Son dakika trans yağ haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan trans yağ gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan trans yağ haber sayfamızda...
Kalp damar hastalıklarının önlenmesinde yaşam tarzı değişikliklerinin önemine değinen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, “Haftada en az iki kez balık tüketimi, düzenli egzersiz ve doğru yağ kullanımıyla kalp krizini büyük ölçüde engellemek mümkün. Sigarayı bırakmak, ideal kiloya ulaşmak, düzenli egzersiz yapmak ve trans yağlardan uzak durmak, kalp krizini büyük oranda önlemenin en temel adımları arasında yer alıyor” dedi.
Bedeninize bakmak, içeriden dışarıya olduğunda daha anlamlıdır. Çünkü beslenme, yaşamın akışına, bedensel ve ruhsal sağlığımıza direkt etki ediyor. Peki cinsel sağlığımız? Sorularınızdan da anlıyorum ki etkilerinin farkındasınız. Yine önemli bir dosya açıyoruz. Yanıtlarınız burada.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, "Günümüzde en az obezite ve diyabet kadar sağlığımızı tehdit eden bir başka sorun da dislipidemidir. Kan yağlarının (trigliserit ve kolesterol) anormal düzeylerde olmasıyla karakterize olan dislipidemi, kalp-damar sağlığını hayati şekilde etkiliyor ve çeşitli diğer hastalıkların da önünü açıyor. Dislipideminin erken teşhisiyle kişi sağlığını kontrol edebilir ve en uygun tedavilerle sağlıklı bir yaşam sürebilir. Dislipidemi erken tanınması mümkün, tedavisi kolay bir metabolik hastalıktır. Kandaki yağ oranınızı kontrol ettirmenizde fayda var” dedi.
Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Karabulut günümüzde hazır yiyecek ve işlenmiş gıdaların popülerliğinin arttığını ifade ederek, “Bu ürünlerin hayatımıza girmesi beslenme alışkanlıklarımızda önemli değişikliklere yol açtı” dedi. Op. Dr. Ayhan Çevik ise kanser riski açısından bazı işlenmiş gıdaların daha tehlikeli olarak değerlendirildiğini belirterek, “Yüksek şeker ve trans yağ içeren işlenmiş gıdalar da kanser riskiyle ilişkilendirilmiştir. Özellikle fast food tarzı gıdalar, işlenmiş tatlılar ve gazlı içecekler, vücutta enflamasyona yol açarak kanser gelişimine zemin hazırlayabilir. Ayrıca ağır işlenmiş gıda ürünleri, yüksek ısıda pişirilen gıdalar ve trans yağlar içeren gıdalar da genellikle sağlık açısından olumsuz etkilere sahiptir” diye konuştu.
Sağlıklı kilo almanın yollarını anlatan Uzman Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Sağlıklı kilo alımı, kalori miktarını artırmanın ötesinde bir anlayış gerektirir. Kalorinin kaynağı, sağlığınızı korumanız açısından büyük önem taşır. Fast-food gibi işlenmiş gıdalar yerine, doğal ve besleyici gıdaları tercih etmek bu sürecin temel taşıdır. Örneğin, tam tahıllar, sağlıklı yağlar (örneğin zeytinyağı ve avokado), kaliteli protein kaynakları (et, tavuk, balık, yumurta) ve taze sebzeler, sağlıklı kilo alımı için ideal seçimlerdir” dedi.
Sağlık Bakanlığınca, "Obezite ile Mücadele ve Fiziksel Aktivite 2024-2028 Eylem Planı" kapsamında, 10 ayda yaklaşık 800 bin kişiye eğitim verildi, okullarda da yaklaşık 2 milyon öğrenci ve okul personeline bilgilendirme yapıldı.
Sağlığa zararlı besinler, hem kısa vadede hem de uzun vadede vücudumuz üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir. Günümüzde özellikle işlenmiş gıdalar, aşırı şeker ve trans yağ içeren ürünler, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek isteyenler için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu tür yiyecekler, sadece kilo alımına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. İşte sağlığımızı riske eden, organlarımızı adeta 'çürütüp' damarlarımızı tıkayan o besinler...
Tüp bebek tedavisinde beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve sağlıklı bir yaşam sürmek, başarılı sonuca ulaşmada etkili olan faktörlerden biridir. Hem kadın hem de erkek üreme hücrelerinin kalitesi üzerinde önemli etkileri olan doğru beslenme alışkanlıkları tedavi sürecinde elde edilecek embriyoların tutunma şansı yüksek, sağlıklı embriyolar olmasına katkı sağlamaktadır diyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Erol; “Tüp bebek tedavisi olan çiftlerde erkeklerin özellikle organik yollarla elde edilmiş olan nar ekşisi, pekmez ve bal gibi gıdaları beslenme rutinlerinden eksik etmemesi gerekir. Sperm kalitesini artırmak için fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerin tüketilmesi; protein alımını desteklemek için de nohut, kuru fasulye, barbunya gibi baklagiller ile işlenmemiş sağlıklı kırmızı ve beyaz etlerin beslenme programına eklenmesi faydalı olacaktır. Çörek otu, çörek otu yağı, ısırgan otu da sperm sayısını ve kalitesini artırdığı için tedavi sürecinde kullanılmasını önerdiğimiz bitkiler arasındadır. Buna karşılık trans yağ içeren besinler, paketlenmiş gıdalar, asitli içeceklerden uzak durulmalı ve sperm hücreleri üzerinde doğrudan olumsuz etkisi olan sigara-alkol kullanımından kesinlikle vazgeçilmelidir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya üzerinde her 6 kişiden birinin infertilite olarak adlandırılan kısırlık sorunu yaşadığına dikkat çeken Uzm. Dyt. Edanur Usta, çocuk sahibi olmak isteyenler için önerilerde bulundu.
Günlük yaşamda tüketilen besinlerin bazıları insan sağlığına faydalıyken bazılarıysa ömrü kısaltıyor. İçinde insan vücuduna zarar veren bileşenlerin bulunduğu gıdaları tercih etmek ise son derece tehlikeli. Uzmanlar bu konuda çeşitli uyarılarda bulundu. Bir besin var ki onu tüketenler resmen ölmüyor ama sürünüyor. İşte o besin hakkında merak edilenler...
Kolesterol, sağlıklı bir vücut için önemli olsa da yüksek seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilir. Beslenme alışkanlıkları, kolesterol seviyelerini etkileyebilir. Özellikle, doymuş yağ ve trans yağ alımının azaltılması, meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağ kaynaklarının artırılması, kolesterolü dengelemeye yardımcı olabilir. Tüm bunların yanı sıra kolesterol üzerinde etkili olan öyle bir besin var ki yediğiniz anda tüm dertlerinize deva oluyor. Peki, bu besin hangisi? Kolesterol üzerinde nasıl etkili oluyor?
Gün içerisinde tükettiğimiz besinler, dozu kaçırıldığı zaman beklenmedik hastalıkların yaşanmasına neden oluyor. Kimisi damarların tıkanmasına neden olurken kimisi de Alzheimer gibi hastalıkların tetiklenmesine sebep oluyor. Bu nedenle uzmanlar tarafından özellikle belirtilerin bazı gıdaların kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Peki, hangi besin nedir? Hangi sağlık problemi yaşanmasına neden oluyor?
ODTÜ Fizik Bölümü öğrencisi 22 yaşındaki Teoman Arslan, yaptığı online mülakat sırasında heyecanına yenik düştü. Kalp krizi geçiren genç, bilgisayar başında hayatını kaybetti. Kardiyoloji Uzmanı Utku Raimoğlu, kalp krizinin genç yaşlarda arttığını söyleyerek risk faktörlerini açıkladı.
Ramazan’da kilo almamak, hazımsızlık ve mide yanmaları yaşamamak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu “Sahur kahvaltının yerini almalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine, güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsizliğe yol açar. Mideyi rahatsız etmemek ve kalori fazlalığını önlemek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır” dedi.
Tavuk nugget, çoğunlukla tavuk eti, ekmek kırıntıları, katkı maddeleri ve koruyucular içeren popüler bir fast-food atıştırmalığıdır. Ancak, düzenli olarak tüketildiğinde sağlık üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Bakın ayıla bayıla yediğimiz tavuk nugget'ın potansiyel zararları neymiş...
Diyetisyen Hande Selin Ok, kandaki toksik maddeleri temizlemekten sindirime yardımcı safrayı üretmeye kadar ortalama 500 görevi bulunan ve vücudun arındırma merkezi olarak kabul edilen karaciğerin de detoksa ihtiyacı olabileceğine dikkat çekti. Vücudun ana detoks organı olan karaciğeri temizlemenin çeşitli yolları olduğunu belirten Ok, "Rafine şeker ve trans yağ içeren hazır gıdaları hayatınızdan çıkararak ve menülerinizde; soğan, sarımsak, enginar, domates, brokoli, zencefil, zerdeçal, roka ve balık gibi besinlere yer vererek bu detoksu başlatabilirsiniz" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zaman zaman 'bakanlık yapay ete izin verdi' gibi bazı haberler, paylaşımlar yapıldığını belirterek, "Yapay et bakanlığımızın hiçbir zaman gündeminde olmamıştır, olmayacaktır. Yapay et üretimine izin verilmesi söz konusu değildir" dedi.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar, kardiyovasküler hastalıkları olanların grip ve zatürre aşılarını zamanında yaptırmalarının önemli olduğunu söyledi.
Sofradan bir türlü kaldıramadığımız bazı gıdalar kalp krizine davetiye çıkarıyor. Trans yağ içeren bu besinler özellikle hamilelikte bebekler için de tehlike oluşturuyor. İşte kalp krizine zemin hazırlayan gıdalar...
Trans yağların LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterol seviyelerini yükseltirken HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterol seviyelerini düşürdüğü biliniyor. Bu da uzun vadede kalp hastalığı riskini artırıyor. Diyetisyen Muhammet Nurullah Şahin çocuklarda beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Kalp hastalığı dünya genelinde kadınlar arasında ölümlerin başlıca nedenidir. Kadınların risk faktörlerini tanımaları ve kalp sağlığına uygun yaşam tarzlarını benimsemeleri çok önemlidir. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ, kadınların kalp sağlıklarıyla ilgili olarak bilmeleri gereken 7 temel unsuru anlattı.
Sağlıklı, canlı ve genç bir cilt için doğru ve dengeli beslenmeniz gerekir. Her yaşta genç görünmeyi istiyorsanız bazı besinlerin tüketimini sınırlamanız gerekir. Çünkü yaşlanmayı önlediği söylenen ürünleri kullansanız bile beslenme düzeninizi değiştirmediğinizde cildiniz hızlı bir şekilde yaşlanıyor. Doğru, bilinçli ve dengeli beslenerek cilt sağlığınızı koruyabilir, her yaşta genç gösterebilirsiniz. Cildi hızlı yaşlandıran besinleri Posta.com.tr okurları için derledik.
Günlük hayatta basitçe yediğimiz, yemeklerin içerisinde farkında olmadan tükettiğimiz birçok besin büyük riskler barındırıyor. Özellikle hemen her mutfakta bulunan bir besin konusunda İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, uyarıda bulunuyor. Birçok hastalığın kaynağı olarak gördüğü bu besine karşı dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.
Çocuklarda trans yağ tüketiminin farkında olmak ve bunu en aza indirmek için adımlar atmak kesinlikle çok önemlidir. Trans yağlar, özellikle vücutları hala gelişmekte olan çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen sağlıksız bir yağ türüdür.