Son dakika topkapı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan topkapı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan topkapı haber sayfamızda...
Sultan III. Selim döneminde saray mimarlığına atanan Fransız asıllı Antoine Ignace Melling, İstanbul ve boğaz kıyılarının gravürlerini yapmış ve bunları 1800’lerin başında Fransa’da kitaplaştırmıştır. Demirören Yayınları da Melling'in kaleminden çıkan ‘İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat’ adlı bu nadir kitabın tıpkıbasımını yaparak özgün boyutlarında yeniden yayımladı. Araştırmacı-yazar Erhan Altunay ve Arkeolog Dr. Murat Sav da kitapta yer alan gravürlerin, İstanbul’un günlük yaşamını, saray ile çevresini, mimari dokusunu ve dönemin ruhunu ayrıntılı bir şekilde yansıttığını söylüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Neolitik döneme ait kazıların sürdüğü Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ve Karahantepe’de ortaya çıkarılan eserlerin tarihe yeni yorumlar getirebileceğini kaydetti.
Binlerce yıllık tarih ve bu tarih içerisinde paha biçilemeyen hazineleri barındıran kültür rotaları, ziyaretçilere farklı bir yolculuğun kapılarını aralıyor.
Türkiye’nin en sevilen e-ticaret markası Trendyol, sanata ve sanatçılara verdiği desteği büyütmeye devam ediyor. Trendyol'un sosyal yatırımları arasında kültür-sanata verdiği desteğin önemli payı var. 2021 yılında hayata geçirilen Trendyol Sanat, genç ve bağımsız sanatçılara dijital dünyada alan açıyor. Bu sayede Anadolu’daki sanatçıların işlerini büyük şehirlerdeki sanatseverlerle, büyük şehirlerdeki sanatçıların işlerini ise Anadolu’daki sanatseverlerle buluşturuyor. Platform, 150’den fazla sanatçıya ve yaklaşık 1000 esere ev sahipliği yaparak, sanatçıların işlerini geniş kitlelere sunuyor. Trendyol, her alanda olduğu gibi teknoloji gücünü kullanarak kültür-sanat alanında da pozitif etki yaratmayı amaçlıyor.
Türk bilim dünyasının çınarlarından, dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayata veda etti. Sümer uygarlığı üzerine yaptığı çalışmalarıyla adını tarihe altın harflerle yazdıran Çığ, bilimsel başarılarıyla sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de tanınmış bir isimdi. Peki, Muazzez İlmiye Çığ kimdir? Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ öldü mü, neden öldü? Muazzez İlmiye Çığ’ın ölüm sebebi ne?
Munzur Üniversitesinde görevli Doç. Dr. İlyas Kayaokay, bir müzayedede Osmanlı dönemine ait nadir bir 'Tılsımlı padişah gömleği' satın aldı. Gömleğin, giyen kişiyi kötülüklerden ve hastalıklardan koruduğuna inanılan önemli bir Osmanlı mirası olduğunu belirten Kayaokay, bu tarihi eseri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a takdim etmek istiyor.
Mezarlar, anıtlar ve tarihi yapılar, insanlık tarihinin önemli dönemlerini, büyük kişiliklerini ve kültürel mirasını yansıtan taşınmaz miraslardır. Bu yapılar, sadece geçmişin izlerini taşımakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal hafızayı güçlendirir, kültürel kimlikleri pekiştirir ve insanlık tarihinin derinliklerine dair değerli bilgiler sunar.
‘Türk dostu Pierre Loti’ olarak anılan, adı İstanbul’un en güzel tepelerinden birine verilen Fransız yazar ve asker, Louis Julian Viaud ya da bilinen adıyla Pierre Loti, yakın tarihin en renkli kişilerinden biridir. 73 yıllık hayatında tam sekiz kez Türkiye’ye geldi, Türkiye hakkında eserler yazdı, Milli Mücadele’ye verdiği destek nedeniyle kendisine 1920 yılında fahri hemşehrilik verildi.
Edebiyat dünyasından Yahya Kemal Beyatlı, Necip Fazıl Kısakürek gibi önemli isimlerin bir arada ağırlandığı bir aile ortamında büyüdü. Daha sonraki yıllarda ağabeyleri Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Sabahattin Eyüboğlu vasıtasıyla bu entelektüel ortam ile ilişkilerini sürdürdü.
Bilim insanlarının söylediğine göre, evet! Mesela tiyatroya gitmek ömrü uzatıyormuş. Kesin bilgi olabilir, hemen yayalım bence. Hatta bunu sadece tiyatro olarak sınırlandırmayalım…
Türkiye, zengin tarihi geçmişi, kültürel çeşitliliği ve sanatsal mirasıyla dünya çapında önemli bir konuma sahiptir. Her bir şehri, geçmişin izlerini taşıyan müzelerle doludur ve bu müzeler, ziyaretçilerine hem görsel bir şölen sunar hem de insanlık tarihinin en değerli parçalarını keşfetme fırsatı verir. İşte Türkiye’de mutlaka gezilmesi gereken bazı müzeler:
İstanbul'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden 44 yaşındaki Türkçe öğretmeni Abdulbaki Durmaz'ı öldürdüğü iddia edilen şüpheli lokantada yemek yerken yakalandı. Gözaltına alınan Adem G.'nin ilk sözleri de ortaya çıktı.
Topkapı Sarayı’ında restorasyonu tamamlanan ve Harem kısmında bulunan Cariyeler Taşlığı ve Hamamı ile Kuşhane Mutfağı yerli ve yabancı turistler için ilk kez ziyarete açıldı. Milli Saraylar Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, "Milli Saraylar olarak bizim hedefimiz, sarayın her yerini ziyarete açabilmek" dedi.
Topkapı Sarayı Hareminde Cariyeler Taşlığı ve Hamamı ile Kuşhane Mutfağı yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldı. Restorasyonu tamamlanan Haremin Taşlık kısmı havadan drone ile görüntülendi.
Derbide şampiyonluk ilan etme hayali suya düşen Galatasaray’da teknik patron Okan Buruk, tesislerde sıkıyönetim ilan etti. Genç teknik adam, takımın sadece Konyaspor maçına odaklanabilmesi için özel önlemler aldı.
Başakşehir’de bir inşaat çalışmasında işçiler yer altında odacık ve birbirine bağlanan kanallar olduğunu fark etti. Ekiplere yapılan ihbar neticesinde inşaat çalışması durduruldu, polis tespit edilen nokta ve çevresini güvenlik çemberine aldı.