Son dakika mezopotamya haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan mezopotamya gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan mezopotamya haber sayfamızda...
Göç, sadece bir yer değiştirme değil; aynı zamanda bir tat, doku ve kültür aktarımıdır. Yüzyıllar boyunca insanlar yer değiştirdikçe yanlarında sadece valizlerini değil, reçetelerini de taşıdı.
Mart ayı, doğanın uyanışını ve baharın gelişini kutlayan birçok kültürel ritüele ev sahipliği yapar. Bunların en köklülerinden biri, Orta Asya’dan Mezopotamya’ya, İran’dan Anadolu’ya uzanan Nevruz geleneğidir. Bahar ekinoksu ile birlikte doğanın yeniden doğuşu kutlanırken, mutfaklar da bu dönüşüme ayak uydurur.
Ramazan ayına sayılı günler kala Bolu’da hurma çeşitleri 60-350 TL arasında tezgahlardaki yerini aldı. Kuruyemişçi Mehmet Erbaş, "Vatandaşın dönüp gitmeyeceği, bütçesine uygun şekilde alabileceği her çeşit hurmamız var" dedi.
Alarko Holding ve Habitat Derneği iş birliğiyle yürütülen Girişim Öncüleri Programı kapsamında, farklı alanlardaki yaratıcı iş fikirleri ve girişimleriyle hibe desteği almaya hak kazanan kadın girişimcilere ödülleri takdim edildi.
Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran arkeolojik bulgu ve belgelerin gün ışığına çıkarıldığı ve 'Anadolu tarihinin başladığı yer' olarak bilinen Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde bulunan tabletler, özellikle dönemin ticari hayatı hakkında bilgiler veriyor. 2024 yılı kazı sezonunu değerlendiren Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu; "Suriye ya da Mezopotamya bölgesinde tespit edilmiş çalışmalara benzer bulgulara ulaştık. Yani aynı dönemlerde özellikle 4 bin 200 yıl öncesinde Suriye'nin kuzeyinde rastlanan iklim değişikliğini biz Anadolu'da da tespit etme fırsatını bulduk. Bu anlamda hedefimize ulaşmış oluyoruz" dedi.
Türk Telekom, 2024 yılını 2025’e bağlayan 31 Aralık gecesinde Mardin’in Dara Antik Kenti’nde gerçekleştirdiği çalışmalarla fiber ağ uzunluğunu 474 bin kilometreye taşıdı. Fiberleşme (ışık hızında internet ağı) oranı yüzde 100’e yaklaşan Mardin’de sunulan erişim hızı kapasitesi ise ülke ortalamasının üzerine çıkarak 487 Mbps’ye ulaştı. Türkiye genelinde ortalama 300 Mbps’i aşan hız verebilecek altyapı kapasitesine sahip olan şirket, 9 milyondan fazla haneye 1 Gbps erişim hızı sunuyor.
Danış Ulaş, 5 yıl önce Gündoğan Küçükbük’te açtığı modern ocakbaşı restoranı ‘Danış’, Bodrum’un en popüler kebapçısı olunca restoranının kışlığını aynı yıl İstanbul-Arnavutköy’de açmıştı. Mezopotamya’nın eşsiz lezzetlerini otantik atmosferinde lezzet düşkünlerine sunan mekanın patronu Danış Ulaş ve oğlu Berat, yeni ocakbaşı restoranını bu hafta Boğaz’ın gözde semti Kuruçeşme’de açtı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kahta-Narince-Siverek Yolu’nda 27 kilometrelik kesim ile toplam 656 metrelik 2 çift köprüyü ve 60 metrelik 2 üstgeçidi hizmete sunduklarını kaydetti. Uraloğlu, “Kahta-Narince-Siverek güzergahını 11,2 kilometre kısaltarak seyahat süresini 25 dakikaya düşüreceğiz. Yolumuz ile yıllık toplam 953 milyon lira tasarruf edeceğiz.” dedi.
Yemek, insanlık tarihi kadar eski bir olgudur ve zaman içinde kültürler, coğrafyalar ve medeniyetler arası büyük farklılıklar gösterse de, yemeklerin tarihçesi, insanların hayatta kalma mücadelesi, kültürel gelişimleri ve toplumsal yapılarıyla iç içe geçmiştir. Bu yazıda, yemeklerin tarihçesini, ilk insanlardan günümüze kadar nasıl evrildiğini, beslenme alışkanlıklarını nasıl şekillendirdiğini ve yemeklerin kültürel anlamını keşfedeceğiz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Neolitik döneme ait kazıların sürdüğü Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ve Karahantepe’de ortaya çıkarılan eserlerin tarihe yeni yorumlar getirebileceğini kaydetti.
Binlerce yıllık tarih ve bu tarih içerisinde paha biçilemeyen hazineleri barındıran kültür rotaları, ziyaretçilere farklı bir yolculuğun kapılarını aralıyor.
Arkeologlar, Birinci Dünya Savaşı’nda Gaziantep’in Fransızlara karşı savunulmasında da Karkamış’ın büyük bir rolü olduğunu söylüyor. Üst yüzey kazılarındaki tabakalarda Fransız askerlerinin eşyalarına denk geliniyor.
Antik medeniyetler, insanlık tarihinin temel taşlarını oluşturan büyük kültürel, siyasi ve teknolojik gelişmeleri temsil eder. Mısır, Yunan, Roma ve Mezopotamya, Batı ve Orta Doğu'nun en önemli antik uygarlıklarıdır ve günümüz toplumlarının kültürel ve bilimsel mirasına büyük katkılarda bulunmuşlardır. Her biri, kendi döneminde büyük bir etki yaratmış ve çağlarını şekillendirmiştir.
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan İçkale Müze Kompleksi bünyesinde Asur İmparatorluğu döneminde saray kalıntısında sadece kadınların isminin yazılı olduğu 2 bin 648 yıllık 'kil tablet' ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
Mardin'de düzenlenen 'Deprem' konulu panelde konuşan Bilim Akademisi üyesi ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bu ülkede çakılan her çivinin gözetim ve denetimi sizin boynunuzun borcudur. Bize, 'Bu depremler ne zaman bitecek?' diye soruyorlar. Bazen teyzeler ellerini açarak dua ediyorlar. Sakın deprem bitsin diye dua etmeyin. Deprem biterse, hepimiz biteriz. Dünya yaşamaz, ölü bir gezegen haline gelir. Deprem, dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır" dedi.
Son günlerde konuştuğum iş, cemiyet ve şov dünyasının ünlülerinin bana sorduğu ilk soru “Roof Mezzepotamia’ya gittin mi?” Bu soruyla bu kadar sık karşılaşınca ben de soluğu Mezzepotamia’da aldım.
Alt yapıdan sosyal hayata, kadın istihdamından spor tesislerine kadar tüm alanlarda değişim ve dönüşümün yaşandığı Şanlıurfa Suruç’ta, yeni projeler için de çalışmalar devam ediyor.
Mezopotamya’nın verimli toprakları üzerinde kurulmuş olan Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesi, Asya ile Avrupa kıtaları arasında önemli ticaret yolu olan İpek Yolu üzerinde yer alması nedeniyle tarih boyunca önemli bir yerleşim merkezi olmuş...
Hatay’da deprem konutları için inşa edilen konutların kura çekimi ve anahtar teslimi töreni öncesinde incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay’da 135 bin civarında hak sahibi olduğunu belirterek, “Hatay için hazırladığımız 7 bin 700’den fazla konutun kuraları çekilecek. Neredeyse bütün ilçelerimizde hazırladığımız konutlar için geçerli” dedi.
Turşu, özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kış mevsiminin gelmesiyle başlayan hazırlıklarla birlikte havuç, karnabahar, lahana, pancar gibi çeşitli sebzelerden turşu kurulur ve kış boyunca tüketilmeye devam eder.
Mardin, bu yıl 6’ncısı düzenlenen fotoğrafçılar maratonuna ev sahipliği yaptı. Şehrin tanıtımına katkı sağlamak, kültürel, tarihi, gastronomi ve turistik zenginliğini ön plana çıkarmak amacıyla düzenlenen Mardin Fotoğrafçılar Maratonu, fotoğraf sanatına gönül veren profesyonel ve amatör fotoğrafçıları bir araya getirdi.