Son dakika Hamur işi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Hamur işi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Hamur işi haber sayfamızda...
Hamur işi tariflerinde kullanılan malzemeler, lezzet kadar dokuyu da etkiler. Özellikle süt, hamura yumuşaklık ve yumuşak bir doku kazandırırken bazen yoğurma sırasında ekşiyecek ya da bayatlayacak kadar hızlı bozulabilir. Ancak, geleneksel süt yerine kullanabileceğiniz bir malzeme var ki hem hamurunuzu pamuk gibi yapar hem de taze kalmasını sağlar.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, ramazanda sağlıklı ve dengeli beslenmenin büyük önem taşıdığını belirterek, sahurun atlanmaması gerektiğini söyledi.
Diyetisyen Sümeyra Kök, oruç tutacaklar için beslenme önerilerinde bulundu. Sahurda özellikle hamur işlerinden kaçınılması gerektiğini söyleyen Kök, sahurda kahvaltı tarzı hafif yiyeceklerle beslenilmesi gerektiğini belirtti.
Hamur işi, lezzetli ve cazip olsa da aşırı tüketimi vücutta bazı olumsuz etkilere yol açabilir. Yüksek kalori, şeker ve yağ içeriği, kilo alımına, kalp hastalıklarına ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden, hamur işleri ölçülü tüketilmeli ve dengeli bir beslenme programına dahil edilmelidir. Peki, hamur işi tüketmenin zararları nelerdir?
Hamur işi, lezzetli ve cazip olsa da aşırı tüketimi vücutta bazı olumsuz etkilere yol açabilir. Yüksek kalori, şeker ve yağ içeriği, kilo alımına, kalp hastalıklarına ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden, hamur işleri ölçülü tüketilmeli ve dengeli bir beslenme programına dahil edilmelidir. Peki, hamur işi tüketmenin zararları nelerdir?
Anadolu’da yüzyıllardır var olan Boşnak mutfağı; hamur işi, et ve süt ağırlıklı leziz yemekleriyle ünlüdür. Osmanlı’dan Avusturya- Macaristan’a uzanan tarihi etkileşimlerle eşsiz bir lezzet sentezi oluşturan Boşnak mutfağı, son yıllarda İstanbul’da ciddi bir yükselişe geçti.
İşlenmiş yiyecekler, rafine şekerler ve düşük lif içeriğine sahip gıdalar; bağırsak sağlığına zarar verebilir. Bu tür yiyecekler, bağırsak mikrobiyomunun dengesini bozarak zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olur. Aynı zamanda sindirim sorunlarını artırır ve iltihaplanmaya yol açabilir. Peki, hangi gıdalar bağırsakta hasar bırakıyor?
Her kültürün kendine dair hamur işleri, evde sabah sofralarını süsleyen börekler, kruvasanlar, simitler ya da akşam yemeğinde sunulacak içerikleri daha zengin öğünleri vardır. Özellikle sabah fırıncıların erken saatlerde pişirdiği ekmek ve eşlikçileri olan poğaça, simit gibi geleneksel kahvaltılıklarla hızla güne başlarken aslında bir kültürü de tüketiyoruz diyebiliriz. Bu hafta dünyada sıkça karşımıza çıkan, ülkemizde de yaygınlaşan Kruvasan-Fransızca: croissant hikayesinden bahsetmek istiyorum.Yaygın olarak Fransız sanılan kruvasan aslen Viyanalı. Hikayesi de Osmanlı’nın Viyana Kuşatması’na dayanıyor.
Her gün milyonlarca insan tarafından tüketiliyor. Ancak sevilerek yenen bu besin devamlı halsizliğe ve yorgun hissetmeye neden oluyor. Üstelik kronik hastalık riskini de artıyor. Uzmanlar hızlı yaşlanmaya neden olan bu besinin beslenme listesinden çıkarılması gerektiği konusunda uyarıyor. Peki bu kadar zararı bilinmesine rağmen her gün tüketilen bu besin hangisi? Duyunca çok şaşıracaksınız...
Kurban Bayramı’nda yanlış beslenmekten kaçınılması gerektiğine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Zeynep Ece Sungur, “Kronik hastalıklara sahip bireyler için kırmızı et tüketiminin artması sağlık durumları yönünden risk oluşturmaktadır” dedi.
Beslenmek, vücudun doğru ve sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için oldukça önemli. Ne yediğiniz, organlarınızın nasıl işleyeceğine direkt olarak etki ediyor. Kalp, beyin, karaciğer ya da akciğer gibi organların yanı sıra sindirim ve boşaltım sisteminin sağlığı için de oldukça önemli. Gün içerisinde kabızlık ya da mide ağrısı gibi sorunların yaşanmaması amacıyla öğünlerinizde nelere yer verdiğinize dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle bazı besinleri yemek, vücudu yaşlandırıyor ve belirli bir zaman içerisinde organların sağlığınız olumsuz etkiliyor. Peki, hangi besinler zararlı? Nelerden mutlaka uzak durmak gerekiyor?
Günün her saati yenen kekler, 7'den 70'e herkesin severek yediği bir hamur işi. Fakat çok kabaran ve sünger gibi yumuşacık olan kekler yapmak için işin püf noktasını bilmek gerekiyor. Misafirlerinizin hayran kalacağı puf puf kabaran kekin sırrı...
Kardiyoloji Uzmanı Doktor İbrahim Oğuz, 20 milyon insan üzerinde yapılan çalışma ile Covid aşısı olmayanların aşı olanlara oranla daha fazla kalp krizi riski taşıdığının ortaya çıktığını belirtti.
Türkiye’de ölümlerin büyük bölümünün kalp hastalıklarına bağlı olduğu ortaya çıktı. Kardiyoloji Uzmanı Doktor İbrahim Oğuz, 20 milyon insan üzerinde yapılan çalışma ile Covid aşısı olmayanların aşı olanlara oranla daha fazla kalp krizi riski taşıdığının ortaya çıktığını belirtti.
Hamur işleri severek tükettiğimiz besinlerin başında geliyor. Çok sevsek de bu besinlerin sağlığımız üzerinde pek çok olumsuz etkisi bulunuyor. Özellikle bir besin var ki onu yiyince beynimizi adeta eritip karaciğerimizi ve böbreklerimizi çürütüyor! Damarları yağla doldurup ömrümüzden 1o yıl götüren o besin bakın neymiş...
Uzmanlar, Ramazan ayında yavaşlayan metabolizma hızının yavaş yavaş yükseltilmesi gerektiğini belirterek, bayramda dengeli beslenme ve bol su içilmesi uyarısında bulundu.
Dr. Yasin Yılmaz, “Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalıdır” uyarısında bulundu.
Ramazan ayı boyunca oruç tuttuysanız öğün sayısını azalttınız, beslenme düzeniniz tamamen değişti bütün gün süren açlığın üzerine oturduğunuz iftar sofralarından belki de haddinden fazlaca yiyerek kalktınız. Uzun süren açlık ve susuzluğa; belki sahur nedeniyle uykusuzluk da eşlik etti. Metabolizma hızınız düştü, vücut adaptasyon geliştirdi. Ramazan ayının bitmesiyle birlikte şimdi eski düzeninize geri döneceksiniz ancak bundan önce araya bayram girecek.
Ramazan ayında oruç, tüm beslenme alışkanlıklarını değiştiriyor. Bu nedenle uzmanlar, özellikle sağlık için doğru beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. Geniş iftar sofraları kilo artışında çok etkili oluyor. Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, Ramazan ayında kilo artışı yaşanmaması için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Ramazan ayında oruç tutarken vücut sağlığını korumak için mutlaka sahura kalkmak gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İray Şen, sağlıklı bir Ramazan geçirebilmek için mutlaka sahur yapılması gerektiğini söyledi.
Ramazan ayında sağlıklı beslenme planına ilişkin açıklamalarda bulunan Diyetisyen Betül Arslanoğlu, uzun süreli açlık sonucu birden fazla yemek yemenin birçok sağlık sorununu beraberinde getirebileceğini belirterek, “Hamur işi, şerbetli ve mayalı tatlılardan ise uzak duralım” dedi.
Çok az kişi tarafından bilinen bu mutfak sırrı sayesinde israftan kaçınmak ve yiyeceklerin vitamin oranlarını ilk günkü gibi saklamak mümkün! Hatta öyle ki bazı besinleri bu şekilde sakladığınızda vitamini artıyor! İşte dondurulduğunda vitamini artan, çöp olmaktan kurtulan dondurulabilir besinler ve faydaları...
TV8'in sevilen yarışması MasterChef All Star'da yarışmacılar bugün Anadolu mutfağı lezzetlerini yapıyor. Listede yer alan Kars ketesi tarifi ise hem merak ediliyor hem de araştırılıyor. Kars yöresine ait olan kete tarifi, enfes bir hamur işi. Peki Kars ketesi nasıl yapılır? Parmaklarınızı yiyeceğiniz Kars ketesi tarifi, yapılışı, hazırlanışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...
Okul dönemi başladığında, çocuklarımızın sağlıklı bir güne enerjik başlamaları ve sağlıklarını korumaları büyük önem taşıyor. Diyetisyen Gülçin Işık, okul beslenmesi hakkında tavsiyelerini sizler için anlatıyor.
Hamur işlerinin içeriğinde bulunan doymuş yağlar ve ağır sodyumlar, hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Hamur işleri arasında en çok tercih edilen poğaça ise sadece 2 ayda bile insan sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor.