Son dakika vejetaryen beslenme haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan vejetaryen beslenme gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan vejetaryen beslenme haber sayfamızda...
Pek çok kişinin çok daha sağlıklı olduğu gerekçesiyle vejetaryen beslenmeye geçtiği görülüyor. ABD'de yapılan bir araştırma ise et ve balık tüketimini bırakmanın ileriki yaşlarda sağlığa zararlı olabileceğini öne sürdü.
Vejetaryen beslenme, et tüketmeyen bir diyet türü. Bu diyet; sağlık, çevresel etki ve hayvan hakları gibi nedenlerle tercih ediliyor. Vejetaryenler; sebze, meyve, baklagiller, tahıllar, vejetaryen protein kaynakları ve süt ürünleri gibi besinleri tüketmeyi tercih ediyorlar. Bu besinler; lif, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin. Vejetaryen beslenme şekline sahip olan kişiler, yaz geldiğinde nasıl kilo verebilecekleri hakkında araştırmalar yapıyorlar. Peki, bu süreçte nasıl beslenmeli? Zayıflamak için hangi besinleri tercih etmeli?
Beslenme seçimlerinin daha sağlıklı olmasını isteyen kişiler son yıllarda vejetaryen yaşam tarzını seçmeye başladı. İyi planlanmış bir vejetaryen diyeti, sağlıklı ve dengeli bir yaşam için gerekli olan tüm hayati besinleri sağlayabilir. Peki, vejetaryenler sağlıklı bir şekilde nasıl kilo verebilir?
1950’lerde “Veganlık beyni çalıştırır” sloganıyla başlayan vegan beslenme anlayışının tam aksine beyni çalıştırmadığını savunan Prof. Dr. Canan Karatay, veganların hastalıklı, kansız ve zayıf dirençli olduğunu söyledi. İnsanların yalnızca tahıl veya yaprak yiyerek yaşayamayacağını ifade eden Prof. Dr. Karatay, vegan beslenmenin ömrü kısalttığını, hastalıklara, kansızlık sorununa ve bağışıklık sistemi sorunlarına davetiye çıkardığını belirtti. Peki nasıl? İşte detaylar...
Dünyada 1.3 milyar insan yeterli miktarda besine erişemezken 2 milyar yetişkin ve 40 milyondan fazla çocuk ise obezite sorunu ile karşı karşıya. Bu korkunç tezata bir de dünya üzerinde üretilen besinlerin 3’te 1’i ise bilinçsiz tüketim nedeniyle israf edilmesi ekleniyor. Oysa hem bunların önüne geçmek; hem kiloyu korumak, fazla kiloları vermek ve hormon bozuklukları, kolesterol, diyabet, metabolik sendrom vb. kronik hastalıklardan korunmanın bir yolu var: Sürdürülebilir beslenme! Peki nedir bu sürdürülebilir beslenme? En basit haliyle özellikle ülkemizde Akdeniz tipi beslenme veya Nordik diyet gibi yöntemlerle yapabileceğimiz bu diyet türü aynı zamanda çevreyi de koruyor, gezegenimizin dengesinin korunmasına destek oluyor.
Her yaş gurubunda görülebilen demir eksikliği anemisi, her iki cinste de görülebiliyor. Ülkemizde demir eksikliği anemisi çocuklarda oldukça sık rastlanıyor. Peki, çocuklarda demir eksikliği neden olur? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Bereket anlatıyor... Hazırlayan: Özgür Gökmen Çelenk
Toplumumuzda sıkça görülen kansızlık yorgunluk, halsizlik ,kalp çarpıntısı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Kansızlık birçok hastalığa neden olabileceği gibi kilo problemlerini de beraberinde getiriyor
Vejetaryen ve vegan beslenme tüm dünyada giderek daha çok benimsenmeye ve uygulanmaya başladı. Bu durum sadece hayvansal besinler tüketmemek ve etik olarak hayvanların yanında olmaktan daha fazla faydaya sahip. En başta da insan sağlığı açısından. Diyetisyen Meleksima Mahmutoğlu bu faydaları sıralıyor...
Vegan ya da vejetaryen olsanız bile gebelik esnasında sağlıklı beslenilebileceğini belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, gebelik sırasında vegan beslenmenin nasıl olması gerektiği konusunda şu bilgileri verdi...
2018 diyet trendlerinin en dikkat çekicisi vejetaryenlik. Dünyada ki hızlı yükselişin ülkemizde bu sene yavaş yavaş etkilerini görmeye başladık, başlayacağız.
Ispanak, brokoli, havuç ve yaban mersini gibi lutein maddesinden zengin sebze ve meyvelerin bol miktarda tüketilmesi, ileri yaşlarda ortaya çıkan ve körlüğe neden olan sarı leke hastalığı riskini azaltıyor
Diyet ve zayıflama trendleri her yıl değişiyor, ancak 2025 yılı, hem bilimsel gelişmelerin hem de bireylerin sağlıklı yaşam konusundaki farkındalığının artmasıyla daha farklı bir döneme işaret ediyor. Geçmişteki hızlı çözümler ve “çok hızlı sonuçlar” vaat eden diyetlerin aksine, 2025’te daha sürdürülebilir, kişiye özel ve sağlığı ön planda tutan beslenme yöntemlerinin öne çıkacağı öngörülüyor. Peki, 2025’te zayıflama ve diyet dünyasında neler popüler olacak?
Türkiye’de gençler arasında spor yapma, kilo verme ve kas geliştirme gibi hedeflerle protein takviyeleri giderek popülerlik kazanıyor. Özellikle erkekler genellikle kas geliştirmek amacıyla protein takviyesi kullanırken, kızlar daha çok kilo vermek veya yoğun dönemlerinde öğün yerine kullanıyor. Hazır protein içecekleri, barlar, tozlar ve diğer takviyeler, protein alımını artırmak isteyenler için pratik bir çözüm sunuyor gibi görünse de pediatristler bu takviyelere, özellikle ergenler için, dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Bu hafta vegan ve vejetaryen arasındaki farktan bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi bu iki beslenme şeklini birbirinden ayıran unsurlar var. Veganlar hayvansal hiçbir ürün tüketmez. Vejetaryen ise beslenmede hiçbir hayvan ürünü kullanmazlar.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Çocuk Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Tanyel Zübarioğlu, daha çok akranlarından ve sosyal medyadaki influencerlardan etkilenerek diyet akımlarına kapılan ergenleri bekleyen sağlık tehlikeleri konusunda uyardı. Doç. Dr. Zübarioğlu, özellikle kızlar arasında çok moda haline gelen ve uzamış açlık veya aralıklı oruç olarak bilinen Intermittent-Fasting (IF) diyetinin uzman gözetiminde yapılmadığında kilo vermek şöyle dursun, yeme bozukluklarına dahi yol açabildiğinin bilimsel çalışmalarla gösterildiğini söyledi.
Havalar ısınmaya başladı, bayram tatili geldi geçti ve tabii ki zayıflama çılgınlığı da başladı. Özellikle yaz öncesi son 2-3 ay herkesin aklına yazın yaklaştığı düşüncesi filizleniyor ve alıyor herkesi bir telaş.