Son dakika iklim krizi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan iklim krizi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan iklim krizi haber sayfamızda...
Geçtiğimiz günlerde altı ünlü kadının Blue Origin roketiyle uzaya çıkma heyecanı hiçbirimize geçmedi. Bu yolculuk, 1963’ten bu yana tamamı kadınlardan oluşan ilk uzay seferi olarak pazarlandı. Olmadı. Amaç, kız çocuklarına ilham vermek, STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) alanlarına yönelmelerini teşvik etmek gibi sunuldu. Tutmadı. Çünkü zaten yıllardır NASA, ESA dahil birçok uzay ajansı kadın astronotları uzaya gönderiyor.
İskoçya’da yapılan bir araştırma, 18-29 yaş arası gençlerin iş ve para gibi ortak endişeler taşısalar da sınıf, eğitim ve cinsiyet faktörleri nedeniyle derin görüş ayrılıkları yaşadığını gösterdi.
Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'le görüştü. Emine Erdoğan, Genel Sekreter'e Sıfır Atık Girişimi'ne verdiği güçlü destek için teşekkür ederek kendisini Türkiye'ye davet etti.
TEMA Vakfı, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü’nde, orman kayıpları ve eriyen buzulların, gıda ve su güvenliği üzerinde ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.
Yunanistan, Ege Denizi'nde son haftalarda devam eden sismik hareketlilik nedeniyle bölgedeki 4 adada bulunan okullarda eğitime bir hafta daha ara verilmesine karar verdi.
Çalışanların esenlik düzeyini etkileyen faktörleri belirlemek üzere yapılan ‘Esenlik Araştırması’na göre genel esenlik düzeyini en çok etkileyen faktörler çalışma hayatındaki özerklik, sosyal ilişkilerden hoşnutluk ve mevcut sosyo-ekonomik statü oldu. İş yerinde rol belirsizliği arttıkça tükenmişlik hissinin de arttığı, sosyal ilişkilerden hoşnutluk ve çalışma özerkliğinin ise bu hissi azalttığı tespit edildi. Y kuşağı genel esenliği en düşük, tükenmişlik hissi en yüksek kuşak olarak dikkat çekerken Z kuşağı da Y kuşağına çok yakın bir tablo çizdi.
Elektrik üretim şirketi Enerjisa Üretim, kadınların kariyer yolculuklarına destek olmak amacıyla hayata geçirdiği Womentum programı bu yıl dördüncü kez başlıyor.
Ege Denizi'nde peş peşe depremler oldu. Son dakika haberine göre 4.8 şiddetinde bir deprem daha oldu. Yunanistan son 48 saatte Ege Denizi'nde en az 200 deprem kaydedildiğini bildirdi. Bu akşam Yunanistan Başbakanı Miçotakis başkanlığında bir acil durum toplantısı yapılacak. Okullar üç adada daha tatil edildi. Bir son dakika uyarısı da deprem uzmanı Naci Görür'den geldi.
İklim değişikliğini ya da giderek yaygınlaşan tanımla iklim krizini bir aldatmaca olarak tanımlayan Donald Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olmasına artık sayılı günler kaldı.
İklim krizi, enerji bağımsızlığı ve arz güvenliği gibi konular son yıllarda tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarını ön plana çıkardı. Türkiye, özellikle güneş ve rüzgar enerjisinde taşıdığı potansiyelle dünyada yükselen güç olarak öne çıkıyor.
Son yıllarda küresel ekonomide artan bir belirsizlik ve dalgalanma ortamı yaşanıyor. Özellikle pandemi sonrası dönemde, tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ve yükselen enerji maliyetleri, sanayi sektörünü derinden etkiledi.
2050'de dünyada insanların 3'te 2'si şehirlerde yaşıyor olacak. Yani neredeyse şehirden geriye bir şey kalmayacak! Ama asıl mesele, şehirlerin her yeri sarması değil. Asıl mesele, şehirlerin gitgide daha da sıkışması.
Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın enerji alanındaki dışa bağımlılığın risklerini gösterdiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu sancılı dönemi en rahat atlatan ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Erdoğan, 2024 yılında Şırnak, Hakkari ve Van başta olmak üzere 84 sondajın tamamlandığını söyleyerek, '66 milyon varillik yeni rezerv keşfettik. Ülkemizin günlük petrol üretimi 155 bin varilin üzerindedir. Bunu düzenli olarak her yıl artırarak hedeflediğimiz yere varacağız.' dedi.
İklim krizi gerçekten var mı? Yoksa birtakım menfaatler uğruna bazı çevrelerin yarattığı bir algı mı? Biliyorsunuz bu, çok tartışılan bir konu. Tartışmanın da tam vakti çünkü tam da bu günlerde dünyanın en büyük iklim krizi zirvesi yapılıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelecek.
Gözden uzak olan gönülden de uzak oluyor maalesef. Bir şeyi gözleriyle görmeyince yok sayıyor insanoğlu. Bunu yazmamın sebebi, 4 sene önce hop oturup hop kalktığımız Marmara Denizi’ndeki müsilajın (deniz salyası) geri dönmüş olması. O dönem denizin müsilaj kusmasıyla birlikte hepimiz çok üzüldük, çok korktuk. Resmen yüreğimiz ağzımıza geldi. Sonrasında yüzeydeki müsilaj görüntüsü azalınca ise, her zaman olduğu gibi mesele gündemimizden düştü. Sanki yüzeydeki kirlilik yok olunca, suyun altındaki durum da tamamen düzeldi sandık. Oysa ki durum hiç de öyle değildi.
29 Ekim gelirken; şunu yine hatırlayalım: Bu toplum kendini yönetenlerden acilen Türkiye’nin toprağıyla, havasıyla, suyuyla ilgilenmelerini istiyor. Yani ülkenin ve insanının canıyla. Bu sayfada bugüne kadar alıntıladığım birçok anket gösteriyor ki; siyasetçilerden iklim krizi başta olmak üzere çevre politikalarını açıklamalarını ve önceliklendirmelerini talep ediyoruz.
Küresel su krizi önümüzdeki 25 yıl içinde dünya gıda üretiminin yarısını riske atacak. Uzmanlar, kaynakların korunması ve tatlı su sağlayan ekosistemlerin kurtarılması için acil eylem alarmı verdi.
İklim krizi, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük meydan okumadır. Her geçen gün artan sıcaklıklar, deniz seviyelerindeki yükselmeler, artan felaketler ve kuraklıklar, yalnızca doğayı değil, aynı zamanda toplumları, ekonomileri ve yaşam biçimlerimizi de tehdit etmektedir. Bu kriz, sadece bilim insanlarının ya da çevrecilerin değil, tüm insanlığın çözmekle yükümlü olduğu bir sorundur. Ancak ne yazık ki, bu gerçekliği anlamak ve gerekli adımları atmak arasında büyük bir mesafe var.