas olacağı için bayramda beslenmeye dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
Kurban Bayramı'nda et ve tatlı tüketimi en yüksek seviyelere çıkıyor. Ancak Kurban Bayramı'nda aşırı et ve tatlı tüketimi pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Kurban Bayramı'nda beslenme konusuna dikkat çekti.
Kurban Bayramı'nda artan et tüketimi sadece hastalıklara değil kilo problemlerine de yol açıyor. Özellikle bayramın ilk gününden itibaren tüketilmeye başlanan kırmızı et, sağlık için ciddi tehdit oluşturabiliyor. Uzmanlar etin 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini öneriyor.
Sağlıklı bir bayram geçirebilmek için tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekiyor. Uzman isim Kurban Bayramı'nda tatlı, şeker, tuz ve kırmızı et tüketiminin artışına dikkat çekerek, diyabet, kolesterol, tansiyon, gut, siroz, kronik böbrek yetmezliği ve koroner arter hastalarını bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri için uyardı.
Sofralara bolluk ve bereket getiren Kurban Bayramını daha sağlıklı geçirmek için bayramda beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekiyor. Uzman isim Kurban Bayramını daha sağlıklı geçirmek için doğru beslenme önerileri paylaştı.
Sağlıklı bir Ramazan bayramı geçirebilmek için beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Uzmanlar özellikle tatlı tüketimini sınırlamak gerektiğini vurguluyor. Bayramda tükettiğiniz besinler kadar içtiğiniz su miktarı da büyük önem taşıyor. Mutlaka 2,5 litre kadar su içerek günlük su ihtiyacınızı karşılamanız gerekiyor.
Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle ve Ramazan Bayramı’nda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme istediğinden ötürü kişiler bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları ile karşılaşabilir.
Ramazan ayı boyunca devam eden 2 öğün beslenme düzeninden normal beslenme düzenine geçişte yeme davranışlarının kontrol altında tutulması gerekiyor. Özellikle öğünleri azar azar artırmak gerekirken bayram geleneklerinin önemli parçası olan tatlılar, hamur işi gıdalar ve yemekler konusunda aşırıya kaçılmaması öneriliyor.
Hamilelik döneminde kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu; etin hazırlanma ve pişirilme koşulları. Et, ne az ne de çok pişirilmiş olmalı. Ayrıca Kurban Bayramı seyahati sırasında anne adaylarının dikkat etmesi gereken konular var. İşte anne adaylarının sağlıklı bir bayram tatili için dikkat etmesi gerekenler...
Kurban Bayramı'nda aşırı beslenme hazımsızlık ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Et ve tatlı tüketiminin arttığı bu süreçte dikkatli olunmadığı takdirde kilo alımı ve çeşitli sindirim sorunları yaşanabilir. Uzman diyetisyenden Kurban Bayramı için beslenme önerisi
Uzun oruç günlerinin ardından bayram beslenmesi oldukça önemlidir. Metabolizmanın yeni yeme sistemine alışması, bayram ziyaretlerindeki şeker içerikli ikramların fazlalığı vücudu zorlayabilir. İşte uzmanından Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme önerileri...
Ramazan Bayramında sağlıklı ve dengeli beslenmek için besin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ege Ramadanoğlu, “Bayram süresince yeterli ve dengeli beslenmek için sağlıklı beslenme tabağında yer alan 5 temel besin grubu (süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagiller ile yağlı tohumlar, sebzeler, meyveler, ekmek ve tahıllar) yeterli miktarlarda tüketilmelidir” dedi.
Ramazan bayramı yaklaştı. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşıyor. Dengeli beslenme her zaman çok önemli ama özellikle Ramazan sürecinin ardından daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için düzenli ve dengeli beslenme çok büyük önem taşıyor. İşte bayramda sağlıklı beslenmek için 6 öneri...
Bayramın birinci günü çok yediniz diye bir sonraki gün sınırsız yeme davranışınızı devam ettirmeden veya suçluluk duyarak kendinizi aç bırakmadan, sağlıklı beslenme rutinine geri dönün. Ayrıca konuk olduğunuz göz döndüren çeşit çeşit yemeklerin olduğu bayram sofralarında tüm yemek çeşitlerinden yemek ve tabağını sürekli doldurmak yerine sadece bir kere her çeşit yemekten az az alarak tabağın doldurması hem göz doygunluğunu artıracak hem de alınan kaloriyi sınırlandıracaktır.
Ramazan’ın sona ermesine birkaç gün kaldı. Uzun saatler boyu tutulan orucun ardından yeniden rutin düzene dönüleceğini kaydeden uzmanlar, birkaç günlük geçiş sürecinde yapılması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulundu. Normal beslenme rutinine yumuşak bir geçiş yapmak için en iyi seçenek su tüketimini arttırmak ve vücudu susuz bırakmamak. Ayrıca öğünlerde tüm besin gruplarının bulunması, porsiyon miktarına dikkat edilmesi ve besinlerin iyi çiğnenmesi gerekiyor.
Şeker Bayramı’nda dikkatsiz ve kontrolsüz beslenmenin, özellikle şeker, obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalığı, böbrek yetmezliği, reflü gibi hastalıkları olan kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar ramazan sonrası beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Sakatatın kolesterol ve doymuş yağ yönünden oldukça zengin olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Havva Kılınç, “Tüketim miktarlarına dikkat edilmeli, özellikle kolesterol ve kalp hastaları tüketmemeli” dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç ile Kurban Bayramı öncesi bir araya geldik. Saraç bizler için altın değerinde önerilerde ve uyarılarda bulundu. Şimdi söz onda...