Son dakika Glütensiz beslenme haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Glütensiz beslenme gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Glütensiz beslenme haber sayfamızda...
Son yıllarda glutensiz diyetler, kilo kaybı sağlamak isteyen pek çok kişi tarafından tercih edilmeye başlandı. Glütenin zararlı olduğuna inananlar, bu diyeti uygulayarak daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olacaklarını düşünüyorlar. Peki, Glutensiz beslenme kilo verdirir mi?
Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin glütenadı verilen bir proteine karşı anormal bir tepki verdiği bir sindirim sistemi bozukluğudur. Karın ağrısı ve mide bulantısı gibi pek çok belirtiyle ortaya çıkan hastalığa dikkat etmek gerekiyor. Peki, çölyak hastaları nasıl beslenmelidir? Çölyak belirtileri nelerdir?
Yabancı bir ülkedesiniz. Tuvalet ihtiyacınız var. Umumi bir tuvaleti ücretli kullanmak istiyorsunuz. Ama üzerinizde sadece nakit para var. Kartınız yok veya temassız ödeme işlemi yok veya çalışmıyor. İhtiyacınızı göremiyorsunuz. Çünkü tuvalet sadece temassız işlemle çalışıyor... Bu anlattığım durum ütopik bir sahne değil.
Sağlıklı yaşam, uzun yaşam, yaş alırken genç kalmak… Adına ne derseniz deyin artık, bu konular söz konusu olduğunda her kafadan bir ses çıkıyor. Her sabah başka bir şeye uyanıyoruz.
Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin vücuda gluten adı verilen bir protein içeren yiyeceklere yanlışlıkla saldırması sonucu ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Gluten, buğday, arpa, çavdar ve bazı yulaf türlerinde bulunan bir protein kompleksidir. Çölyak hastalığı olan kişiler gluteni sindiremezler ve bağışıklık sistemi ona saldırır. Çölyak hastalığında farkındalığın artırılması için her yıl kutlanan 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Klinik Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Çölyak hastaları için tahta kaşığın içindeki glüten bile riskli" dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, astım hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Astımın hava yollarının daralması ve ödem oluşması ile seyreden kronik bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, hayat kalitesinin bozulmasının yanı sıra iş gücü ve okul devamlılığında da önemli kayıplara yol açtığının altını çizdi.
Enfeksiyon sonrası kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen ve haftalarca süren öksürük şikayetlerinin artışı da dikkat çekti. Uzmanlar ise 8 haftadan az süren öksürük şikayetleri için bitki çayı ve sık sık ılık su tüketimini tavsiye ederken, hastaların öksürükle birlikte; kan tükürme, ateş, nefes darlığı şikayetlerinde de bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını önerdi.
Bazı besinler, kanser riskini azaltıcı etkileri ve yaşam kalitemize olan doğrudan etkileri ile dikkat çekiyor. Bir besin kaynağı var ki onu yiyende kanser riski yüzde 35 azalıyor! İşte uzmanının muhakkak yenmeli dediği o besin ve kanserden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler!
Gluten konusu son zamanlarda çok sık konuşulan ve araştırılan konular arasındadır. Glutensiz beslenme faydalı mı, zararlı mı? Glutensiz bir diyetle kilo vermek mümkün mü? İşte ayrıntılar...
Karabuğday, son yıllarda çokça tercih edilen bir besin hâline geldi. Adında geçen buğday nedeniyle bir tahıl çeşidi sanılmaması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Öğr. Gör. Zeynep Şeyda Bilim, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan karabuğdayın özellikle gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tarafından tüketilmesini önerdi.
Glüten alerjisinin sindirim sisteminin glüten içeren gıdalara alerjik reaksiyon göstermesi olduğunu belirten uzmanlar, Glüten alerjisinin genellikle 5-6 yaş arasında ortaya çıktığını belirterek, ekmek, simit, börek gibi hamur işleri; pasta ve hazır tatlılar; makarna, arpa şehriye, erişte, kuskus, bulgur ve paketli yiyecekleri tüketen çocuklarda ciltte döküntü, kızarıklık, karın şişliği, gaz, ishal veya kabızlık, karın ağrısı, eklem ağrıları, aşırı yorgunluk, sürekli halsizlik gibi belirtileri görüldüğünde glüten alerjisi olabileceği düşünülerek hekime başvurulması gerektiğini açıkladılar.
Üst üste 3 kez BBC tarafından "Avrupa'nın En İyi Sanatçısı" ödülüne layık görülen Fado’nun Divası Mariza, Beyoğlu ve Başkent Kültür Yolu Festivalleri kapsamında yarın Türkiye’ye geliyor.
Diyelim ki standartların üstünde, iyi bir restorana gidiyorsunuz… Menüye bakıp yemeğin detaylarını sorduğunuzda, kaç garsondan tatmin edici cevaplar alıyorsunuz? Şarap sorduğunuzda, kaç garson sizi doğru yönlendirebiliyor? ‘Çölyak hastasıyım’ ya da ‘glutensiz besleniyorum’ dediğinizde, kaçı suratınıza bön bön bakmadan alternatif sıralıyor?
Çölyak hastalığı, çölyak dışı glüten duyarlılığı ve buğday alerjisi, tümü glütenden etkilenen koşullardır. Durumları benzer olsa da, her birinde ve nasıl tedavi edileceğinde belirgin farklılıklar vardır. Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Eylem Karatay, glüten intoleransı ve çölyak hastalığı arasındaki farkları sizler için anlattı.
Soğuk kış günlerinde hem kalorisi düşük hem tok tutan hem de çok iyi ve severek tüketeceğiniz bir atıştırmalık mı arıyorsunuz? Çok uzaklara gitmenize gerek yok. Sporcuların, ileri yaştakilerin, çölyak hastalarının, glüten hassasiyeti olan kişilerin ve hatta kontorllü olmak kaydıyla şeker hastalarının bile rahatlıkla tüketebileceği kestane bunun için biçilmiş kaftan. Üstelik potasyum, magnezyum, demir ve fosfor içeriğiyle zengin bir mineral kaynağı olan kestane aynı zamanda mutluluk verici etkilere de sahip!
Çölyak; buğday, çavdar, bulgur gibi gluten içeren yiyeceklerin yaşam boyu beslenmeden çıkarıldığı bir hastalık. Çölyaklı çocukların diyetinde kaçamak olmaması için ailelerin bazı önlemler alması gerekiyor. Pediatrik Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Deniz Ertem, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu. / HAZIRLAYAN: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK
Glütensiz beslenme, son yılların popüler diyet ve beslenme şekli haline geldi. Birçok kişi sağlıklı kalmak ya da kilo vermek amacıyla glütensiz beslenme sistemine geçiyor. Peki glütensiz beslenme zararlı mı? Kimler glütensiz beslenmeli? Glütensiz beslenmeye karşı uyaran Doç. Dr. Bülent Yaşar, 'Glütensiz beslenme herkes için uygun değildir. 2017 ve 2018’de yayınlanan 2 geniş katılımlı çalışmada glütensiz beslenen kişilerde koroner arter hastalığı ve tip 2 diyabet görülme sıklığında artış saptandı. Unutmamak gerekir ki glütensiz beslenme bir zayıflama diyeti değildir, tedavi amaçlı kullanılmalıdır' dedi.
Çölyak hastalığının tedavisinde glutensiz beslenmenin oldukça önemli olduğunu belirten Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Eylem Karatay, çölyak hastalığı hakkında bilgilerini aktardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde, ünlü şefler ve akademisyenlerin desteğiyle hazırlanan uluslararası gastronomi kitabı ile Türk mutfağının zenginliği dünyaya tanıtılacak.
Çölyak hastalarının en katı beslenme kuralı, glütensiz beslenme. Glütenli gıda aldıklarında bağırsaklarında meydana gelen alerji ile gıdanın emilimi engellenir. Bu nedenle çölyak hastaları yaşam boyu glütensiz beslenmeli, kendilerine glütensiz tarifler belirlemeli ve ihtiyaçları olan vitamin ve mineralleri diğer gıdalardan almalı. Bu durumu yaşayan hastaların ne yapması gerektiğini Uzman Diyetisyen Yusuf Öztürk anlattı.
Son zamanların popüler beslenme trendlerinden birine dönüşen glütensiz beslenme ile ilgili tartışmalar sürüyor. Glütenin buğday, arpa ve çavdarda bulunan bitkisel kökenli bir protein olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Eğer vücudunuz glüten yediğiniz zaman olumsuz bir reaksiyon gösteriyorsa tüketmeniz elbette doğru olmaz, fakat vücudunuzda herhangi bir reaksiyon olmamasına rağmen glüten tüketmiyorsanız harika bir prebiyotikten de vazgeçmiş oluyorsunuz” dedi.