Son dakika Akciğer hastalıkları haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Akciğer hastalıkları gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Akciğer hastalıkları haber sayfamızda...
Havaların soğumasıyla beraber pek çok hastalık tetiklenmeye başladı. Bunlardan biri de akciğeri doğrudan ilgilendiren bronşektazi. Çeşitli belirtilerle kendini gösteren bu hastalık, tedavi edilmediğinde riskli sonuçlar doğurabilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gazi Gülbaş, bronşektazinin tedavi edilmemesi halinde ortaya çıkabilecek riskler hakkında önemli bilgiler veriyor.
Dünyada zatürrenin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeliz Karakan, “Zatürre bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşan bir akciğer iltihabıdır. Çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik hastalığı (diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, akciğer hastalıkları vb.) olanlarda, sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı ve hastalık durumlarında daha sık görülüp, daha ağır seyredebilir” dedi.
KOAH’a karşı uyarılarda bulunan Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doç. Dr. Aygül Güzel, havaların soğuması ve kış ayının yaklaşmasıyla birlikte kronik akciğer hastalıkları ve alevlenme şikayetiyle gelen hastaların sayısında artış olduğunu söyledi. Doç. Dr. Güzel, “Bu hastalıklar arasında bizim en sık gördüğümüz KOAH’dır. Hava yolları ve akciğer dokusunda ilerleyici bir yangı meydana gelmektedir. Hava yollarında daralma, salgı yapan bezlerde artma, akciğer dokusunda hasarlanma oluşmaktadır” dedi.
Son dönemde uyku apnesi yaşayan kişilerin ülkemizde bir hayli yükselmiş durumda olduğu belirtilirken konunun uzmanları ise bu hastalığın asla ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Uğur Bilge “Isı Stresi” ile ilgili bilgilendirici bir açıklama yaptı. Artan hava sıcaklığının sağlığı tehdit edebileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Uğur Bilge, artan sıcaklığa bağlı gelişen ısı stresinin, hava şartlarına bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olduğunu ve altta yatan hastalıkları kötüleştirebileceğini anlattı.
Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanılan "dünyanın en pahalı baharatı" olarak anılan ve kilosu 300 bin lira olan bitki düğünde ilk kez takı olarak takıldı.
Dünya genelinde havanın kalitesini analiz eden sivil toplum kuruluşu Küresel Havanın Durumu’nun yayınladığı rapora göre; hava kirliliği 2021’de 8.1 milyon kişinin ölümüne neden oldu. Bunların 700 bini ise 5 yaşın altındaydı.
Afrika üzerinden gelen çöl tozları İstanbul’da bazı bölgelerde etkili olan toz salınımı hava kalitesini olumsuz yönde etkiledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verilerine göre kent genelinde hava kirliliğinin en fazla olduğu yer Göztepe oldu.
Uyku apnesinin birçok hastalığın temel nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Kuvvetli baş ağrısı, cinsel isteksizlik, iktidarsızlık, kalp krizi, inme, depresyon gibi problemler uyku apnesinin neden olabileceği sıkıntılar arasındadır. Bunlar çok ciddi sorunlar olduğu için mutlaka böyle şikâyetleri olan kişilerin uyku apnesi yönünden testler yaptırması, uzman doktorları ziyaret etmesi gerekmektedir” dedi.
Sağlık alanındaki gelişmeler, KOAH ve akciğer kanseri gibi önemli sağlık sorunlarına yönelik umut verici adımların atıldığını gösteriyor. Son araştırmalara göre, bilim insanları bu hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesi konusunda yeni yöntemler üzerinde çalışıyor. Uzmanlara göre, erken teşhis ve kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri, KOAH ve akciğer kanseri gibi hastalıkların etkilerini azaltmada kilit rol oynayabilir. Bu alandaki yenilikler, hasta odaklı çözümlerle birlikte gelecek ve hastaların yaşam kalitesini artırmaya yönelik umutları güçlendiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Başay ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Muhammet Reha Çelik, akciğer kanseri ve KOAH hastalığı hakkında merak edilenleri posta.com.tr okuyucularıyla paylaştı.
Boğaz tahrişine en iyi gelen şey bol su tüketmek ve papatya, nane, zencefil çayları içmektir. Ayrıca boğaz tahrişiniz varsa acı ve baharatlı besinlerden de uzak durmalısınız. Tuzlu su ile gargara yapmak da boğaz tahrişine iyi gelir. Boğaz tahrişine ne iyi gelir ve nasıl geçer, neyin belirtisidir sizler için derledik.
Kanlı balgam akciğer hastalıkları ya da göğüs hastalıkları durumunda görülebilir. Akciğer kanseri, kronik öksürük ya da zatürre de kanlı balgama sebep olabilir. Eğer kanlı balgam ile beraber nefes darlığı, göğüs ağrısı ve halsizlik de varsa mutlaka doktora görülmek gerekir. Kanlı balgamın nedenleri ile beraber ne zaman tehlikeli olduğunu ve nasıl geçeceğini de ayrıntıları ile derledik.
Akciğer sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) üyesi Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, deprem bölgesiyle ilgili 'silika' uyarısında bulundu. Prof. Dr. Akkoyunlu, "Asbest riskinden daha çok silika riskini konuşmamız gerekiyor" dedi.
Zaman zaman kısa süreli öksürükler; akciğer hastalıkları, alerji, solunum sistemi enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişiyor olsa da, uzun süreli ve boğazı rahatsız eden öksürükler ise yeni bir hastalığın habercisi olarak karşımıza çıkabilir. Tam da bu noktada Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hamit Çelik, geçmeyen öksürük şikayetlerine iyi gelecek sirkeli doğal kür tarifini verdi.
Kalp yetmezliğinde görülen ödem kalbe giren ve çıkan kanın yavaşlamasına bağlı olarak bu kanın vücudun farklı bölgelerinde birikmesi sonucu oluşuyor. Bu durum bacak ve ayak bilekleri ile karında şişlik ve hatta akciğerlerde sıvı birikmesi olarak belirti verebiliyor. Kalp yetmezliğinde en sık karşılaşılan belirtilerse nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik, ödem, iştahsızlık, öksürük, karında şişlik, çarpıntı ve bayılma.
Akciğer embolisi kalbin sağ kanadından çıkan ve akciğere giden pulmoner arterler denilen damarların kan pıhtısı, hava ya da yağ ile tıkanması sonucu meydana gelen ani ve akut bir tablo. Akciğer embolisi aşırı kilo ve genetik yatkınlık sonucu gelişebiliyor. Akciğer damarı aniden tıkandığı zaman oradaki kan alışverişi ve oksijen alımı bozuluyor. Bu durum sonucunda hastada aniden nefes darlığı, kalp çarpıntısı, öksürük ve bazen de kanlı balgam görülebiliyor. Bu nedenle akciğer embolileri kimi zaman kalp krizi ile karıştırılabiliyor. Ayrıca akciğer embolisine sebep olan faktörler ortadan kaldırılmazsa ve tedavi süreci doğru ilerlemezse pıhtı tekrar oluşabiliyor. Akciğer embolisi ile ilgili bilmeniz gerekenleri göğüs hastalıkları uzmanına sorduk.
Vücudumuzda artan yağ dokusunun astımın şiddetini artırdığını ve astım kontrolünü bozduğunu biliyor muydunuz? Tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren astım hastalığının dünyada yaklaşık 300 milyon kişide bulunduğu tahmin ediliyor. Astım tedavisi sürecinde sağlıklı beslenme, hastalığın seyrini olumlu etkiliyor. Diyete Bağlı Kilo Kaybının Astım Üzerindeki Etkileri" adlı bilimsel araştırmaya göre, diyet yapan astımlı hastaların öksürük ve nefes darlığı yakınmaları azalıyor. Akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığı olan astım, obezitesi olan hastaların doktor ve diyetisyen gözetiminde kilo vermeleri ile kontrol altına alınabiliyor.
Omicron vb. hızlı yayılan varyantlar nedeniyle artan Covid-19 vakalarına ek olarak soğuk havaların da etkisiyle grip ve soğuk algınlığı gibi şikayetler artış gösterdi. Zaman zaman kısa süreli öksürükler; akciğer hastalıkları, alerji, solunum sistemi enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişiyor olsa da, uzun süreli ve boğazı rahatsız eden öksürükler ise yeni bir hastalığın habercisi olarak karşımıza çıkıyor. Peki öksürükten tahriş olan boğazınızı nasıl rahatlatabilir, mikroplarla savaşmak için evde ne tür kürler yapabilirsiniz? İşte öksürük şikayetine karşı evde kolayca hazırlanacak, boğazınızı rahatlatacak doğal kür!
Pek çok kardiyolojik muayenede önem taşıyan pulmoner hipertansiyon (PAH) ya da (PH), hayati risk oluşturabilen bir hastalık olarak biliniyor. Her yaştan insanı etkileyebilecek bir hastalık olan pulmoner hipertansiyon, hastaların günlük aktivitelerini yerine getirememesine yol açıyor. Sık sık nefes darlığı, çarpıntı ve yorgunluk gibi şikayetlere yol açan bu hastalık, dikkatli bir yaşam ve düzenli takipler ile kontrol altına alınabiliyor.
Astımlı çocukların yaklaşık yarısında 7 veya 15 yaş civarında hastalık belirtileri hafifliyor veya tamamen kayboluyor. Ancak bunu alerjik bünyenin tamamen normale dönmesi olarak düşünmemek gerekiyor çünkü ileri yaşlarda belirtilerin ortaya çıkma riski her zaman var. Çocukta kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste tıkanıklık hissi, hırıltı, hışıltı, soluk alıp verirken ıslık sesi varsa, astımdan bahsediliyor. Peki çocuklarda astım ile ilgili ailelerin bilmesi gerekenler nelerdir? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, yanıtladı.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Bereket anlatıyor... Hazırlayan: Özgür Gökmen Çelenk
KOAH’da besleme düzeni nefes darlığının derecesini artırmayacak ve hastalarda sık görülen kas kaybını önleyecek şekilde planlanmalı. Diyetisyen Kübra Yazıcı, dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor...
İsimleri en ağır çalışma koşulları ve ölümlerle anılan madenciler... İş kazalarının sıkça yaşandığı sektörde meslek hastalıkları da oldukça yaygın. Organ kayıpları, akciğer hastalıkları başta olmak üzere iç organ hastalıklarıyla da mücadele eden maden işçileri, “Her gün evden helalleşerek çıkıyoruz” diyor. Düşük ve eksik ücretten yakınan madenciler, işsiz kalma korkusuyla işyerinde yaşadıkları hak ihlallerini dile getirmekten ve haklarını aramaktan kaçınıyor. / Hülya ÇAYLAK-POSTA
Hafta başında Güneş-Neptün karşıtlığı, hafta sonuna doğru Güneş-Plüton uyumlu açısı ve Venüs-Satürn kare açısı kesinleşiyor. Bu haftaki yazımızda bu açıların etkilerinden ve kavuşum yapan önemli yıldız etkilerinden bahsedeceğiz. // UZ. DR. F. SENA BÜYÜKÇOPUR ASTRO-SAĞLIK