Son dakika buzullar haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan buzullar gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan buzullar haber sayfamızda...
22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü’nün bu yılki teması ‘Buzulların Korunması’ oldu. Dünyamızda buzullar eridikçe su krizi daha da belirginleşiyor. Dünyadaki tatlı su kaynağının yüzde 70’ini bulunduran buzullardaki erimeye karşı harekete geçilmesi gerekiyor.
TEMA Vakfı, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü’nde, orman kayıpları ve eriyen buzulların, gıda ve su güvenliği üzerinde ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.
Eriyen buzullar İsviçre ve İtalya’yı Alp sınırının bir kısmını yeniden çizmeye zorladı. İki ülke Avrupa’nın en yüksek zirvelerinden biri olan Matterhorn zirvesinin altında değişiklik yapma konusunda anlaştı.
İklim değişikliği sonucu binlerce yıldır donmuş topraklar ve buzullar erimeye başladığı için bugün eski virüs ve bakterilerin yeniden canlanması gündemde... Peki, bu virüslerle gerçekten karşılaşma ihtimalimiz var mı? Yüzlerce, hatta binlerce yıldır ortalıkta olmayan veya daha önce hiç karşılaşmadığımız ölümcül bir bakteri ya da virüsle karşılaşırsak ne yapacağız? Tüm bu soruların cevaplarını Posta.com.tr okuyucuları için uzmanından öğrendik.
Mardin’de doğum yapan eşi Vatfa Ecevit’i aynı gün 17 bıçak darbesiyle öldüren Mehmet Şiyar Ecevit’in savcılıktaki ifadesi şöyle: “Kafam güzeldi tam olarak hatırlamıyorum.”
Araştırmacılar, Sibirya’daki kutup zombi virüslerinin yeni bir salgına yol açabileceği konusunda uyardı. Binlerce yıldır donmuş toprakta hapsolmuş mikroplardan kaynaklanan salgın tehdidi, Sibirya’da artan gemicilik faaliyetleri nedeniyle arttı.
İklim krizi nedeniyle eriyen buzullar, yeni bir ticaret kolu yarattı. Buzul parçaları Grönland’den Dubai’ye kokteyllerde buz olarak kullanılması için gönderiliyor.
Türkiye'nin çatısı olarak bilinen 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı'nda tırmanış yapan Ukraynalı dağcı Danil Odynets dengesini kaybedip kayalıklara düştü.
İklim krizinde en büyük etkenlerden biri olarak görülen petrol ve gaz devleri, eriyen buzulları nakde çevirecek. Eriyen buzullar sayesinde Kuzey Kutbu’nda 7 trilyon dolar değerinde yeni petrol rezervleri ortaya çıkıyor.
Üzerinde yaşamış olduğumuz gezegen yani Dünya Güneş sisteminde bulunan gezegenler içerisinde yer almaktadır. Güneşe yakınlığı bakımından üçüncü gezegendir. Bilinen verilere göre Dünya üzerinde insanların yaşaması için hava ve su bulunduran tek gezegendir.
Küresel ısınma Türkiye'de etkilerini göstemeye devam ediyor. Türkiye'nin en yüksek ikinci zirvesi olan ve buzul dağı olarak da bilinen Hakkari'deki Cilo Dağı'nda buzullar eriyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden 4 bilim insanı Cilo Dağı'na çıkarak incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Yumuşamış, parçalanmış ve akmaya doğru kırılmış, dağılmaya doğru giden buzul kütlelerini gördük" ifadelerini kullandı.
Tüm dünyada hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Neredeyse her gün birçok farklı noktada orman yangınları çıkıyor. Küresel ısınmadan dolayı buzullar hızla eriyor ve uzmanlardan çok kritik uyarılar geldi. Atlantik meridyonel devir dolaşımının küresel iklim değişikliği nedeniyle çökebileceği açıklandı. Uzmanlara göre küresel sıcaklık ortalamasında 4.5 derecelik bir artış yaşanması halinde sistem çökecek. CNN TÜRK'te uzmanlar golfstrim sıcak su akıntısında değişikliklerin ne gibi sonuçları ortaya çıkaracağını söyledi.
Titan denizaltısında hayatını kaybeden Şehzade ve Süleyman Dawood'un ailesinin ABD'li New York Times gazetesine yaptığı açıklamalar ölümcül yolculukla ilgili bilinmeyen detayları gün yüzüne çıkardı.
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde terörden temizlenen Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri'nde düzenlenen '5. Cilo Fest'e vatandaşlar akın etti. Doğaseverler 3 bin 400 rakımlı ve 20 bin yıllık Sat Buzul Gölleri'ne çıkarak heyecan yaşadı. Buzullardan inen vatandaşlar ise dağın eteklerinde saatlerce halay çekerek günün keyfini çıkardı.
En az 16 ülkede yaklaşık 2 milyar kişiye su sağlayan Himalaya buzullarının 2010'dan bu yana önceki on yıla kıyasla yüzde 65 daha hızlı eridiği tespit edildi. Sera gazı emisyonlarının hızlı şekilde azaltılmaması halinde buzulların hacminin yüzde 80’ini 2100 yılına kadar kaybedebileceği belirtildi.
ABD'de oğluyla birlikte okuldan çıkıp bir kliniğe doğru giden genç anne, yolda başına geleceklerden habersiz şekilde ilerlerken korkunç bir saldırıya uğradı. Ayı ile karşı karşıya kalan anne ve oğulun yardımına çevredekiler ellerinde kürekle koştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "En büyük millet bahçemiz olacak Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’ni Nisan ayında bitirip İstanbullu vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Fethin 570'inci yıl dönümünde tüm İstanbul'a, tüm Türkiye'ye armağan edeceğiz" dedi.
Rusya'daki donmuş bir gölde araştırma yapan Fransız bilim insanlarının buluşu, dünyaya yeni bir pandemi korkusu saldı. 50 bin yıldır buzun altında olan 'zombi virüs' hakkındaki kehanetler, yeniden gündeme geldi...
Bilim insanları, hangi iklim eyleminin yapıldığına bakılmaksızın, Grönland buzulundaki kaybın, deniz seviyesinde minimum 27 santimetrelik bir artışa katkıda bulunacağını keşfetti.