Son dakika Ramazan tatlıları haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Ramazan tatlıları gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Ramazan tatlıları haber sayfamızda...
Ramazan ayının en sevilen tatlılarından biri olan güllaç, hafif ve ferahlatıcı lezzetiyle iftar sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Ancak tam kıvamında, lezzetli bir güllaç yapmak için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. İşte güllaç tatlısı yaparken bilinmesi gerekenler…
Erzincan’ın eşsiz yöresel tatlısı, Ramazan ayında sofraları süslüyor. Kendine has yapımı ve lezzetiyle, tatlıseverlerin yoğun ilgisini çeken bu özel ürün, şerbetiyle hafif ve lezzetli bir deneyim sunuyor. Geleneksel tarifinin korunmasıyla Ramazan boyunca vazgeçilmez bir tat haline geliyor. İşte tüm detaylar!
Ramazan demek bereketli ve kalabalık sofralar, yardımlaşma, uzun pide kuyrukları ve tabii ki güllaç ve helva demek! MasterChef Mehmet Yalçınkaya, Posta.com.tr okuyucuları için Saray mutfağından günümüze, ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarını yazdı. İşte Ramazan ayı deyince akla gelen tatlılar ve bu tatlıların tarihi... Yanında Şef Mehmet Yalçınkaya'dan tam ölçüsü ve adım adım yapılışı ile Kadir Gecesi'ne özel helva tarifi de var.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofraların önemi de arttı ve birçok kişi sütlü, meyveli, şerbetli, pratik, hafif, çikolatalı tatlı tarifleri araştırmaya başladı. Peki, ramazan tatlıları nelerdir? Ramazan'da hangi tatlılar yenir? İşte, tadına doyum olmayan birbirinden lezzetli ramazan tatlı tarifleri...
Kilis'e özgü cennet çamuru tatlısı, lezzetiyle Türkiye'nin en çok beğenilen tatlıları arasında yer alırken, Ramazan ayında ise iftar sofralarının aranılan tatlısı oluyor. İftar sofrasında bu tatlıyı hazırlamak istiyorsanız tarifi haberimizde. İşte Ramazan’ın vazgeçilmez tatlısı cennet çamuru tatlısının tarifi ve yapılışı…
Osmanlı mutfağının önde gelen tatlılarından ve ramazan sofralarının baştacı Güllaç hafifliği ve serinletici aromasıyla iftar sofralarını süslüyor. İftarda hem lezzetli hem de hafif bir tatlı arıyorsanız geleneksel ama yapımı da bir o kadar kolay olan güllaç tarifimize bir göz atın. İşte 11 ayın sultanı Ramazan’ın simgesi Güllaç tarifi ve yapılışı…
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala Diyarbakır'daki tatlıcılar, artan talepleri karşılamak için üç vardiya sistemine geçti. Bayram tatlıları ve özel siparişlerle yoğunlaşan işler, işletmelerin üretim kapasitesini artırmalarını zorunlu kıldı. Diyarbakır'daki tatlıcılar, siparişleri yetiştirebilmek için gece gündüz çalışıyor. İşte tüm detaylar!
Ramazan ayında sağlıklı beslenme, oruç tutarken vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almak ve enerji seviyesini dengede tutmak için oldukça önemlidir. İşte Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye yönelik bazı ipuçları:
Ramazanda tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gizem Bahadır, “Tatlıyı iftarı açar açmaz tüketmek yerine iftardan 1-2 saat sonra tercih etmek sindirimi kolaylaştırır. Küçük porsiyonlar tercih edilmeli, aşırı şeker ve yağ içeren tatlılardan kaçınılmalıdır. Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve bazlı tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi’nden Diyetisyen Hale Aslantaş, Ramazan ayı içerisinde sahurun imsak vaktine yakın yapılarak, sonrasında ise uyumamanın sağlık için en doğrusu olduğunu söyledi.
Ramazan ayında bazı besinlerin, özellikle uzun açlık süresinin ardından mideyi zorlayabileceğini ve mide sorunlarına yol açabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çifcibaşı Örmeci, ‘Baharatlar, mide asidini artırabilir ve mide yanması gibi sorunlara yol açabilir. Portakal, domates gibi asidik gıdalar, özellikle mide asidini artırarak reflü gibi sorunlara yol açabilir. Şekerli tatlılar kan şekerini hızlıca yükseltip ardından düşmesine sebep olur, bu da halsizlik ve yorgunluk yaratabilir’ dedi.
Osmanlı mutfağında sultanlara hazırlanan günümüzde ise Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alan güllaç, tezgahları süslüyor. Güllaç, hafif tatlı olması sebebiyle tercih edilirken, güllaç ustaları mesailerine yoğun bir şekilde devam ediyor.
Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, "İftarda hızlı ve telaşlı yemeyin. Hafif gıdalarla oruç açıldıktan 2 saat sonra bol sebzeli yemekler tüketilmesine, menüde yoğurt olmasına özen gösterin" diye uyardı.
Diyetisten Betül Merd, Ramazan'da beslenmeyle ilgili olarak vatandaşlara uyarılarda bulunarak; iftarda ve sahurdatüketilmesi gereken gıdalar hakkında bilgiler verdi.
Ramazan ayı içerisinde uzun süre aç kalınacak olması nedeniyle en çok dikkat edilmesi gereken şeylerin başında beslenme önerileri geliyor. Gece kalkılan sahurda hafif yemekler tüketmek, iftar sofralarında uzun süren açlığın ardından yemeğe yavaş ve aralıklı devam etmek sağlık açısından önem arz ediyor. İşte Ramazan ayı beslenme önerileri...
Van'da, Ramazan ayında sıklıkla karşılaşılan bilinçsiz beslenme alışkanlıklarının farklı şikâyetlere davetiye çıkarabildiğini ifade eden uzmanlar, vatandaşlara tavsiyelerde bulundular.
Ramazan’da sahura kalkmadan oruç tutulmaması gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Şule Bozfırat, "Sahur, oruç boyunca vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi alması açısından çok önemli bir öğündür. Su, meyve veya atıştırmalıklarla geçiştirilmemeli, mutlaka dengeli bir sahur yapılmalıdır. Ayrıca, sahur saatinin sabahın erken saatlerine çekilmesi, metabolizmanın hızını korur" dedi.
Bayram kahvaltılarında sofrada porsiyonlara dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, Ramazan sonrası iki öğünlü beslenme planından üç öğünlü düzene geçildiğini belirterek, “Bayram kahvaltılarında sofrada porsiyonlara dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
Ramazan Ayı boyunca azalan öğün sayısı ve oruç tutulması sebebiyle metabolizması yavaşlayan vatandaşlara uzman isim önemli uyarılarda bulundu. Diyetisyen Müge Kinaş, Ramazan ayı sonrasında metabolizmalarının yavaşlaması nedeniyle vatandaşlara aşırı şekerli gıdalar ile hamur işlerinin dikkatli ve kontrollü bir biçimde tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Diyetisyen Sena Genç, Ramazan Bayramı’nda beslenmede nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kişinin, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girdiğini belirten Dyt. Genç, “Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, maalesef bazı problemlere sebep olabilir. Bir anda fazla yemeye başlamak hem vücudu yoracak hem de kilo almanıza sebep olacaktır “diye konuştu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sena Pekşen, Ramazan Bayramı dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu. Pekşen, bayramda aile ve arkadaşların bir araya gelmesi, özel yemekler hazırlanması ve zengin sofraların kurulması gibi çeşitli geleneksel uygulamaları içerdiğini belirterek önemli uyarılar yaptı.