Türkiye’nin en sevilen e-ticaret markası Trendyol, sanata ve sanatçılara verdiği desteği büyütmeye devam ediyor. Trendyol'un sosyal yatırımları arasında kültür-sanata verdiği desteğin önemli payı var. 2021 yılında hayata geçirilen Trendyol Sanat, genç ve bağımsız sanatçılara dijital dünyada alan açıyor. Bu sayede Anadolu’daki sanatçıların işlerini büyük şehirlerdeki sanatseverlerle, büyük şehirlerdeki sanatçıların işlerini ise Anadolu’daki sanatseverlerle buluşturuyor. Platform, 150’den fazla sanatçıya ve yaklaşık 1000 esere ev sahipliği yaparak, sanatçıların işlerini geniş kitlelere sunuyor. Trendyol, her alanda olduğu gibi teknoloji gücünü kullanarak kültür-sanat alanında da pozitif etki yaratmayı amaçlıyor.
Muazzez İlmiye Çığ'ın kurucusu ve başkanı olduğu HZİ (Hafize/Zekeriya/ İtil) Vakfı'nın; Batı'nın, kendi insanı üzerinde denenmesine izin vermediği ilaçları Türkiye'de nasıl denediğini, bizzat kurbanların ağzından, dün anlattım. Çığ'ın ölümü üzerine değerlendirmeler yapılırken, hayatı ve ürettikleri üzerine övgüler düzülürken, HZİ Vakfı'nın üzerinden bir tartışma başladı.
Türk bilim dünyasının çınarlarından, dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayata veda etti. Sümer uygarlığı üzerine yaptığı çalışmalarıyla adını tarihe altın harflerle yazdıran Çığ, bilimsel başarılarıyla sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de tanınmış bir isimdi. Peki, Muazzez İlmiye Çığ kimdir? Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ öldü mü, neden öldü? Muazzez İlmiye Çığ’ın ölüm sebebi ne?
Munzur Üniversitesinde görevli Doç. Dr. İlyas Kayaokay, bir müzayedede Osmanlı dönemine ait nadir bir 'Tılsımlı padişah gömleği' satın aldı. Gömleğin, giyen kişiyi kötülüklerden ve hastalıklardan koruduğuna inanılan önemli bir Osmanlı mirası olduğunu belirten Kayaokay, bu tarihi eseri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a takdim etmek istiyor.
‘Türk dostu Pierre Loti’ olarak anılan, adı İstanbul’un en güzel tepelerinden birine verilen Fransız yazar ve asker, Louis Julian Viaud ya da bilinen adıyla Pierre Loti, yakın tarihin en renkli kişilerinden biridir. 73 yıllık hayatında tam sekiz kez Türkiye’ye geldi, Türkiye hakkında eserler yazdı, Milli Mücadele’ye verdiği destek nedeniyle kendisine 1920 yılında fahri hemşehrilik verildi.
Edebiyat dünyasından Yahya Kemal Beyatlı, Necip Fazıl Kısakürek gibi önemli isimlerin bir arada ağırlandığı bir aile ortamında büyüdü. Daha sonraki yıllarda ağabeyleri Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Sabahattin Eyüboğlu vasıtasıyla bu entelektüel ortam ile ilişkilerini sürdürdü.
Bilim insanlarının söylediğine göre, evet! Mesela tiyatroya gitmek ömrü uzatıyormuş. Kesin bilgi olabilir, hemen yayalım bence. Hatta bunu sadece tiyatro olarak sınırlandırmayalım…
Topkapı Sarayı’ında restorasyonu tamamlanan ve Harem kısmında bulunan Cariyeler Taşlığı ve Hamamı ile Kuşhane Mutfağı yerli ve yabancı turistler için ilk kez ziyarete açıldı. Milli Saraylar Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, "Milli Saraylar olarak bizim hedefimiz, sarayın her yerini ziyarete açabilmek" dedi.
Topkapı Sarayı Hareminde Cariyeler Taşlığı ve Hamamı ile Kuşhane Mutfağı yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı. Restorasyonu tamamlanan Haremin Taşlık kısmı havadan drone ile görüntülendi.
Sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin yapılması planlanan düzenleme henüz tamamlanmadı, tartışma Meclis gündemine taşındı. Taslak metinde yer alan uyutma maddesine hayvanseverlerin tepkisi var.
İstanbul'da özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan'ın bir öğrenci tarafından silahla öldürülmesinin ardından olayı protesto etmek amacıyla dün tüm Türkiye'de öğretmenler derslere girmedi. Eğitimde şiddet yasasının çıkmasını isteyen öğretmenlere Bakan Yusuf Tekin müjdeyi verdi.
Ramazan ayına girdik. 11 ayın sultanı hoş geldi, sefalar getirdi. Oruç tutanların “En iyi iftar yemeği nerede yenir?” telaşında olduğunu biliyorum. Eğer siz de aileniz ya da dostlarınızla ev dışında unutulmaz iftar deneyimleri yaşamak istiyorsanız, lezzeti ve kalitesiyle en iyi ramazan menüsü sunan restoranları sıraladığım listeye buyurun.
Tarih dersi öğrencilerin 9, 10 ve 11. sınıfta verilen bir derstir. Önceki senelerde sosyal bilgiler, 12. sınıfta ise inkılap dersi olarak verilir. Tarih dersi bireylerin geçmişlerini bilmeleri ve geleceklerini daha iyi şekillendirmeleri bakımından önemlidir. 10. sınıfta görülecek olan tarih konularını sizler için ayrıntıları ile derledik.
10. sınıf, lise 2. sınıftır. Lise döneminin başları olarak görülen bu sınıfta öğrenciler alan seçimi yapmaktadır. Alan seçimi ile birlikte 10. sınıftan itibaren hangi dersleri görecekleri de belli olur. 10. sınıf konuları içinde zorluk derecesi yüksek olan ünitelerde işlenmektedir. İşte 10. sınıf konuları nelerdir? 1. ve 2. dönem 10. sınıf konuları nasıldır? İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Ramazan ayında Osmanlı Dönemi’nin en önemli geleneklerinden biri olan Destimal-i Şerif ve Hırka-i Şerif yeniden görücüye çıktı. Osmanlı Devleti’nde bir dönem her yıl Ramazan ayının 15’inde Topkapı Sarayı’nda ziyarete açılan büyük manevi öneme sahip Destimal-i Şerif nedir? Destimal-i Şerif nerede? Hırka-i Şerif nerede? İşte Destimal-i Şerif ile ilgili detaylar ve Topkapı Sarayı Kutsal Emanetleri…
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya-i Kebîr Câmii'de UNESCO tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçileceğini duyurdu.
Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Bugün etrafımızdaki coğrafyalar kaynıyor. Bunlar içinde Türkiye en iyi durumdaysa ve barışını kısmen de olsa sağlayabiliyorsa bu büyük bir başarıdır' dedi. Ortaylı Atatürk’ün Cumhuriyet fikriyle ne zaman tanıştığını anlattı.
Müzik tarihine damga vurmuş olan birçok önemli isim vardır. Bu önemli isimler yaptıkları eserler çeşitli çalışmalar ile ilgi çekmeyi başarmışlardır. İlgi çeken ve sevilen bir isimde Mozart'tır. Müzik tarihine baktığımız zaman en önemli dehalardan birisinin Mozart olduğu görülmektedir.