Son dakika konut sigortası haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan konut sigortası gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan konut sigortası haber sayfamızda...
Konut sigortası sadece büyük afetlerde değil günlük hayatta yaşanabilecek olumsuzluklarda da imdada yetişiyor. Çoğu sigortalı bilmese de poliçeler kapsamında günlük hayatta işinize yarayacak ücretsiz hizmetler de var. Tesisat, bakım, çilingir gibi standart hizmetlerin yanında organizasyondan montaja, evcil hayvan bakımından diş bakımına kadar ekstra hizmetler sunulmaya başlandı.
Depremlere karşı hazırlıklı olmak için alınacak önlemlerden biri Zorunlu Deprem Sigortası. Bu sigortanın teminatları geçen yıldan itibaren her ay enflasyondaki güncellemeyle artıyor. Martta azami teminat tutarı 1 milyon 704 bin 162 TL’ye yükseldi. Düzenlenmiş poliçelerin ortalama fiyatı 1.324 lira. Peki prim tutarları ne kadar, teminat kapsamında neler var, sigortalılık ne durumda? İşte detaylar...
Bu yıl yaklaşık 2.7 milyon vatandaş kira geliri elde ettiği için vergi beyannamesi verecek. Kira beyan ederken seçilecek yöntem, istisna tutarları, kirada olan evin kredi borcu, evle ilgili yapılan harcamalar cepten çıkacak vergiyi de tayin edecek. Hangi yöntemin, ne gibi avantajları olduğunu elde edilen gelire göre araştırdık ve hesapladık.
Bu yıl yaklaşık 2.7 milyon vatandaş kira geliri elde ettiği için vergi beyannamesi verecek. Kira beyan ederken seçilecek yöntem, istisna tutarları, kirada olan evin kredi borcu, evle ilgili yapılan harcamalar cepten çıkacak vergiyi de tayin edecek. Hangi yöntemin, ne gibi avantajları olduğunu elde edilen gelire göre araştırdık ve hesapladık.
Başta kira olmak üzere komşuluk, ortaklığın giderilmesi ve kat mülkiyeti kaynaklı uyuşmazlıkların adresi arabulucu oldu. Geçen yıl 1.6 milyon anlaşmazlık mahkemeye gitmeden arabulucuda çözüldü. Bir başka deyişle 2024’te yargının yükünü alan arabuluculuk anlaşma sayısıyla rekor kırdı.
Konutları başta deprem olmak üzere çeşitli hasarlara karşı korumak için sigorta şart. Bunlardan en önemlisi Zorunlu Deprem Sigortası. Bir de konut sigortası yaptırılabiliyor. Bu iki sigortanın amacı konutları korumak olsa da aralarında ciddi farklar var. Bu farklar nedir, hangi teminatları sağlar, kimler yaptırabilir? İşte detaylar...
Son dönemde rekor üstüne rekor kıran kartlı harcamalarda yavaşlama sinyalleri gelmeye başladı. Merkez Bankası’nın verileri de kartlı harcamalardaki yavaşlamayı teyit ediyor. Neredeyse tüm sektörlerde kartlı ödemeler azalmış durumda. Yüksek seyreden faizler, taksitli alışverişte vade farkı, azalan kart limitleri ve artan borçlar bu sonuçta etkili oldu. Karttan nakit çekim ise marttan sonra sert fren yapmıştı!
Son dönemde özel sağlık sigortasının fiyatları artan tedavi maliyetlerine paralel yükselmişti. Sigortasını yenilerken poliçe tutarlarını pahalı bulan vatandaşlar fiyatı 2 bin 500 lira ila 5 bin lira arasında değişen ‘tamamlayıcı sağlık sigortası’na geçiş yaptı. Türkiye’de, yaklaşık 4 milyon 750 bin kişinin tamamlayıcı, 2 milyon 750 bin kişinin de özel sağlık sigortası bulunuyor.
Sigorta sektöründe son dönemde talep edilen ürünlerin başında modüler sigorta ürünleri geliyor. Sigortalıların ihtiyacına göre belirlenen teminat ve limitlerle hazırlanan modüler ürünler, sigortalılar tarafından özellikle kasko, konut, sağlık branşlarında tercih ediliyor.
Yaz aylarının başlamasıyla birlikte evlerini bırakıp tatile ve yazlıklara gidenlerin sayısı arttı. Bu dönemde boş kalan evlerin güvenliği her şeyden daha önemli bir hale geldi. Keyifli bir tatil geçirmenin yolu ise evimizde yaşanacak olası risklere karşı önemli güvenceler sunan konut sigortası yaptırmaktan geçiyor.
Kredi kullanarak ev almak isteyen herkesi ilgilendiriyor! Ticaret Bakanlığı’ndan faiz ve borç ödemesi ile ilgili kritik uyarı geldi. Milyonlarca vatandaş kredi çekerek ev sahibi olmak için bankaların kapısını çalıyor. Bankalar ise vatandaşa krediyi verirken yasalara aykırı olan bazı hususlarda dayatmada bulunuyor. Ticaret Bakanlığı, konut finansmanı sözleşmeleri kapsamında hem banka hem de kredi kullanacaklar için kuralları belirledi. İşte o kurallar.
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından deprem sigortası yaptıranların sayısı artıyor. 2022 yılında 10 milyon 941 bin adet deprem sigortası bulunurken bu rakam, 2023 sonunda yüzde 6.5’lik artışla 11 milyon 656 bin poliçeye yükseldi. Deprem sigortası yaptırırken poliçe kapsamını iyi anlamak gerektiğinin altını çizen Doğan Sigorta ve Reasürans Brokerliği AŞ’nin CEO’su Selcen Gür, “Hasar durumunda nasıl bir süreç izleneceğini bilmek önemli” dedi.
Havaların soğumasıyla birlikte aklımıza gelecek olan kombiler için harekete geçme zamanı. Kış kapıya dayanınca aralıksız çalışacak bu cihazların her yıl bakıma ihtiyacı var. Metal yorgunluğu, su kaçağı, toz birikintisi, elektrik kaçağı… Küçük bir arıza veya performans kaybı doğalgaz tüketimini artırdığı gibi kombinin kullanım ömrünü de kısaltıyor. Periyodik bakım şart! Bakım yaptıran yılda 1.500-2 bin lira avantaj sağlar.
Havaların soğumasıyla birlikte aklımıza gelecek olan kombiler için harekete geçme zamanı. Kış kapıya dayanınca aralıksız çalışacak bu cihazların her yıl bakıma ihtiyacı var. Metal yorgunluğu, su kaçağı, toz birikintisi, elektrik kaçağı… Küçük bir arıza veya performans kaybı doğalgaz tüketimini artırdığı gibi kombinin kullanım ömrünü de kısaltıyor. Periyodik bakım şart! Bakım yaptıran yılda 1.500-2 bin lira avantaj sağlar.
Türkiye İstatistik Kurumu temmuz ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Verilere göre temmuz ayı enflasyonu 9,49 olurken yıllık enflasyon 47,83 olarak duyuruldu.
Konut sigortasının genelde deprem, sel, yangınlarda oluşan ağır hasarları karşıladığı bilinir. Oysa birçok sigorta şirketi poliçeye ücretsiz ek hizmetleri de dahil ediyor. Kombiden klima bakımına, çilingir hizmetinden halı yıkamaya kadar birçok hizmetten para alınmıyor. Bütçe dostu bu detaylar poliçelerde gizli!
Konut sigortasının genelde deprem, sel, yangınlarda oluşan ağır hasarları karşıladığı bilinir. Oysa birçok sigorta şirketi poliçeye ücretsiz ek hizmetleri de dahil ediyor. Kombiden klima bakımına, çilingir hizmetinden halı yıkamaya kadar birçok hizmetten para alınmıyor. Bütçe dostu bu detaylar poliçelerde gizli! - Bilal Emin TURAN-POSTA
Kira geliri elde eden milyonlarca ev sahibi bu ayın sonuna kadar beyanname verecek. Kira geliri bildirimindeki yöntemler, istisna tutarları, kiradaki evin kredi borcu gibi ayrıntılar ödenecek vergi tutarlarını direkt etkiliyor. Beyannamelerde hangi detaylara dikkat edilirse daha az vergi ödenebileceğini sizler için araştırdık.
Türkiye olarak tek yürek olduk, büyük bir acı yaşıyoruz. Allah ülkemize ve bu felakette etkilenen herkese kuvvet ve sabır versin. Deprem içinde olmayanların yüreğinde acı, içinde yaşadığı sıcak yuvadan ötürü suçluluk, hayat devam ettiği içinde kafasında bir sürü soru var. Bir tanesi de acaba hangi sigortayı yaptırmalı, ne kadar ödeniyor?
DASK poliçesi kapsamında depremde hasar gören konutlar için ödenen en yüksek tazminat tutarı 640 bin lira. Oysa bugün 100 metrekare konutun inşaat maliyeti 1 milyon lirayı buluyor. Ayrıca eşyalar DASK kapsamında değil. Bu nedenle ilave olarak konut sigortası yaptırılmalı ve eşya teminatı alınmalı. 25 Kasım’dan önce DASK yaptıranların da acilen sigortalarını güncellemeleri gerekiyor. Posta.com.tr yazarı Bilal Emin Turan tüm detaylarını sigorta sektörünün yetkililerine sordu...
DASK poliçesi kapsamında depremde hasar gören konutlar için ödenen en yüksek tazminat tutarı 640 bin lira. Oysa bugün 100 metrekare konutun inşaat maliyeti 1 milyon lirayı buluyor. Ayrıca eşyalar DASK kapsamında değil.