Son dakika kilo alma nedenleri haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan kilo alma nedenleri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan kilo alma nedenleri haber sayfamızda...
Soslar, yemeklerin lezzetini zirveye taşıyan unsurlar olsalar da, çoğu zaman içerdiği gizli kalorilerle diyetinizi olumsuz etkileyebilir. Birçok kişi, yemeklerine ekledikleri sosların kalori değerini göz ardı edebiliyor ve bu da günlük kalori alımının farkında olmadan artmasına sebep oluyor. Özellikle kremalı ve şekerli soslar, sadece birkaç kaşıkla bile kalori miktarını ciddi şekilde artırabilir. Peki, sosların bu gizli kalorileri nasıl kontrol altına alabilirsiniz?
Ramazan ayında oruç, tüm beslenme alışkanlıklarını değiştiriyor. Bu nedenle uzmanlar, özellikle sağlık için doğru beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. Geniş iftar sofraları kilo artışında çok etkili oluyor. Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, Ramazan ayında kilo artışı yaşanmaması için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Ramazan, oruç tutulan ve Müslümanlarca kutsal kabul edilen bir ay olarak öne çıkıyor. Bu ay içerisinde, sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve beden olarak küçülmek için de uygulanabilecek bazı taktikler bulunuyor. Mübarek ayda hem açların hâlinden anlamamızı sağlayacak hem de sağlığımıza katkıda bulunup fazla yağ kütlelerimizden kurtulmamızı sağlayacak o yöntemi ise uzmanları açıklıyor. İşte cayır cayır kilo verdiren o yöntem...
Gnetik-soya çekim faktörü, stres, sıkıntı ve depresyon gibi duygusal faktörlerin yanı sıra doğum kontrol, anti depresan ve kortizon ilaçları, hipotroidi, cushing ve şeker hastalığı gibi hormon hastalıkları, hareketsiz yaşam ve yaş faktörü kilo alma nedenleri arasında yer alsa da şişmanlığın asıl nedeni başka. Bu sorun kontrol edildiğinde, kilo vermek çok daha kolay hale geliyor. Sık sık değişen formül diyetler kısa süreli olarak kilo verilmesini sağlasa da temel olarak açlık hissi, iştah fazlalığı, stres ve panik duyguları, sindirim problemleri, motivasyon düşüklüğü tedavi edilmediği için zayıflama diyetleri her seferinde hüsranla sonuçlanıyor. Ancak asıl olarak iştahın kontrol edilmesini zorlaştıran sorunun çözülmesi gerekiyor.
Geceyi buzdolabının önünde geçirenler, dikkat! Gece yeme alışkanlığınız yüzünden gün içinde kontrollü beslenmenize rağmen, geceyi buzdolabının önünde mi geçiriyorsunuz? O halde siz de “gece yemek yeme bozukluğu” problemiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Yeme bozukluklarından biri olarak tanımlanan gece yemek yeme bozukluğu, akşam yemeğinden sonra başlayan aşırı yeme isteğine, hatta kişinin gece uykusundan uyanıp yemek yemesine dahi neden olabilir. Üstelik, gece yemek yeme alışkanlığı olanlar genellikle günlük alması gereken kalori miktarının %56’sından fazlasını akşam alıyor. İşte gece yemek yeme bozukluğu konusunda merak edilenler...
Yeme bozuklukları ve kilo alma nedenleri arasında iş yerinde yapılan mobingin de olduğunu biliyor muydunuz? Amerikan Yeme Bozuklukları Derneği'nin açıkladığı verilere göre, yeme bozukluğu olan kişilerin %65’inin geçmişinde akran zorbalığı olduğu görülüyor. Bu zorbalığı uygulayanlar arasında, ne yazık ki iş yerindeki çalışma arkadaşları da yer alıyor. Yani günümüzün büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz iş yerinde, profesyonel yaşamda psikolojik şiddet türüne maruz kalabiliyoruz. İş yerinde mobbinge maruz kalmanın, çalışanlar arasında en çok yaşanan travmatik deneyimlerden sayılabileceğini belirten uzmanlar, maruz kalınan baskının işle ilgili konularda yoğun kaygı hissetmeye ve beraberinde yeme bozukluklarına zemin hazırlayabileceğini söylüyor.
Ramazan ayı kilo kontrolünü yönetmek ve sağlık açısından çok önemlidir. Su ve besinlerin kıymetinin en çok bilindiği bu dönemde tabii ki akıllara oruçta beslenme ile ilgili birçok soru gelmektedir. Bunlardan en popüler olan birkaç soruya birlikte cevap aramaya başlayabiliriz.
Yeme bozukluğu, obezite ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiye işaret eden uzmanlar, depresyon, anksiyete ve stres gibi sorunların beslenme dengesini bozabileceğini belirtiyor. Kilo sorununda diyet, spor ve psikolojik desteğin hep beraber ele alınması gerektiğini kaydeden uzmanlar, “Dengeli bir programla sorunun çözülmesi için adımlar atılmalıdır. Gerekli durumlarda ameliyat zayıflamaya yardımcı olur.” dedi.
Aşırı kilo almak, kalp-damar rahatsızlıklarından diyabete varıncaya kadar birçok hastalığa neden oluyor. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Pınar Demirkaya, bu doğrultuda uygun beslenme önerilerinde bulunurken, doğru bilinen yanlışları sıralıyor ve “Suya limon katmak zayıflatmaz, ekmek tek başına kilo aldırmaz…” diyor.
Sağlıklı insanlarda yemekten sonra pankreas, yediklerimizi enerjiye dönüştürmek için insülin üretir. Egzersiz yapmamak, hareketsiz yaşam tarzı ve yüksek kalorili beslenme vücudun insülini kullanmasına engel olur ve vücut insülin hormonunu verimli kullanamaz. İnsülin direnci de zaman içinde kişide bazı sağlık sorunlarına yol açar. Peki insülin direncini kırmak için ne yapmak gerekir? Bel çevresinin erkeklerde 102 cm ve kadınlarda 88 cm üzerine olması, 130/80 veya daha üstünde tansiyon değeri, hızlı ve aşırı kilo alma, yemek yedikten sonra bile sürekli açlık hissi gibi belirtiler gösteren insülin direnci hakkında merak edilenleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş anlatıyor.
Evlendikten sonra kilo almak artık herkesin deneyimlediği ya da en azından bir yakının deneyimlediği bir şey. Evlendikten sonra kilo almanın nedenleri üzerine kafa yorulsa da bunun yüzde yüz doğru bir cevabı yok. Evlendikten sonra kilo almak aşırı zayıfların iple çektiği, kilo vermek isteyenlerin ise fena halde korktuğu bir şey. Evlendikten sonra kilo almak eğer korkulu rüyanızsa eşinizle doğru bir beslenme oluşturarak bunu aşabilirsiniz. Unutmayın, kilo almak bulaşıcıdır. İşte evlendikten sonra kilo almanın 10 nedeni!
Fazla kilolar, sadece estetik problemlere yol açmakla kalmayıp diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine de neden olabiliyor. Son yıllarda toplum sağlığını tehdit eden fazla kilo alımının sebeplerinin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması sağlıklı yaşam için büyük önem taşıyor
Uzmanlar diyabet hastalığının, vücudunuzunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu belirtiyorlar.
Özellikle genç nüfus arasında yaygın olan intihar vakaları ve intihar nedenleri titizlikle incelendikten sonra ciddi önlem alma çalışmalarının yapılması gerekiyor. Araştırmalara göre bazı cep telefonları uygulamalarının intihar riskini azaltmada etkili olduğu ortaya çıktı. 2021 yılında yapılan bir çalışmada, beceriye dayalı davranışçı terapi temelli duygu düzenleme ve mindfulness kısa videolarını içeren uygulamaların öğrenci grupları arasında akıl sağlığı sorunlarını azalttığı gösterildi. Biz de "cep telefonu uygulamaları intiharı önlemede gerçekten işe yarayabilir mi" diyerek konuyu işin uzmanına sorduk!
Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin (TOAD) “Rolüm Ağır, Peki Senin Rolün Ne?” projesi kapsamında yürüttüğü Türkiye’de obezite haberleri araştırma raporu açıklandı. Türkiye’de 2021 yılında yazılı basında yer alan obezite konulu haberler incelendi. Nicel ve nitel verilerden oluşan rapor basının obezite haberlerinde kullandığı görseller, yazım dili ve haber içerikleri konularında önemli veriler sunuyor. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Sezgin araştırmanın raporu hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Horlamanın nedenleri arasında fazla kilo, tütün ürünleri kullanımı, hormonal değişimler, mide rahatsızlıkları gibi sorunlar bulunuyor. Bunların dışında genetik yapı, yaşlanma, ilaç kullanımı gibi nedenler de horlama nedenleri arasında gösterliyor. Erişkinlerin yüzde 45'i ara sıra, yüzde 30'u ise sürekli olarak horluyor. Özellikle erkek, kadınlara nazaran daha fazla horlama problemi yaşıyor. Kronik bir sorun olarak hem uyku kalitesini etkileyen hem de çiftler arasında soruna yol açabilen horlamanın ve uyku apnesinin çözümü ise imkansız değil.�
Daha çok kilo almanın nedenleri arasında yeme hızınız olduğunu ve hızlı yemek yiyenlerin daha çok kilo aldığını biliyor muydunuz? Bilimsel araştırmalara göre daha çok çiğnemek daha az besin tüketmeyi sağlıyor ve daha hızlı doyuyor. "American Jounal of Clinical Nutrition" dergisinde yayınlanan çalışmaya göre; yeme hızı ne kadar azalır, çiğneme ne kadar uzarsa doyma hissi de bir o kadar az gıdayla sağlanabiliyor. Bu, şu anlama geliyor: Yemek süresi uzadıkça, ihtiyaç duyulan besin miktarı azalıyor. Bir diğer deyişle, lokmalarını yeteri kadar çiğnemeden yutan, çok hızlı yemek yiyenler daha fazla kilo alma ve obezite riskiyle karşı kaşıya! İşte daha uzun süre çiğnenebilecek besinler...
Mide bulantısı, gelen uyarılar sonucunda midede bulantı hissinin ortaya çıkması ve kusma ile sonuçlanabilen bir duygu durumudur. Çocuklarda, bağırsak, idrar yolu ve boğaz enfeksiyonu gibi her türlü enfeksiyonun bulantı ve kusmaya neden olabileceğini ancak bazı belirtilere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Cömertpay, çocuklarda kusma ve bulantıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şenel Alkır, gece boyunca derin uykuda sık ve yüksek sesli horlamanın, kişide ciddi sağlık problemlerine sebep olabileceğini belirti. Alkır, “Horlama bir hastalıktır ve kişinin yatış pozisyonu değiştirmek, yastığını sarsmak, pijamasının sırt bölgesine tenis topu dikmek yeterli olmayabilir” dedi.
Kasık fıtıkları, karın duvarı fıtıklarının % 80’nini oluşturuyor ve erkeklerde 3 kat daha sık görülüyor. Şişlik ve ağrı ile kendini belli eden kasık fıtığının tek tedavisi olan ameliyatlar ise kapalı ve açık yöntemle yapılabiliyor. Uzun süre ayakta kalarak iş yapanlar ile bazı meslek gruplarında kasık fıtığının çok çabuk oluşabildiğini belirten Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Hasan Uzer, kasık fıtıkları ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
Kadın ve erkek biyolojisi hakkında araştırmalar sonuçlandıkça elde edilen verilerin tedavi yaklaşımlarında önemli kazanımlar sağlayacağını dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Kadınlar Günü” özelinde hangi sağlık sorunlarının kadınları daha fazla etkilediğini anlattı.
D vitamini güneş sayesinde elde edebileceğimiz bir vitamin. Kapalı mekanlarda çalışmak ve gün ışığı alımını engelleyen kapalı giysiler, vücutta D vitamini eksikliğine neden oluyor ve birçok hastalığa kapı aralıyor. D vitaminin eksikliği ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. D vitaminin faydaları ise saymakla bitmiyor. Peki, D vitamini eksikliği neden olur ve hangi yiyeceklerde bulunur? D vitaminin faydaları neler?
Karaciğer yağlanması çoğu zaman geç fark edilen ancak kişinin genel sağlığını olumsuz etkileyen bir durum. Yağlı karaciğer hastalığında Türkiye’nin en deneyimli uzmanı olarak gösterilen Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, günde 2 fincan kahve içmenin karaciğere olan faydasından bahsetti.