Son dakika düşük riski haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan düşük riski gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan düşük riski haber sayfamızda...
Normalde rahim, öne doğru hafif eğimli durur. Ancak bazı kadınlarda rahim arkaya doğru yatıktır. Bu duruma ‘ters rahim’ veya tıbbi adıyla ‘retrovert rahim’ denir. Yani rahim, vajinaya değil kuyruk sokumuna doğru eğimlidir.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, ramazanda oruç tutanların, vücudunun su, tuz ve şeker dengesini iyi ayarlayabilmek için doğal tuz tüketmesini önerdi.
Hamilelikte beslenme süreçlerine ilişkin uyarılarda bulunan Diyetisyen Şule Bozkurt, "Beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda bebek gelişemez hem düşük riski hem gelişme geriliği, erken doğum riski artabilirken anne ve bebek açısından oldukça sıkıntılı bir durum. Bitki çaylarının bazıları rahim kasılmalarını uyararak erken doğum riskini tetikleyebiliyor, kafamıza göre günde 3-4 kupa tüketmemeliyiz. Direkt toksik etki oluşturur, ‘Bitki çayı, bir şey olmaz' gibi düşünmemeli. Gebeliği riske atan bir durum, doktorumuza danışmadan hiçbir bitki çayını tüketmemeliyiz" dedi.
Anne olmak, olağan koşullar altında bile çok önemli bir kararken olağan dışı ve hatta zorlu koşullarda çok daha önemli hale geliyor. Ve yalnız alınmaması, bilimin ışığından uzaklaşmadan alınması gereken bir karar. Durumunuz etraflıca değerlendirilmeli. Branş doktorunuz, jinekoloğunuz ve hatta psikoloğunuzla birlikte. Genel bilgiler aktardım ama unutmayın; her hasta kendi koşullarında değerlendirilir.
Hamilelik doğal ve muhteşem bir süreç ama her zaman sorunsuz ilerlemiyor. Kaygının yükseldiği durumlar var. Ortak kaygılar taşıyan ya da sorunlar yaşayanlar için belki bu yazı rahatlatıcı olur.
Düşük yapmak, kadınlar için bir kayıp deneyimi olarak görülüyor. Bu süreçte kadınlar genellikle üzüntü, kaygı, suçluluk ve depresyon gibi duygularla başa çıkmak zorunda kalıyorlar. Yaşanan duyguların yoğunluğu ve süresi kişiden kişiye değişiyor. Doç. Dr. Fatma Ölmez, düşük riski ve yaşanan olumsuz deneyimlerinin insan sağlığına olan etkisini Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...
Kadın sağlığı, toplumların en önemli sağlık önceliklerinden biri olarak her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Özellikle gebelik süreci, kadınların fiziksel ve psikolojik açıdan en hassas olduğu dönemlerden birini oluşturuyor. Bu dönemde, sağlıklı bir gebelik için beslenme alışkanlıklarının ve vitamin takviyelerinin rolü oldukça büyük. Doç. Dr. Fatma Ölmez, kadınlarda düşük riskiyle ilgili bilgilerini Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...
Dün rahim anomalileri ve sorunları hakkında en temel soruları yanıtlamıştık. Bugün de sizden gelen sorulardan bir seçki yaptım. Biz kadınlar, sağlıklı yaşamın peşinde olmak zorundayız. Çünkü yalnızca cinsel hayatımız, yaşam süremiz ve kalitemiz değil; psikolojimiz de söz konusu.
Çikolata kisti o kadar yaygın ki soruları bitip tükenmek bilmiyor. Ben de genel ama aydınlatıcı sorular seçmeye ve kaygılarınızı azaltmaya çalışıyorum.
Düşük riskini artıran faktörlere dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Alp Öztürk, “Gebelerin kontrolsüz diyabet, hipertansiyon, tiroit ve hormonal bozukluklar gibi devam eden bir sağlık sorunları varsa, düşük yapma riski artmaktadır. ‘Yetersiz serviks’ olarak da adlandırılan bazı rahim rahatsızlıkları veya zayıf rahim ağzı dokuları, düşük yapma olasılığını artırabilir. Sigara içen kişilerin düşük yapma riski sigara içmeyenlere göre daha yüksektir. Kafein veya alkolün yoğun kullanımı da riski artırır” dedi.
Birçok kadının yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sağlık sorunu olan hormon bozuklukları, altta yatan farklı birçok hastalığın göstergesi olabiliyor. Kadın Hastalıkları Doğum Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, adet düzensizliklerinden aşırı kilo alımına, saç dökülmesinden cilt problemleri ve gebe kalamamaya kadar farklı belirtilerle kendini gösteren hormon bozukluklarının kadının fiziksel ve ruhsal sağlığını etkilemekle birlikte yaşam kalitesinin de düşmesine neden olduğunu söyledi. Op. Dr. Salar, zamanında tanı alan tüm hormonal bozuklukların tedavi edilebildiğini, buna karşın tedavi edilmediğinde sorunun kronikleştiğini söyledi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Oğuz Özdemir, yaz aylarında gebeliği rahat geçirmenin yolları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Uzman isim, fazla ısının hamile kadınları savunmasız hale getirdiğine dikkati çekerek, “Yüksek sıcaklıklar rahim kasılmalarını ve potansiyel olarak erken doğumu tetikleyebilir” dedi.
Toxoplasma gondii adlı parazitin neden olduğu bir enfeksiyon olan toksoplazmoz, halk arasında "kedi virüsü" olarak biliniyor. Hamilelik sırasında bu parazit, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için ciddi riskler oluşturabiliyor. Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, konu hakkında merak edilenleri sizler için cevaplıyor.
Dünyaya istediğiniz bir bebeği getirmenin elbette anlatılamaz bir büyüsü var. İkiniz de sağlıklı olduğunuz sürece hayatınızın en güzel döneminin açılışı olabiliyor bu doğum. Ama bazen o bebeğin gelişi, biraz daha zor olabiliyor. Doğal yollarla hamilelik oluşmadığında, sağlıklı ve riski aza indirilmiş seçenekler sunuyor bilim. Yeter ki süreci güvendiğiniz bir meslektaşımla yürütün. Tüm dilekleriniz kabul olsun ve o güzel kokuya en kısa zamanda kavuşun.
Kistiniz her zaman başa bela mı? Bebeğe ne yapar, gebeliği önler mi? Her şey onun başının altından mı çıkıyor? Günahını mı alıyoruz, her zaman bu kadar kötü huylu mu?
Gönül istiyor ki isteyenler hamile kalsın, hamile kalanlar sağlıkla doğursun, sağlıkla doğuranlar keyifle büyütsün, büyüyenler de aynı sağlıkla yeni bir nesil getirsin dünyaya. Ama anahtar bu işte; sağlık. Önce onu gözetmeli.
Tüp bebek tedavisinin son basamağı olarak ifade edilen embriyo transferinin ardından geçen günler anne-baba adaylarının sonucu heyecanla bekledikleri bir süreçtir. Bu aşamada çiftler tutunmanın gerçekleşip gerçekleşmediğine dair birtakım belirtiler olduğunu düşünse de gebeliğin sağlanıp sağlanmadığı, transfer işleminden 12 gün sonra kanda bakılan Beta HCG hormonu ile kesin ve net olarak anlaşılır diyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Kübra Boynukalın; “Transfer sonrasındaki 12 günlük süre zarfında anne adayının vücudunda hormonal olarak bir değişiklik olmadığı için genellikle embriyo tutunma belirtileri de görülmez.
Bazen çok istesek de sağlıklı bir gebelikle kucaklayamıyoruz bebeğimizi. Ya sorunlardan geçiyor ya gebelik için tedaviler deniyor ya da umudumuz hayal kırıklığına dönüyor. Hepsi bizim için. Ve tıpta çok fazla durumun çaresi var. Yeter ki doktorumuzla iletişim içinde, doğru yolları izleyelim.
Kadınlarda adet döneminde yaşanan şiddetli ağrıdan bahseden Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Volkan Turan, tüplerden karın içine kaçabilen adet kanının zamanla birikerek endometriozise (çikolata kisti) neden olabildiğini belirtti. Çikolata kisti olan kadınların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Turan, “İleride çocuk sahibi olamama, cerrahi sonrasında yumurtalığını kaybetme ve erken menopoz ile karşı karşıya kalabilirler” uyarısında bulundu.
Hamilelik dönemi anne ve bebek sağlığı açısından beslenmenin çok önemli bir süreç olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Sabri Çolak, “Anne adaylarının tüm besin gruplarını dengeli olarak alması gereken bu dönemde oruç tutmak birtakım riskleri beraberinde getirebilir. Uzun süre açlık ve sıvı kaybı anne adayında baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi erken doğum ve düşük riskini de artırabilir. Bu sebeple oruç tutmak isteyen anne adayları mutlaka doktoruna danışmalı” dedi.
Doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftler tüp bebek tedavisine başvuruyor. Tüp bebek tedavisi uzun yıllardır başarıyla uygulanıyor. Doç. Dr. Suna Kabil Kucur, tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen tüm detayları anlatıyor.