Son dakika hamile kalma haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan hamile kalma gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan hamile kalma haber sayfamızda...
Canım kadınlar, bugün size etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiral hakkında detaylı bilgi vermek istiyorum. Çünkü gelen sorulardan anlıyorum ki hâlâ kaygılarınız var. Spiral, pek çok kadının tercih ettiği etkili ve uzun süreli bir korunma yöntemi. Ancak her yöntem gibi spiralin de avantajları, dezavantajları ve dikkat edilmesi gereken noktalar var.
Cinsellik, beden ve zihin dengesinin bir parçası. Ancak bazen beklenmedik fiziksel ve duygusal tepkiler ortaya çıkabilir. Ve kendini tanıma süreci yaşadıkça devam ediyor. Dolayısıyla her dönem kaygı ve merak yaratan durumlar olabilir. Öyleyse gelsin açıklamalar.
Fertilite jelleri, gebeliğe kavuşmak isteyen kadınlar için dost ürünler. Ancak ne olursa olsun doktorunuzun onayını almalısınız. Gebelik düşüncesi oluşur oluşmaz muayene olmanız gerektiğini söylememe artık gerek yok, öyle değil mi? O konuyu işlemiştik.
ABD'nin Louisiana eyaletindeki Farrah ve Peyton Larry (29) çiftinin dördüz kızları oldu. 2024'ün sonunda gerçekleşen bu doğumda dünyaya gelen bebekler aslında iki tek yumurta ikizi olarak doğdu.
Uzman Klinik Psikolog Aybige Üstüner, dünya genelinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanılarında önemli bir artış yaşandığını söyledi. “ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin araştırmasına göre; 2016-2022 yıllarında 3 ila 17 yaş aralığında bir milyon çocuğa DEHB teşhisi konuyor” diyen Psikolog Aybige Üstüner, DEHB hastalığının yaygınlaşan bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.
Embriyo dondurma, embriyoların ileride değerlendirilmek üzere özel yöntemlerle sıvı azot kullanılarak -196 derecede saklanması olarak ifade edilmektedir. Türkiye’de 1990’lı yılların başından itibaren uygulanan bu işlem çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin gebelik şansını artırmak ve sağlık risklerini minimalize etmek için tercih edilmektedir diye belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Nur Dokuzeylül Güngör; “Kanser tanısı alan kadınların kemoterapi ve radyoterapi öncesi üreme sağlığını korumaları adına embriyo dondurmaları önerilmektedir. Bunun yanı sıra tüp bebek tedavisinde fazla sayıda embriyo elde edilmesi durumunda, rahmin transfer için hazır olmadığı hastalarda, embriyolarına genetik tarama yapılması gereken çiftlerde embriyo dondurmak anne-baba olma hayallerine yaklaşmalarına katkı sağlayacaktır. Dondurulan embriyoların rahme transfer süreci belirli kriterler ve uygun bir zamanlama göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Bu doğrultuda pozitif sonuca ulaşabilmek için her hasta için kişiye özel yol haritasının çizilmesi ve uzman bir ekip tarafından dikkatli planlama yapılması büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Dermoid kistin fotoğraflarına dahi bakamayanlar var ama inanır mısınız o kadar da korkunç değil. Çünkü genelde iyi huylu yapılar. Yine de bağrınıza basmanızı beklemiyorum tabii. Gerekirse çıkarttırıp kurtulacaksınız.
Çikolata kisti o kadar yaygın ki soruları bitip tükenmek bilmiyor. Ben de genel ama aydınlatıcı sorular seçmeye ve kaygılarınızı azaltmaya çalışıyorum.
Obezitenin yol açtığı birçok sağlık sorununun dışında, kadınlarda hamile kalma ihtimalini de azalttığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cihan Gökler, "Araştırmalar, obez kadınların kısırlık riskinin obez olmayan kadınlara göre 3 kat daha fazla olduğunu ve bu kadınların hamile kalmak için daha uzun süreye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Yapılan çalışmalar, BMI değeri arttıkça doğurganlığın azaldığını ve normal döngülere sahip obez kadınlarda bile doğurganlık oranlarının düştüğünü ortaya koyuyor" dedi.
İstmosel, sezaryen doğum sonrası rahmin iyileşme sürecinde, kesi yapılan bölgede oluşan küçük bir ceptir. Bu cepte zamanla adet kanı ve rahim sıvısı birikerek çeşitli şikayetlere neden olabilir. İstmoselin ne denli yaygın olduğunu bilmeme rağmen başvuran vakalarla anlıyorum ki hâlâ ve daima epey yaygın.
Tüp bebek sayfası, umut dolu ve kapanacak gibi değil. Kaygı da dolu elbette. Soru işaretleri ve keşkeler de var. Ama denemeye değmez mi? Bilimsel gelişmeler sağ olsun; çoğu zaman değiyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, obezite cerrahisi geçirmiş kadınların sağlıklı gebelik şansının arttığını, gebelikle ilgili istenmeyen bazı sorunların da azaldığını söyledi. Peki, obezite neden olur? Hamilelikte obezitenin riskleri nelerdir? İşte tüm detaylar...
Çatır çatır doğurmamız için uygun şartlar var mı? Öyleyse değmeyin keyfimize. Ama bir sorun varsa da doktorlar yok mu? Sorular havada kalmasın, gönüller ferahlasın ve Dr. Google her işe karış(tırıl)masın.
Menopoza yaklaşmak da sağlıklı bir kadının hayat döngülerinden birinin içinde bulunmak demek. Bu bir felaket ya da son değil. Ama her şey vaktinde güzel. O yüzden bedenimizden haberdar olalım ve jinekolojik muayeneyi erteleyip durmayalım. Muayene olmak için bir felakete ya da sürprize ihtiyacımız yok.
Gönül istiyor ki isteyenler hamile kalsın, hamile kalanlar sağlıkla doğursun, sağlıkla doğuranlar keyifle büyütsün, büyüyenler de aynı sağlıkla yeni bir nesil getirsin dünyaya. Ama anahtar bu işte; sağlık. Önce onu gözetmeli.
Bazen fiziksel bazen duygusal nedenlerle çeşitli zorluklardan geçiyoruz annelik serüveninde. İşler her zaman istediğimiz gibi olmuyor ama yine de elden gelenin en iyisini yapacağımızdan eminim. Siz de bunun huzuruna güvenin.
Bu tanışma bazen müjdelerle bazen sorunlarla gerçekleşiyor. Ama onu tanırsak bize ne verebileceğini, bizden ne alabileceğini, onunla ne yapabileceğimizi, ne zaman korkmamız gerektiğini biliriz. Bana sorsanız en çok ümittir varlığı, olağanın mutlu akışıdır.
Halk arasında çikolata kisti adıyla bilinen endometriozisin her 10 kadından birinde görüldüğüne dikkat çeken Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ceren Yıldız Eren, “Çikolata kisti olan kadınların neredeyse yüzde 50’si gebe kalmakta zorlanıyor” dedi.
Son yıllarda acil kontraseptif yöntemlerden biri olarak bilinen "ertesi gün hapları," toplumda giderek daha fazla kullanılmaya başladı. Ertesi gün hapları, korunmasız cinsel ilişki sonrasında veya doğum kontrol yöntemlerinin başarısız olduğu durumlarda hamileliği önlemek amacıyla kullanılan bir ilaç türüdür. Uzmanlar, ertesi gün haplarının düzenli bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmaması gerektiğini vurguluyor. Bu haplar, sadece acil durumlar için tasarlanmış olup, sürekli kullanımda sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, sıklıkla merak edilen konulardan biri olan ertesi gün hapları kullanımı ve acil doğum kontrolü hakkında merak edilenleri posta.com.tr okuyucuları için anlatıyor.
Yumurtalık kistleri, yumurtalığın içinde veya yüzeyinde oluşan sıvı dolu keselerdir. Kadın sağlığı açısından en sık karşılaştığımız problemlerden biri olan yumurtalık kistleri çoğunlukla zararsız ve kendiliğinden geçebilen kistler olmasına rağmen bazı durumlarda adet döngüsünün bozulmasına yol açabilir, vücuttaki hormonal dengeyi değiştirebilir ve hamile kalmayı engelleyebilir diye belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Aziz Gül; “Küçük boyutta olan kistler genellikle bir belirti göstermezken bazı kistler ise düzensiz ve ağrılı adet görme, şişkinlik hissi, sırt ağrısı gibi şikayetler oluşmasına sebep olabilir. Yumurtalık kistinin tedavisi yaşa, kistin büyüklüğüne ve hastanın gebelik veya menopoz durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu sebeple anne olmak isteyen kadınların hamilelik öncesinde detaylı muayene olmaları, herhangi bir problem tespit edilmişse gebelik öncesi tedavisinin gerçekleşmesi son derece önemlidir” şeklinde konuştu.
35 yaş sonrası yumurta sayı ve kalitesi hızla azalıyor. Bu sebeple yumurta dondurma işlemi doğurganlık için büyük önem taşıyor. Yumurta dondurma işleminde zamanlama oldukça önemli. Doç. Dr. Suna Kabil Kucur, yumurta dondurma işlemi ile ilgili merak edilenleri Posta.com.tr okurları için anlattı.