Son dakika tatlı krizi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan tatlı krizi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan tatlı krizi haber sayfamızda...
Ramazan boyunca aç kalmaya alışan bedenin glikoz hassasiyetinin artabileceğini belirten Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, vücudun besin alımına vereceği tepki çok daha hızlı ve hassas olacağı için bayramda beslenmeye dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
Bereket ve paylaşmanın sembolü olan Ramazan ayında, göze hitap eden leziz yemeklerin yer aldığı kalabalık sofralarda toplanılıyor ve iftar coşkusu maaile yaşanıyor. Tüm gün yeme ve içmeden uzak durulduğu için iftar sofralarında da sağlıklı ve hafif yemekler tercih edilmesi öneriliyor. Uzman Diyetisyen Hanife Banu Aydın Çağman, vücudun enerji ihtiyacının yanı sıra ruhsal olarak da rahatlama arzusundan kaynaklanabilen tatlı tüketimine ilişkin önemli noktalara değindi. Her iftarda tatlı yemenin bir ihtiyaç olmadığının altını çizen Çağman, sağlıklı tatlı tüketim tüyolarını açıkladı. İşte dikkat edilmesi gerekenler...
Şiddetli bir şekilde tatlı tüketme ihtiyacı, tatlı krizi olarak tanımlanıyor. Tatlı krizinin kandaki glukoz seviyesindeki dengesizlik sebebiyle ortaya çıktığını söyleyen Dyt. Dilara Durak, “Tatlı krizlerinin fizyolojik sebepleri de olabilir. Tatlı krizlerinin fizyolojik sebepleri genellikle biyolojik ve hormonal değişikliklerle ilişkilidir. Genellikle birden fazla nedenle ilişkilidir ve bu nedenle bireysel bir yaklaşım benimsemek önemlidir” uyarısında bulundu. Durak, tatlı krizini yenmeye yönelik öneriler de paylaştı.
Fazla kilolarınızdan kurtulmak için mutlaka diyet ve egzersiz yapmanız gerekir. Diyet listenize bazı besinleri ekleyerek kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Açlık ve tatlı krizlerini önleyen düşük kalorisi ile kilo almanızı engelleyen bu besinler adete diyet dostu. Sağlıklı kilo vermek için mutlaka tüketmeniz gereken yiyecekleri Posta.com.tr okurları için derledik.
Az malzeme ile hem çok lezzetli hem de tokluk hissini arttıran bir içecek yapmaya ne dersiniz! Tadı şahane olan bu içecek sayesinde kilo vermeniz de kolaylaşacak. Peki nasıl mı? İşte, tokluk hissinizi artıracak ev yapımı içecek tarifi, yapılışı, malzemeler ve püf noktası... Ayrıca diyetisyenden tokluk hissinizi artırmaya yardımcı besinlerin listesini ve gün içinde beslenmenizde yapacağınız basit düzenlemeler ile daha uzun süre tokluk hissi sağlamaya yardımcı olabilecek uygulamaların püf noktalarını aldık. Ama önce hem hazırlaması basit hem de çok lezzetli içeceğimizin tarifini ve hazırlanışını verelim...
Şeker bir bağımlılık maddesi olarak reseptörler aracılığıyla beynimizin duygusal açlığını oluşturan "cerebral cortex" bölümünü uyarıyor. Cerebral cortex, sigara, alkol ya da uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddelerin özellikle etkilediği bölüm. Bağımlılık yaratarak sürekli tüketme arzusu oluşturan şeker, vücudumuzda kısır döngüye neden olarak kilo almamıza ve pek çok hastalığın oluşmasına yol açıyor. Peki şekere nasıl bağımlı hale geliyor, bu bağımlılığa neden "dur" diyemiyoruz?
İster inanın ister inanmayın, en doyurucu yiyeceklerden bazıları size kurabiyeleri ve cipsleri unutturabilir. Lezzetli meyvelerden lezzetli et parçalarına kadar bu tatmin edici seçenekler, sağlıksız atıştırma krizlerinizi gidermenize yardımcı olabilir. Daha da iyisi, zayıflamanıza bile yardımcı olabilirler. İşte açlık krizlerini önleyen 9 doyurucu yiyecek… /ÖZEL
Kış mevsiminde sıklıkla yaşanan tatlı krizlerinde rafine şeker, abur cubur ve şerbetli tatlı tüketilmesi durumunda yoğun kilo alımı yaşanabileceğini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Seda Güler, bu krizlerin kuru meyve ve kuruyemiş tüketimiyle atlatılıp fırsata çevrilebileceğini söyledi.
Tatlı yiyecekler karşı konulması son derece zor olan gıdalar arasında. Bazen öyle anlarımız olur ki tatlı bir şey yiyebilmek için adeta elimizden geleni yaparız. Buna da 'tatlı krizi' deniyor. Peki bu tatlı krizlerinden kurtulmak için neler yapmamız gerekiyor? Dr. Fevzi Özgönül, tatlı krizini kökten çözecek bir tarif vererek tatlı isteğinin 5-6 günde azalacağını söylüyor.
Şeker tüketiminin vücuda zarar verdiği artık bilinen gerçek. Hele ki şeker tüketiminde aşırıya kaçıyorsanız, dikkat! ABD’de yapılan bir çalışma, fazla şeker tüketiminin doyma hissini bastırarak normalden daha fazla yemek yemeye neden olduğunu ortaya çıkardı.
Tatlı krizi deyince tanıdık gelir. Pek çok nedeni olabilir tatlı krizinin, regl dönemi, düşük şeker, insülin direnci... Genelde teslim olur, tatlıya gömülürüz ancak sonuçları daha ağır olur. Tatlı kriziyle nasıl başa çıkılır? Tek tek anlattık.
'Diyetteyim canım sürekli tatlı çekiyor'... Bu cümleye hiçbirimiz yabancı değiliz. Hepimizin kendisiyle savaşa girdiği, neredeyse buzdolabına zincir vurmak isteyeceği dönemleri olabilir. Peki ama, canınızın neden sürekli sağlıksız yiyecekler çektiğini hiç düşündünüz mü? Belki de bunun belirgin bir nedeni var, bu sorunu çözdüğünüz zaman artık çekmecedeki cipste aklınız kalmayacak. Canınız neden sürekli abur cubur çekiyor? Buyrun cevapları.
Canınız sürekli tatlı istiyorsa, günde birkaç kez buzdolabının yollarını aşındırıyorsanız hiç de yalnız değilsiniz. Tatlı ihtiyacının birkaç nedeni olabilir. Ancak tatlı ihtiyacınızın gerçek bir ihtiyaç mı yoksa duygusal ve psikolojik problemlere mi dayandığını iyi saptayın. Kan şekeriniz düştüyse belki az şekerli bir kahve içmeniz yeterli olacak, kendinizi bundan alıkoymayın. Ancak tatlı ve şeker ihtiyacınız, can sıkıntısından ya da duygusal boşluktan ileri geliyorsa bastırmak için derhal başka yollara yönelmeniz lazım. İte tatlı ihtiyacını yok edecek 10 basit tüyo!
Bazen mutluluktan ya da üzüntüden, bazen dikkati çeken bir reklamla, kimi zaman da kendiliğinden gelen tatlı isteği, kriz haline dönüşebiliyor. Bu isteğin sık sık yaşanması ise kilo alımını kolaylaştırıyor ve genel sağlığı olumsuz etkiliyor. Ancak pek çok kişinin doğru yönetemediği tatlı krizini çikolata kavanozunun sonunu getirmeden ya da evdeki tüm tatlıları bitirmeden aşmak o kadar da zor değil. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Büşra Mutlu, tatlı krizlerini doğru yönetmenin yolları hakkında bilgi verdi.
Çağın vebası olarak gösterilen Tip 2 diyabet hastalığının yayılım hızı kadar diyabet hastası adayları olarak tanımlanan pre-diyabetlilerin sayısındaki artışın da ürkütücü boyutlara yükseldiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Geleceğin diyabet hastası adayları, Türkiye’de son 20 yılda 4 kat artmış durumda. Bu dehşet verici bir artış hızı. Kendimizi ve çocuklarımızı beslerken hasta ediyoruz, farkında değiliz! Anti- diyabet yaşam tarzını bir seçim olarak değil, zorunlu olarak benimsememiz gerekiyor. Aksi halde ülkemizde 40 yıl sonra herkes diyabet hastası olacak!” diye uyarıyor.
Araştırmacılar, 13 yıllık bir süre boyunca hem tam hizmet hem de fast-food restoranlarında yenen yemeklerin diyet kalitesine baktı. Araştırma sonucunda Amerika'daki restoranların çoğunun 'kaliteli besin' sağlamadığı ortaya çıktı. Ancak dışarıda yemek yemeniz gerekiyorsa, bunu bazı püf noktalarla siz de seçimlerinizle sağlıklı hale getirebilirsiniz.
Beslenme uzmanı Jessica Sepel, kan şekeri seviyelerini stabilize etmek için beş temel gıdanın ismini açıkladı. Listede tavuk, avokado, baklagiller, tatlı patates ve tarçın bulunuyor. Sepel, bu yiyeceklerin düzenli olarak yemek için iyi olduğunu ve sizi daha uzun süre daha dolgun tutacağını söyledi.
Kış aylarının gelmesiyle yeryüzüne vuran güneş ışınları azaldığı için virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklar artmaya başlıyor. Diyetisyen Müzda Irmak, kışı hasta olarak geçirmememiz için ve konserve yaparken dikkat etmemiz gereken konulara değinirken, beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında da önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Birçok besin kaynağını içinde bulunduran süt, vücudumuzun güçlü ve sağlıklı kalabilmesi için sudan sonra en çok protein alımını da karşılıyor. Her gün süt içmenin önemine dikkat çeken uzmanlar, sütün en iyi protein kaynaklarından biri olduğunun altını çizerek, çocukların büyümesinin yanı sıra, kalp damar hastalıkları, hipertansiyondan obeziteye kadar birçok hastalıkla mücadele için önemli olduğunu belirtiyor.
Vücudun alması gereken karbonhidrat miktarı yaş, boy, kilo ve fiziksel aktivite gibi özelliklerine göre değişebiliyor. Tahıllar, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzelerin kompleks karbonhidrat grubunda olup, enerji ihtiyacının yüzde 50-60’ını oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Şeker içeren yiyecek ve içeceklere aslında ihtiyacımız yok. Çay şekeri, mısır şurubu, glikoz şurubu gibi basit karbonhidratlı şekerleri günde 1-2 yemek kaşığını aşacak şekilde tüketiyorsak fazla şeker alıyoruz demektir. Tatlı yeme hissi vücudun susama sinyali olabilir dolasıyla o an geldiğinde önce su içilmesini tavsiye ediyoruz” dedi.