Son dakika hamilelikte aşı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan hamilelikte aşı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan hamilelikte aşı haber sayfamızda...
Anne olmak isteyen birçok kadın sağlıklı bir gebelik geçirebilmek ve bebeğini sağlıkla kucağına almak için dikkat etmesi gereken bazı şeyler var. Bunların başında kan değerleri, veya tedavi edilmesi gereken hastalıklar geliyor. Aşı ise uzun yıllardır hayati önem taşıyan ve kişiyi birçok hastalıktan koruyan bir uygulama. Uzmanlara göre hamilelikten önce veya hamilelik sırasında kadınların olması gereken bazı aşılar var.
Hamilelikte tetanoz aşısı ikileminde son perde: Uzmanlar, “sadece tetanoz değil, difteri ve boğmaca aşısı da yaptırılmalı” diyor. Hamilelik sürecinde anne adayları, “Aşı olmalı mıyım?” sorusu ile karşı karşıya kalıyor. Birçok kişi, aşıların canlı mikroorganizma içermesi sebebiyle aşıları sakıncalı bulurken bazı aşılar ise anne adayları için hayati önem taşıyor.
Son bir yılda dünyayı etkisi altına koronavirüs salgınında dünyanın umudu dünyaya geldi. ABD'de yaşayan ve hamileyken koronavirüs aşısı yaptıran kadının bebeği virüs antikoruna sahip olarak dünyaya geldi.
Aşılar, geçmişten günümüze kadar önemi kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. Kadınların ise normal dönemde ve hamilelik dönemi de olacağı aşılar farklıdır. Anne karnındaki bebeği korumak için aşı ne kadar faydalıda olsa bebeğe zarar vermesini önlemek adına bazı aşılar yapılmaz. Eğer hamilelikte hangi aşılar yapılmalı merak ediyor ya da gebelikte olunan aşılar neler öğrenmek istiyorsanız "Hamilelikte hangi aşılar yaptırılmalı? Gebelikte olunan aşılar neler?" haberimize bir göz atın.
Çalışma hayatı veya hastalıklar nedeniyle anne olma yaşının ileri yaşlara erteleniyor. Günümüzde 35 yaş ve üzeri hamileliğe sıkça rastlanıyor ve ileri yaş gebeliği uzmanlar tarafından riskli gebelik olarak adlandırılıyor. Riskli Gebelik Uzmanı (Perinatolog) Doç. Dr. Oktay Kaymak 35 yaş ve üzeri gebeliklerle ilgili uyarılarda bulunarak ileri yaş gebelikte alınması gereken 6 önlemi anlattı.
Deprem gibi doğal afetlerde yaralanma ve enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilecek hastalıklar daha büyük felakete bir dönüşebilir. Doğal afetlere hazırlıklı olmak, yapılacakları ve nasıl davranılacağını bilmek hayatta kalmak için önemlidir. Diğer önemli bir nokta ise yaralanmalar ve enfeksiyonlara karşı afetler öncesi yaptırılan aşılamalardır. Aşılamalar, hamileler, çocuklar ve yaşlılar için önem taşıyor. Peki, Doğal afetlerde, hamileler için hangi aşılamalar önemlidir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları hamilelik döneminde yapılan aşılar hakkında bilgi verdi.
Grip salgını her yaş grubunu tehdit ediyor. Özellikle hamileler, çocuklar ve yaşlılar hastalık açısından risk grubunda yer alıyor. Gribin hamile bir kadının gelişmekte olan bebeği için de zararlı olabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gülşah Balık hamilelere önemli uyarılarda bulundu.
Her anne adayının sadece kendi sağlığı değil, aynı zamanda bebeğin sağlığına karşı da kendisini sorumlu hissettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Volkan Aksakallı, dolayısıyla gebeliğin başlaması ile birlikte mutlaka bazı testlerin aksatılmadan yapılması gerektiğini söyledi.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan grip vakalarına özellikle hamilelerin dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Erhan Cömert, “Grip, gebelikte bebeğin gelişimini bile etkileyebiliyor. Bu noktada gripten korunmak önem taşıyor” dedi.
Sertlik ilk etapta çenede başladığı ve çenenin kilitlenmesi ile kendini gösterdiği için kilit çene olarak da adlandırılan tetanoz, boyun ve çene kaslarınızın kilitlenmesine neden olan bakteriyel bir enfeksiyondur. Vücudunuzun her yerinde kas spazmları olabilir. Tetanoz, Clostridium tetani adlı ortamda bulunan bir bakteri cildinizdeki bir çatlaktan vücudunuza girdiğinde ortaya çıkar. İşte, tetanoz hastalığının türleri, belirtileri ve nedenleri hakkında merak edilenler.
Yaklaşan kış ayları hastalıkları da beraberinde getiriyor. Hastalık demek aynı zamanda burun tıkanıklığı demek. Biz de kış aylarında burun tıkanıklığı yaşayanlar için harika bir çözüm bulduk. Daha rahat nefes almak için, burnunuz tıkandığı zaman saniyeler içinde açmak için yatmadan önce bunu deneyin...
Hamileler covid aşısı olabilir mi? Gebelikte covid aşısı zararlı mı? Hamileler kaçıncı ayda korona aşısı olabilir? sorularının yanıtlarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru yanıtladı. İşte, hamilelikte covid aşısı hakkında merak edilen detaylar…
Koronavirüs vakalarındaki artış devam ederken, bebek sahibi olmak isteyen anacak bir yandan da salgına karşı önlem almak isteyen pek çok kişinin aklında “Hamileler covid aşısı olabilir mi?”, “Hamilelikte korona aşısı güvenli mi?” ve “Gebeler ne zaman aşı olabilir?” soruları vardı. Hem Sağlık Bakanlığı hem de konunun uzmanları yaptıkları açıklamalar akıllardaki soruların yanıtlarını verdi…
Anne adaylarının en çok merak ettiği sorulardan biri COVID-19 aşısının güvenli olup olmadığı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, “Aşı gebeliğe zarar vermez ve düşüğe neden olmaz. Tam tersine COVID-19 erken doğum riskini tetikler” diyor.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu "Son varyant gebelerde gerçekten ağır etkiler yarattı. Yatan gebe hasta sayısı arttı, maalesef ağır seyrediyor ve kayıplar da biraz daha fazla oldu." dedi.
Uluslararası çalışmalar ışığında kovid-19 dönemine ilişkin gebelik takip rehberinde aşılarla ilgili güncelleme yapıldı ve yeni rehber Koronavirüs Bilim Kurulu'na sunuldu. Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tekin 'Rehberimizde tüm anne adayları, emziren anneler için gebe kalmadan önce dahi mRNA aşılarının güvenli olduğuna ilişkin bilgiler yer alıyor' dedi.
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, koronavirüs vakalarının büyük çoğunluğunun Delta varyantından kaynaklandığını belirterek özellikle hamilelerdeki artışa dikkat çekti. Prof. Dr. Bilge "Hamilelikte hem Covid-19'a bağlı ciddi hastalık riski hem de erken doğum riski artmaktadır. Covid-19, gebelerde daha şiddetli seyretmektedir" dedi.
Prof. Dr. Recai Pabuçcu, "Bebek düşünen çiftler, gebelikten önce mutlaka tam doz aşılarını olmalı. Kovid-19'a karşı aşılanmanın sperm, yumurta ve gebelik oranları üzerinde hiçbir yan etkisi yok" açıklamasında bulundu.
'Hamile anneler aşı olabilir mi?', 'Emziren annelere kovid-19 aşısı yapılır mı?' sorusu gündemde. Hamile anneler hamileliklerinin hangi döneminde aşı yaptırabilir? Emziren annelerin koronavirüs aşısı olmasında bir sakınca var mı? Hamileler Biontech aşısı yaptırabilir mi? Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl yanıtladı.
İngiltere'de Pfizer ve BioNTech aşısının onay alması üzerine aşının kısırlığa neden olduğuna dair iddialar ortaya atıldı. Uzmanlar konu hakkında açıklama yaparak iddiaları yalanladı.
Hamilelik döneminde vücut bağışıklığı normal döneme göre daha düşük olur. Hamilelik döneminde fizyolojik nedenler dolayısıyla hamileler cinsel ilişkiden kaçınırlar. Oysaki hamilelik cinsellik için engel değildir. Ancak cinsel hastalık gibi belli sağlık sorunları hamilelik açısından riskli olabilir.
Kadınlar, vücudun enfeksiyonlara karşı savunması olan daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip oldukları için hamilelik sırasında gripten kaynaklanan komplikasyon riski daha yüksektir. Hamileyken, vücudunuz, hamileliğin başarılı olmasını sağlamak için doğal olarak bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Bu nedenlerden dolayı anne adayları tarafından en sık sorulan sorular arasında “Hamilelikte grip bebeği etkiler mi?’’ “Hamileyken grip olunca ne yapmak gerekir?’’ soruları yer alır. Hamileyken grip olmak sık karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Hamilelikte grip bebeği etkiler mi? Hamileyken grip olunca ne yapmak gerekir? Tüm bu sorulara haberimizden cevaplar bulabilirsiniz.