Son dakika Boyun ağrısı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Boyun ağrısı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Boyun ağrısı haber sayfamızda...
İnsanların yaklaşık yüzde 80'inin hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşadığını belirten Prof. Dr. Muharrem Çidem, "Oturarak veya ayakta çalışarak tekrarlayıcı hareketler yapmak, bel ağrısı için önemli bir risk faktörüdür. Omurgamız uzun süre oturmayı veya ayakta aynı pozisyonda hareketsiz kalmayı sevmez. Kilo da ayrıca bele binen yükü arttırmaktadır" uyarısında bulundu.
Son yıllarda sosyal medya ve internetin etkisiyle "boyun kütletme" hareketi herkesin gündemine girdi. Özellikle videolarla yayılan bu uygulama, boyun bölgesinde ses çıkararak rahatlama sağladığını iddia edenler tarafından savunuluyor. Ancak, bu kadar popüler hale gelen bir uygulamanın arkasında gerçekten faydalı bir çözüm mü var? Yoksa kütletme hareketi, görünmeyen büyük sağlık riskleri barındıran bir tehlike mi? Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, ağrıyı azaltmak için uygulanan bu yöntemin detaylarını aktarıyor.
Günümüzde masa başı işlerde uzun saatler geçiren pek çok kişi, bel ve boyun ağrıları gibi sorunlarla karşılaşıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha fazla kişinin bilgisayar başında çalıştığı bu dönemde, vücut sağlığını olumsuz etkileyen çeşitli fiziksel problemler de ortaya çıkabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Çınar, masa başında uzun saatler geçirenlerde meydana gelen ağrılara yönelik alınabilecek önlemleri Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...
Birçok kişinin ortak sorunu haline gelen boyun ağrılarını geçirmeye yönelik yapılan hareketler hakkında uyarıda bulunan uzmanlar, bilinçsizce boyun kütletmenin çeşitli zararlar verebileceğine dikkat çekiyor. Uzun süren ağrıların uzman kontrolünde takip edilmesi büyük önem taşıyor.
Günümüz teknolojisinin artan etkisiyle birlikte çocuklar, uzun süre masa başında oturma, telefon veya bilgisayar kullanma gibi alışkanlıklarla karşı karşıya kalıyor. Bu durum zaman içinde omurga ve kas-iskelet sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Meydana gelen duruş bozuklukları, yalnızca estetik bir soruna yol açmıyor aynı zamanda çocukların fiziksel sağlıklarını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Fizyoterapist ve Osteopat Aylin Akdoğan Vatansever, çocuklarda duruş bozukluğunun nedenleri, etkileri ve fizyoterapiye dair bilgilerini Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, kanserde hayat kurtaran erken tanının, skolyozda da çocukları ameliyattan kurtardığını söyledi.
Ofis hastalıkları arasında en sık görülenlerden birini boyun fıtığı oluşturuyor. Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde evden çalışma, saatlerce masa başında ekrana kilitlenme ve hareketsizlik derken son yıllarda boyun ağrılarından yakınanların sayısı hızla arttı. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yüce “Sürekli bilgisayar ekranına bakma işlemi boyun hareket ve omurga duruşunu ciddi oranda bozarak boyun fıtığına zemin hazırlamaktadır. Masa başı çalışma olarak tanımladığımız sürekli aynı pozisyonda oturmak ve ayrıca bu esnada duruş bozukluğuna maruz kalmak da boyun fıtığının sebepleri arasında yer almaktadır” diyor. Buna karşın her ağrının boyun fıtığı anlamına gelmediğini ve tedavinin çoğunlukla ameliyat gerektirmeden yapılabildiğini belirten Doç. Dr. İsmail Yüce, pek çok kişinin hayatını kabusa çeviren, aynı zamanda verimlilik kaybına da yol açabilen boyun fıtığı hakkında bilinmesi gereken 6 önemli noktayı yanıtladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Botulinum Toksini yani yaygın bilinen adıyla botoksun estetik amaçlarla kullanımı bilinse de aslında nörolojik hastalıkların tedavisinde de uzun zamandır kullanılıyor. Günümüzde migren, serebral palsi, distoni ve daha birçok sorunun tedavisinde bu yöntemin kullanıldığını anlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz, "Özellikle istemsiz kas kasılmalarında da fayda sağlıyor. Nörolojik bozuklukların neden olduğu istemsiz kas kasılmalarında botoksun kullanım alanı genişliyor" dedi.
Uzun süre cereyanda kaldıktan sonra yaşanan boyun tutulmasını ufak germe ve esnetme hareketleri deneyerek hafifletebilirsiniz. Ancak bazı boyun tutulmalarında masaj vb. hareket amaçlı uygulanan bilinçsiz ve sert işlemlerin tehlikeli olabileceğinin altını çizmek gerekir. Yumuşak hareketlerle boynunuzu esnetmeye çalışarak ağrıyı hafifletmek mümkün. Boyun esnetme hareketleri sayesinde kan dolaşımı artarak kasların gevşemesini sağlar.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erkut Baha Bulduk, günümüzdeki hareketsiz yaşam alışkanlıkları, yoğun cep telefonu kullanımı, travmalar ve sigara kullanımının artışı gibi nedenlerle kendini gösteren boyun fıtığının, neredeyse tüm toplumun sorunu haline geldiğini söyleyerek, “Özellikle telefon ve tabletlerle çok fazla zaman harcıyoruz, sürekli masa başında çalışıyor, daha az hareket ediyoruz. Bu omurga sistemimizde de önemli hasarlar oluşturuyor. Sürekli oturarak çalışmak, postürün uzun süreli bozuk halde kalması fıtık riskini artırabilir. Bu faktörlerin bir veya birkaçının bir araya gelmesi, boyun fıtığının ortaya çıkmasına katkıda bulunuyor” dedi.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erkut Baha Bulduk, günümüzdeki hareketsiz yaşam alışkanlıkları, yoğun cep telefonu kullanımı, travmalar ve sigara kullanımının artışı gibi nedenlerle kendini gösteren boyun fıtığının, neredeyse tüm toplumun sorunu haline geldiğini söyleyerek, “Özellikle telefon ve tabletlerle çok fazla zaman harcıyoruz, sürekli masa başında çalışıyor, daha az hareket ediyoruz. Bu omurga sistemimizde de önemli hasarlar oluşturuyor. Sürekli oturarak çalışmak, postürün uzun süreli bozuk halde kalması fıtık riskini artırabilir. Bu faktörlerin bir veya birkaçının bir araya gelmesi, boyun fıtığının ortaya çıkmasına katkıda bulunuyor” dedi.
Teknolojinin gelişmesiyle erken yaşlarda başlayan yoğun tablet ve cep telefonu kullanımı, çocuklarda ileriki dönemde bel ve boyun fıtığı görülme oranını arttırmaya başladı. Fizyoterapist ve Kayropraktik Uzmanı Mehmet Toprak, “İki yaşında tablet kullanmaya başlayan bir çocuk, 10 yıl masa başında çalışmış bir yetişkin gibi 12 yaşında, bel ve boyun fıtığı rahatsızlığı ile karşı karşıya kalabilir. Bu şikâyetlerle sağlık kurumlarına başvuranların sayısı her geçen gün artmakta’’ diyerek aileleri uyardı.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Canan Yıldırım, "Uzun süre geçmeyen hatta artış gösteren boyun ağrısının sebebini bulmanın tek yolu fizik tedavi hekiminizin sizi muayene etmesidir" dedi ve önemli açıklamalarda bulundu.
Klasik boyun fıtığı belirtilerinin yanı sıra farklı şikayetlerin de hastalığa işaret ettiğini belirten Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Dr. Bilgehan Bilge, boyun fıtığı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Dr. Bilge, “Boyun ağrısı, boyundan omuza veya kola yayılan ağrı, kol veya elde uyuşma, kol, el veya el parmaklarında güçsüzlük belirtilerinin yanı sıra baş ağrısı, baş dönmesi, kalp ritminde bozulma gibi farklı şikayetler de ortaya çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.
Dünyada üç ana renk vardır. Sarı, kırmızı ve mavi. Diğer bütün renkler bu ana renklerin karışımı ile oluşur. İnsanın varoluşunda da bazı temel duygular vardır. Bu duyguları korku, üzüntü, sevinç, şaşkınlık, öfke ve tiksinti şeklinde sıralayabiliriz. İnsanoğlu olaylar karşısında bu duyguları ve türevlerini yaşarlar. Dolayısıyla hepimiz aynı kaynakla doğuyor ve aynı bütünün parçasıyız. Yaşam senaryolarımız farklı olsa da olaylar karşısında yaşadığımız duygular benzerdir.
Kurban Bayramını sağlıklı geçirebilmek için dengeli beslenmek gerekiyor. Uzmanlar, Kurban Bayramı öncesi kontrolsüz beslenme, et tüketimi ve enfeksiyonlara karşı uyarılarda bulundular. Uzmanlar düzensiz beslenmenin hayati risk oluşturacağını belirttiler.
Bel fıtığı sorunu yaşayanlar ameliyat olmamak için çeşitli yöntemlere başvurabiliyor. Bu tedavi yöntemleri arasında doğal olduklarını zannettikleri bir sürü seçenek bulunuyor: Tahta veya sert yerde yatmak, bel bölgesine bal ve yumurta sürmek, sülük yapıştırmak... Oysa bel fıtığı dikkate alınmazsa veya bilimsel olmayan yanlış yöntemlerle zaman kaybedilirse önce güçte azalma, sonrasında ise tam felç gelişebiliyor. Peki, bel fıtığından kurtulabilmek için ne yapmak gerekiyor? Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, yüzme ve güneşin, bel ve boyun fıtıklarının tedavisindeki etkilerini sizler için anlatıyor.
Ekran bağımlılığı, 'her yaştan bireyin telefon, televizyon, tablet ve bilgisayar gibi çeşitli teknolojik cihazlara kontrolsüz bakma durumu' olarak tanımlanıyor. Küçük çocuklarda ebeveynler çocukları boş vakitlerini değerlendirmek, yemek yedirmek ve sakince kalmalarını sağlamak gibi nedenlerle ekran başına oturtuyor. Daha sonrasında ise bu durum çocukta kontrolsüz ekran kullanımına neden oluyor. Ekran bağımlılığında günden güne ekran başında kalma süresi artarken, çocuklarda uzun süre ekrana maruz kalmak, dil gelişimini de geciktiriyor.
Masabaşında çalışanların en sık şikâyet sebeplerinden biri de vücudun bazı bölümlerinde görülen ağrılar. Oturma bozukluğu ve yanlış fiziksel aktiviteler ağrının şiddetini artırabiliyor. Bu ağrıların önüne geçmek alınacak basit önlemlerle mümkün!
Boyun ağrısı toplumumuzda sık görülen bir şikayettir. Boyun ağrısı birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bunlardan bazıları bilgisayar ekranlarına bakma ve cep telefonlarında çok fazla zaman geçirme gibi kötü duruşla ilgilidir; bazıları ise altta yatan farklı tıbbi durumlardan sonra gelişir.
Yüzmek vücudumuz için en faydalı sporlardan biri. Ancak tatilde yüzdükten sonra omuz ya da boyun ağrınız iki günden fazla sürüyorsa, bunu dikkate almak gerekiyor. Çünkü bu faydalı aktivite sırasında, örneğin kulaç atarken omuz ve boyun eklemine normalden fazla yük biniyor ve yapısal olarak eklemleri daha gevşek olan kişilerde omuz eklemindeki kapsül yapısına yüklenme daha ağrıya sebep olabiliyor. Yüzmeden kaynaklı sık görülen omuz rahatsızlıklarının başında, omuz kaslarında tendinit (ödem) ve omuz ekleminde sıkışma geliyor. Ayrıca yüzerken boynu korumak için bazı noktalara dikkat ederek ağrının önüne geçilmesi mümkün olabiliyor.
Özellikle 45 yaş altı kişileri hedef alan ve bir tür romatizmal hastalık olan ankilozan spondilit, Türkiye'de sıklıkla görülen bir hastalık. Birkaç aydan fazla süren sırt, bel ve boyun ağrılarıyla kendini gösteriyor. Peki, bel, sırt ve boyun ağrılarının sebebi nedir? Topuk ağrısı neden olur?
Bel ağrısı, boyun ağrısı ve sırt ağrısı gibi sıklıkla görülen iskelet sistemi sorunları için en etkili çözümlerden biri egzersiz yapmak. Uzmanlar özellikle masa başında çalışanları omurga sorunlarına dair uyarıyor
Yetişkinlerin yaşamlarının bir döneminde önemli derecede bel boyun ağrısı görülüyor ve böyle bir durumda aklımıza ilk önce bel ve boyun fıtıkları geliyor. Ancak bel ağrısı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor; omurga eğrilikleri, bel kasları üzerine aşırı yüklenme, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kemik yapısının zayıflaması, iç organlardan yansıyan ağrılar (böbrek, bağırsak, safra kesesi, prostat, kadın hastalıkları, mide vb) gibi yaklaşık 60 sebebi bulunuyor. Fıtık nedenli ağrılar bunların yaklaşık sadece yüzde 10’unu oluşturuyor. Dr. Mehmet Portakal "her bel ağrısı bel fıtığı değildir ve ameliyat son seçenektir" diyor.
Boyundaki şişlikler çoğunlukla aniden ortaya; çıkan çene altında, kulak önünde, kulak arkasında ve boyun yan kısımlarında ağrılı tek taraflı veya iki taraflı olabiliyor. Şişlikler enfeksiyonlara bağlı olarak, boyundaki lenf bezelerininin şişmesine, yani enflamasyona bağlı olarak meydana geliyor. Kulak burun boğaz uzmanları boyundaki şişliğin nedenini araştırırken yüz bölgesinde, saçlı deride, diş bölgesinde, ağız içerisinde herhangi bir enfeksiyon odağı olup olmadığını mutlaka kontrol ediyor. Bazı durumlarda, bazı yaş gruplarında boyundaki şişliklere daha detaylı bakılması gerekiyor. Gece terlemesi, istemsiz kilo kaybı, ses kısıklığı, kanlı kusma, öksürük, yutma zorluğu, nefes darlığı, boyun ağrısı ve ağız kokusu ile birlikte görülen tek taraflı veya çift taraflı boyun şişliklerinin ise mutlaka ayrıntılı olarak incelenmesi gerekiyor.