Son dakika kist haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kist gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kist haber sayfamızda...
Bartolin kisti, vajinanın alt kısmının her iki yanında bulunan ve kayganlaştırıcı bir mukus salgılayan iki oval salkım şeklinde bez olan bartolin bezlerine sıvının geri dönmesi sonucu sıvı birikmesiyle oluşan şişliklerdir. Bu konuyu zaten işlemiştik. Ama bartolinle ilgili kaygılar sürüyor. Öyleyse içimiz biraz rahatlasın. Ama fazla rahatlayıp tedbiri, takibi bırakmayalım tabii.
Olmaz olmaz demeyin, bu hafta kistini kendi kendine tedavi etmeye çalışan biriyle tanıştım. Önerilen ne kadar saçma şey varsa hepsini deneyerek hem genital bölgesine hem de karaciğerine zarar vermişti. İnsan inanamıyor. Sizi uyarmak istiyorum; sağlık sorununuz ne olursa olsun doktorların bilgi, öneri ve tedavileri doğrultusunda ilerlemelisiniz. Doğada tedaviye bir yardımcı varsa inanın biz de öneririz.
Bazen tedavilerde kaygı verici aksaklıklar yaşanabilir. Ama bu iyileşmeyeceğiniz ve çözümsüz kalacağınız anlamına gelmez. Doktorunuzla açık iletişim kurmalı, tüm sorularınıza yanıtlar talep etmeli ve almalısınız. Ayrıca ikinci bir doktor görüşünün hiç zararı olmaz.
Bartolin kistleri, her hastada farklı şekilde ortaya çıkabilir ve önemli olan doğru teşhistir. Tedavi ancak doktor teşhisinden ve değerlendirmesinden sonra başlar. Kistlerin tedavi seçenekleri değişkenlik gösterse de zamanında müdahale edilmesi hastanın yaşam kalitesini artırabilir. Bu değişmez bir gerçektir.
Halk arasında 'çikolata kisti' olarak bilinen endometriozis, kadınların hayatını kabusa çevirebiliyor. Bu hastalık sadece üreme sistemini değil, tüm vücudu etkiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, hastalığın birçok gizli tehlike barındırdığına dikkat çekerek, “Endometriozis, kadınların yaşam kalitesini derinden etkileyen kronik ve karmaşık bir sorun. Zira hastalık sadece pelvik ağrılar ve üreme sorunlarıyla sınırlı kalmaz. Migrenden, IBS’e, depresyondan kalp hastalıklarına kadar birçok problem için de risk oluşturur. Bu nedenle, endometriozisi anlamak ve yönetmek, multidisipliner bir yaklaşım gerektirir” dedi. Prof. Attar, “Her 10 kadından birinde endometriozis olmasına karşın farkındalık çok düşük. Kadınlar genelde doktora gitmeyi erteliyor, bu da hastalığın ilerlemesine yol açıyor. Şiddetli adet ağrısı varsa mutlaka bir doktora gidilmeli” uyarısında bulundu.
Latince isimlerin kulağa hoş geldiğini düşünenlerdenim. Bilmem bana katılır mısınız? Peki hepsinin anlamını biliyor muyuz? Alanımızla ilgiliyse evet, biz biliyoruz. Ama sizin bilmeniz şart değil, bize güvenebilirsiniz. Yine de aydınlatalım tabii. Korpus Luteum önemli.
Bu hafta sosyal medya üzerinden yaptığım soru cevap köşemde nabothi kistine dair sorular gelince Posta’mda buna değinmediğimi ve açıklık getirmek için daha fazla gecikemeyeceğimi fark ettim. Genel ve herkesi aydınlatacak sorular olsun mu?
Bartolin kisti sanırım az bilinen kistlerden. Bilindiği kadar az görülmüyor ama korkacak bir şey yok. Neden mi? Çünkü biz varız. Ve bartolin kisti doğru müdahalelerle kolayca kontrol altına alınabilen bir sağlık sorunu.
Kadın genital sağlığında erken teşhis hayati önem taşıyor. Biliyorsunuz ki aynayla kendi kendimizi bir ön muayeneden geçirmenizi önerip duruyorum. İşte o boşuna değil. Olası bir sorunu en başında fark edip, zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmamızı sağlıyor.
Türk ve ABD üniversitelerinden genetik uzmanları, entelektüel yeti yetersizliği ve otizm spektrumuna yol açan CC2D1A genindeki farklılıkların değişik hastalıklara da neden olduğunu kanıtladı.
Regl dönemlerinin ağrılı ve zor geçebildiğini, ped değiştirmenin ve kullanmanın pek de hoşa gitmediğini biliyorum. Ama regl süreci aynı zamanda sağlıklı olamnın da bir parçası biz kadınlar için. Dileğim zamanında yaşanacak menopozunuza dek güzelce regl olmanız.
Dermoid kistin fotoğraflarına dahi bakamayanlar var ama inanır mısınız o kadar da korkunç değil. Çünkü genelde iyi huylu yapılar. Yine de bağrınıza basmanızı beklemiyorum tabii. Gerekirse çıkarttırıp kurtulacaksınız.
Çikolata kisti o kadar yaygın ki soruları bitip tükenmek bilmiyor. Ben de genel ama aydınlatıcı sorular seçmeye ve kaygılarınızı azaltmaya çalışıyorum.
Kadınların fiziksel sağlık sorunlarının önemini kabullenmesi bile yıllar almışken ruhsal sorunlarının önemi üzerine bir farkındalık yaratmak hiç de kolay olmuyor tahmin edersiniz ki. Herkesçe kabul görmüş sağlık sorunlarına bile, aile bireylerinin tümünden sonra sıra geliyorken üstelik. Ama ruhsal sorunlar üzerine eğilmeliyiz. Onları görmeli, hissetmeli ve ortadan kalıcı olarak kaldırmak için çözümler aramalıyız. Önce kendimiz için.
Kadınların hormon seviyelerindeki değişiklikler, özellikle adet döngüsü, hamilelik, doğum sonrası ve menopoz dönemlerinde ruhsal sağlığı önemli ölçüde etkileyebilir. Östrojen ve progesteron gibi hormonların dalgalanması, serotonin gibi beyin kimyasallarını etkileyerek duygu durum bozukluklarına neden olabilir. Premenstrüel sendrom , doğum sonrası depresyon ve menopozla ilişkili ruh hali dalgalanmaları, hormonal değişimlerin yaygın sonuçları arasındadır. Bu durumlar, psikolojik destek, yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekirse hormonal tedavilerle yönetilebilir.
Bartolin, ölümcül sonuçları olan, korkulacak bir kist değildir. Ama kistin çoğu kez çıkarılması gerekir. Hedefimiz tekrarlamamasıdır çünkü. Peki çeşitli nedenlerle tekrarlarsa?..
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, erkeklerde meme kanserinin görülme oranının eski yıllara göre arttığını söyledi.
PCOS (polikistik over sendromu) gebeliği tamamen önleyen, hayatı kadına zindan eden, çözümsüz bir hastalık mı? Hayır. Olumsuz etkileri azaltılabilen, kontrol altında tutulabilen bir sendrom. Ve evet onunla anne de olabilirsiniz. Yeter ki doktorunuzu dinleyin, takip ve tedavinizi aksatmayın.
Türk bilim insanlarınca yapılan araştırma sonucunda, halk arasında "yumurtalık kistleri" olarak bilinen polikistik over sendromu tanısı konulan kadınlarda depresyon, kaygı ve yeme bozukluğu riskinin yaklaşık 4 kat arttığıortaya kondu.
Polikistik over sendromunun üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görüldüğünü söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, "Yumurtlama bozukluğuna, erkeklik hormonu olan androjen hormonlarının artışına ve yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Ülkemizde her 5-7 kadından birinde görülen polikistik over sendromunda en sık karşılaşılan belirtiler adet düzensizliği, kısırlık, aşırı tüylenme, sivilce artışı, saç dökülmesi, kilo alma ve zor kilo verme şeklinde görülmektedir" dedi. Polikistik over sendromu olan ve doğal yollarla çocuk sahibi olamayan hastaların tedavisinde ilk basamağın sağlıklı beslenme ve spor ile kilo verilmesini sağlamak olduğunu aktaran Doç. Dr. Tohma, "Sonraki adım olarak ise birtakım yumurtlama tedavileri uygulanmaktadır. Bu yaklaşımların doğrultusunda doğal yolla gebelik elde edemeyen hastalar için ise aşılama ya da tüp bebek tedavisi önerilmekte ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir" diye konuştu.